am promis mai sus, ca voi verifica si pe Minima cu kit ECM de controil debit;
in plus, mi-e greu sa intru iarasi in povestea asta fara sa repet la nesfarsit aceleasi lucruri
"... cand s-a ajuns la 2bar inchid padela, nu poti sta o vesnicie pe 2bar pentru ca la un moment dat acul se mai ridica putin, chiar cu padela inchisa la 0ml/s debit in gol...."
am verificat asta in mai multe feluri pe Minima cu kit ECM:
nu se intapla nimic asemanator si n-ar trebui sa se intample nici pe Bianca!
dar atentie: numai atata timp cat se mentine acel
0ml/s debit in gol!
ceea ce nu e simplu de obtinut, pentru un puc pregatit normal, chiar macinat mai fin decat normal pentru un espresso pe masina stock, pentru ca 2 bar, mentinuti - sa zicem 15 sec - inseamna o
presiune constanta pe un puc aflat in proces de 'inmuiere' in apa si asta duce, mai devreme sau mai tarziu, functie de
gradul de finete al macinaturii si de
normalizarea acestei macinaturi (distributie omogena a diverselor marimi de particule in volumul macinaturii) la
saturarea pucului cu apa (cazul fericit intr-o extractie) si la
strapungerea pucului si aparitia curgerii;
moment care marcheaza - in acceptiunea mea - terminarea preinfuziei si inceputul curgerii, deci al aparitiei unui
debit in extractie!
pana acum, si pe o Bianca si pe alt grup E61 cu kit ECM/Profitec de control debit, am avut debit zero si am putut mentine din robinetul cu ac - padela/tumburus, o presiune constanta in incinta de extractie, deasupra pucului!
din momentul strapungerii pucului si inceputului curgerii, apare deosebirea esentiala intre o curgere, controlata de un restrictor in circuitul de extractie si o curgere controlata la sursa de debit, adica la pompa!
mai mult, acum se vad limitarile si compromisul care se face cu controlul asta din robinet in grup - atunci cand incercam in extremis regimuri neobisnuite de parametrii in extractie:
circuitul de extractie are ca sursa de debit pompa si se termina in atmosfera, la presiune de manometru 0;
pe parcursul circuitului sunt inseriate niste restrictoare de debit, astfel ca pompa nu debiteaza pe o sarcina zero, in gol, ci pe o anume sarcina, ceea ce determina functionarea pompei pe o anume presiune in rezistenta (
backpressure); la pompe in general, dar cu precadere la pompele cu solenoid (vibratoare), cu cat rezistenta intalnita (
backpressure) e mai mica, cu atat debitul e mai mare! si invers!
oricum, pentru conditiile uzuale de functionare, pompele vibratoare au o marja de debit care le asigura functionarea
in regim stabil de presiune la 9 bar: acel OPV limiteaza presiunea de functionare a pompei la 9 bar intr-o marja de cca. 4 ml/sec variatie de debit;
la 0 ml/sec debit, intregul debit al pompei, de cca. 4 ml/sec la 9 bar, va fi returnat in rezervorul de apa;
la 2 ml/sec prin puc, restul de 2 ml din debitul pompei vor fi returnate in rezervor prin supapa OPV deschisa; etc.
toate astea de mai sus rezulta ca evidenta tehnica din examinarea
caracteristicii presiune-debit a pompei, asa cum e data de fabricant!
daca insa, o pompa vibratoare debiteaza pe o sarcina mica - un puc cu macinatura prea grunjoasa, sau cu ceva canale strapunse prin puc - debitul va creste peste 4 ml/s si, corespunzator caracteristicii de functionare a pompei vibratoare, presiunea va scadea! OPV-ul se inchide, etc.
aici, abia aici, intervine ceva deosebire intre pompa vibratoare si cea rotativa: caracteristica presiune-debit a pompei rotative e mult mai putin 'cazatoare' si pompa lucreaza la debit mai mare: presiunea de 9 bar se poate mentine constanta pe o plaja mult mai mare, urcand - depinde de pompa - si mult mai sus de 14 ml/sec, la 9 bar!
adica, in general, debitul pompei rotative e de cca. 3 ori mai mare pentru aceeasi parametrii...
practic, si pentru extractii traditionale, de 1-2 ml/sec ca debit, aceasta deosebire intre tipurile de pompe nu are nici o relevanta! ceea ce conteaza e
debitul si
temperatura apei de extractie!
dar revenind la intrarea in regimul de extractie espresso la masinile cu grup E61, deci cand avem curgere prin puc: cum debitul e de 1-2 ml/sec pentru un puc bine pregatit, presiunea pe care va debita pompa ramane limitata de OPV, sau de circuitul de retur la pompele rotative, de
9 bar;
va exista o cadere de presiune pe elementele restrictoare de debit din circuit, cadere care se repartizeaza proportional cu marimea restrictiei de debit a fiecarui element inseriat in circuit; asfel, va exista (1) efectul restrictor al pucului, (2) al robinetului din grup (sau al jicleurului, la grupul nemodificat), dar si (3) al intregului circuit al apei, cu coturi si variatii de diametru, cu curgere laminara si turbulenta etc.
ei, si daca acum, in acest circuit, modific marimea restrictiei de debit prin robinet (misc padela la Bianca), efectul nu va fi unul consistent de la un shot la altul! el va depinde de marimea efectului restrictor al pucului, deci de modul cum am preparat pucul, dar si de momentul in timpul extractiei, stiind ca prin reducerea continutului de solide solubile in particulele de macinatura din puc, acesta devine mai permeabil, deci isi reduce valoarea restrictiei de debit!
caderea de presiune va fi mai mare pe puc si mai mica pe robinet; sau invers; in ambele cazuri, zona in care se situeaza plaja de reglaj presiune a robinetului, se modifica!
noroc cu acel manometru, si cu capacitatea de invatare/adaptare a omului...
oricum, procesul e greoi si pe departe, imprevizibil;
in cazul unei masini la care debitul pompei e modificat prin control asupra ansamblului pompa (alimentarea in CC a motorului, deci rotatia pompei), procesul se preteaza mult mai usor la automatizare, deci masina espresso poate fi adusa printr-un circuit cu senzor, feedback si comparatie eroare, la o functionalitate de
profilare debit adevarata, cu profile reproductibile! si daca presiunea e de 2 bar si debitul poate fi variabil, intre 0 si 14 ml/sec, de ex., inseamna ca acesti 2 bar pot fi mentinuti, ca presiune constanta atat in preinfuzie, cat si in extractie;
daca macar, ar da un rezultat pozitiv; eu am rezerve, dar asta nu conteaza; ideea ramane...
si acum, revenind la rostul acestei a 2-a interventii din partea mea: am facut teste in timpul unor extractii normale (fac fara retineri, oricate extractii imi permite timpul, cafeaua prajita cu care lucrez a costat 35 lei/Kg (!) - Rose...): am 'strans' macinatura la sette si am obtinut o preinfuzie la 2 bar mentinuti absolut constant vreo 14-15 sec! apoi a inceput sa curga etc.
(repet de n ori, ca de obicei: strapungerea pucului, aparitia picurilor la baza acestuia si inceputul curgerii se obtin in timp util (30 sec - 2 minute...) numai daca se aplica o presiune pe puc; presiunea aceasta ajuta prin efect mecanic la accelerarea procesului de infuzare puc, nu la dizolvarea solidelor solubile din particule!
deci strapungerea pucului si intrarea in extractie va avea loc numai undeva pe rampa de presiune pe puc, sau prin mentinerea pe un palier de presiune; si va aparea mai repede sau mai incet, functie de granulatia macinaturii si de gradul de normalizare al macinaturii (prost normalizata va da
channeling si
gusher, most probably)
am lucrat si cu sita oarba; pentru scopul acestui test (variaza sau nu presiunea cand am 'pucul' sigilat si robinetul cu ac inchis complet?) aceast setup mi se pare cel mai bun; si nu, n-a variat (chiar spre mirarea mea, ma asteptam la ceva 'pierderi' de presiune) chiar deloc, vreo 40 sec; dupa care mi s-a facut mila de pompa - e un ARS vibratoare la Minima - si m-am oprit; cred ca un clip video cu un ac de manometru intepenit pe 2 bar nu mai trebuie adaugat la afirmatiile mele!
intru lungirea postarii, as mai face 2 completari:
apropo de palierul de 2 bar, si mie mi se pare potrivita procedura, chiar impinsa pe un palier de 3 bar; macinatura reglata astfel ca strapungerea pucului sa aiba loc la vreo 4-5 sec de stationare in palier; apoi, trec rapid prin dessurubarea robinetului la restrictie minima (de fapt, nu cred ca mai e vreo restrictie semnificativa pentru proces) si fie (1) raman asa pana la capatul extractiei (acel 1:2 pe care-l practic si eu - am spus care-s motivele, experimentale), fie (2) invart inapoi robinetul marind gradat restrictia pentru un efect 'lever'
pare-se ca la Minima, rezultatele imi plac mai mult cu ramanerea pe restrictie minima de debit si presiune la valoarea de limitare, 9 bar in cazul meu;
proprietatea robinetului de la kitul ECM/Profitec de a se deschide complet, fara a mai avea un efect restrictor semnificativ in circuit, e destul de importanta:
punch-ul unui shot obtinut cu deschiderea maxima in curgere, nu e de neglijat (se poate lucra cu graulatii foarte fine), desi efectele sunt mai mult in zona corpului, decat al buchetului...
dar indiscutabil ajuta la flush-ul final de curatire - debitul in gol e semnificativ mai mare; si s-ar putea sa ajute si la scurtarea fazei de inmuiere la presiune 0, cam asa cum ar fi daca Minima ar avea ceva pompita rotativa...
dar, si asta poate justifica solutia limitata - un compromis de fapt - adoptata pentru Bianca, efectul restrictor important, acela prin care se poate influenta un debit la valori mai mici, apare numai pe ultimele cca. 200-270 grade, adica acea cursa limitata de colturile padelei, de la Bianca; nu stiu nici daca e vorba de acelasi filet la ambele tipuri de restrictoare;
adica, daca am ajuns la deschidere maxima robinet in primele secunde ale curgerii si am un debit totusi mic, de 1,5 g/sec, daca doresc sa reduc presiunea, respectiv sa mentin debitul, trebuie sa invart vartos de butonul robinetului (spuneam ca nu mai am acces direct la tumburus, l-am 'imbracat' intr-un buton de lemn; urat, zic eu - de-aia nici nu public poze cu el

) o tura si jumatate, ca sa incep sa simt ca are efect asupra presiunii;[/b][/b]
L.E.
sorry, dar cu o pauza intervenita dupa publicarea celor de mai sus, n-am mai fost lasat (40 min scurse, parca) sa corectez/formatez/modific ceva; o parte din textul de mai sus, unde repet copios niste spuse mai vechi, mi-l doream transpus in litere mici de tot... idem cate ceva 'plivit'...
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)