... Posibilitatile.de.profilare pe o masina care controleaza real.presiunea in grup versus o masina care controleaza debitul sunt diferite. Exista limitari si de o parte si de alta si abordarile.sunt diferite.
La profilarea de.debit ai control mult mai bun asupra preifuziei gravitationale, la.presiune aproape zero si un control indirect al.presiunii pe masura ce pucul se erodeaza.
despre ce modele de masini vorbesti? sau, e... in general?
'
profilarea' unui parametru in extractie e un termen general si nu sunt convins ca toti cei participanti in partea asta a topicului se refera la acelasi lucru! si la fel, termenul de
preinfuzie!
pana acum am inteles - si nu voi merge mai departe cu 'teoriile' - ca Mina
comanda debitul pompat, dar nu-l
controleaza automat; adica, de ex., pentru o setare de 10 ml/sec a unui prim palier (comanda o anume setare a restrictorului electronic de debit), pot avea un debit efectiv in masina de 10 ml/sec, dar si de 3 ml/sec si de 0 ml/sec (!) etc... masina nu reactioneaza la schimbarea de debit, nu-l controleaza!
pot eu sa misc manual levierul acela, ok; dar asa fac si la Pavoni
un restrictor de debit, fie el si controlat electronic, se bazeaza ca efect de restrictie, de control, pe o diferenta de presiune existenta intre cele 2 capete ale sale; si numai cand capatul de iesire e la presiune zero, valorile de debit DC au suport real; pe masura ce presiunea in iesire creste (e vorba de o '
backpressure', datorita presurizarii incintei de extractie), debitul scade si valoarea acestuia nu mai e cunoscuta de sistem; sistemul cunoaste probabil volumul total scurs - facilitate comuna multor comerciale - si barista poate vedea presiunea din incinta de extractie;
debitul in extractie, parametru esential, rezulta indirect si organoleptic - sa zicem asa...
o masina cu
profilare de debit, care a fost programata sa mentina un debit de 1 ml/sec intr-o anume zona a extractiei (deci a curgerii!) va avea un senzor de debit in circuitul de extractie si
va regla automat debitul, la valoarea programata! pot face astfel mai usor, poate si mai intuitiv, sa am in sec 10 a curgerii, de ex., un debit mai mare care sa-mi favorizeze un gust de, stiu eu, mar copt, de ex.
cat de bun descriptor e
debitul in preinfuzie, cand pentru o aceeasi valoare setata in program, sa zicem 10 ml/sec, pot avea in preinfuzie, 16 sec de 'presiune aproape zero' cu un puc de 20g, marunt macinat si, de ex., 5 sec. de 'presiune aproape zero', cu un puc de 12g, mai grosier macinat...
a nu, desigur, prin program am setat 7 sec de preinfuzie la 10 ml/sec (!)...
si atunci, in primul caz, mi se pare mai grav, dupa 7 sec de incompleta inmuiere a pucului, dau drumul la un front de presiune de - sa zicem - 6 sau 9 bar: apa penetreaza rapid straturile inmuiate de sus si ajunge repede la zona de contact cu partea inca uscata a pucului, mai jos!
ei, si cam aici e toata povestea cu rolul de
inmuiere completa a pucului in preinfuzie: stratul subtire, uscat, inegal ca grosime pe verticala, de la baza pucului, e 'atacat' cu un front de presiune de 6-9 bar!
si pe urma, iar nu-i buna cafeaua, n-are gust de... fragi etc.
putem lungi ciorba oricat... de ex., la un debit setat in program de 10 ml/sec, pe durata a 7 sec, sa umplu un volum in incinta camerei de extractie de 40 ml, la presiune 'aproape' zero si la debit de 10 ml/sec la intrarea in circuitul de extractie... cei 40 ml sunt de lichid, la care se adauga vreo 20 ml intrati in puc (20g macinatura), dar volumul camerei de extractie poate fi mai mare; e si aer acolo...
la presiune zero, debitul e maxim si va scadea ceva (pompa rotativa), sau mai mult (pompa vibratoare) daca incepe presurizarea incintei de extractie;
inchei cu... cartagina mea:
preinfuzia (necesara definitia)
e descrisa mai bine in termeni de presiune, iar extractia, in termeni de debit!
oricum, extractia se face in debit! si in temperatura; si in distributie dimensionala si spatiala particule etc.!
solubilitatea particulelor de cafea in circuitul apei, nu difera cu presiunea!
si din nou: difera cu temperatura si cu debitul!
in aceasta viziune, da, profilarea de debit, adica un
control al debitului in timpul extractiei, potrivit unui profil prestabilit, este - ar trebuie sa fie! - superioara profilarii de presiune!
speculand, pentru a ma face inteles, profilarea de debit, sau macar, controlul unui debit presetat, nu mai necesita tampare (!)
prin tampare, in afara de compactare/omogenizare (nutation) etc., atribuim pucului o anume rezistenta hidraulica ce va determina un anume debit la o anume presiune; apoi migreaza praful de macinatura, se 'erodeaza' pucul in urma dizolvarii a 18-20% din el si desigur, rezistenta lui hidraulica variaza;
ce important ar fi, se pare, ca debitul prin puc sa ramana constant, sau sa varieze potrivit gradelor diferite de solubilizare a solidelor din macinatura, dorite a fi trecute in ceasca (profilarea de arome...)!
pai nu asta-i 'profilarea de debit'!?
eu termin, cu gandul la cantecul acela: " ...ca un popa-avea un caine si pe caine l-a iubit, si-a-nghitit un os de peste si pe data a murit si la cap i-a pus o cruce si pe cruce el a scris, ca un popa-avea un caine si..."
... "Sentintele" bazate pe experienta teoretica au uneori rolul de a confuza si le.voi combate respectuos de cate ori am ocazia.
cativa fericiti posesori de masini performante, cu capabilitati de comanda a presiunii/debitului se aseaza pe mijlocul drumului/thread-ului si discuta, ignorand posibilele blocaje de... trafic ce le cauzeaza;
din cei peste 4500 de membrii ai forumului cativa or fi si ei interesati de viata in... stratosfera si incearca sa-si dea cu parerea, adesea bazati doar pe afirmatiile generale, confuze si ele, ale fericitilor scufundati pana-n gat in lumea practica a experientei!
cum pot s-o faca decat bazati pe 'experienta' teoretica?! ha?
asa ca, hai sa-i combatem, noi cei care... stim! combatem respectuos, evident!
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)