Espressoman fresh
Bucuresti
(18-06-2014, 13:46)valmar67 Wrote: Am avut si eu un "espressor" De Longhi. O porcarie, tot asa , nu facea nici un pic de crema.Dupa aceea am avut unul Electrolux, care era bun pentru pretul lui dar care a cedat nervos dupa vreo 6 ani(s-a fisurat robinetul distribuitor de apa/abur).
Nu stiu daca cu cafea proaspata vei avea vreun rezultat...
Voi vedea.... Deocamdata voi inlocui materia prima.
Espressoman Administrator
Bucuresti
Topic separat pentru
zat in ceasca , topic separat pentru
analiza de boabe,
topic separat pentru crema inconsistenta in latte art.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper
Espressoman fresh
Cluj-Napoca
23-08-2014, 18:49
(Edited 23-08-2014, 18:53 by ndorin.)
Am de săptămâna asta un espressor Gaggia Classic. Prima problemă a apărut ieri când am încercat să fac un espresso și mi-a tâșnit cafea prin toată camera (prin picurătorul de la portafiltru). Am folosit cafea proaspăt prăjita, însă măcinată la cumpărare. Până ieri am folosit cafea de la Starbucks (arsă, deși ei zic c-ar fi prăjită 'mediu') și a fost ok. E de la gradul de măcinare problema? Cea de la Starbucks a fost măcinată mai fin decât cea proaspăt prăjită.
Azi am primit și râșnița manuală Porlex și aș mai avea nevoie de o recomandare pentru două site nepresurizate, de la mag-pro dacă se poate.
Mulțumesc!
Gaggia Classic; Porlex Mini
Espressoman infocat
Satu Mare
Prima tentativa la noua cafea? Portafiltrul de la gaggia classic cum e, presurizat sau nu? Cafeaua proaspata de unde?
Nu stiu ce cafea foloseste starbucks, dar banuiesc ca nu e proaspat prajita.uleiurile volatile din cafeaua proaspat prajita confera pucului o rezistenta hidraulica mai mare.
Desfinteaza mecanismul de presurizare (daca e), sita ar trebui sa fie ok, o vreme cel putin.
Bezzera Strega
Macap M7 900R
Sanremo Treviso LX
Mazzer SJ
Espressoman fresh
Cluj-Napoca
23-08-2014, 21:52
(Edited 23-08-2014, 21:54 by ndorin.)
Da, prima tentativa. Portafiltrul e ca acesta -
http://www.home-barista.com/forums/userp...ilter4.jpg
Cafeaua de la Starbucks nu e proaspăt prăjită (pe ambalaj era trecută luna aprilie 2014), iar pe cea proaspăt prăjită am cumpărat-o de la Coffee Beans, era prăjită săptămâna trecută.
Espressoman
Bucuresti
Ți-a țâșnit cafea având țumburușul de plastic în pf? Ca, din câte înțeleg, ai sitele presurizate...
Mazzer Major RPM variabil || San Marco Flexa cu DC brew boiler
Espressoman fresh
Cluj-Napoca
Am site presurizate și nu am folosit plasticul ăla de 'crema perfetta'.
Espressoman
Navodari
(23-08-2014, 22:34)ndorin Wrote: Am site presurizate și nu am folosit plasticul ăla de 'crema perfetta'.
Bun venit @
ndorin!
Ansamblul sita presurizata + plastic = "Crema perfetta"
Fara plastic stropeste.
Espressoman fresh
Cluj-Napoca
Mulțumesc. Am întrebat deoarece mi se pare ciudat că stropește cu o cafea și cu alta nu. O să folosesc și plasticul acela, să văd ce reușesc.
Bucuresti
Bun venit ndorin!
Un lucru este clar - atat timp cat folosesti sitele originale, presurizate, esti obligat sa folosesti tumburusul, lucru care scrie si in manual daca nu ma insel. Acest sistem de tumburus + sita cu o gaura (presurizata) a fost introdus de catre Gaggia acum aprox. 5 ani pentru ca multa lumea se plangea la nivel mondial ca "nu obtine spuma". Si le-a dat producatorul spuma din greu :) Dar obiectivul nostru este sa obtinem crema nu spuma si clabuci, asa ca, profitand de portafiltrul profesional solid care accepta site de 58mm, pasionatii au inlocuit sistemul crema perfetta (sita cu o gaura pe fund + tumburus plastic) cu o sita de la orice aparat profesional care foloseste acest diametru (sunt multe). Folosirea sitelor originale este o joaca de copii, care poate deveni periculoasa daca nu respecti regulile, adica sa pui mereu tumburusul sub sita.
Recomandarea generala este sa cumperi site nepresurizate (ciuruite), si odata puse in portafiltru sa nu mai folosesti acel tumburus impreuna cu ele. Un articol mai detaliat ai
aici.
Doua sugestii de site la magpro
ai aici, pe topicul dedicat.
Pe linie de cafea, trebuie sa cumperi de la prajitorii, nu de la magazin sau din supermarket, iar consumarea boabelor sa se faca in maxim 3 saptamani de la data prajirii. Exista o baza de date cu prajitoriile din tara
aici.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper
Espressoman fresh
Cluj-Napoca
Mulțumesc, Lyvyoo!
Ar fi mai bune niște site cu altă formă în interior? În acestea primite cu espressorul, 7g de cafea încap mai jos de marginea unde diametrul e de 58mm, deci tamparea nu o pot face bine.
Bucuresti
In sita de 7g pui 7-8g de cafea, ca sa obtii 30ml de espresso. Daca nu bei shot-uri de 30ml, nu iti cumpara sita de 7g. Cele mai ieftine si ok pe acest gramaj sunt
La Marzocco, pentru ca au foarte bine delimitat spatiul in care intra cafeaua, iar la tamapare nu iti fuge macinatura prin sita. E drept, un tamper gen 46mm (nu stiu exact) ar fi mai ok pentru a putea presa doar ce se afla in "capsula".
Dar te cam complici cu site asa mici, caci de obicei, la ce rezultate scoate Classic-ul cu o cafea buna, vei bea numai duble, de 60ml, deci cu o sita de 14g, folosind 14-15g de cafea.
Espressoman fresh
Cluj-Napoca
Cred că ai dreptate. Am citit și articolul cu prăjitoriile, din păcate sunt foarte puține. La Olivo e cam scumpă (aprox. 50 lei - 250g), iar la restul, pentru cât beau în 2-3 săptămâni, costă mai mult sau la fel de mult transportul.
Bucuresti
Sunt prajitorii in tara care suporta jumatate din costul transportului, plus reducerea forumului, iar daca te mai unesti cu vreun clujean (poti posta apelul in aria de
achizitii de grup) iesi si mai ieftin.
Espressoman infocat
Satu Mare
Exista modalitati de conservare, vezi
aici
Bezzera Strega
Macap M7 900R
Sanremo Treviso LX
Mazzer SJ
Espressoman fresh
slatina
Salutare la toata lumea, yo fiind mare bautor de cafea (beau cafea la pasti si la craciun) am un spatiu comercial si m-am gandit sa deschid o cafenea mai mica asa ca sa am ce face, problema e ca vreau sa fac o cafea buna buna. Dupa ce m-am informat cum sta treaba cu espresso, am cumparat de vreo doua saptamani un espressor sh nuova simonelli premier cu dozare volumetrica (cred ca asa ii zice) si o rasnita la cimbali cadet tot sh.
Espresorul l-am dezmembrat din toate incheieturile, l-am curatat, decalcifiat in apa cu sare de lamaie, montat inapoi, totul ok. Rasnita era curatata doar am verificat starea cutitelor, par a fi ca noi.
Acum problema apare cand ma apuc sa fac espresso. Am incercat sa fac doar in sita de 15 g, pun frumos 14 g de cafea macinata pe loc in sita, tampez (tamper motta 58 mm), montez porfiltru fara fund in grup, apas pe buton, apar primele picaturi in 2-3 secunde (din cate am inteles primele picaturi ar trebui sa apara dupa aprox 8 secunde), trec aproximativ 30 de secunde si am in ceasca 60 ml de espresso. Ca timpi ar fi ok (exceptand preinfuzia aia care nu stiu daca e bine sau nu), problema e la gust.
Am incercat Julius Meinl Single Region No4 Ethiopia Mocca Sidamo si Single Region No6 Brazil Decaf, ambele prajite sau ambalate (nu imi este clar) in iulie 2014, ambele acre cand le gusti prima data de nu poti sa le bei fara o tona de zahar, iar la final iti ramane o amarealeala in cavitatea bucala de nedescris, se simtea totusi, la ethiopia mai ales, un miros mai mult decat gust de carmel parca.
Nu beau eu de fel cafea, dar pe unde am incercat, din cand in cand, nu am gustat ceva asa nasol. Am incercat sa reduc gramajul (12 in loc de 14 grame) si sa cresc finetea macinarii cum am vazut pe aici pe forum si acreala de la inceput a disparut dar amareala de final parca nu.
Am mai incercat si o cafea luata de la un prieten care vinde espresoare automate saeco sh, scrie in italiana pe ea, nu stiu de unde o cumpara, are doar data de expirare trecuta, tot boabe, dupa ce am reusit sa reglez rasnita curge cam in aceeasi parametri, nu e acra dar amara parca tot e, nu are nici un fel de aroma placuta, iar la final ulimele picaturi ce curg formeaza cateva picaturi de culoare foarte deschisa in mijlocul cestii, lucru care am inteles ca nu e tocmai ok. La julius meinl aspectul asta nu se intampla sau e mult diminuat.
Acum intrebarile:
1. Imi permit dotarile existente sa fac un espresso bun? Daca da cum ar trebui sa procedez? Unde gresesc? Regulile de baza le-am citit, sper ca si insusit, am incercat sa fac si distributia cafelei in sita cu un ac, lucru ce a redus semnificativ, chiar anulat la unele extractii, chanelingul (mai am inca de perfectionat tehnica), fac un flush suficient cred inainte de extractie, chiar nu-mi dau seama ce gresesc. Pompa e reglata la aproximativ 9.5 bari si se mentine acolo pana se termina extractia, temperatura apei nu o stiu dar manometrul oscileaza intre 0.9 si 1.1 bari.
2. Cele 2-3 secunde de preinfuzie se pot regla in vreun fel? Am incercat sa le reglez din macinatura dar daca masin mai fin si incep sa apara primele picaturi in 7-8 secunde, dureaza 50-60 de secunde pana curg 60 ml, chiar si mai mult de obicei opresc extractia cand dureaza asa mult sa nu fortez pompa.
3. E posibil sa fie doar cafeaua problema?
Imi cer scuze pentru lungimea postului dar sunt prea multe detalii si n-am reusit sa restrang.
Multumesc frumos.
Espressoman infocat
Zalau
Salut Racheru.
Daca ai tot citit atatea cate spui, cum de nu folosesti o cafea calumea? Eu cred ca de acolo e mare parte din problema ta.
Dotarile tale iti permit sa faci un super espresso, tinand cont ca aparatele casnice HX cu o rasnita pe masura scot ceva fenomenal...
Daca espressorul lucreaza 100% in parametri, atunci nu ai de ce sa iti faci griji. Rasnita la fel, daca spui ca are cutitele ca noi si scoate macinatura uniforma, ce sa mai zicem de rau?
Manometrul de care spui cred ca indica presiunea din boiler. Din cate stiu ar trebui sa stea ceva mai sus de 1.1 bari, cam pe undeva la 1.3.
Eu la ECM Giotto am setat presostatul sa stea la 1.5 spre 1.6 maxim, iar extractia caut sa o fac undeva la 1.3 bari.
May God be with us.
Espressoman fresh
slatina
Nu folosesc o cafea calumea deocamdata pentru ca eram curios sa vad ce iese din asta, sa capat ceva experienta in utilizarea aparaturii sa nu arunc o cafea buna din cauza ca nu stiu eu sa o prepar, dar din cate observ cred ca asta e singura solutie. Sunt din Slatina si nu e nici o prajitorie in oras, din cate stiu, deci treuie sa comand pe internet, mi-a fost mai usor sa ma duc in supermarket sa caut ceva cat de cat acceptabil, o sa incerc cat mai curand posibil o cafea proaspat parjita.
Manometrul e legat direct la boiler deci indica presiunea din boiler, vazusem undeva un tabel cu relatia directa dintre presiunea din boiler si temperatura apei din boiler, zice cineva acolo ca pentru inceput (cazul meu fara experienta) e bine sa o setezi mai jos sa nu vina apa prea fierbinte in grup peste pucul de cafea. Asta pot sa o reglez mai sus daca asta e cauza pentru care nu iese espressoul calumea.
Espressoman infocat
Zalau
Cumpara o cafea de calitate proaspat prajita si dupa aceea vorbim :)
Si eu imi aduc aminte ca am incercat o prima extractie cu Eduscho si Lavazza si ghici ce a iesit...ceva nu departe de ce ti-a iesit tie.
Presiunea din boiler o poti seta linistit, totusi fara sa depasesti un maxim recomandat de producatorul aparatului tau. Eu am mers chiar in zona rosie din motiv ca aburii erau incredibil de slabi pentru asa un aparat HX cum mi-am achizitionat.
La mine s-a dovedit ca putin peste 1.5 bari e ideal. Atentie, atat frotarea cat si extractia sunt influentate in mod direct de presiunea boilerului. Deci ai grija sa nu iti arda cafeaua.
Succes !
May God be with us.
Bucuresti
Sa ne spui cum "magia" cafelei proaspat prajite a transformat ceasca ta dintr-un espresso ratat intr-un espresso reusit :)
Espressoman fresh
slatina
Sambata vine cafeaua proaspat prajita, duminica cred ca o incerc si revin sa va spun ce a iesit.
Espressoman fresh
slatina
Eram dator cu un raspuns. Pot sa spun ca am incercat cafeaua proaspat prajita sarkis sweet si e cea mai buna cafea care am baut-o pana acum. Abia astept sa incerc si alte sortimente, dar momentan nu prea am timp ca a inceput culesul viilor ;)
Espressoman infocat
Campina
Salut!
Cu cat citesc mai multe despre cafele, rasnite, frotari, lapte, boabe... imi dau seama ca nu stiu nimic!
Azi am incercat frotare ZUZU 1,5. Lapte cald, putina spuma. Mai vreau sa incerc si-mi face bine la inima cafeaua cu lapte, ca pana la cappuccino... mai'va!
Gaggia clasic, kitchenaid, lelit 58.
Cafegii din toate tarile, uniti-va!
Espressoman infocat
Oradea
Azi a ajuns sita nepresurizata, maine dimineata pam-pam :) -
Gaggia Classic, Tamper Motta, Milk Jug 0,35ml, rasnita Iberital Challange, teava abur Silvia V1, sita nepresurizata, cantar Dimond 0-200 gr, to be continued
Espressoman infocat
Banat
O sa fie pampam cand o sa nimeresti gradul adecvat de rasnire. Rabdare, s-ar putea sa nu iasa din prima. Ca idee cafeaua trebuie sa fie mai fina decat la sita presurizata.
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
Espressoman infocat
Oradea
Buna dimineata dragilor, am cumparat sita nepresurizata ieri. Aseara nu am incercat sa vad cum iese cafeaua dar acum dimineata soc, cafeaua nu are gram de spuma. Ce saracie nu fac iar bine, cafeaua este proaspata - India cremoasa, aparatul GC, sita de 2 cafele nepresurizata. Mor de draci
Gaggia Classic, Tamper Motta, Milk Jug 0,35ml, rasnita Iberital Challange, teava abur Silvia V1, sita nepresurizata, cantar Dimond 0-200 gr, to be continued
Espressoman infocat
Oradea
Amarok, adevar graieste gura ta. Am facut cafea si a iesit nimic :( gram de spuma, mai rau ca si cu presurizata. Cafeaua a fost luata gata rasnita, dar am cerut pt espresso. Ce sa fie oare? E adevarat ca am dus tamperul inapoi, dar nu cred sa faca doar tamparea diferenta
Espressoman
Deva
Nu vad la tine in semnatura rasnita.Poate ne dai mai multe detalii?
HX,F6.
Espressoman infocat
Oradea
Nu vezi pt ca nu am, cumpar cafea "proaspat prajita" de la prajitorie, gata rasnita pt espresso.. Am mai facut una cu sita presurizata si iese o cafea cremoasa. Cred ca sita cumparata nu e ok, perforatiile cred ca sunt prea mari. Nu stiu marca sitei. Cine ma ajuta cu o sita buna de 58 pt 2 cafele?
Espressoman infocat
Oradea
23-10-2014, 08:50
(Edited 23-10-2014, 09:00 by csabitec.)
(23-10-2014, 07:42)diabloviciu Wrote: Amarok, adevar graieste gura ta. Am facut cafea si a iesit nimic :( gram de spuma, mai rau ca si cu presurizata. Cafeaua a fost luata gata rasnita, dar am cerut pt espresso. Ce sa fie oare? E adevarat ca am dus tamperul inapoi, dar nu cred sa faca doar tamparea diferenta
Degeaba ceri sa fie rasnit pt. espresso, sansele sunt foarte foarte mici, sa-ti nimereasca gradul de macinare ce ai tu nevoie la aparatul tau cu sita nepresurizata.
Daca nu-ti iei o rasnita (preferabil stepless) sa reglezi tu gradul de macinare, doar din cantitate (daca mai incape in sita) si forta de tampare mai poti face ceva ajustari mici.
Pana la urma nu ai cum sa scapi fara rasnita (sa fie si manuala).
Gaggia Classic + PID Espressuino + Mazzer Major Doserless Mod + DIY Fluid Bed Roaster + PID Roastuino