Welcome Back Log In Create Account

Espressorul WPM Primus

(25-05-2026, 18:06)cyrusct82 Wrote:  Prin linkul ăla am intrat și eu și ceilalți. 
Ți-a mers? Sau nu?

da da, mersi. Cred ca eu am accesat unul de la kaffee nettz is era expirat, all good acum, merci
SBE BES875 // Timemore Sculptor 064s //
Hario V60 // 1Zpresso K-Max // Kingrinder K6

Reply
Cum se prezintă al meu după ~9 luni, cu 2-3 cafele trase pe zi exclusiv cu Bucovina 2L. A fost curățat doar de câteva ori cu pulbere în sita blind.

[Image: IMG-5955.jpg]

[Image: IMG-5956.jpg]

[Image: IMG-5957.jpg]

[Image: IMG-5958.jpg]
WPM Primus | Flair 58 | Varia VS6 | Comandante | Kinu | Acaia | V60 | TWW. Ex: Eureka Manuale, Mignon ORO SD, Atom 75, DF64, Fellow ODE, J64V

Reply
Cu toate riscurile eu aș folosi altă apă. Desigur există posibilitatea de a adăuga minerale și în cafeaua gata extrasă. Eu sunt trist când sunt nevoit să folosesc Bucovina :-))
Să ai parte de el și de cafele reușite. În curând mă voi juca și eu cu unul, se va achiziționa pentru o rulotă de evenimente, sunt curios cum va face față.
Modbar AV, Mahlkonig E65 GBW, Crem One Profiler, Timemore Sculptor 078S, Fellow Ode gen2, Orea V3, Kinu Classic

Reply
(01-06-2026, 16:18)cristi5922 Wrote: Cum se prezintă al meu ...

Daca indepartez piesa PF holder si o inlocuiesc, vezi vreun alt impediment tehnic de a-l trece pe 53?

Reply
Nu vad nimic ce ar împiedica adaptarea la 53
WPM Primus | Flair 58 | Varia VS6 | Comandante | Kinu | Acaia | V60 | TWW. Ex: Eureka Manuale, Mignon ORO SD, Atom 75, DF64, Fellow ODE, J64V

Reply
Sita de dus ! ce diametru are ?
De fapt e intrebare retorica... doar ce m-am uitat la o garnitura de grup si vad ca nu are cum sa se aseze sita de 53 pe un gol de 57mm...

Reply
@Florinush - chiar te rog sa ne spui si noua cum face fata, numar de extractii, etc. :)
Mahlkoenig e64 ws | Lelit Victoria PL91T

Reply
La 2kW și puțin el poate încălzi constant cate 80-90ml de apă (cât se consumă la un shot) în timpul necesar preparării următorului.

Nu l-am testat cu o râșniță GBW care este mai rapidă, dar cu Varia am tras 10-12 cafele consecutiv și nu a afișat mesaj "Preheating". Sunt sigur că poate face față chiar și în regim de cafenea de volum mic-mediu.

Reply
Nu cred ca ai 2kw in capul de extractie, ci in boilerul mare, de 800 ml.
Se poate verifica usor cu un wattmetru pus pe priza, iti arata cat consuma masina in diverse etape.
Din puterea consumata dimineata, avand un boiler plin cu apa rece, putem calcula temperatura de stabilizare in boileru mare, daca exista interes. Probabil in zona a 80 grade +/-

Nu poti modula cu precizie suficienta zeci de ml de apa deja adusa in zona 80 grade cu o rezistenta de 2 Kw.
Practic in group head ai acelasi volum ca un instant de chiuveta, si acolo nu ai control de loc.
Pleaca greu, 3-4 secunde nimic si apoi dintr-o data da in clocot. La instant ma refer...

Decentu are 100W in capul de extractie si tot e prea mult, parerea mea.
La masina mea consum sub 10W ca sa tin 200mL la punct fix.
Cand a plecat extractia sunt necesari 4.2W per ml/secunda/grad pentru ajustare fina.

Reply
Salve.
1. Nu am gasit pe aici si review consistent pe partea de spumare, milk products. Stiu de ce, dar tot as vrea parerea voastra, cei care mai incercati ocazional. Latte art, am citit pe undeva ca la putere maxima (treapta 7) dilueaza destul de mult, la bule cum sta?
2. As avea nevoie de o cotatie pe adancimea agregatului, de la spate pana la picioarele din fata. As vrea sa il pozitionez pe o polita de 40 cm adancime, oare se aseaza cum trebuie pe el?

Reply
Odata ce ai abur in niste parametri, spumarea ar trebui sa mai depinda doar numarul, dimensiunea si amplasarea gaurilor.
Diluare inseamna ca aburul nu este uscat, cel care a facut testul a facut intai purjarea de amorsare, ca sa elimine toata umezeala de pe traseu ?

Are 49 cm adancime, nu va sta bine pe polita aceea... Sad
Quote:Dimensions (mm): 490 (L) * 235 (W) * 400 (H)

Reply
Picioarele din față sunt mult mai în spate fata de adâncimea totala a espressorului, adică sunt sub espressor nu sub drip tray.
Fac măsurători când ajung acasă și trimit.

Pe partea de lapte eu zic că e ok, are putere mare și la setare 1. Numai că nu prea le am cu latte art-ul
WPM PRIMUS | J64V | Skywalker Alpha roaster + Roast Assistant & HiBean.

Reply
Nu are treaba latte art ul cu puterea aburului
de obicei la thermoblock sau boilere mici aburul e umed deci iti baga in lapte o cantitate consistenta de apa.
La boilerele mai mari aburul este uscat

Purjarea nu rezolva problema aburului umed

Reply
@Punkterra, minutul 49-50 arata cata cantitate de apa pune in plus dupa spumare, daca e de ajutor:
https://www.youtube.com/watch?v=c5kZRrBwOTs

Reply
Are 33cm chiar 34 cu tot cu cotul furtunului de alimentare cu apă. 
Cu drip tray are 50cm

Reply
(03-06-2026, 11:45)cyrusct82 Wrote: Picioarele din față sunt mult mai în spate fata de adâncimea totala a espressorului, adică sunt sub espressor nu sub drip tray.
Fac măsurători când ajung acasă și trimit.

Pe partea de lapte eu zic că e ok, are putere mare și la setare 1. Numai că nu prea le am cu latte art-ul

Da, exact, multumesc. Ma intereseaza pana la picioarele din fata, nu si dip tray.

Ca sa povestesc mai in amanunt care e situatia mea, eu beau cam 50-50 capuccino - doppio shot cu 25ml lapte
Pana aseara eram chitit sa achizitionez de nou un Linea Micra (am proforma generata deja), apoi am dat peste threadul asta. Pare clar un best bang for the buck, diferenta de cost e majora.

Reply
(03-06-2026, 12:38)cyrusct82 Wrote: Are 33cm chiar 34 cu tot cu cotul furtunului de alimentare cu apă. 
Cu drip tray are 50cm

@Punkterra totuși pune un 35cm ca să fii sigur.
In momentul ăsta nu pot sa masor sigur cât are cotul acela pentru furtun.

Reply
Surprinzator si pentru mine, dar daca pui o mana sub aburi ai foarte putina apa, mult mai putina fata de Hedone Bugster spre exemplu si cam la fel cu Bianca, pentru ca tot am avut ocazia relativ recenta sa le compar.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Indeed... afirmatia @distrugatorul - ului de mai sus nu este generalizabila la orice termobloc.
O fi fost la cele de inceput, nu inseamna ca ar fi valabila la oricare.
Sau, daca schimbi duza, deja modifici ce a gandit proiectantul acolo... de ce te-ai astepta sa mearga la fel ?

Umezeala in abur inseamna apa condensata, in stare lichida, deci putere termica insuficienta sa vaporizeze toata apa care trece prin termobloc.
Daca vrei sa rezolvi asta, fie maresti puterea, probabil nu ai aceasta optiune, fie reduci debitul de apa, asta se poate face simplu obturand din gaurile duzei, deja s-au facut experimente pe tema asta.
Schimband duza cu una cu mai multe gauri, sau cu gauri mai mari, deja ai creat o cale de a avea debit mai mare, la care rezistenta disponibila nu face fata si gata ... s-a umezit...
Banuiesc ca in treapta a 7a asta se intampla, debit prea mare de apa, necorelat cu puterea de vaporizare.

Reply
Video de mai sus confirma teoria ta si pentru thermoblock ul din primus care nu difera de alte thermoblockuri
Avem apa in lapte si in Primus

Hai sa fim seriosi indiferent cat am ridica in slavi Primus nu ai cum sa ai dintr un thermoblock abur uscat ca dintr-un boiler de 1,5-2 litri

Asta daca tot ne dam corecti si forumul este un ajutor pentru cei care vor sa cumpere echipament

Reply
Nu cred sa existe pe espressoarele casnice cantarire de lapte vs crema de lapte cu diferenta de gramaj zero. Asa incat o comparatie corecta ar trebui facuta intre trei, patru modele de espressoare, cu o cantarire inainte si dupa. Ce se vede in clipul lui @RichardMG (partea de final) e o crema foarte buna, obtinuta rapid.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Hai ca am facut repede un test scurt, Bianca la 135 grade (maxim), apoi Primus steam power level 1 si apoi tot Primus dar steam power level 7 (maxim). Nu mai gasesc clipul cu Bugster dar acesta dadea 3.6g de apa la putere de aburi maxima timp de 30 sec intr-o latiera goala, iar Bianca 1.8g. Daca face cineva testul pe Primus poate pune valoarea aici.

Reply
Liviu, daca ai timp, ai putea spuma la fiecare cate o cantitate egala de lapte? Poate cand mai faci flat/cappucino, nu neaparat intr-un test precis (desi daca a avea timp pentru asta sigur vom aprecia :) )

Reply
Hmm destul de umed si Bianca
La capitolul abur La marzocco sau Dalla Corte bat la fund competitia
cineva care este pe langa aparat poate sa faca o prezentare? De dragul comparatiei

Eu cred ca cel mai corect test este cel cu cantarul dar atentie dupa o purjare de 5-10 sec ca sa nu trisam

Reply
Pai cum poti spune dintr-un asemenea test ca e apa de pe teava sau apa din abur care s-a condensat ? Huh
Chiar si prin cantarire concluzia e falsa... aburul nu e gaz, sa treaca prin lapte si sa iasa afara !
Aburul odata ce a atins laptele devine apa, instant !
Inteleg ca de fapt va doriti debit mic de aburi, ca sa nu se dilueze laptele...

Reply
Ideal este cat mai mic volum de apa in lapte in procesul de spumare

Reply
Asta e din capitolul "pucologie" cum zicea radudani candva, adica analiza detaliata a pucului dupa extractie. Din moment ce niciun espressor nu ofera zero cantitate de apa in aburi, plus condensul care se mai petrece inevitabil la contactul cald - rece, faptul ca unul are 1-2g de apa in plus sau in minus, e complet irelevant. Bianca spre exemplu scoate o crema de lapte ireprosabila, si am cules informatia inclusiv de la concursul de latte art facut la lansarea Fluid acum niste ani buni cand a fost un latte art throwdown si mai discutam cu baristii prezenti. Deci cantitatile astea de apa usor diferite nu spun nimic, cu exceptia unor situatii cand aparatul are o problema. Spre exemplu am vazut candva un Bugster care scotea foarte multa apa, de patru ori mai mult fata de obicei, din cauza unei probleme la sonda de nivel.

Reply
In acest review face referire și la apa adăugată laptelui pe 3 niveluri de putere 1,4 și 7
https://youtu.be/h93RujMzoBw?t=678&is=4h7V3pkaWVvwumIl

Reply
Chiar ca neinteresant... pe mine ma framanta mai mult imagine apocaliptica a masinii stand cu 10 cm in aer afara din policioara... 10 cm in care va intra si group head-ul... care astfel va sta in aer...
Ma si vad facand o pirueta si dandu-i un cot... brrr...
Sau coltul de la drip tray intrandu-mi in sold...

Reply
Fiecare cu piticii și organizarea lui.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)