(15-12-2018, 10:46)Zwanger Wrote: Eu nu o sa vad cred pe nici unul când vorbiți de cafea light si shoturi de 25-35 sec..
Ei, acum fiecare cu retetele lui de preparare si cu ce scule mai are pe acasa.
Faptul ca dau debit mic si curge mult timp, nu inseamna neaparat ca extrag si lichidul cel mai bun.
Am experimentat mult ce se intampla in extractii la debite mici, la presiuni scazute, preinfuzii lungite -dar nici astea prea mult, un Gs3 permite asta- si am incercat sa retin ce gusturi ajung astfel in ceasca. Singurele care m-au convins, uneori, au fost preinfuziile mai lungi. Gusturile maxime au fost in extractii simple, directe. Gustul acestora mi-a fost greu sa il obtin prin profilari; de fapt nu l-am obtinut- era poate nevoie de mai multe incercari dar se termina cafeaua; deci e greu de gasit un profil.
Cred ca singurele shoturi pe care nu le-m incercat au fost cele din cafea verde, de teama sa nu stric rasnita, in rest....de sase ani tot incerc.
Ce e interesant poate pentru altii, este faptul ca mie, nici acum, nu imi place cafeaua.
Da asa este!
De aceea tot caut gusturi si arome pe care sa le pot bea.
La cele 50 de sec reusesti constant tds uri mai mari ca la extractiile normale?
La peste 50 de sec se extrag si solubilele care au ceva gust bun dar si cele cu gust aiurea. Chiar vrem asta?
Solubilele gustoase sunt si cele mai volatile si se dizolva primele, dar si la presiune mare; dupa...lemn, celuloza...
A gustat careva gustul dezvoltat intr-o extractie lunga, la fractia de la sec 40, 50, 60 samd?
Daca da , care sunt concluziile?
Sincer, am incercat si eu nu as bea separat lichidul , translucid, fara corp, ce curge in acest interval!
Dar gustul lichidului ce curge imediat dupa o preinfuzie lungita, in primele 5 sec de curgere?
La o prajire cu dezvoltare mai larga, din reteta, pot selecta eu ce sa aduc in ceasca.
La una light transfer in ceasca ce gasesc prin boabele macinate. Putin, prea putin de cele mai multe ori.
Indiferent cata dulceata cred unii ca au obtinut astfel. Aceeasi cafea dezvoltata mai larg va aduce si mai multa.
Am simtit asta in sutele de sarje prajite acasa. Din multele rateuri dar si din mai multele reusite.
Si azi, daca shotul nu imi place il arunc, nu mai beau de mult cu lapte.
Cafeaua nu stie atata carte cata am adunat noi.
Eu cred ca trebuie abordata cu simplitate ca sa scoata ce e mai bun din ea si nu neaparat totul.
Repet ins aun lucru; niciunul dintre noi, cei cu abordari si pareri diferite nu gresim.
Atata timp cat ceea ce facem, preparam, consumam ne aduce bucurii si satisfactii, inseamna ca suntem pe drumul cel bun.
Ce mi se pare insa importanta este raportarea la ceva ce ni se pare corect si ni se potriveste.
Daca din nenumarate testari, experimentari, degustari putem extrage prin comparatii rezultatele considerate maxime si, pe acelea le avem ca tinta, atunci totul mi se pare ok.
Mersul dupa trenduri, mode, curente, toate izolate mi se pare nu ezte cel mai inspirat si productiv mod de abordare.
Mereu repet, cafeaua este despre gust si nu despre aspect!
Nu critic, nu combat, nu judec, nu astept reactii, doar prezint niste puncte de vedere, argumentate pe baza propriilor mele experiente.
Pace tuturor!