Hello There, Guest! Login Register


Experientele voastre cu duza si accesoriile Tidaka

#1
In acest moment sunt 15 duze Tidaka pe forum, in urma comenzii noatre de grup. As vrea sa centralizam aici impresiile, caci le-am mai vazut raspandite prin alte topicuri.

Deocamdata, rezultatele obtinute pe Brewtus cu cea de 3 gauri sunt fabuloase, dar pe latiera de 500. Pe cea de 300 mi-a iesit cam nasoala crema si asta datorita redescoperirii Brewtus-ului, caci presiunea de aburi era mult prea mare fata de ce stiam cu duza originala, cu o gaura. E nevoie de o reinvatare a metodei, caci ai in fata practic un alt espressor. Sunt convins ca si pe alte marci ati observat schimbari, in bine sau in rau, caci am trecut la 0.75, probabil cele mai mici gauri de pe piata.

La mine presiunea nu scade sub 0.8-0.9 bar, oricat l-as lasa cu aburul pornit. Presostatul e la 1.15-1.2.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#2
nici la mine presiunea nu scade sub 1 si am presostatul setat la fel. presiunea mi se pare enorma fata de duza originala, foarte greu imi iese ceva decent in latiera de 350, trebuie sa-mi iau una de 500 sa vad daca se schimba situatia. momentan o sa blochez o gaura, cum a zis Dan, sa vad daca ma descurc mai bine, asta cel putin pana ma obisnuiesc cu rapiditatea procesului.
Probat | La Marzocco KB-90, GS/3 AV | Mahlkonig E80s/EK-43s | Acareturi multe multe
 
Reply
#3
Blocand o gaura va creste presiunea si mai mult in cele ramase...
 
Reply
#4
Desi e logic ce spui,la mine la Bz10 nu creste presiunea astupând doua găuri din cele patru.Presiune mare am  pe duza originala cu doua găuri!Practic debitul de abur e f.mare la duza originala cu doua găuri.Astupând găuri la Tidaka nu creste viteza de curgere a aburului,desi asa ar trebui!Oricum merita incercat!
Bezzera BZ10,Ascaso i-mini i1,Kinu M47,IMS 14/17g,VST 18g,tamper Motta 58mm,latiera Motta 50 cl,Espro Toroid 60 cl
 
Reply
#5
gauri de acelasi diametru si la 2 si la 4 ? Confused Huh
 
Reply
#6
Nu au acelaşi diametru.Duza Bezzera are doua găuri măricele de unde si debitul mare de abur,in timp ce Tidaka are una mare centrala si 3 mici amplasate la 120 grade.Nu am cu ce sa le măsor;cele mici de la Tidaka zicea Liviu ca au 0.75.Eu cu Tidaka cu doua găuri mici functionale ma împac foarte bine pentru moment.Pe masura ce mai învat,mai dau drumul la găuri!

[attachment=3676]..
Bezzera BZ10,Ascaso i-mini i1,Kinu M47,IMS 14/17g,VST 18g,tamper Motta 58mm,latiera Motta 50 cl,Espro Toroid 60 cl
 
Reply
#7
Aseara dupa ce am luat duza de la Liviu, am facut incercari pe vreo 2 litri de lapte, in latiera de 330ml. Mi-a fost clar ca 3 gauri sunt prea puternice pentru o asa latiera, nereusind sa obtin ceva decent. Asa ca azi dimineata am astupat cu o scobitoare o gaura si cu 2 mi-a iesit o crema ok, din prima. Deocamdata e prea devreme sa trag o concluzie, dar la momentul acesta cred ca 2 gauri este mai ok decat originalul, pentru ca ma ajuta in etapa a doua de vortex cand ai mai multa putere.
La Marzocco GS/3 AV, Mahlkonig E65S, Kinu M47
 
Reply
#8
Totul tine de o "reeducare", de o revizuire totala a tehnicii. Iar asta inseamna o luna pe putin. Acum imi este clar ca Brewtus are o putere mai mult decat suficienta, dar producatorul nu a stiut sa profite de rezistenta de 2000W pe care a montat-o de ceva timp, cu o duza corespunzatoare. Foarte probabil, si duza cu doua gauri ce se gasea pe afara, era una ok, dar am preferat sa stam pasivi pana acum. 

Rateurile pe care le dau acum cu duza cu 3 gauri (din cauza puterii  prea mari fata de cea cu o gaura) imi amintesc de exercitiile pe care le-am mai facut pe LaSpaziale sau DallaCorte si unde mi-a fost foarte greu sa ma obisnuiesc ca in cateva secunde sa pot controla tot procesul. Si alea erau de doua ori mai puternice decat Brewtus-ul cu 3 gauri. 

Cred ca o sa astup si eu gaura din mijloc, ramanand cu cele doua de 0.75 in lateral.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#9
(14-03-2016, 13:16)Lyvyoo Wrote: Cred ca o sa astup si eu gaura din mijloc, ramanand cu cele doua de 0.75 in lateral.

Eu am astupat un lateral, ca m-am gandit ca daca astup centrul va fi mai dificila introducerea aerului, deci acum am aburi pe partea dreapta, pe care inclin de obicei latiera pt. vortex
La Marzocco GS/3 AV, Mahlkonig E65S, Kinu M47
 
Reply
#10
Bine, primul pas la mine ar fi ca o luna sa ma obisnuiesc asa cu cele 3 gauri. Apoi, daca mi se va parea prea greu voi astupa una din ele.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#11
Daca nu ma insel RaduCarutasu foloseste aceeasi duza pe Vibiemme.https://www.youtube.com/watch?v=ZQi4yvA71r0
 HX,F6.
 
Reply
#12
Am primit si eu duza. Mersi Liviu Wink

Am reusit sa fac doar un test cu latiera de 350ml. Mi-a iesit ceva, dar mai e pana la ce imi iesea cu duza originala Smile

Cred ca e ceva normal pana la urma. Ce vreau sa incerc cu latiera mica, e sa pun mai putin lapte decat as fi pus cu duza originala, ca sa aiba spatiu de frotare. Asa am exersat si cand am facut trecerea de la Lelit la Expobar si pe urma am crescut cantitatea de lapte dupa ce am invatat sa stapanesc presiunea aburului.

Prima observatie, lucrurile se intampla mult mai repede decat cu duza originala Smile
Expobar Brewtus IV | Eureka Olympus 75E Titanium Burrs
 
Reply
#13
mie incepe sa mi iasacat de cat, eu folosesc motta de 350 si cred ca e o problema strict de exercitiu... mult, nu putin Smile

[Image: 1310fcfb06435f9c499fea0a97932232.jpg]
Probat | La Marzocco KB-90, GS/3 AV | Mahlkonig E80s/EK-43s | Acareturi multe multe
 
Reply
#14
(14-03-2016, 13:16)Lyvyoo Wrote: .......
Cred ca o sa astup si eu gaura din mijloc, ramanand cu cele doua de 0.75 in lateral.

Desi mi-am propus sa fiu mai rezervat cu postarile , risc totusi si propun o solutie  pe care eu am experimentat-o si a functionat !
Nu trebuie sa fiu crezut pe cuvant , nu am nici poze , dar cine doreste poate sa incerce ; este destul de simplu de realizat . 
De ce sa astupi gaura ? 
De ce nu incerci sa micsorezi presiunea aburului din boiler si sa o adaptezi la noua duza ?
Daca in prezent , in timpul frotarii presiunea coboara la 0,9 bar , se opreste aici dar este totusi prea mare , ai putea urmari stabilizarea presiunii din boiler , in timpul frotarii , la 0,7 bar.
In aceste conditii , o presiune initialareglata la 1,0 bar , la care sa se oprească termorezistenta, ar putea fi de ajuns . 
Este o varianta pe care se poate ajusta si experimenta , pana la obtinerea rezultatului dorit . 
Cred ca aceasta solutie va avea cel putin patru beneficii : 
- scade presiunea aburului la iesirea din cele 3 gauri ale duzei si rezolvi problema care te deranjeaza in  prezent .
- folosesti duza asa cum este fabricata si păstrezi o viteza maxima de frotare , lucru pe care ti l-ai dorit.
- scade temperatura aburului folosit , laptele se va infierbanta mai lent si vei avea la dispozitie ceva timp in plus pana ce ajungi la temperatura de finalizare a procesului , aspect care va ajuta la perfectionarea tehnicii .
- cu o temperatura mai mica a aburului se va obtine o crema mai fina , mai matasoasa si mai elastica , aspect care va ușura obtinerea unor rezultate mai bune la latte-art .


Solutia pe care o propun , cu micsorarea presiunii aburului in boiler , este valabila la expresoarele DB . 
La HX-uri nu cred ca va merge la fel de simplu deoarece va fi afectată , pe langa presiunea aburului si temperatura de extractie .
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#15
Exact la asta ma gandeam si eu. Poate aceasta duza a fost proiectata avand in vedere presiunea setata de fabricant la 0,8 bar.
 
Reply
#16
(14-03-2016, 21:22)bogy Wrote: Exact la asta ma gandeam si eu. Poate aceasta duza a fost proiectata avand in vedere presiunea setata de fabricant la 0,8 bar.

Dpmdv este doar o problema de tehnica la frotare . 
Cu VBM am folosit duza cu 3 gauri si la presiunea maxima de 1,5 bar , o minima de 1,1 bar, cu cana de 330 de la Motta  ( minima se stabiliza la 0,9 bar in Latierele mai mari ) 
Am ajuns , dupa ceva exercitiu,  sa pastrez tot laptele in interiorul latierei .
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#17
Pai un cazul asta eu zic ca e buna si duza originala. Wink
 
Reply
#18
@bogy - Pai chiar e foarte buna.
 Insa daca se tot spunea ca Brewtus nu are putere pe aburi la mai multe gauri, ne-a mancat sa ne demonstram contrariul si acum avem prea mult abur Smile)  De fapt cred ca asa e mai bine, doar ca e nevoie de mult exercitiu pentru stapanirea bestiei.
@RaduCarutasu - super sfaturile, multumim! Nu e vorba de un deranj din cauza unei presiuni prea mari, caci in acest moment am adus aparatul la un nivel mai avansat in materie de aburi. Insa asa cum ai constatat si tu, tehnica difera total de la o gaura la 3. Pana nu stric 20l de lapte cu aceasta duza nu ma las. Apoi umblu la presostat.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#19
(15-03-2016, 13:31)Lyvyoo Wrote: @RaduCarutasu - super sfaturile, multumim! Nu e vorba de un deranj din cauza unei presiuni prea mari, caci in acest moment am adus aparatul la un nivel mai avansat in materie de aburi. Insa asa cum ai constatat si tu, tehnica difera total de la o gaura la 3. Pana nu stric 20l de lapte cu aceasta duza nu ma las. Apoi umblu la presostat.

Din cate am observat este o mare diferenta sa frotezi cu un expresor a carui presiune nu scade sub 0,9-1,0 bar si cu un altul , a carui presiune se stabilizeaza pe la 0,7-0,8 bar , mai ales daca mai discutam si de o trecere de la una la trei gauri prin care este eliberat aburul sub aceaste presiune . Pornind de la acest aspect , am considerat ca scaderea presiunii ar fi in favoarea usurarii procesului de frotare , cu avantajele de mai sus .
Ce diametru avea duza original a Expobar-ului ? 1,2-1,3 mm parca?
Acum , cu Tidaka vorbim de (2x0,75)+1,0 mm ar cam fi 2,5 mm , adica aproape de dublu . 
Aparatul vine setat  pe 0,8 bar in boilerul pentru abur .
Tehnica va fi oricum diferita deoarece , la aceeasi presiune , vom avea de doua ori mai mult abur la Tidaka fata de duza originala livrata.
Acum , marele castig consta in faptul ca termorezistenta este capabila sa regenereze , in timp real , forta aburului si sa o mentina constanta . Dpmdv acest aspect este suficient si nu este nevoie ca , pe langa asta , sa mai si marim valoarea presiunii .

Aceste lucruri se pot dovedi folositoare sau nu incercand si experimentand .
Eu si in prezent folosesc trei duze diferite , just for fun !
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#20
poate sa fie si o problema de presostat, al meu de ex e pus la 1.2 si se stabilizeaza intre 0.9 si 1.0 timp foarte lung (l am lsat doar 1 min jumate), oricum cu duza noua cred ca in 10-15 sec e gata latiera de 350
Probat | La Marzocco KB-90, GS/3 AV | Mahlkonig E80s/EK-43s | Acareturi multe multe
 
Reply
#21
(15-03-2016, 16:50)RaduCarutasu Wrote: Ce diametru avea duza original a Expobar-ului ? 1,2-1,3 mm parca?
Acum , cu Tidaka vorbim de (2x0,75)+1,0 mm ar cam fi 2,5 mm , adica aproape de dublu . 

Suprafata cercului este pi*(d/2)(d/2). Deci:
- suprafata gaurii duzei originale este egala cu 3,14*1,25/2*1,25/2=1,227 mm2
- suptafata totala a celor 3 gauri ale duzei Tidaka este egala cu 3*3,14*0,75/2*0,75/2=1,325 mm2

In concluzie suprafata totala a gaurilor duzei Tidaka este mai mare cu doar 8% fata de suprafata gaurii duzei originale.
 
Reply
#22
Nu ma pricep foarte bine dar calculul acesta:



suptafata totala a celor 3 gauri ale duzei Tidaka este egala cu 3*3,14*0,75/2*0,75/2=1,325 mm



imi pare gresit. Cred ca ar fi 2xaria(0.75)+aria(1). Mie imi da exact aceeas valoare ca la formula anterioara. Se poate sa gresesc.

P.S.: scuze ca ma bag peste un topic unde nu am nicio legatura Smile
Acs Evo leva - Kinu m47 - V60
 
Reply
#23
(15-03-2016, 19:00)adiszep Wrote: Nu ma pricep foarte bine dar calculul acesta:



suptafata totala a celor 3 gauri ale duzei Tidaka este egala cu 3*3,14*0,75/2*0,75/2=1,325 mm



imi pare gresit. Cred ca ar fi 2xaria(0.75)+aria(1). Mie imi da exact aceeas valoare ca la formula anterioara. Se poate sa gresesc.

P.S.: scuze ca ma bag peste un topic unde nu am nicio legatura Smile

Gaurile duzei Tidaka au diametrul de 0,75 mm, iar cu putina matematica (https://ro.wikipedia.org/wiki/Cerc), rezultatul eu zic ca e corect.
 
Reply
#24
Da, daca sunt 3 de 0.75 atunci e clar. Eu am crezut ca sunt 2 de 0.75 si 1 de 1mm si atunci nu ar fi fost corect nici dupa calculul tau nici dupa al meu (am calculat pt 1 cu 0.75 si 1 de 1mm). Din nou imi cer scuze ca m-am bagat nefiind in totala cunostinta de cauza. 
O sa raman la leverul meu Big Grin
Acs Evo leva - Kinu m47 - V60
 
Reply
#25
(15-03-2016, 18:42)Îbogy Wrote:
(15-03-2016, 16:50)RaduCarutasu Wrote: Ce diametru avea duza original a Expobar-ului ? 1,2-1,3 mm parca?
Acum , cu Tidaka vorbim de (2x0,75)+1,0 mm ar cam fi 2,5 mm , adica aproape de dublu . 

Suprafata cercului este pi*(d/2)(d/2). Deci:
- suprafata gaurii duzei originale este egala cu 3,14*1,25/2*1,25/2=1,227 mm2
- suptafata totala a celor 3 gauri ale duzei Tidaka este egala cu 3*3,14*0,75/2*0,75/2=1,325 mm2

In concluzie suprafata totala a gaurilor duzei Tidaka este mai mare cu doar 8% fata de suprafata gaurii duzei originale.
Ups , am scris mai repede decat am gandit si am gresit !  Blush 
Sigur ca ai dreptate ! 
Daca si diametrele sunt cele scrise mai sus  inseamna ca suprafețele de acces ale aburului prin cele doua duze sunt sensibil egale iar Tidaka nu ar trebui sa conduca la scădea presiunii aburului la Expobar si nu ar avea cum sa produca frotarea la 1/2 din timpul necesar duzei din stoc . ( 10-15 sec pt o latiera de 350 de ml cum zice Bogdan este sub jumatate din cat tin eu minte ca imi lua la Expobar ) 
Daca la aceeasi presiune setata pentru Tidaka se schimba duza cu cea originala a Expobarului inseamna ca si cu aceasta timpul necesar frotarii ar fi sensibil egal ! 
Daca , la fel ca si cu diametrele , raționamentul de acum nu este gresit atunci care sunt diametrele reale ele găurilor celor doua duze ? 
Cu atat mai mult , mi se pare ca exista diferente si intre găurile de la Tidaka cu trei fata de cea cu patru gauri .
La mine , cu duza cu trei gauri ( cea cu doua mici si una mare in mijloc si pozitionate  in linie ) presiunea se stabilizează la 0,8-0,9 bar oricat as lasa aburul sa iasa . 
La cea cu 4 gauri , daca astup gaura centrala si le las doar pe cele  mici ( așezate in jurul găurii mai mari din centru ) presiunea scade lent dar continuu ( la aceeasi presiune setata la boiler ) .
Insa imi place acum sa frotez cu cea cu patru gauri ( cu cea din mijloc înfundată ) cu presiunea setata la 1,1 bar si termin frotarea in latiera de 550 ml , Motta , la 0,7 bar . Procesul dureaza mai putin decat la duza cu trei gauri in linie si cu diametre diferite . 
La ochi nu-mi dau seama de diferentele de dimensiuni intre găurile mici ale celor doua duze . Scaderea diferita a presiunii indica , totusi , existenta unei astfel de deosebiri  .
O poza cu cele doua duze :
[attachment=3691]
Daca duza cu trei gauri in linie este Tidaka atunci categoric găurile nu sunt egale ( este modificata la un strungar , fara  a umbla la gauri si nu este achiziționata in pachetul de pe forum ; in postarea nr 11 , a lui hhanu ,in clip am folosit aceasta duza .) .
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#26
Radule, eu cred ca ai mare dreptate in afirmatiile pe care le faci, pentru ca ai foarte multa experienta. Sa nu uitam totusi, experienta ta cu Expobar-ul este pe un aparat cu o rezistenta de 1200 W si nu una de 2000 W (sper sa nu gresesc).
In ceea ce priveste diametrele gaurilor, poate ne ajuta cineva cu un instrument de masura, sau Liviu cu un e-mail adresat celor de la Tidaka.
 
Reply
#27
La duza cu 3 gauri  este clar ca acestea nu sunt egale .
Nu imi dau seama insa daca este vreo diferenta intre găurile mici la cele doua duze . 
[attachment=3692]
La duza de jos par ceva mai mari . Poate fi insa doar o iluzie , generata de pozitia lor pe conurile pe care sunt amplasate.
Pe net nu am reusit sa gasesc informatii in acest sens .
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#28
Nu am vrut să scriu până nu aveam despre ce vorbi.
Din fericire pentru mine duza cu 3 găuri este muuult mai ok față de cea originală de la VBM. De când am primit-o nu am reușit să arunc lapte, asta dacă va spune ceva. Nu zic ca mi-a reușit excepțional de fiecare dată dar s-a îmbunătățit semnificativ procesul.

Din nefericire nu se prea potrivește cu Jr. Așa ca mâine sau poimâine mă duc să fac un mic trimming. Sper să iasă ok. Revin cu un update
Lelit Bianca, Honne Home, Kinu 47, Kompresso
Past:Gaggia Clasic, VBM Domobar Jr, Vario home
 
Reply
#29
Dau un mail la Tidaka sa aflam diametrul.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#30
Daca nu ma insel,gaurile laterale au 1mm,iar cea din centru 1.2mm.
 HX,F6.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 2 Guest(s)