Hello There, Guest! Login Register


Extractia... pentru incepatori

(30-12-2019, 17:53)radudani Wrote:
Quote:De unde sunt fixismele astea așa universal valabile cu ...
 
renatoa Wrote:... Smile 30-45 minute incalzirea ?
De faza cu prosopul nu ati aflat inca ?
 
Deraiatu Wrote:... mitul 18g IN - 36 g Out in 30 sec

toate de mai sus si destule altele sunt - dupa parerea mea - derutante pentru incepatori!
da, forumul e plin de dogme - reguli ce se vreau exclusive, de practicare a prepararii espresso, singurele care conduc la acel espresso perfect din motto!
sunt printre putinii, cu adevarat impotriva lor, dar nu pentru ca ceea ce spun regulile astea nu e adevarat, ci pentru ca ele au devenit purtatoare de adevar absolut, intr-o lume in care - nici in ea, nici in afara ei - nu exista asa ceva!

daca scopul final al prepararii espresso acasa este o bautura care sa ne placa noua si celor din jurul nostru, atunci caile de a ajunge acolo sunt nenumarate!
dar e necesar ca, in drumul nostru spre tinta, sa fim (1) pe una din acele cai si sa fim (2) la un minim nivel de competenta, maturitate, civilizatie, ca sa putem gandi si decide cu propriul nostru cap!
ideea este ca nimeni nu detine adevarul absolut, si nici una din cai nu este cea mai buna!

cea mai buna metoda de a indulci o bautura care ti se pare prea acra, este de a folosi miere, sau macar zahar brun (adevarat) Smile asta fac o mare majoritate a bautorilor de cafea, in general!
cand prajirea e usoara, sub City, cam toate cafelele sunt acre, cu atat mai mult cafelele acre si cand sunt prajite mediu; se poate gugla pentru a afla cauzele si ca sa fac pe documentatu' indic si eu "Importance of Espresso Coffee Machine Parameters on the Extraction of Chlorogenic Acids in a Certified Italian Espresso..." din Journal of Food Research; Vol. 2, No. 3; 2013
in cafelele arabica, acizii astia sunt in cantitate mai mare decat in cafelele robusta;
iar proportia de cofeina, acea discutabila cauza a palpitatiilor, e mai mare la cafelele prajite light;
iar o cafea arabica prajita light, dar subdezvoltata - prajita prost, in general - are un pronuntat gust de iarba (cine vrea sa se convinga, poate incerca in primul rand iarba, apoi sa se inscrie in trendul actual, in diminuare as zice, pentru cafele decolorate Smile
in acelasi trend, pentru fanii stiintelor exacte, as indica de ex., Analysing extraction uniformity from porous coffee beds using mathematical modelling and computational fluid dynamics approaches de fapt, plina de referinte spre multe, multe alte studii asemanatoare; de care e plin tot netul; si peste care se toarna cu tehnologia recenta, dogmele si 'mini-revolutiile' fiecaruia din zicatorii cu experienta... Smile

daca vrei o cafea care sa-ti placa, si stai intr-un oras cu multiple oferte de gen, te duci la o cafenea, unde stii ca se prepara ceva ce-ti place; si mai spui si altora din forum despre asta!
sau, cu ceva consum de resurse - materiale si intelectuale - care te vor ajuta sa iesi din noroiul unui market agresiv, iti cumperi ceva care-ti place cat de cat si-ti faci propria cafea!

revenind:  exista referiri destule pe net despre faptul ca majoritatea solubilelor bune trec in apa de extractie in primele 20 sec de debit normal (cca. 1,3 ml/sec) prin puc... majoritatea masinilor de casa au un fel sau altul de preinfuzie, sau prelucrare antichanneling, care se intinde pe vreo 8-10 sec, inainte de a avea pucul strapuns si deci, o curgere; de unde si acele 28-30 de sec. ca durata totala (functionare pompa) recomandata a extractiei;
nu e atat stiinta, cat experienta si incercari pe, deja, o istorie de un secol!

apoi, cei cu zicerile, multi din ei cu experienta de barista campioni mondiali, au determinat experimental ca acel EY - extraction yield-ul, poate fi un indicator (disputabil, dar obiectiv, deci util in lumea comerciala) al calitatii, cu specificarea unei zone de sweet spot, 18-22%;
exprimand de fapt procentul din macinatura uscata intrata in prepararea shotului, care a fost dizolvat/preluat mecanic si trecut in ceasca!
luaind acest EY ca metoda de apreciere a calitatii si dupa mii de incercari pe masini capabile, Ben Kaminsky de ex., ne spune ca a putut obtine un EY mare numai la doze mari, deci la o rata de extractie incepand de la 1:2!
de aici si celalalt 'mit', cu o baza experimentala credibila si demonstrata, zic eu, suficient!
iata cum arata o reprezentare grafica folosita de cel numit mai sus intr-o expunere:
[Image: BGCdYex.jpg]

iar povestea cu cele minim 40 de minute necesare incalzirii, care empiric, inegal, inconsistent poate fi suplinita de niste scremeri cu flush-uri timpurii si noduri facute cu un prosop in varful grupului (  Smile  )  este simpla: vorbim de masini care opereaza inca in mod traditional; si o masina cu grup E61 este din aceasta categorie!
Minima, de ex. are, un grup E61, deci un sistem de incalzire si apoi de mentinere in regim termic (in idle) a grupului, cu termosifon; mai toate masinile care inca lucreaza traditional (majoritatea, adica), au o forma sau alta de incalzire grup prin convectie! pana si GS-urile LM! doar ca la E61, treaba e mai pusa in forma, adica 2 tuburi de cupru intre boiler si camasa mushroom a grupului;
la masinile de casa nu se prea practica 'tuning'-ul termosifonului, doar cate o forma de restrictor in circuit (disc gaurit, sau teava/cot mai ingust); de regula, debitul in termosifon (ca si in caloriferele de casa) e destul de scazut si incalzirea grupului in masa sa de 4,5 pana la 7-8 Kg (CMA, cu piston) e lenta si absolut necesara! din interior spre exterior, adica pe directia transferului termic natural; nu dinspre prosop, spre cafeaua din interior!

asa arata un proces natural de incalzire la Minima:
[Image: iyy1hjl.jpg]

Domnul meu.....vorba mare ai spus! Ca sa afli daca faci cafea buna....dute si bea o cafea....unde iti place,
si daca o faci asa....esti maestru! Haha! deja, specialist in aeronautica fiind, simt ca lucrez intr-un domeniu la care dalta si ciocanul sunt de baza pe langa cata tehnica e aici!Pe masura ce lecturez, am impresia ca espresso a fost adus de extraterestri si doar ei il pot face! Oricum, multumesc, m-am mai linistit!
Ce e istoria...totul a pornit de la caprele care au mancat boabele de cafea, apoi la calugarul care le-a aruncat in foc si macinat ca apoi sa inmoaie pudra in apa fierbinte. Deja din discutii s-a ajuns la presostate twingo-generice si la duze AI, capabile sa sinergizeze anhidru distilarea oleaginoasa a bobului.... In fapt ...vreau o ceasca de cafea buna, dimineata ! Smile Oare...cer prea mult?!?!?!?
 
Reply
(25-08-2020, 16:40)merlin69 Wrote: In fapt ...vreau o ceasca de cafea buna, dimineata ! Smile 

+1

[Image: cFJavt2.jpg]
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101
 
Reply
Exact asta zice si domnul din clip. Au stiut MC D. sa target-eze bine

#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
(25-08-2020, 17:22)Lyvyoo Wrote: Exact asta zice si domnul din clip. Au stiu MC D. sa target-eze bine

... Da , dar eu nu m-am referit la frectzii ... ci la o cafea buna ... Big Grin ...

P.S.  - ... Numai don @micrenda nu vrea sa recunoasca ... Dodgy ... ( a dat Boellis pe farmec 16 Big Grin ).
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101
 
Reply
Cam asa vad istoria... pe aici! Pana una alta... ca sa iau o cafea buna dimineata, trebuie sa cumpar MC. D??? Nu cred... Poate doar sa sa incerc sa sintetizez "aventura galactica" de aici sau... mai simplu... sa lucrez o luna gratis ca ajutor de barista. cred, ca asta e solutia! Si scap de piping-ul tunat si de xperimentele.. Philladelphia... Altfel... raman in cofferadam-ul incizat al collision wall-ului structurat pe baza thruster-ului azimuthal. Voi adopta solutia... mai simpla si mai ieftina....Pana una-alta... toti au inceput de la a gusta o cafea buna de... undeva si incearca sa o reediteze! Ca e MC romania sau Black Flag de la Casa din Maroc, toti vor ceva ce au simtit ca le place! Si... vad ca s-a ajuns la scule profesionale de mii de euro, care produc maxim 2 cafele pe zi... Jalnic.... Sa te bucuri doar tu si in membru doi din familie... Chiar refuz sa platesc niste sume astronomice pe ceva care... s-a inventat deja...
 
Reply
(25-08-2020, 21:16)merlin69 Wrote: ... vad ca s-a ajuns la scule profesionale de mii de euro, care produc maxim 2 cafele pe zi... Jalnic.... Sa te bucuri doar tu si in membru doi din familie...

... Pai ce , cand iti cumperi Cayenn -ul sau Q7 - ele , te bucuri impreuna cu intreg cartierul ? ... Big Grin ...
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101
 
Reply
Hai ca de la sfaturi practice, temperaturi si gramaje am ajuns la filosofie si nemurirea sufletului... Sa intervina cineva ca altfel trebuie schimbat titlul topicului.  Bi
Lelit PL41TEM * Arco Combo/Mazzer SJ/Sage Dose Control Pro 600SIL * Ibric turcesc * Moka Pot BERLINGER HAUS Emerald/ PETERHOF * Pour Over Hario V60-01
 
Reply
Haha! pai... asta zic si eu, stimate domn! sa simplificam! Adica.... cum obtii o cafea... buna! Atat! In momentul acesta! ca vad ca e o parada a "sculelor" si daca cititi topic-urile.... nu prea iese... "vopseaua"... Multi si-au schimbat device-urile si.. ba nu iese "traba" tare, ba e amara, ba laptele se taie cu 4 gauri de la ww champion, ba mai bagam 2 scobitori ca poate e aerat... Ideea este: cum rezulta o licoare buna, cand o bem undeva si cum facem sa rezulte si acasa! Asta e toata filozofia! Niciodata nu am vazut folosind "n" chestii despre care se despica firul in 4, sa faca o cafea buna. Un espressor, o rasnita(mooolt mai putin decat cele cu 15 discuri) o ceasca cu pereti grosi, lapte si o latiera... eventual. Asta ca vorbim strict de espresso. Si.. asta o stiu cam toti, ca s-au cam plimbat prin lume....Chiar pot sa ma excluda admin-ii pentru parerile mele... nu sunt singurul dupa cum am vazut, care spune asta.
 
Reply
Pana la urma cât la suta din produsul final adică Espresso este datorat aparatului și cât cafelei... Eu am observat ca îmi placa cafea prăjită peste mediu sa aibă și putina robusta, după cum zicea cineva dacă dorim sa obținem din cafea di boabe prăjite cât mai light cam trebuie echipamente de mii de euro
.
.



Sent from my BLA-L29 using Tapatalk
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 
 
Reply
(25-08-2020, 21:38)Levo Wrote:
(25-08-2020, 21:16)merlin69 Wrote: ... vad ca s-a ajuns la scule profesionale de mii de euro, care produc maxim 2 cafele pe zi... Jalnic.... Sa te bucuri doar tu si in membru doi din familie...

... Pai ce , cand iti cumperi Cayenn -ul sau Q7 - ele , te bucuri impreuna cu intreg cartierul ? ... Big Grin ...

Haha! M-ai distrat! Buna poanta! E tara de snobi, ce vrei.....

(25-08-2020, 22:03)d2florin Wrote: Pana la urma cât la suta din produsul final adică Espresso este datorat aparatului și cât cafelei... Eu am observat ca îmi placa cafea prăjită peste mediu sa aibă și putina robusta, după cum zicea cineva dacă dorim sa obținem din cafea di boabe prăjite cât mai light cam trebuie echipamente de mii de euro
.
.



Sent from my BLA-L29 using Tapatalk
Ei... deja.... avem un raspuns...! Bravo! Va multumesc! E demn de notat in... "Retetar"!
 
Reply
(25-08-2020, 21:55)merlin69 Wrote: nu sunt singurul dupa cum am vazut, care spune asta.

E drept, ca tine apar periodic pe forum. Dar, de obicei, se plictisesc destul de repede pentru ca nu ii ia nimeni in serios si pleaca singuri sa trolleze alte forum-uri, sa le arate si altora calea cea dreapta.
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
Exact ca in campania electorala, mult can can, mult bla bla ... si concret cum facem sa bem espresso ala dimineata?
ACS Minima / Baratza sette 270
 
Reply
Eu am dat peste un blend pe gustul meu, morning ninja de la ds, macin 18 grame, tampez și curge 38g in 28 secunde. E super. Smile o sa încerc mai multe cu robusta.
Inca nu am încercat cafele >150 RON kg..

Sent from my BLA-L29 using Tapatalk
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 
 
Reply
Eu nu înțeleg de ce așa mult tam tam pentru nimic.
​​​​​​
Dacă cineva își permite scule de mii de euro, sau dacă găsește floricele și extract de zmeur în cafea, sau dacă îi place un anumit tip de prăjire, sau etc., cine sunt eu și cu ce drept îi pun la îndoiala deciziile lui sau gustul lui sau faptul cum alege să își cheltuie banii???

Ar trebui să avem mai multă toleranță pe forum, just my two cents.
Gaggia Classic 2012 & ARCO 2in1
 
Reply
(25-08-2020, 23:04)coffeemilk Wrote: Ar trebui să avem mai multă toleranță pe forum, just my two cents.

Te invit sa citesti mai mult pe forum, toleranta a fost promovata de majoritatea membrilor, mai ales de Liviu, exceptie facand superautomatele si cafeaua comerciala.

Domnul inginer aerospatial la care cred ca te referi cu toleranta nu e reprezentativ pentru acest forum, poti verifica usor acest fapt daca te uiti la nr de postari ale dumnealui.

Ba chiar cred ca nu toleranta e in discutie aici, ci mai degraba nevoia de intoleranta la intoleranta.
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
(25-08-2020, 22:28)cradun Wrote:
(25-08-2020, 21:55)merlin69 Wrote: nu sunt singurul dupa cum am vazut, care spune asta.

E drept, ca tine apar periodic pe forum. Dar, de obicei, se plictisesc destul de repede pentru ca nu ii ia nimeni in serios si pleaca singuri sa trolleze alte forum-uri, sa le arate si altora calea cea dreapta.

+1
Lelit PL41TEM, Lelit PL043MMI, Tamper Lelit 57.35, Nivelator Motta 57, Sita Ascaso
 
Reply
(25-08-2020, 22:28)cradun Wrote:
(25-08-2020, 21:55)merlin69 Wrote: nu sunt singurul dupa cum am vazut, care spune asta.

E drept, ca tine apar periodic pe forum. Dar, de obicei, se plictisesc destul de repede pentru ca nu ii ia nimeni in serios si pleaca singuri sa trolleze alte forum-uri, sa le arate si altora calea cea dreapta.

Domnule, imi pare rau daca am deranjat pe cineva. Scopul meu nu a fost sa perturb si nici sa trollez forumul ci doar sa...."aflu calea cea dreapta" cum spuneti dvs. Adica un minim de echipament, in functie de asta un buget ....si sa "vad" cum se face o cafea buna si un latte. atat.
 
Reply
Salut Merlin69 ,

In loc vorba aceea, sa te preocupe capra vecinului, iti ocupai timpul cu a cauta alternative, dadeai mai multe detalii de buget, metoda care ti se pare ca s-ar potrivi nevoilor tale etc , adica la subiect. Ai fi gasit cu siguranță mai multe variante care nu implica sume colosale de achizitie : Aeropress, V60, French Press, Cafflano Kompresso etc. Eu de exemplu am Cafflano si desi nu am avut toate ustensilele necesare pentru prepararea ca la carte pot spune ca a iesit ceva decent, cafea deja rasnita de acasa pe Niche. Acum sper sa nu fi ca ceilalți "snobi" , sa spui ca nu ai da 150-200 lei/luna pentru o cafea proaspat prajita care vorba aceea "s-a inventat deja" . Succes in alegerea potrivită pentru tine!

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk
La Pavoni Professional fully upgraded/Niche Zero/Cafflano Kompresso/
Past: Lelit PL41TEM
 
Reply
Adica un minim de echipament entry-level cu care se poate obtine un espresso corect? Ok, scuze pt tonul deranja(n)t, se pare ca am reactionat eu pripit.

KINU Phoenix si Lelit PL41TEM sunt cele mai populare alegeri aici pt entry-level.

Kinu e o rasnita manuala fabricata la Reghin, cu o calitate a macinaturii peste pretul de achizitie si cu succes mare la vanzari pe tot globul (aprox 700 RON), iar 41TEM e cel mai ieftin espressor cu PID (aprox 2100). PID-ul e util pt ca, in lipsa lui, termostatul si dead-band-ul lui pot cauza oscilatii in temperatura de extractie, care vor genera oscilatii in gustul cafelei extrase, iar scopul majoritatii dintre noi e sa avem un gust constant sau, mai bine spus, "controlabil" prin selectarea temperaturii de extractie.

Exista si alte variante, la preturi similare, da un semn dc esti interesat sa scriem mai mult aici.

Tot zic cuvintele astea, "entry level" pentru ca, asa cum ti-ai dat seama (e cutumiar pe forum sa folosim pers a 2-a singular, indiferent de varsta sau pozitie sociala si profesionala, de asta am pornit si eu asa), la un moment dat, iti vei dori mai mult, poate.

Un echilibru mai mare al gustului sau sa reusesti sa faci distinctie intre o cafea din Kenya si alta din Brazilia. Si atunci, ajungi la echipamente scumpe, asa cum ai observat. Insa un Kinu si un 41TEM vor fi foarte bune pentru un espresso extras corect.

E insa un topic de "sfaturi la cumparare" acesta.

Si, sigur, asa cum spune si colegul mai sus, exista si alternative la espresso. Eu am o perioada fara espressor si folosesc un Bialetti Brikka, de exemplu. Sigur, nu e ideal, dar "merge". 

Aeropress-ul ar fi cea mai versatila unealta de facut "pseudo-espresso", pt ca poti varia cum vrei cantitatea de apa vs cantiatea de cafea, de exemplu poti pune 15g cafea si 90 g apa si vei avea o cafea puternica, tare, chiar dc nu va fi espresso.
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
(25-08-2020, 23:26)cradun Wrote:
(25-08-2020, 23:04)coffeemilk Wrote: Ar trebui să avem mai multă toleranță pe forum, just my two cents.

Te invit sa citesti mai mult pe forum, toleranta a fost promovata de majoritatea membrilor, mai ales de Liviu, exceptie facand superautomatele si cafeaua comerciala.

Domnul inginer aerospatial la care cred ca te referi cu toleranta nu e reprezentativ pentru acest forum, poti verifica usor acest fapt daca te uiti la nr de postari ale dumnealui.

Ba chiar cred ca nu toleranta e in discutie aici, ci mai degraba nevoia de intoleranta la intoleranta.

Mersi de invitație. În principiu sunt la curent cu ce se discută pe forum.

Mesajul era adresat colegului ce bagă bățul prin gard că acest 'sport' e prea scump și că un espresso se poate face cu echipamente mai ieftine, dar deh, e mai simplu să vezi ce îți dorești să citești decât ce a încercat să transmită persoana din spatele postului.

În fine....
Gaggia Classic 2012 & ARCO 2in1
 
Reply
(26-08-2020, 09:19)cradun Wrote: Adica un minim de echipament entry-level cu care se poate obtine un espresso corect? Ok, scuze pt tonul deranja(n)t, se pare ca am reactionat eu pripit.

KINU Phoenix si Lelit PL41TEM sunt cele mai populare alegeri aici pt entry-level.

Kinu e o rasnita manuala fabricata la Reghin, cu o calitate a macinaturii peste pretul de achizitie si cu succes mare la vanzari pe tot globul (aprox 700 RON), iar 41TEM e cel mai ieftin espressor cu PID (aprox 2100). PID-ul e util pt ca, in lipsa lui, termostatul si dead-band-ul lui pot cauza oscilatii in temperatura de extractie, care vor genera oscilatii in gustul cafelei extrase, iar scopul majoritatii dintre noi e sa avem un gust constant sau, mai bine spus, "controlabil" prin selectarea temperaturii de extractie.

Exista si alte variante, la preturi similare, da un semn dc esti interesat sa scriem mai mult aici.

Tot zic cuvintele astea, "entry level" pentru ca, asa cum ti-ai dat seama (e cutumiar pe forum sa folosim pers a 2-a singular, indiferent de varsta sau pozitie sociala si profesionala, de asta am pornit si eu asa), la un moment dat, iti vei dori mai mult, poate.

Un echilibru mai mare al gustului sau sa reusesti sa faci distinctie intre o cafea din Kenya si alta din Brazilia. Si atunci, ajungi la echipamente scumpe, asa cum ai observat. Insa un Kinu si un 41TEM vor fi foarte bune pentru un espresso extras corect.

E insa un topic de "sfaturi la cumparare" acesta.

Si, sigur, asa cum spune si colegul mai sus, exista si alternative la espresso. Eu am o perioada fara espressor si folosesc un Bialetti Brikka, de exemplu. Sigur, nu e ideal, dar "merge". 

Aeropress-ul ar fi cea mai versatila unealta de facut "pseudo-espresso", pt ca poti varia cum vrei cantitatea de apa vs cantiatea de cafea, de exemplu poti pune 15g cafea si 90 g apa si vei avea o cafea puternica, tare, chiar dc nu va fi espresso.

Va multumesc pentru raspuns! Nu comentez bugetul! Cam...asta voiam sa aflu pentru inceput!  Restul e chestie de gust, finete, etc. Si eu alternez V60 (de prin 2015 ma distrez cu el) , French press, ibric, mokka pot... depinde de stare. Dar vara...merge ceva mai racoritor, de aceea am vreau sa aflu mai multe despre "cum se face un espresso bun". Apreciez mult raspunsul! Chiar a fost clar si concis.

(26-08-2020, 09:18)IonutMihail Wrote: Salut Merlin69 ,

In loc vorba aceea, sa te preocupe capra vecinului, iti ocupai timpul cu a cauta alternative, dadeai mai multe detalii de buget, metoda care ti se pare ca s-ar potrivi nevoilor tale etc , adica la subiect. Ai fi gasit cu siguranță mai multe variante care nu implica sume colosale de achizitie : Aeropress, V60, French Press, Cafflano Kompresso etc. Eu de exemplu am Cafflano si desi nu am avut toate ustensilele necesare pentru prepararea ca la carte pot spune ca a iesit ceva decent, cafea deja rasnita de acasa pe Niche. Acum sper sa nu fi ca ceilalți "snobi" , sa spui ca nu ai da 150-200 lei/luna pentru o cafea proaspat prajita care vorba aceea "s-a inventat deja" . Succes in alegerea potrivită pentru tine!

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

haha! multumesc ! nu, nu fac parte din categoria....susnumita! haha! Am luat in calcul si idea ta! personal , un buget de 3000 de lei mi se pare de bun simt , pentru ceva de start spre mediu, mai ales ca e un hobby(2-4 cafele/zi).
 
Reply
Quote:Dar vara...merge ceva mai racoritor, de aceea am vreau sa aflu mai multe despre "cum se face un espresso bun"

Nu stiu cat de "racoritor" poate fi un espresso...  Confused ... nu incerci mai bine un cold brew  Huh
 
Reply
(26-08-2020, 11:45)renatoa Wrote:
Quote:Dar vara...merge ceva mai racoritor, de aceea am vreau sa aflu mai multe despre "cum se face un espresso bun"

Nu stiu cat de "racoritor" poate fi un espresso...  Confused ... nu incerci mai bine un cold brew  Huh

Multumesc o buna idee! de ceva vreme cochetez cu latte-ul.... Mai trebuie rotite si soiurile de cafea si tehnicile ....si tipul bauturii...
 
Reply
De obicei prepar 2 cafele in fiecare dimineata, un espresso si un latte.
Nu reusesc sa inteleg de ce destul de des cel de-al doilea espresso curge mai repede decat primul.
E problema de operator, rasnita sau espressor? Cum as putea corecta aceasta situatie?
ACS Minima / Baratza sette 270
 
Reply
Poate ca lasi espressor-ul la incalzit mai putin decat af fi ideal. La primul shot, la temperatura cu cateva grade mai mici, solubilele trec ceva mai greu in apa si asta inseamna, poate, cateva secunde in plus.

La cel de-al doilea shot, grupul este incalzit de primul shot, temperatura in timpul extractiei este mai mare, solubilele trec ceva mai repede in ceasca si de aici cateva secunde in minus la aceeasi cantitate de lichid.
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
Am priza programabila si espresorul sta cel putin 45 min la incalzit (conform unor masuratori facute de radudani dureaza ~45 min. pana intra in palier).
Si tot conform masuratorilor e nevoie de ~ 5 min (daca nu gresesc) sa reintre in palier pentru cel de-al doilea shot (aici e posibil sa nu astept aceste min.)
Dar tot nu gasesc un fir logic Sad
ACS Minima / Baratza sette 270
 
Reply
(12-09-2020, 21:31)Deraiatu Wrote: Am priza programabila si espresorul sta cel putin 45 min la incalzit (conform unor masuratori facute de radudani dureaza ~45 min. pana intra in palier).
Si tot conform masuratorilor e nevoie de ~ 5 min (daca nu gresesc) sa reintre in palier pentru cel de-al doilea shot (aici e posibil sa nu astept aceste min.)
Dar tot nu gasesc un fir logic Sad

in problemele astea cu cafeaua, mai ales espresso si mai ales in forum, e important sa nu cauti... fire logice Smile

totusi, incearca un prim shot... in gol, adica un flush, dar cu portafiltrul si sita in grup!
4-5 sec e deja mult!
eu fac asta pentru a incalzi PF-ul si sita; de obicei uit sa le las sa zaca in grup de la inceput!
(interesant dar flush-ul poate fi inlocuit de un backflush, cu sita oarba in PF...)

lasi pe urma cca. 3 min si faci primul shot efectiv si, cam tot dupa acelasi interval, si pe al doilea!

2 shoturi succesive, cu parametrii si puc, identice (...) dau debit crescator daca (cradun, mai sus) masina are tendinta de supraincalzire...
un flush/backflush - orice implica punerea  in  functiune a pompei, va determina 'ruperea' terrmosifonului si deci un aport de apa mai rece la intrarea in grup, daca debitul e mare;

disclainer: de mai multe saptamani folosesc numai MaraX si nu  sunt sigur daca n-am inceput sa le... amestec Smile
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
Nu sunt incepator.. am cumparat de la vreo 10+ prajitorii si m-am descurcat cu orice sortiment sa am o extractie corespunzatoare... INSA .. mi-am cumparat de la Dropshot vreo 7 sortimente... pana acum am desfacut 2 pungi... pur si simplu nu pot sa fac o extractie corecta.. am pus mai mult gramaj , am macinat mai fin ... curge bine 8-10 sec si apoi incepe sa devina ciorba... sau trebuie sa fac o extractie de 40-45 sec pt ca la inceput nu curge nimic.
Inainte foloseam 18.5g la orice sortiment si miscam rasnita 1 maxim 2 zimti mai mic sau mare 
Acum am folosit urmatoarele variante
18.5g - macinat mai fin = curs bine primele 8 sec si apoi ciorba
19g - aceeasi macinatura - curs bine primele 8 sec apoi ciorba
20g - aceeasi macinatura - curs mai greu apoi incepe iar ciorba
20g- macinatura mai mare - curs putin bine apoi ciorba
19g - macinatura mult mai fina 4 zimti - incepe sa picure pe la secunda 15 - curge bine pana la 40  - 45 - nu ma incanta gustul
19g- macinatura putin mai mare decat extra fina - incepe sa picure pe la sec 12 - curge bine pana la 40 - nu ma incanta gustul
19g- macinatura putin mai mare decat mai sus - incepe sa picure pe la sec 10 - pe la 30 incepe ciorba

Pana acum m am jucat cu 2 sortimente din 7 - guatemala ceva ( am dat juma de punga mamei mele .. am zis ca e de la sortimentul ala)  .. si acum ma joc cu dark sin

Am tampat mai usor sau foarte tare... am portafiltru naked , lelit pl41tem si mazzer superjolly

Cine a mai experimentat cu boabe de la Dropshot - ati schimbat radical macinatura gramaj pt o curgere buna? 
Pur si simplu pana acum de oriunde cumparam boabe .. din 2 ture de cafea reuseam sa gasesc curgerea buna .. apoi erau doar chestii de micro ajustari. Cu asta am consumat juma de punga si tot nu sunt multumit de rezultate. 
Cafeaua a fost prajita pe 30.10.2020
[align=left]Lelit PL41TEM , Mazzer Super Jolly[/align]
 
Reply
Salut, ce sortiment de la Dropshot?
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)
 
Reply
Salut, eu am incercat doua sortimente de la Dropshot, o Etiopia care mi-a plăcut avea aroma, corp și un un blend bunicel și ăla, în schimb Nicaragua nu mi-a placut deloc, orice i-aș fi făcut nu puteam sa scap de retrogustul de ars.
Toate trei însă nu mi-au dat bătăi de cap la extracție, chiar se păstrează și setările la râșniță(mici modificări) de la un sortiment la altul.
Poate mai trebuie sa o lași la degazat.
Guatemala să știi că și mie îmi dă bătăi de cap(am luat de la mai multi prăjitori), e cafeaua cu care mă chinui cel mai tare să reușesc niste shot-uri constante.
Chiar sunt curios daca mai sunt colegi care au pățit la fel cu Guatemala.
Bugster+Honne, Kinu
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 2 Guest(s)