Welcome Back Log In Create Account

Espressorul Lelit PL 41TEM PID

Salutare, am o problema cu un espressor lelit 41 tem. De cateva saptamani rotita pentru abur nu mai inchide cum trebuie, daca o deschid prea mult ca sa inchid la loc trebuie sa invart de foarte multe ori, pare ca invart in gol.

Acum am observat ca in timpul extractiei curge apa prin tija de abur si scade destul de repede temperatura apei, ma gandesc ca pierde prea repede prea multa apa.

Cred ca ar trebui inlocuit robinetul respectiv dar nu stiu cum sa caut pt niste intructiuni. A mai facut cineva operatiunea asta ?  

Ma puteti ajuta cu niste sfaturi, multumesc!

Merge asta https://www.espressorul.ro/produs/tija-abur-lelit-pl042-cod-original-2200064/?utm_source=googleads&utm_medium=cpc&utm_campaign=18284337072&utm_term=&utm_content=%7Bcreatives%7D&gad_source=1&gad_campaignid=17419691893&gbraid=0AAAAAC42FkO-bqlYAZD6xCtcVJCHuQopu&gclid=Cj0KCQiAm9fLBhCQARIsAJoNOcu9W7LKgDdaQpx2Zu41V5vOC6BTxngZJApZFqYBw6XXmfSnNJrM61waAkuKEALw_wcB

Reply
Salut! Stiu ca s-a mai discutat dar n-am gasit si rezolvarea. Pompa pleaca la cateva secunde bune dupa ce actionez intrerupatorul. In timpul asta se aude un bazait deci e clar ca se alimenteaza. E semn ca se duce pompa sau alta e cauza? E ceva de facut sau trebuie alta pompa in curand?
Lelit PL41TEM * Arco Combo/Mazzer SJ/Sage Dose Control Pro 600SIL * Ibric turcesc * Moka Pot BERLINGER HAUS Emerald/ PETERHOF * Pour Over Hario V60-01

Reply
Pompa noua sau kit de reparatie (oring, daca gasesti convenabil, bila se uzeaza mai greu). La simptome similare eu am schimbat pompa. Ulterior am cumparat cateva oringuri si acum am pompa de schimb. Smile
PL41 TEM, PL100, KINU M47

Reply
(25-01-2026, 20:08)basante Wrote: Salutare, Lelit Anna, are scurgeri prin mai multe locuri:
- sub coltul dreapta spate se face o mica balta;
- in spatiul gol din interior, in spatele gratarului picura apa;
- pe langa portafiltru picura apa cand lucreaza aparatul.

Mai picura si pe la teava de abur, dar asta e neglijabil. 
Aparatul nu e la prima tinerete, are si urme de rugina pe el dar face cafea buna. As vrea sa il repar, sau sa il aduc intr-o stare cat mai buna. 

Pentru picuratul de la portafiltru am gasit garniturile aceastea: https://lamacchinadelcaffe.com/en/cartse...q=MC047SIL

pentru restul scurgerilor, puteti sa ma sfatuti ce sa fac sau ce sa schimb?

Dedurizare fac la 2/3 luni. 

Multumesc.

Am mutat si aceasta postare aici, ca sa nu mai face thread separat.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
(26-01-2026, 17:18)64xgeo Wrote: Pompa noua sau kit de reparatie (oring, daca gasesti convenabil, bila se uzeaza mai greu). La simptome similare eu am schimbat pompa. Ulterior am cumparat cateva oringuri si acum am pompa de schimb. Smile

Merci de raspuns. daca e sa o schimb ce sa iau? ULKA sau OLAB?
Lelit PL41TEM * Arco Combo/Mazzer SJ/Sage Dose Control Pro 600SIL * Ibric turcesc * Moka Pot BERLINGER HAUS Emerald/ PETERHOF * Pour Over Hario V60-01

Reply
(26-01-2026, 22:46)Jethro Wrote: Merci de raspuns. daca e sa o schimb ce sa iau? ULKA sau OLAB?

Quote:Key Comparisons:
Noise Level: OLAB pumps are designed to be quieter than ULKA, with some users reporting a noise reduction from 65.7 to 56.6 dB.
Pressure Profile: OLAB tends to increase pressure more gradually, which can act as a natural, gentle pre-infusion (e.g., 15-second ramp-up vs. faster ULKA).
Flow Rate: OLAB often has a lower, more consistent flow rate (e.g., 6.2 ml/s) compared to some stock ULKA pumps.
Interchangeability: OLAB is generally considered interchangeable with ULKA EX5, but might require using existing mounting hardware or minor adjustments depending on the machine.
Suitability: OLAB is ideal for users seeking to reduce "vibe pump" noise without switching to a rotary pump, whereas ULKA is standard, reliable, and inexpensive.
WPM PRIMUS | J64V | Skywalker Alpha roaster + Roast Assistant & HiBean.

Reply
(26-01-2026, 17:21)Lyvyoo Wrote:
(25-01-2026, 20:08)basante Wrote: Salutare, Lelit Anna, are scurgeri prin mai multe locuri:
- sub coltul dreapta spate se face o mica balta;
- in spatiul gol din interior, in spatele gratarului picura apa;
- pe langa portafiltru picura apa cand lucreaza aparatul.

Mai picura si pe la teava de abur, dar asta e neglijabil. 
Aparatul nu e la prima tinerete, are si urme de rugina pe el dar face cafea buna. As vrea sa il repar, sau sa il aduc intr-o stare cat mai buna. 

Pentru picuratul de la portafiltru am gasit garniturile aceastea: https://lamacchinadelcaffe.com/en/cartse...q=MC047SIL

pentru restul scurgerilor, puteti sa ma sfatuti ce sa fac sau ce sa schimb?

Dedurizare fac la 2/3 luni. 

Multumesc.

Am mutat si aceasta postare aici, ca sa nu mai face thread separat.

Salut, problema cu picuratul am avut-o și eu și deși am rezolvat parțial schimbând garniturile de la capul de infuzare, acum a apărut o nouă problemă mai serioasă: picură boilerul și sincer nu știu dacă am vreo șansă să îl repar. Probabil trebuie comandat unul nou( bănuiesc ca totul e de la o calcifiere după 3 ani de folosința) .
Întrebare către ceilalți: are conve experiență cu desfacerea boilerului și șansele să fie reparat ?

Reply
Boilerul nu crapă/sparge așa din senin decât la un defect de fabricație și nu de la calcar. 
Trebuie desfăcut și văzut pe unde curge, cel mai probabil pe la un racord, îmbinare, garnitura învechită....
WPM PRIMUS | J64V | Skywalker Alpha roaster + Roast Assistant & HiBean.

Reply
Se scurge apă pe sub bumbul roșu, dar nu pare să fie la furtunul acela. Ci mai degrabă la îmbinarea "boilerului" sau ce e acolo cu tabla. Ce garnitură e acolo sau ce pot să schimb? Poză: https://imgur.com/gallery/yL4PL5A

Reply
MC046 e ceea ce cauți. Doar grijă la desfacere la boiler, pentru separare e nevoie ca mai întâi să desfaci MC075 care e atașat de MC027.

Attached Files Thumbnail(s)

Lelit PL92T, Timemore Sculptor 064S
MyPressi Twist V2 Moded, Kinu M47 Phoenix

Reply
vezi ca e posibil sa fi impins cu tava de scurgere capatul furtunui pe care curge apa de la OPV in tava. scoate tava de picurare si verifica in dreapta cum te uiti la aparat unde e capatul furtunului. cand bagi tava ai grija sa nu-l impingi in spate ca toata apa o sa curga sub espressor in loc sa ajunga in tava.

Reply
(16-02-2026, 11:09)Jethro Wrote: vezi ca e posibil sa fi impins cu tava de scurgere capatul furtunui pe care curge apa de la OPV in tava. scoate tava de picurare si verifica in dreapta cum te uiti la aparat unde e capatul furtunului. cand bagi tava ai grija sa nu-l impingi in spate ca toata apa o sa curga sub espressor in loc sa ajunga in tava.
da, asta am rezolvat-o, multumesc.

(15-02-2026, 20:36)dannib Wrote: MC046 e ceea ce cauți. Doar grijă la desfacere la boiler, pentru separare e nevoie ca mai întâi să desfaci MC075 care e atașat de MC027.

am comandat, multumesc.

Reply
Imi puteti recomanda un service bun in Bucuresti pentru un Lelit P41 TEM? Am observat de cateva zile ca presiunea in timpul extractiei nu mai depășește 3 bari. Cafeaua este buna la gust, cremoasa, pucul perfect, iar durata a crescut la 35 de sec. Ori s-a stricat ceva, ori are nevoie de curățare. Caut un service bun, daca lucreaza si repede, cu atat mai bine.

Reply
Masoara debitul in gol, pe un cantar, si revino cu vesti - ce cantitate de apa ai in 20 de secunde?
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Acum nu sunt langa aparat, dar am si alte info: 23g de cafea, scoteam 55g de espresso in 24 sec, acum scot aceeasi cantitate in cca 35sec. Folosesc un portafiltru naked, cafea proaspata, curgerea este perfecta. Am facut backflush de mai multe ori: prima data ajunge presiunea la 11 bar dupa 10 sec, ulterior ajunge la 11 bar in 5 sec. Daca ma gandesc bine, debitul in gol pare destul de anemic.

Reply
(19-05-2026, 16:26)Lyvyoo Wrote: Masoara debitul in gol, pe un cantar, si revino cu vesti - ce cantitate de apa ai in 20 de secunde?

43 grame in 20 de sec

Reply
Nu e bine, ar trebui să curgă de vreo 3-4 ori mai mult.

Prin țeava de abur tot atât de puțin curge?
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979

Reply
Se reprofileaza pe soup... de fapt l-a si facut pe primul, fara sa stie... si se pare ca i-a placut Smile

Daca la pompa nu ai un sunet diferit, atunci garnitura probabil.
Se gasesc kit-uri de reparat home alone.
Sau, o desfaci si intorci garnitura invers, ii mai dai cateva luni de viata.
E aici o relatare a unei probleme similare.

Reply
La mine acest simptom a fost semn de calcifiere. In primul rand incearca o decalcifiere, vezi aici un tutorial simplu. Abia dupa aia ar trebui sa investighezi daca e problema de service.

Reply
(20-05-2026, 13:40)Lyvyoo Wrote: La mine acest simptom a fost semn de calcifiere. In primul rand incearca o decalcifiere, vezi aici un tutorial simplu. Abia dupa aia ar trebui sa investighezi daca e problema de service.

Mii de mulțumiri pentru tutorial. Calcar nu am avut în aparat, dar filtrul stransese zat pana la refuz, ziceai ca e lava uscata. Am baut apoi un espresso 23g->38g in 25 sec, zici ca-i miere! Cafeaua este Honduras SHG EP Los Geranios si cred ca am scos crema de 1cm grosime.

Reply
Buna seara,
A schimbat cineva cele doua furtune de silicon (tur/retur - 4 x 7 si 6 x 9 mm)?
Am schimbat valva OPV si in timpul acestui poroces am constatat ca ar fi cazul de furtune noi dar nu gasesc o sursa convenabila.
Multumesc
Lelit PL41TEM | Kinu

Reply
Tot eu, as vrea sa schimb si arcul si garniturile aferente care permit tevii de abur sa pivoteze cum trebuie, are cineva coduri pentru piesele respective sau o sursa de unde pot fi cumparate?
Lelit PL41TEM | Kinu

Reply
Codul pentru toată țeava de abur este MC742 și o găsești aici https://lamacchinadelcaffe.com/en/ricamb...lelit.html
Se mai găsesc piese și în alte părți, trebuie să cauți schemele și să le studiezi cu atenție.

Reply
Am scris la importator iar raspunsul este ca ei pot furniza doar intregul subansamblu al tevii (codul mentionat de @adrian1), cost 200 lei. Dupa multe ore de cautari am identificat (sper corect) toate partile componente si le-am comandat de pe ecafe.es, par a avea in stoc foarte multe repere pentru aparatele Lelit, transportul in RO este 10EUR, nu stiu inca cu ce vin, sper sa nu fie Posta Romana Huh .
In caz ca sunt colegi care sunt in cautare de aceleasi piese, codurile gasite si comandate de  mine sunt:
1. MC742‑5 (sau 2200065): Garnitura superioară internă a baghetei de abur. Asigură etanșarea principală între punctul de pivotare al baghetei și blocul intern de cupru al instalației.
2. MC742‑6: Garnitura internă de ghidare a articulației sferice. Permite baghetei să se miște în toate direcțiile fără să piardă abur pe lângă piuliță.
3. MC742‑8: Arcul de compresie cu tensiune ridicată. Acesta stă în interiorul piuliței de fixare și presează componentele articulației sferice ferm pe garniturile superioare.
4. MC742‑7: Distanțierul de ghidare al arcului. Menține arcul centrat în interiorul ansamblului piuliței.
5.  MC742‑4 (sau 2200107): Duza de abur cu o singură gaură. Notă: Verifică anul de fabricație al aparatului. Modelele mai vechi folosesc filet femelă (MC742‑4), iar reviziile mai noi folosesc filet masculin (2200107).
6. 8700009 (ex MC742‑5): O‑ringul din cauciuc rezistent la temperaturi înalte care etanșează filetul dintre duza de abur și corpul baghetei.
7. MC742/1: Manșonul de cauciuc pentru bagheta de abur mobilă cu articulație sferică.

Revin cu un update in sensul potrivirii sau nu a pieselor dupa ce ajung, aparatul meu este model 2021.
Lelit PL41TEM | Kinu

Reply
Ai comandat și furtune? Poate un set în plus și pentru mine?  Sick

Reply
Nu am luat furtune, mi-a dat un coleg care a gasit in tara, le-a luat de aici:
https://www.mcproexpert.ro/toate-produse...-7-mm.html
https://www.mcproexpert.ro/furtunuri-sil...-9-mm.html
sunt identice cu cele care erau in espressor
Lelit PL41TEM | Kinu

Reply
Identic vizual nu inseamna prea mult, la fel ca si cuvantul siliconic, care poate varia ca formula in multe feluri.
Nu e ca teflonul, care are o molecula standard... cand te referi la cauciuc siliconic inseamna amestec cu altceva.
Siliconul pur ii stiti prea bine consistenta gelatinoasa... din filme, daca nu de altundeva... Tongue

Intrebarea care ar fi cazul sa va framante este: oare formula respectiva este facuta sa rezista la presiune ?

Reply
Desigur dar mi-a trecut repede framantarea  Smile

Specificațiile tehnice ale furtunurilor de silicon din Lelit Anna
Dimensiuni
• Diametru interior (ID): 4/6 mm
• Diametru exterior (OD): 7/9 mm
• Grosime perete: ~1.5 mm
Acestea sunt furtunurile folosite pentru:
• admisie apă din rezervor
• retur OPV în rezervor
• drenaj electrovalvă în tavă
 Material
• Silicon alimentar (food grade)
• Fără gust/miros
• Compatibil cu apă caldă și abur rezidual
• Flexibil, nu se întărește în timp
Temperatură maximă
•    120–150°C în funcție de producător
•    Perfect pentru apa caldă și aburul rezidual care trece ocazional prin ele
Presiune maximă
Furtunurile NU sunt sub presiune în utilizarea normală. Totuși, ca specificație generală:
•    Presiune nominală: 1–2 bar
•    Presiune maximă scurtă: 3–4 bar
Dar în Lelit Anna:
•    nu sunt folosite pe circuitul de 9 bar
•    presiunea pompei NU trece prin furtunurile de silicon
•    presiunea mare este transportată prin tuburi PTFE 4×6 mm și țevi de cupru
Unde există presiune în Lelit Anna?
Doar în:
•    tubul PTFE 4×6 mm dintre pompă → OPV → electrovalvă
•    țeava de cupru 6 mm dintre boiler → grup
•    interiorul boilerului
Furtunurile de silicon NU sunt parte din circuitul sub presiune.
Concluzie
Furtunurile de silicon din Lelit Anna sunt:
•    6×9 mm
•    alimentare
•    rezistente la temperatură
•    nu trebuie să reziste la presiune mare

Furtunele de mcp depasesc specificatiile de mai sus, cel putin conform specificatiilor listate. Grija mea mai mare era sa fie food-grade.

In alta ordine de idei, daca tot am inceput sa fac mentenanta prin aparat ma gandeam sa ii dau ceva haine noi. Ma enerveaza knob-ul de plastic de la supapa de abur, nu a patit nimic, dar nu bate cu inoxul solid din care e facut apartul asa ca sunt curios daca a gasit cineva ceva mai elegant, poate lemn.
Pe aceeasi idee (desi aici e mai moft decat rotita aia), exista o grila noua pentru Anna, accesoriu vandut de producator care in poze arata bine dar nu stiu daca reduce spatiul dintre tava si portafiltrul standard:
https://shop.ecafe.es/collections/lelit-...it-pla812s
Inclin sa cred ca e mai inalt cu 1-2cm decat grila standard din inox, a facut cineva acest "upgrade"?
Lelit PL41TEM | Kinu

Reply
Puteai scrie scurt: nu sunt cele de pe circuitele de presiune Smile

Reply
eeee, nu am muncit eu, daca tot e scump RAM-ul sa fie cu motiv  Blush
Lelit PL41TEM | Kinu

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)