Nu cunosc prajitoria dar cel mai important este ca ai avut o cafea proaspat prajita, extrasa in parametri se pare. Mai departe crema nu trebuie sa fie un scop in sine, de obicei abundenta de crema insemnand si bitter. Gust pe care multi il cauta, eu unul, nu.
In momentul in care ai extras corect o cafea proaspat prajita, si se pare ca ai facut-o, daca iti doreai o crema mai abundenta si un gust diferit singura solutie este sa schimbi prajitoria. Fiind la inceput de drum in "real espresso" chiar iti recomand din plin sa explorezi cat mai multe prajitorii, origini si procesari, urmand ca dupa cateva luni deja sa ai un set de preferinte de gust conturat si sa poti cere urmatoarei prajitorii de pe lista recomandari de cafea in acea directie de gust. Spre exemplu unii espressomani cauta ciocolata, crema abundenta, nuci coapte, alune, migdale. Daca ar avea o cafea prajita light, fara prea multa crema si acida la gust atunci nu ar fi multumiti. Poate esti si tu in situatia asta sau vei fi, de aceea spuneam ca te ajuta enorm la inceput de drum sa schimbi 4-5-10 prajitorii, pungi nu mai mari de 250g, ca sa iti formezi o idee despre gust si stil de prajire.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper
Mai am doua intrebari.
1. Din cate am vazut pe linkul catre topicul dedicat indicat mai sus, o explicatie pentru lipirea pucului pe dus ar putea fi si inflitrarea apei pe lateralele portafiltruluisi crearea unei presiuni inverse, inspre dus. Am achzitionat un tamper Motta de 57 mm si din cate am vazut diametrul portafiltrului este de 57.5 mm. E posibil ca acei 0.5 mm sa faca diferenta?
2. Mai mult o chestiune de estetica. Din cate am vazut pe net la echipamentele Leliit, logo-ul apare sub forma un sticker rosu atasat. La mine e scris/stantat cu negru pe carcasa. Mai are cineva un echipament similar?
Bună ziua,
am nevoie de un sfat/ ajutor. În 2020 am cumpărat setul Lelit PL41TEM PID cu râșniță PL43MMI cadou pt soțul. Aș vrea să achiziționez un alt espressor mai bun. Ce imi sugerați? E doar un hobby pt sotul care a devenit un home barista fascinat de proces .
Mulțumesc !
Scuze dacă nu aici trebuia să postez!
Sunt multe variante, eu as spune sa te uiti pe sectiunea de Sfaturi la achizitie si sa iei la rand mai multe thread-uri pentru ca s-a scris foarte mult pe tema asta. Aici discutam doar despre PL41TEM. Mai departe poti interveni cu noi intrebari in acele thread-uri care iti de ajutor.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper
E prima mea postare, întrucât după o perioadă în care am urmărit acest forum, am decis să fac un prim pas și să achiziționez primul meu setup de cafea, Lelit Pl41TEM împreună cu râșnița Kinu M47 Phoenix.
Astăzi mi-am făcut prima cafea și a ieșit super bună, însă am o mică nedumerire. In manual scrie că aparatul e gata de folosire când temperatura s-a stabilizat iar beculețul se menține aprins. El a venit setat din fabrică pe 95 de grade, s-a menținut acolo puțin dar după a tot scăzut la 94, dupa care mai urca iarăși la 95, se menținea cateva minute, apoi iar mai scădea la 94....
Am setat temperatura pe 94, dar tot la fel se comporta, și pe 93, la fel. Oare poate fi vreo problemă cu el? Sau este normal să aibă acest joc de 1 grad? Vă mulțumesc anticipat!!
Astazi cand am vrut sa imi spumez laptele, am observat ca tija/rotita de la control abur este blocata. Nu mai pot inchide sau deschide debitul de abur. Am incercat sa fortez dar nu vrea.
A mai patit cineva ? Oare pot gresa/repara cumva piesa daca o demontez sau trebuie sa comand alta?
De asemenea, aveti idee cum se numeste ca sa o gasesc prin magazine ?
Edit: Am reusit sa scot tija asta cu knobul de abur. Cam asa arata:
De asemenea am observat ca nu mai face presiune aburul. Astept pana la 130C, dar nu vine abur cand deschid si curge un jet de apa fara presiune prea multa.
Am gasit si comandat piesa/tija. Acum ma intreb, oare ce s-a intamplat cu bucatelele de metal rupte? Blocheaza ceva prin piesa in care vine prinsa tija ? :/
Am o nelamurire. Pare ca mi-a scazut presiunea de la 9 bari la 8 bari (cu sita blind), fara ca eu sa fac ceva (sa umblu la OPV etc). Stie careva de la ce poate fi asta?
Acum, na, nu e asa rau, parca citeam pe unii care chiar recomandau sa scadem presiunea la cafelele 3rd wave si cafeaua mea iese buna.
Dar de ce a scazut presiunea?
Lelit PL41TEM + Eureka Mignon SD , sita IMS 12/18 g / Ascaso 14-20 g
(18-06-2025, 22:21)Jebb Wrote: Am gasit si comandat piesa/tija. Acum ma intreb, oare ce s-a intamplat cu bucatelele de metal rupte? Blocheaza ceva prin piesa in care vine prinsa tija ? :/
Dupa multă chinuiala si injuraturi, am reusit sa schimb valva de presiune, acea tijă si am verificat si daca este vreun blocaj pe traseu.
Acum, problema e ca nu stiu daca am pus cablurile corect inapoi, pentru ca aparatul nu mai comuta pe abur. Daca pun switchul pe abur, ramane la temperatură de brew.
Am observat ca am ramas cu un terminal cablu maro care nu intra nicaieri si nici nu stiu unde ar putea intra.
Are cineva o poza cu cablajul?
(18-06-2025, 22:21)Jebb Wrote: Am gasit si comandat piesa/tija. Acum ma intreb, oare ce s-a intamplat cu bucatelele de metal rupte? Blocheaza ceva prin piesa in care vine prinsa tija ? :/
Dupa multă chinuiala si injuraturi, am reusit sa schimb valva de presiune, acea tijă si am verificat si daca este vreun blocaj pe traseu.
Acum, problema e ca nu stiu daca am pus cablurile corect inapoi, pentru ca aparatul nu mai comuta pe abur. Daca pun switchul pe abur, ramane la temperatură de brew.
Am observat ca am ramas cu un terminal cablu maro care nu intra nicaieri si nici nu stiu unde ar putea intra.
Am desfacut aparatul pt foto, si il mai las pana diseara in caz ca mai ai nevoie de ceva detalii
Am desfacut aparatul pt foto, si il mai las pana diseara in caz ca mai ai nevoie de ceva detalii
Problema mea pare sa fie cu acest cablu maro care iese din pompă, trece pe la valva solenoid, dar se continuie cu inca un terminal care nu stiu unde vine.
Problema mea pare sa fie cu acest cablu maro care iese din pompă, trece pe la valva solenoid, dar se continuie cu inca un terminal care nu stiu unde vine.
Victorie! Inversasem doua cabluri. Acum le-am montat corect si totul este bine. Mulțumesc pt poze !
Victorie! Inversasem doua cabluri. Acum le-am montat corect si totul este bine. Mulțumesc pt poze !
A facut careva vreo modificare la recipientul cu apa pentru a urmari mai usor nivelul?
Pentru ca nu am gasit un recipient transparent ma gandeam sa ii pun un senzor din inox, cum sunt cele din reservoare combustibil.
Sunt posesorul unui espressor Lelit PL41TEM + rasnita Gaggia MDF 55 achizitionate cu reducerea oferita de acest grup carora le multumesc pe aceasta cale.
Intrucat sunt nou in aceasta "calatorie" revin cu urmatoarele intrebari:
- intentionez sa folosesc un filtru de hartie pe fundul sitei. Acestea de 57mm (https://barshaker.ro/espresso-paper-filters-57mm-100buc) se potrivesc sau trebuiesc putin mai mici?
- avand in vedere ca sitele primite cu espressorul sunt LELIT by IMS , este vreo utilitate in achizitionarea unor site separate IMS ? Am vazut ca multi au site IMS sau Ascaso.
- privind sita ASCASO (https://barshaker.ro/sita-ascaso-57mm-lelit) este mentionat pe site ca "nu se va potrivi Lelit 57.35mm tamper orignal" dar din ce am observat unii colegi deja le folosesc.
Sunt posesorul unui espressor Lelit PL41TEM + rasnita Gaggia MDF 55 achizitionate cu reducerea oferita de acest grup carora le multumesc pe aceasta cale.
Intrucat sunt nou in aceasta "calatorie" revin cu urmatoarele intrebari:
- intentionez sa folosesc un filtru de hartie pe fundul sitei. Acestea de 57mm (https://barshaker.ro/espresso-paper-filters-57mm-100buc) se potrivesc sau trebuiesc putin mai mici?
- avand in vedere ca sitele primite cu espressorul sunt LELIT by IMS , este vreo utilitate in achizitionarea unor site separate IMS ? Am vazut ca multi au site IMS sau Ascaso.
- privind sita ASCASO (https://barshaker.ro/sita-ascaso-57mm-lelit) este mentionat pe site ca "nu se va potrivi Lelit 57.35mm tamper orignal" dar din ce am observat unii colegi deja le folosesc.
Multumesc!
Eu folosesc acel Ascaso din 2019. Am optat pentru el, din motiv ca incape mai multa cafea. Este compatibil cu tamperul stock - diferenta de diametru nu produce coroana circulara la limita tampata.
Am folosit si sita originala si pe cea IMS (cu hartie pe fund), ambele au diametrul fundului mai mic decat deschiderea. Ai avea nevoie de 50mm diametru.
Nu stiu ce sita ai primit tu, dar experienta mea cu cele doua mentionate a fost asa (folosind aceeasi hartie si macinatura): cu cea originala Lelit, flow mult mai rapid decat pe IMS. Hartia pe originala = flow mai rapid comparativ fara hartie, in timp ce pe IMS, flow scazut. Nu stiu exact de ce se imtampla asta, dar teoria mea e ca datorita (din cauza?) ca IMS are mai multe orificii cu diametru mai mic , sub presiune, fibrele de hartie le pot infunda.
A incercat cineva sa schimbe duza de la abur cu duza cu 2 sau 3 gauri. Ma intreaba un amic care are pl41tem si nu stiu ce sa ii zic si nici nu prea am gasit mare lucru cautand.
(25-07-2025, 15:26)bogdan01 Wrote: A incercat cineva sa schimbe duza de la abur cu duza cu 2 sau 3 gauri. Ma intreaba un amic care are pl41tem si nu stiu ce sa ii zic si nici nu prea am gasit mare lucru cautand.
Cred ca imi trebuie si mie garniturile astea + probabil water tank si furtunasele. Chiar acum eram in cautari si probabil o sa dau comanda in urmatoarele zile. Daca vrei, iti iau si tie un set si ne intalnim prin Bucuresti sa ti le dau.
Lelit PL41TEM + Eureka Mignon SD , sita IMS 12/18 g / Ascaso 14-20 g
Cred ca imi trebuie si mie garniturile astea + probabil water tank si furtunasele. Chiar acum eram in cautari si probabil o sa dau comanda in urmatoarele zile. Daca vrei, iti iau si tie un set si ne intalnim prin Bucuresti sa ti le dau.
Garnitura de grup MC047SIL se gaseste la mai multe magazine, eu am dat comanda de la barshaker. O mai au si la service Lelit in Bucuresti, cu ridicare personala oricand.
Garnitura de dus a fost greu de gasit, in Bucuresti la service nu este, la scurt timp dupa ce am postat am gasit-o si comandat-o de aici: Mag-Pro - Oring silicon grosime 1,78 mm, diam. int. ø 34,65 mm, OR02137 - 532521
Daca tot costa 20 de lei curierul in Bucuresti am comandat doua, daca nu gasesti sa o cumperi pot sa ti-o ofer pe cea extra.
De restul garniturilor nu stiu, momentan doar pe acestea doua vreau sa le schimb.