E greu sa faci astfel de clasificari si mai ales sa spui ca unele sunt pentru espresso altele nu, pentru ca 10 secunde in plus sau minus la prajire, intr-un punct critic, pot rasturna teoria. Si in plus, degeaba spui ca o cafea Brazilia e mai dulce iar o Ethiopia mai aromata si mai acida, pentru ca vorbim aici de tari, iar o tara are nenumarate plantatii cu o multime de variatiuni ale soiului. Cum e sa spui rosii de Romania sau vin de Romania? Cuprindem aici mult prea multe variabile ca sa putem trage o concluzie. Dar in cafea, peste toate caracteristicile bobului verde, vine elementul esential - prajirea! Aici se poate schimba totul, iar de la prajitor la prajitor veti observa diferente mari, caci avem din fericire stiluri si cuptoare diferite prin prajitoriile din Romania. Iar ca sa fie totul si mai greu, peste toate acestea vine gustul fiecaruia dintre noi, mai mult sau mai putin antrenat.
Ca tot va spuneam de portarul Tatrusanu ca am vb cu el pe tema espresso-ului, am zis sa-l trimit la o prajitorie din Firenze (joaca la Fiorentina acum) ca sa nu mai cumpere marci celebre, daca tot are scule bune si locuieste in Italia. Mi-a trimis o poza cu niste boabe destul de arse, de asteptat pentru Italia, apoi surpriza, cu espressorul HX reglat la 1bar presiune de aburi, zicea ca simte gust de acru prea mult :) A luat si alte sortimente si la fel. Bag mana in foc ca eu as fi simtiti doar amareala in acel shot, la cum aratau boabele. Drept urmare, se duce la prajitorie si cere Mokaflor India
100% robusta, apoi foarte incantat de gust si de shot, imi trimite o poza frumoasa:
[Image: robusta_zpsd9e5dc5e.jpg]
V-am povestit asta ca pe un exemplu clar al faptului ca papilele fiecaruia apreciaza total diferit o cafea si ce-i place unui espressoman, poate sa-i fie total neplacut altuia. Insa exista un lucru comun tuturor - educarea gustului, lucru care se intampla in timp (ani de consumat cafea de calitate) chiar fara sa ne dam seama.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper