dev Wrote:Nu prea vad cum opresti pompa timp de 30 de secunde fara sa depresurizezi grupul la Bianca.
Ma gandesc sa adaug un intrerupator pe pompa, a la radudani, prin care sa incerc si eu cafea la filtru facuta la espressor.
trebuie sa deslusesc o nota de ironie in chestia asta cu "
a la radudani"...!?
ceea ce desigur ar face si mai neplacut demersul meu acum...
deci, daca Strega are un intrerupator pe pompa - esential pentru modul sau de functionare - atunci acesta nu e "a la radudani", ci "a la Bezzera"!
asa e proiectata Strega si fabricantul l-a pus, moț pe grup, sub capișonul de plasic metalizat!
poate te referi la
dimmer-ul pus de mine in comanda pompei si care, da, are un switch pus - tot de mine - in paralel pe
dimmer, pentru a-i anula efectul printr-o manevra simpla si rapida, fara a-i altera setarea (care se traduce in debit in gol...)
sau, poate te referi la Strega ca fiind 'a la radudani'... ei, atunci e cum spunea Baloo
(still sniffling):
"I wish my mother could have heard this."
iar chestia cu 'cafeaua la filtru facuta la espressor' mi se pare tare pe langa, pentru ca intre o cafea la filtru si o cafea facuta pe o masina espresso capabila, exista deosebiri fundamentale, care nu dispar nici daca lucrezi cu macinatura unimodala grosiera (ca si Matt Perger la WBC si la WBrC), sau, cum ziceam eu, cu preinfuzie soft prelunga urmata de 'spalarea' pucului cu apa de extractie etc.
sigur, se pot obtine pe un espressor capabil, extractii a caror gust sa aminteasca de cel al cafelei filtru, dar asa se pot obtine tot felul de gusturi, bizare chiar; cine-ar da atatia bani pe un espressor, ca sa-si faca limonada, de ex.? chiar daca ar avea ceva reminescente florale
dar perseverand pe ideea de cafea la filtru pe espressor, sa-i dam cuvantul lui
Scott Rao - despre el se vorbeste oricum, mai sus:
"...My favorite type of espresso shot to pull in Advanced Mode mimics filter brewing: after pre infusion I program a pause, or “bloom”, to allow water to saturate the entire puck before turning the flow back on."
(nn. si chestia aia
de dupa pre infusion, pauza aia, ce e - conopida?)
"... Just to be clear, the coffee was irrelevant to the point here. The coffee happened to be a Kenya...
... reminiscent of filter coffee more than espresso
... I ONLY taste espresso as Americanos. I never drink straight espresso because it coats and kills the palate for the rest of the tasting session"
si toata treaba asta se numeste totusi
"the best quality espresso extraction I've ever had"
sa bea fiecare ce-i place, sa credem in tehnologia care ne va aduce totul, sa lasam boabele de cafea verde sa fie prajite asa cum se zice ca se face, toate-s bune - oricum, multe nu se pot schimba!
doar ceva:
denumirea de espresso!
de peste un secol, se bea espresso: negru si amar, acoperit de crema si mai amara, preparat rapid pe masini cu abur greoaie si urate, din cafea ieftina, de calitate slaba, cu incluziuni de robusta! in picioare, in sali gen 'ospatarie', insalubre, in galagie si imbulzeala!
de ce i se spune la extrasul de cafea buna, de specialitate, facut cu masinile moderne - tot espresso!?
n-au simtit toate revolutiile, toate valurile pana la urma, sa inceapa de la zero totul, schimband in primul rand denumirile!? n-ar merita extrasul de azi o denumire care sa-i faca cinste!?
macar noi, cei cu preparatul acasa, am putea sa-i zicem 'a la espresso'!
(unii, chiar 'D.E.presso'....)
nu ma pricep la Bianca si probabil n-am sa ajung niciodata sa ma mai pricep, dar atata timp cat pucul nu e strapuns, deci suntem in faza de preinfuzie, pucul e 'etans' si daca apare o presurizare in camera de extractie, aceasta poate ramane ceva timp, oricum si zeci de secunde; altceva ar fi daca pucul e strapuns, deci picura ceva din el - atunci desigur, presiunea din camera de extractie - daca exista ceva suprapresiune acolo - o sa scada repede!
oricum, oprirea (programat, sau nu, a) pompei nu cred ca e o problema;
despre puc, strat uscat pe care se regaseste intreaga presiune din camera de extractie si strat umed deasupra, despre efectul de migratie
fines-uri, despre rolul preinfuziei etc. s-a tot vorbit si am tot vorbit;
in blogul sau cu ceva
hustle, Matt Perger vorbeste si de
fines-uri intr-o maniera care-mi place si mie si cum ca acestea,
fines-urile sunt necesare in espresso!
a, presiunea nu rezulta dintr-un debit, ci dintr-o rezistenta pe
flow, pe care se genereaza o presiune inversa (
backpressure) pentru pompa; la
spring-levers, Strega in speta, presiunea e mereu aceeasi, pentru o aceeasi suprafata de puc, daca arcurile au aceeasi 'compresie' - tradusa in exterior printr-o aceeasi pozitie a levierului la plecarea in extractie;
adica - sa ne jucam putin cu imaginatia - pot avea 10 bar cu usurinta, dupa ce am stat 666 de secunde la 0 bar, cu 66,6 ml de apa peste puc (ar fi vorba de un puc aproape impenetrabil, insolubil, ce mai, facut din cafea aproape verde, macinata pentru un fel de turceasca... verde, a la 'cură de slabire'...);
iar apa ar fi cam rece, oricum mai greu solubilizanta; deci n-ar merge nici chestia cu 'cafea la filtru facuta la espressor'!
oricum, ar face ceva spuma
la masinile cu pompa, presiunea e functie de debit (e o 'caracteristica' acolo, data de fabricant!) si asta limiteaza serios o pompa cu solenoid, spre deosebire de una rotativa! am tot spus cum la Strega (iarasi fluier in... alt thread!) prin
dimming, aduc pompa la un regim in care ea poate debita in faza finala de presurizare a camerei cilindrului, pana la o presiune maxima de 1,5 bar, de ex. (la care 'moare', are debit zero!)
dupa care desigur, trec pe presiunea generata de arcuri; (sau, raman inca acolo, in palier de presiune, daca sunt inca in preinfuzie si vreau asta;)
si aici e chestia aia de care au mai scris altii - dar pare-mi-se, fara s-o explice: daca trecerea(la presiunea maxima) se face brusc, debitul in extractie e mai mic, decat daca trecerea se face lent!
un impuls de presiune, de la 1,5 la 8 bar intr-o secunda, de ex., 'disloca' - actiune mecanica -
fines-urile etc.
si cresterea 'rezistentei hidraulice' a pucului se datoreaza patului de
fines de la baza pucului!
si din nou:
extractia espresso se face[b] in debit si temperatura [/b]si
fines-urile in special, sunt cele care controleaza debitul, deci extractia specifica espresso!
cele de mai sus le consider valabile in prepararea espresso-ului traditional, adica si cu masini 'high end' traditionale! nu ma intereseaza ce fac masinile 'moderne'!
(un fel de completare la cele de mai sus (ma bazez pe setarile/proprietatile MyBB de a concatena 2 postari consecutive ale aceluiasi user)):
s-ar putea specula ceva, in raspuns la o intrebare a lui RaduCarutasu despre Strega cea toleranta;
Sette 270, ca de rasnita e vorba, are (posibil) proprietatea de a produce o proportie asemanatoare de
fines-uri pe o plaja de setari de dimensiune granulatie; spre deosebire de masinile conice cu rotire cutit central, la care proportia de fines-uri creste semnificativ odata cu 'strangerea' reglajului de granulatie! asta ar face ca sa avem curgeri mai putin modificate in debit, la diferse setari de granulatie (apropiate, ok) si deci, doar extractii (
yield) diferite (dimensiuni diferite ale particulelor principale); o fi rasnita? sau amandoua...
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)