Welcome Back Log In Create Account

Extractia... pentru incepatori

Oprește, te rog, preinfuzia (pentru moment). Lasă set-up ul de așa manieră încât să ai cât mai puține variabile. Reiau: este foarte important să ajungi la punctul în care ai rezultate repetabile. Din acel punct înainte poți să începi să faci tweak-uri, ca să zic așa.

Nu mai varia forța de tampare. Nu faci altceva decât să introduci variabile în ecuație. Tampează ferm, cu peste 13 kilograme forță (testează cum se simte chestia asta pe un cântar de baie). Dacă tampezi variabil, o să varieze și gustul și o să întrebi cum a fost ieri amară și azi e acruță.
Pe scurt, se poate tampa prea puțin dar îți trebuie forță de presă hidraulică pentru a tampa prea mult.

După ce te apuci să folosești lapte, folosește mereu aceeași cantitate de lapte (în lapte crud, nespumat). Dacă ți se pare slabă, data viitoare mai "taie" 10 ml de lapte din latieră (și tot așa, până ajungi unde trebuie). Este important să măsori laptele crud, al'fel te fură spuma.

Latiere decente aici (am eu acum și sunt super OK) sau mai bune aici. Altfel orice îți place de la Barshaker (unde avem reducere).

L.E. - Despre rații: îți recomand pentru început 1:2, 1:25. Pe măsură ce extragi mai mult, "scoți" și amăreala la suprafață. Însă merită experimentat pe motiv că "de gustibus". Eu am început cu 10 grame in și 60 out (cu vechiul DeLonghi) apoi am ajuns la 16 in și 32 out. Dacă vreau mai multă cafea vreodată, folosesc sita triplă și 20 in/40 out.
Lelit PL41LEM + Ascaso, Bialetti Venus 6, Bialetti Preziosa, Kinu M47 Classic

Reply
Tot ce spune colegul mai sus, dar de maine.
Daca nu vrei sa visezi iar cafele la noapte, las-o pe maine. Iesi si cumpara un buchet de flori pentru sotie, daca bea toate experimentele tale si zice ca e bun lichidul, inseamna ca chiar tine mult la tine :)
Cu Morning Ninja ar trebui sa ai rezultate bune, cu cafeaua de la Dropshot nu mi se pare foarte dificil de lucrat.
Daca e din Mega ar trebui sa fie deja degajata. Chiar, pe cat a fost prajita?
Bugster+Honne, Kinu

Reply
De la un anumit punct incolo, parca 15 kg, "niste savanti" Smile au demonstrat ca nu mai conteaza. Sunt postari cu ani in urma pe undeva pe aici, dara ai rabdare sa cauti un topic numai despre tampare.

Din testele facute de mine, daca te lasi pe ceva cu toata greutatea, adica ambele maini pe acel ceva, care se afla pe o masa, la nivelul soldurilor, si te mai si ridici in varful degetelor de la picioare, poti exercita cam jumatate din greutatea proprie. Adica 40 kg tampare la 80 masa proprie.
E mult, exagerat, dar se pare ca efectul este acelasi ca la 15 kg, nu poti comprima grauntzele mai mult decat un anumit prag. Totul este sa nu apesi prea putin... dar, vorba colegului gasesti usor punctul asta tampand pe un cantar pus pe masa.
Sau, daca ai un cantar de bagaje, sa apesi cu el ca si cum ai tampa, se masoara la fel de corect si fortele de apasare, la fel ca cele de atarnare, dar cu minus.

Mai important este ca sa nu iti tremure mana din cauza efortului, si sa apesi lateral, fracturand pucul.
O sa gasesti pe net povesti cu nutatie si alte bazme, dar lasa-le pentru cand vei deveni expert in tampare dintr-o bucata, scurt si perfect verticala.

Reply
Morning Ninja e pe 20.09 prajita, e degazata si tot ce trebuie. De curiozitate, ce timp ai, Cosmin, la X in Y out si ce temperatura? Sa incerc sa repet experimentul.

Multumesc, all y'all.
Mignon Specialita | Lelit PL91T | Bialetti V6

Reply
(20-11-2020, 18:21)CoffeePlease Wrote: Morning Ninja e pe 20.09 prajita, e degazata si tot ce trebuie. De curiozitate, ce timp ai, Cosmin, la X in Y out? Sa incerc sa repet experimentul.

Multumesc, all y'all.
Mi s-a dat totul peste cap cu noua rasnita, am avut 3 incercari care s-au finalizat cu oprirea espressorului dupa vreo 15-20 de secunde, de frica sa nu iasa fum din pompa :))
La patra incercare am avut din 18 un 36 in 24 secunde, maine sper sa stabilizez la 26-28.
Important insa este ca am redus amarul din ceasca cu vreo 75% fata de cum era pe Kinu.
Bugster+Honne, Kinu

Reply
Hai ca va spun eu. 95 de grade, fara preinfuzie, 16 in, 42-43 out in 26 de secunde. First drop pe la 4 secunde. Daca rasnesc mai fin clar o sa intarzie first drop, sunt curios cand obtin 32-33 (cantarul meu are precizie de 1g si nu e cel mai rapid in reactie).

Reply
Dar ce zici de gust? Cum îți place mai mult?
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 

Reply
Nu mi se pare ceva de povestit prietenilor. Compar cu Dallmayr Ethiopia, aia fiind din august. Dar posibil sa gresesc eu la extractie, undeva, desi nu stiu unde.

Reply
Daca este acra inseamna ca trebuie sa rasnesti mai fin, amar mai grosier.
Oricum sa nu te astepti ca o sa simti mure, caramel sau mai stiu eu ce-o scrie pe punga dupa cateva extractii. Eu am reusit dupa vreo doua luni sa simt niste mar copt.
Mai exista si posibilitatea sa faci totul corect dar sa nu iti placa gustul cafelei prajite artizanal, asta chiar ar fi nasol :)
Bugster+Honne, Kinu

Reply
Era un studiu care zicea ca forța de tampare nu are efect. Pt început nu varia forța de tampare și încearcă sa o faci la fel. In rest ia-o cu câte o variabila pe rând. Începe cu grind size adică timpul. Și AI RABDARE! :)
Acs Evo leva - bentwood v63 - kinu m47 classic+brew burr - V60

Reply
E ... mult mai complex decat credeam. Pe bune. O diferenta de cateva grade in rotatie la rasnita si probabil cateva kg la tampare m-au adus la 16 in / 32 out in aprox. 28 de secunde. Mai mult decat decent. Gustul e bun, insa, cum spuneam, sunt obisnuit cu cafea cu zahar si cu lapte. Si mananc fierbinte si condimentat uneori, rece alteori, deci e posibil sa nu am nici cele mai sensibile papile gustative. E bun Morning Ninja, nu e amar, nu e nici acru insa mai mult nu pot sa spun deocamdata. O sa compar cu Dallmayr Ethiopia sa vad ce simt, la gust, intre cele doua. Si, bineinteles, cu Columbia si Guatemala de la Rosters.

Am senzatia ca fara un tamper dinamometric (sau cateva sute de shots) nu poti sa bagi mana in foc ca tampezi la fel. Asta pe de o parte. Si desi forta nu e neaparat determinanta, din cate am vazut sunt diferente de cativa ml buni in acelasi timp la o forta de tampare variabila.

Pe de alta parte eu testam gradele de rasnire din 0.5 in 0.5, unde asta inseamna o rotire de 15 grade la reglajul de Mignon Specialita. Ei bine, 15 grade in plus sau in minus e mult. Te arunca de la bine peste 40 la 32-33, ceea ce, matematic (nu organoleptic) vorbind, e destul de diferit.

O s-o iau usor, insa din ce vad nu e deloc o chestie foarte "straightforward". Nu ma mir ca nu sunt multi care sa mearga pe varianta semi-automata, cand automat e atat de simplu.

Maine dimineata, pe racoare si liniste, fac un test cu cele doua cafele. Dupa aia cu cele 4, daca livreaza Fan sambata. Nu ma ating de rasnita, temperatura, greutate si incerc sa obtin 16/32 din fiecare, sa vedem cum variaza timpii si gustul.

(20-11-2020, 20:17)adiszep Wrote: Era un studiu care zicea ca forța de tampare nu are efect. Pt început nu varia forța de tampare și încearcă sa o faci la fel. In rest ia-o cu câte o variabila pe rând. Începe cu grind size adică timpul. Și AI RABDARE! Smile

Ete **** rabdare, na! :P
Am vazut un clip pe Youtube. La gust, poate ca nu e o mare diferenta in functie de tampare. Dar ratia se modifica destul de substantial. Am vazut alt clip unde un tip zicea ca-i place cel mai mult shot-ul nivelat, fara tampare, asa ca nu se mai streseaza sa tampeze odata ce a nivelat.

Reply
Ești pe drumul cel bun, spor!
Nu uita însă de degazare, nu te înfige in pungi mai devreme de 14-15 zile. Pe lângă gust nasol o sa ai modificări de densitate de la o zi la alta
Mai bine mai faci un drum la Mega și cumperi ce mai găsești de la Dropshot.
Bugster+Honne, Kinu

Reply
20 septembrie, parca ziceam. Ar trebui sa fie destul pentru degazare, nu? E de fix doua luni.

Am gasit: https://www.youtube.com/watch?v=9l0dnXHM1cU&ab_channel=CliveCoffee
Doar din tampare, diferente intre 35.8 grame out si 26.4, la aceeasi cantitate. Nu stiu cat o fi, dar hai sa zicem ca-s 16g. Asta inseamna ratio minim de 1.65 si maxim de 2.23. Nu-i chiar zero diferenta, cel putin pe hartie.

Reply
(20-11-2020, 20:46)CoffeePlease Wrote: 20 septembrie, parca ziceam. Ar trebui sa fie destul pentru degazare, nu? E de fix doua luni.

Am gasit: https://www.youtube.com/watch?v=9l0dnXHM1cU&ab_channel=CliveCoffee
Doar din tampare, diferente intre 35.8 grame out si 26.4, la aceeasi cantitate. Nu stiu cat o fi, dar hai sa zicem ca-s 16g. Asta inseamna ratio minim de 1.65 si maxim de 2.23. Nu-i chiar zero diferenta, cel putin pe hartie.
Nu ziceai ca mai ai un transport pe drum, parca de la Yume, eu la aia ma refeream.
Ai putea încerca sa scazi puțin temperatura, când am baut o cafea la Dropshot mi-au spus ca ei au pus espressorul pe 93 grade.
Bugster+Honne, Kinu

Reply
E Rosters, nu Yume. O să încerc și cu 93, clar. Și cu preinfuzie back on.

Reply
Salut,

Extrag de cateva zile cu portafiltrul naked si am cateva intrebari:

1. Sunt extractii in care observa ca din anumite gauri ale sitei, tasneste cu putere cafea intr-o directie care nu are nici o legatura cu ceasca de dedesubt - spre mine sau spre peretele espressorului.

2. Sunt extractii in care observ in anumite zone metalul sitei, cel putin in primele 15 secunde de extractie - deci nu curge cafea pe acolo decat spre sfarsitul extractie.

Acum intrebarea ar fi: ce gresesc/ce as putea face mai bine?

Lelit PL41TEM cu site IMS 12/18 - extrag constant 18 grame de cafea, daca e relevant.
Lelit PL41TEM + Eureka Mignon SD , sita IMS 12/18 g / Ascaso 14-20 g

Reply
Ai channeling sever. Pregătește mai bine pucul, WDT te-ar ajuta, încearcă să găsești un echilibru între doză-sită-cafea-tampare.
Gaggia Classic 2012 & ARCO 2in1

Reply
Stie cineva dintre voi, in portafiltrul standard, cu "dubla evacuare", de 58, de la Lelit, care e cea mai adanca sita care intra? Am scris la barshaker, nici un raspuns deocamdata si habar nu am ce sa iau. Nu cred ca intra o sita adanca de 28, avand in vedere ca de la buza pana la baza portafiltrului sunt vreo 24.5, 25 de mm din cate vad. Dar avand in vedere ca mai are partea de sita care vine peste portafiltru, partea inferioara care nu are acelasi diametru, cine stie, poate totusi, la limita, intra si o sita de 28. Si ar fi fain sa nu comand una si sa o returnez ca sa constat asta, in caz ca v-ati lovit deja de asta. Merci.

Reply
(24-11-2020, 09:30)CoffeePlease Wrote: Stie cineva dintre voi, in portafiltrul standard, cu "dubla evacuare", de 58, de la Lelit, care e cea mai adanca sita care intra? Am scris la barshaker, nici un raspuns deocamdata si habar nu am ce sa iau. Nu cred ca intra o sita adanca de 28, avand in vedere ca de la buza pana la baza portafiltrului sunt vreo 24.5, 25 de mm din cate vad. Dar avand in vedere ca mai are partea de sita care vine peste portafiltru, partea inferioara care nu are acelasi diametru, cine stie, poate totusi, la limita, intra si o sita de 28. Si ar fi fain sa nu comand una si sa o returnez ca sa constat asta, in caz ca v-ati lovit deja de asta. Merci.

https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...#pid143318
Cred ca sunt la fel portafiltrele...
Bianca + Niche

Reply
Super, merci!

Reply
No dice. Asta https://barshaker.ro/B702TFh28-IMS-Competition?keyword=ims%20competition&category_id=0 nu intra in portafiltrul standard, care e conic in partea inferioara. Sita e prea "cilindru" pe aproape toata inaltimea si lipsesc poate vreo 1.5 mm adancime ca sa intre in portafiltrul normal. Poate o sa intre pe naked.

Reply
Asta e o sita tripla, daca e folosita cu cafea prajita ceva mai light. E greu de crezut ca exista un portfiltru standard, in care sa intre fara probleme.

Eu recomand incepatorilor sita din link, pe care o consider foarte iertatorare:

https://www.kfea.ro/barista/sita/ims-b68...dubla-58mm

Sitele cu peste 700 de gauri necesita o macinatura mai fina si o preparare mai atenta a pucului. Ceea ce le face contraindicate la inceput.

Reply
Am luat-o în ideea de a avea o sită în care să pot pune lejer 19g. Cea de 18-20, cu înălțime de 28.5 dar poate geometrie ușor diferită nu mai e pe stoc. 17 g pun lejer și în cea stock, de 14 de la Lelit. Deși nu se recomandă. Până la urmă nu scap de portafiltru naked. La noi în afară de barshaker mai aduce cineva IMS?

Reply
Gasesti aici:

https://www.piese-espressor.ro/filtre-si...competitie
Sette 270 Wi, ProBarista DF64, Crem ONE Profiler, VST all range, OCD v2, AVX 58.5 mm, VST Tamper, Kazak Tamper 58.4mm, WDT Red Leverer Tool Needle Powder Dispenser

Reply
Merci.

Reply
Salutari,

Cred ca am nevoie de ajutor. De cateva zile de cand am primit GCP-ul nu reusesc sa scot o cafea care sa nu fie rea. Cand zic rea e pur si simplu nebaubila, acra/amaruie. Initial am crezut ca e acra, dar daca stau mai bine sa ma gandesc e si amara, imi ramane un gust ca si cand iei o pastila de paracetamol cu putina apa.

Rasnita e Kinu. Am folosit din start o sita IMS recomandata https://www.kfea.ro/barista/sita/ims-b68...dubla-58mm. Am inceput cu o cafea de la yume, de origine, banuiesc ca prajita mai light. Am incercat diferite gramaje intre 12 pana la 18 grame, diferite nivele de rasnire. Nimic pare ca nu functioneaza, nici macar nu ma apropiu de un gust cat de cat ok.

Am zis sa incerc cu alta cafea, una mai prajita tot de la yume. La fel. Am incercat cu una decofeinizat Columbia de la Olivo ca deja nu mai puteam baga cafele in mine. La fel. Am incercat si cu sita single cu care vine GCP, si cu cea presurizata. Nu a fost mare diferenta.

Ultimul aspect la care ma gandesc e apa. Folosesc apa de la robinet din Cluj, filtrata (scoate impuritatie, clorul etc). E apa care o beau eu de 2 ani deja si e chiar ok. Nu e dura deloc apa din Cluj. O sa incerc si cu Bucovina dar sincer nu prea cred ca apa sa dea asa gust rau...

Alte idei? Huh

Maine trag un shot la Breville-ul vechi sa imi amintesc sa vad poate e doar in capul meu...
Staresso Mirage + Kinu M47 Simplicity

Reply
Incearca si o cafea - tot una proaspat prajita - dar , mai in credintza asa  ( gen medium , med / dark ) scapi de acreala si ramai doar cu amarul ( asa e viatza  Smile ) reductibil prin " potrivirea "  metodei de extractie , apropiate de sweetspot-ul soiului ( varietalului ) de cafea / blend  folosit. Mare lucru nu poti pierde dar, castigi experientza.
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...

Reply
Mai bine mergi pe o reteta fara sa mai modifici alte variabile. Mergi pe 16g in sita dubla și încearcă sa obții 32g in 25-35 de secunde. Rasnesti fin/grosier pana obții ceva apropiat de reteta.
Lasă espressorul la încălzit cu portafiltrul in grup cel puțin 30 de minute.
Esti sigur ca îți plac cafelele prăjite ușor?
Si nu mai chinui verbul ala a apropia...
Gaggia Classic 2013, Eureka Mignon Specialita 15BL, Cafflano Kompresso, Aeropress

Reply
Ia o cafea de la Yume pe care o bei acolo la prajitorie intai si mai departe acasa incearca sa obtii ceva cat mai apropiat. Ce te-ar ajuta enorm ar fi un PID dar pana la PID, GC poate scoate shot-uri foarte bune, fiind printre cele mai populare espressoare din lume. Cred ca te-ai aruncat la inceput pe cafele mai greu de extras pentru cineva abia intrat in lumea real espresso. Trebuia probabil sa incepi cu blend-ul Eclectic de la Yume, eventual testat acolo intai, apoi lucrat acasa cu doza de 18g. cel putin la inceput nu cobori sub 18g pentru ca e mai greu de extras si trebuie rasnit mai fin oricum, ceea ce aduce si amareala.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
schiorean,

Te rog să ne suni la numărul de pe site și te vom ajuta să obții extracții satisfăcătoare. Sau trimite-mi un PM cu numărul tău de telefon și te voi suna mâine. Nu pot să-ți ofer sugestii înainte să am toate detaliile necesare.
Cafea, entuziasm, cunoaștere...

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)