[attachment=1561][attachment=1559][attachment=1559][attachment=1559][attachment=1559]
(24-05-2014, 01:02)baloozzy Wrote: (23-05-2014, 21:20)RaduCarutasu Wrote: Eu apreciez ca si la tine este vorba de o prajire prea light pentru soiul respectiv .
Este vorba de Nicaragua, prajita in 2 "tonuri", 1 minut diferenta intre ele, 4 sarje de 200g. Continui sa cred ca nu este degazata complet, avand spuma multa si aerata, care crapa in timp. Am uitat ieri sa o pozez. Cred chiar ca e mai inchis prajita ca de obicei si are nevoie de mai mult timp de repaus (poate si ca sta 800 g in punga intarzie putin degazarea).
Din poza se vede clar ca ai abordat prajirea in 2 moduri .
O parte pare destul de prajita dar ai si o parte foarte light , unele boabe abia daca au avut parte de first crack , in timp ce altele par a fi intrat binisor in faza de secound crack .
Am avut si eu Nicaragua si s-a dovedit o cafea mai dificila la prajit . Sunt multe ferme , caracteristicile cafelei difera mult de la o zona la alta . Se cultiva in zone destul de inalte ( 1300-1500 ) m , fapt care le situeaza in zona cafelelor cu boabe mai dure si care au particularitatile lor de prajire . Daca nu ai cafea de la o singura ferma ci un amestec atunci prajirea chiar este dificila , boabele se vor comporta diferit si vor avea si rezultante diferite in shot .
Eu am scos-o de pe lista , Columbia este mult mai buna ( dupa gustul meu ) .
In materie de corp , pe o scara de la 1 la 5 acesta variaza de la 1,5 la 4 ( functie de provenienta ) .
Prajirea recomandata este , pentru cele mai multe , in intervalul city+, la fullcity + , adica putin dupa ce first crack s-a finalizat complet pana la primele sunete de secound crak .
Decupajul facut dupa poza ta arata o prajire max city pentru unele sarje .
Sunt boabe la care nici nu se vede prea bine daca au avut parte de first crack si au o prajire foarte light . In timpul extractiei acestea au ca rezultanta curgerea mai apoasa . Seamana mult cu Costa Rica mea , despre care vorbeam in postul anterior si pe care , in sfarsit , am terminat-o ( nu prea mia placut , spre deosebire de aceeasi cafea prajita full city care este delicioasa )
Legat de degazare , eu am obserava ca tocmai cafeaua degazata incomplet da un shot mai gros , cu aspect de melasa ( cum zice Lyvyoo) .