Espressoman infocat
Bucuresti
(07-11-2020, 13:33)micrenda Wrote: Salut, ce sortiment de la Dropshot?
Dropshot Columbia Golden Huila
Dropshot Dark Sin blend
Am si un Guatemala Tata Natul - si din ce am citit mai sus .. mai bine o dau direct mamei mele sa si faca la ibric decat sa mi fac nervi si cu aia :))
[align=left]Lelit PL41TEM , Mazzer Super Jolly[/align]
Espressoman infocat
Ploiești
De obicei gramajul este ultima variabila pe care o schimbi.
Iar sita pe care o ai e bine sa o folosești cu gramajul inscripționat +- 0.5g
Espressoman de import
București
Unele cafele de la Dropshot sunt un pic mai pretențioase la echipament (rasnita și espresoare).
Nu este valabil la toate, însă la unele, este de ajutor un aparat cu profilare de presiune.
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)
Espressoman infocat
Iasi
Eu am morning ninja și e super ok.
Espressor: Lelit PL41TEM , Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso
Espressoman infocat
Bucharest
Pentru cei care rasnesc cu Kinu si care probabil nu pot face profilare foarte important este WDT, zgarmata macinatura aia pana nu mai ramane nici un bulgaras si e omogena si pufoasa.
Mi se pare esential sa faci asta daca vrei sa nu ai channeling si sa scoti maxim dintr-un setup entry level lucrand cu cafele prajite mai light.
Bugster+Honne, Kinu
Espressoman infocat
Iasi
Da ți mi va rog un video de le YouTube cu o extracție perfecta.. La un portafiltru normal.. Și eu am observat ca la unele cafele după 10 15 seuxnde curge ciorba la altele curge crema pana în 25 secunde...
Espressoman infocat
Bucharest
(07-11-2020, 16:49)d2florin Wrote: Da ți mi va rog un video de le YouTube cu o extracție perfecta.. La un portafiltru normal.. Și eu am observat ca la unele cafele după 10 15 seuxnde curge ciorba la altele curge crema pana în 25 secunde...
Daca si tu cu Sette te plangi ca nu ai curgeri cum trebuie, noi astia cu Kinu ce sa mai zicem :)
Mie imi trebuie mult WDT ca sa arate macinatura cat de cat asemanatoare cu cea pe care o ai tu in portaflitru dupa cateva secunde
Bugster+Honne, Kinu
Espressoman infocat
Piatra Neamt
Este de la combinația sită plus aparat. Dacă ai altă sită poți încerca dacă nu, poate reușesti să găsești sită Ascaso.
Sunt anumite tipuri de cafea, prăjite ceva mai light, care nu pot fi extrase într-o sită obișnuită. In principiu, trebuie o sită cât mai cilindrică care să-ți permită să tampezi corect dar și să rămână un spațiu rezonabil de la cafea până în buza sitei. Un aparat care presurizeaza brutal pucul de cafea, valabil pentru orice aparat cu pompă făra preinfuzie, nu va permite pucului sa absoarbă apa in mod uniform și vor apărea cele două situații descrise de către tine: choker sau gusher.
Espressoman infocat
Bucuresti
07-11-2020, 20:55
(Edited 07-11-2020, 21:07 by NkGeorge.)
(07-11-2020, 17:25)dev Wrote: Este de la combinația sită plus aparat. Dacă ai altă sită poți încerca dacă nu, poate reușesti să găsești sită Ascaso.
Sunt anumite tipuri de cafea, prăjite ceva mai light, care nu pot fi extrase într-o sită obișnuită. In principiu, trebuie o sită cât mai cilindrică care să-ți permită să tampezi corect dar și să rămână un spațiu rezonabil de la cafea până în buza sitei. Un aparat care presurizeaza brutal pucul de cafea, valabil pentru orice aparat cu pompă făra preinfuzie, nu va permite pucului sa absoarbă apa in mod uniform și vor apărea cele două situații descrise de către tine: choker sau gusher.
am sita ascaso ... d-aia am si reusit sa bag 20g... cu cea de lelit nu incapeau atat...
am si (nu mi vine numele) chestie d aia care se invarte inainte de tampare ca sa fie puc-ul drept
mentionez ca am marit gramajul deoarece cafeaua este "mai putin pufoasa".... tampez si parca ramane puc-ul prea mic / prea jos in sita vs alte cafele de la alte prajitorii
aia e .. ma voi mai juca la granulatie.. poate reusesc intr-un final sa extrag ceva corespunzator... totusi mi se pare ciudat sa spui ca de la prajitoria X nu poti sa extragi corect decat daca ai aparat de 1400 euro cu preinfuzie si alte nebunii. Nu am eu top of the line dar totusi rasnita si aparatul sunt destul de ok.
Espressoman infocat
Iasi
07-11-2020, 21:23
(Edited 07-11-2020, 21:24 by alchemist.)
(07-11-2020, 20:55)NkGeorge Wrote: (07-11-2020, 17:25)dev Wrote: Este de la combinația sită plus aparat. Dacă ai altă sită poți încerca dacă nu, poate reușesti să găsești sită Ascaso.
am sita ascaso ... d-aia am si reusit sa bag 20g... cu cea de lelit nu incapeau atat...
am si (nu mi vine numele) chestie d aia care se invarte inainte de tampare ca sa fie puc-ul drept
mentionez ca am marit gramajul deoarece cafeaua este "mai putin pufoasa".... tampez si parca ramane puc-ul prea mic / prea jos in sita vs alte cafele de la alte prajitorii
aia e .. ma voi mai juca la granulatie.. poate reusesc intr-un final sa extrag ceva corespunzator... totusi mi se pare ciudat sa spui ca de la prajitoria X nu poti sa extragi corect decat daca ai aparat de 1400 euro cu preinfuzie si alte nebunii. Nu am eu top of the line dar totusi rasnita si aparatul sunt destul de ok.
Nu vreau sa te descurajez, dar mi s-a intamplat acelasi lucru cu niste cafele de la Yume. Si eu, ca si tine, consideram ca am un setup bun :)(PL81T + KINU). Dupa ce am stricat 2 kg de cafea, am impachetat espressorul si l-am pus la vanzare.
Acum e alta poveste cu MaraX, dar tor mai dau, uneori, peste cafele "obraznice" - doar ca le "cumintesc" mult mai repede(poate cu o rasnita mai buna o sa fie ai mai rare cazurile:)))).
Lelit Bianca V2, Honne, Kinu M47 Phoenix, Bravo Tools, Felicita Arc, VST baskets
Espressoman infocat
Bucuresti
Si eu tot Lelit PL41TEM+sita IMS am si nu am probleme in a extrage. Sincer, in ultimele săptămâni doar de la ei am baut... Ethiopia Sidamo Oromo si Ethiopia Bale Mountain pentru mine si Milky Way pentru sotie.
Lelit PL41TEM + Eureka Mignon SD , sita IMS 12/18 g / Ascaso 14-20 g
Espressoman infocat
Iasi
Dacă în timp de 25 30s am o rație de 1:2, nu se considera ca extractie este în parametri?
Espressoman infocat
Bucharest
Florin, e in parametri dar eu cred că ar trebui sa te iei după ce este în ceașcă. Eu acum am o Guatemala de la Yume care îmi cam da bătăi de cap, adică am variații și de 8-10 secunde de la un shot la altul. Am schimbat câteva mesaje cu Răzvan care mi-a spus de la ce ar putea fi, dar inca nu i-am dat de cap.
Ca sa nu o mai lungesc, azi de dimineață un shot cu pucul destul de umed, lipit de grup, care as fi zis că e o alta ratare când am gustat nu-mi venea să cred, lipsa aproape totală de amar, aciditate f placuta, aroma de mere coapte (eu până acum nu am reusit să identific o arome)
Așa că eu cred că mai important este ce îți spun papilele decât ce indică cantarul/timer.
Bugster+Honne, Kinu
Espressoman infocat
Iasi
Da clar, eu tot de la yumme am eclectic blend :) și nu am deloc variații.. Trag și 1:2 și 1:25 depinde cum prind.. Și poate nu este perfecta far mie îmi place oricum este subiectiva partea cu espresso, sunt fffmulte variabile și nu e nimic exact, pana la urma dacă îți place ce obții e perfect.
BTW am obținut tigrisori dina cest blend , nu am mai obținut de mult... Doar ca ma așteptam să aibă mai multa crema.. Dar e ok. Tot caut o cafea cu ciocolata, fără tenta de aciditate sa fie super solubila.. Am găsit cev ceva dar mai cauta, nu prea ma satisfăcea..
Espressoman infocat
Bucharest
(07-11-2020, 22:23)d2florin Wrote: Da clar, eu tot de la yumme am eclectic blend :) și nu am deloc variații.. Trag și 1:2 și 1:25 depinde cum prind.. Și poate nu este perfecta far mie îmi place oricum este subiectiva partea cu espresso, sunt fffmulte variabile și nu e nimic exact, pana la urma dacă îți place ce obții e perfect.
BTW am obținut tigrisori dina cest blend , nu am mai obținut de mult... Doar ca ma așteptam să aibă mai multa crema.. Dar e ok. Tot caut o cafea cu ciocolata, fără tenta de aciditate sa fie super solubila.. Am găsit cev ceva dar mai cauta, nu prea ma satisfăcea..
Poți încerca eclectic brazilia, cred că are și corp și ciocolată, eu mă țin departe de brazilii fiindcă nu îmi place să simt ciocolata. Dar dacă vrei curgere super cremoasa Sarkis, doar că fiind prăjită mai tare decât Yume vine la pachet și cu ceva mai multa amăreală. Oricum parcă tu bei și cu lapte, deci asta nu ar trebui sa fie o mare problemă
Bugster+Honne, Kinu
Espressoman infocat
Iasi
Da, următoarea o sa fie Brazilia blend, am început sa iau la 1 kg.. Parca e mai ok :D mai ieftina dar in schimba beau și mai. Multa :)) ba un Latte ba un espresso ba iar o inimioara... ::D.
Am trecut azi printr-un suoermarxhet su lumea chiar cumpara cafea boabe... Jacobs Lavazza chiar multă...
Espressoman infocat
Bucuresti
08-11-2020, 01:07
(Edited 08-11-2020, 01:08 by NkGeorge.)
(07-11-2020, 22:23)d2florin Wrote: Da clar, eu tot de la yumme am eclectic blend
și nu am deloc variații.. Trag și 1:2 și 1:25 depinde cum prind.. Și poate nu este perfecta far mie îmi place oricum este subiectiva partea cu espresso, sunt fffmulte variabile și nu e nimic exact, pana la urma dacă îți place ce obții e perfect.
incearca tiger skin black sau india malabor de la hedone .. cred ca aia e exact ce cauti ( peste sarkis parere subiectiva a mea si a altor 2 colegi)
Espressoman infocat
Rm. Valcea
(07-11-2020, 17:25)dev Wrote: Este de la combinația sită plus aparat. Dacă ai altă sită poți încerca dacă nu, poate reușesti să găsești sită Ascaso.
Eu am rezolvat oarecum problema cu presurizarea brutala punand un potentiometru de becuri pe alimentarea pompei. Astfel ajunge la 9 bari in 5 secunde fata 1 sec fara el. Cred ca se pune de tentativa de preinfuzie.
Brasilia Club, Kinu Simplicity, Comandante, Kingrinder P0, Mignon Specialita.
ex: Gaggia Espresso, Color; Quamar T80, Macap M2D, Feldgrind 2.
Priviți spre orizont, nu spre pământ
Craiova
Adica un dimmer, nu e doar un simplu potentiometru acolo...
Espressoman infocat
turda
salut
am primit azi rasnita macap m2m de la Silmar
nu trebuia sa aiba in stanga sus un butonas pe care sa apesi (deblochezi)daca vrei sa reglezi macinatura?
ca a mea nu are asa ceva.
doar reglajul fin din spate.
lelit pl 41 tem,macap m2m
Espressoman infocat
București
Salut,
Este foarte probabil sa fie varianta stepless, tocmai de aceea nu are acel opritor. Acesta este un avantaj, nu un dezavantaj [emoji846].
Spor!
La Pavoni Professional fully upgraded/Niche Zero/Cafflano Kompresso/
Past: Lelit PL41TEM
Espressoman infocat
turda
16-11-2020, 20:35
(Edited 16-11-2020, 20:36 by cristianalban.)
(16-11-2020, 19:08)IonutMihail Wrote: Salut,
Este foarte probabil sa fie varianta stepless, tocmai de aceea nu are acel opritor. Acesta este un avantaj, nu un dezavantaj [emoji846].
Spor!
ahahaaaa!
mno fain!
merci de informatie!
azi am primit espressorul lelit 41 tem si rasnita.
am stricat cam 300-400 gr de cafea.
nervi cat cuprinde!

nu-mi iasa nimic!
pucul e namolos,dar extractia e de 2:1 in 25 de secunde,presiune 9 bari,fara crema.
macar imi iese binisor crema de lapte.
maine o iau de la capat!
se poate ca virgula cafeaua folosita sa fie umeda?
iasa putin cu cocoloase din rasnita!
scuze dar nu aici e locul sa ma plang!
sorry!
Espressoman infocat
Bucharest
La fel am pățit și eu de curând cu cafea de la Yume, dar după cateva sugestii primite de la Răzvan am dres-o cât de cât, aveam mult chanelling, unele cafele sunt mai dificil de extras, daca nu ai pucul pregătit bine nu îți iese nimic bun, mai ales pe espressoare fără preinfuzie.
Recomand sa îți faci singur un tool de wdt și sa încerci sa spargi toți bulgărași.
Atenție și la forta tamparii, nu apasă cu toată forța
Bugster+Honne, Kinu
Espressoman infocat
turda
(16-11-2020, 20:46)Cosminchir Wrote: La fel am pățit și eu de curând cu cafea de la Yume, dar după cateva sugestii primite de la Răzvan am dres-o cât de cât, aveam mult chanelling, unele cafele sunt mai dificil de extras, daca nu ai pucul pregătit bine nu îți iese nimic bun, mai ales pe espressoare fără preinfuzie.
Recomand sa îți faci singur un tool de wdt și sa încerci sa spargi toți bulgărași.
probabil ca apas prea tare(am mana mai grea).
folosesc cafea prospat prajita de la blue caffe din cluj.
Espressoman infocat
Iasi
Din câte grame de cafea faci extracția?
Sa ai grija sa fie distribuita în tooata sita, faci puțin wdt și apoi tampezi, cât sa opună rezistenta, eu la început chiar am apasat pe un cantar sa avd cât înseamnă 15 kg f.. :D. Incearca cu 16g sau 18 dar sa schimbi câte o variabila.. Recomand sa rămâna constanta cantitatea de cafea din sita..
Sa nu îți fie frica sa umbi la rasnita puțin câte puțin..
Espressoman infocat
Bucharest
(16-11-2020, 20:57)cristianalban Wrote: (16-11-2020, 20:46)Cosminchir Wrote: La fel am pățit și eu de curând cu cafea de la Yume, dar după cateva sugestii primite de la Răzvan am dres-o cât de cât, aveam mult chanelling, unele cafele sunt mai dificil de extras, daca nu ai pucul pregătit bine nu îți iese nimic bun, mai ales pe espressoare fără preinfuzie.
Daca sunt pe un profil asemanator cu Yume, probabil ca de asta ai probleme, era mai simplu sa începi cu o cafea prăjită mai medium. Pucul mâlos e din cauza ca nu se scurge apa cum trebuie prin el.
Bugster+Honne, Kinu
Espressoman infocat
turda
(16-11-2020, 21:03)Cosminchir Wrote: (16-11-2020, 20:57)cristianalban Wrote: (16-11-2020, 20:46)Cosminchir Wrote: La fel am pățit și eu de curând cu cafea de la Yume, dar după cateva sugestii primite de la Răzvan am dres-o cât de cât, aveam mult chanelling, unele cafele sunt mai dificil de extras, daca nu ai pucul pregătit bine nu îți iese nimic bun, mai ales pe espressoare fără preinfuzie.
Daca sunt pe un profil asemanator cu Yume, probabil ca de asta ai probleme, era mai simplu sa începi cu o cafea prăjită mai medium. Pucul mâlos e din cauza ca nu se scurge apa cum trebuie prin el.
cafeaua este prajita light
Espressoman infocat
Iasi
Încearcă cu medium..cam grelut cu light, poate sa iasă și acruta..
Espressoman infocat
turda
intrebare intrebatoare
de ce pucul este malos (dupa)dar presiunea la extractie nu trece de 3 bar?
merci!
Espressoman infocat
Milano
Bănuiala mea e ca la 3 bar nu ai presiune sa arunce apa afară. Deși la 3 bari probabil ai măcinatura foarte mare
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita: Sculptor 078 / Kopi Deva / Lelit PL72 William / Kinu M47 / Arco 2 in 1