• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Cafea proaspat prajita, crema inconsistenta pentru latte art

#1
De cateva zile ma confrunt cu o problema. Sunt putin off topic, fiind mai mult un latte ratat. Crema de la shot nu mai este asa matasoasa, exagerand pot spune ca pare un "ness cu cola". Din acest motiv, laptele intra tot in ceasca, doar daca il aerez mult pot face acolo o pata. O cauza ar fi ca e prajita duminica, dar sa fie doar asta? In rest toti parametrii sunt in ordine, chiar si brew ratio. Reglajul OPV ar putea influenta, sau flush-urile trebuiesc mai lungi? Maine poate voi posta si o imagine.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#2
(22-05-2014, 21:58)baloozzy Wrote: De cateva zile ma confrunt cu o problema. Sunt putin off topic, fiind mai mult un latte ratat. Crema de la shot nu mai este asa matasoasa, exagerand pot spune ca pare un "ness cu cola". Din acest motiv, laptele intra tot in ceasca, doar daca il aerez mult pot face acolo o pata. O cauza ar fi ca e prajita duminica, dar sa fie doar asta? In rest toti parametrii sunt in ordine, chiar si brew ratio. Reglajul OPV ar putea influenta, sau flush-urile trebuiesc mai lungi? Maine poate voi posta si o imagine.

Am aceeasi situatie acum cu o Costa Rica .
Normal aceasta cafea da rezultate bune prajita de la city+ la full city . Asa am prajit-o pana acum si a fost foarte buna si ca epresso dar si in combinatii cu crema de lapte .

Acum am vrut sa vad si ce poate acest soi , daca il prajesc doar city .
Am vrut sa vad daca obtin arome mai sprintene in shotul de espresso .
Nu s-a intamplat asa !
Cafeaua este bunicica insa nu are corp , este apoasa si se blondeste devema desi , curgerea este frumoasa .
Cand pun crema de lapte deasupra se intampla exact ce descrii tu .

Nu ai precizat nimic legat de soiul de cafea pe care il folosesti si nici ce grad e prajire i s-a aplicat .
Eu apreciez ca si la tine este vorba de o prajire prea light pentru soiul respectiv .
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#3
(23-05-2014, 21:20)RaduCarutasu Wrote: Eu apreciez ca si la tine este vorba de o prajire prea light pentru soiul respectiv .
Este vorba de Nicaragua, prajita in 2 "tonuri", 1 minut diferenta intre ele, 4 sarje de 200g. Continui sa cred ca nu este degazata complet, avand spuma multa si aerata, care crapa in timp. Am uitat ieri sa o pozez. Cred chiar ca e mai inchis prajita ca de obicei si are nevoie de mai mult timp de repaus (poate si ca sta 800 g in punga intarzie putin degazarea).
[attachment=1558]
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#4
    [attachment=1561][attachment=1559][attachment=1559][attachment=1559][attachment=1559]
(24-05-2014, 01:02)baloozzy Wrote:
(23-05-2014, 21:20)RaduCarutasu Wrote: Eu apreciez ca si la tine este vorba de o prajire prea light pentru soiul respectiv .
Este vorba de Nicaragua, prajita in 2 "tonuri", 1 minut diferenta intre ele, 4 sarje de 200g. Continui sa cred ca nu este degazata complet, avand spuma multa si aerata, care crapa in timp. Am uitat ieri sa o pozez. Cred chiar ca e mai inchis prajita ca de obicei si are nevoie de mai mult timp de repaus (poate si ca sta 800 g in punga intarzie putin degazarea).

Din poza se vede clar ca ai abordat prajirea in 2 moduri .
O parte pare destul de prajita dar ai si o parte foarte light , unele boabe abia daca au avut parte de first crack , in timp ce altele par a fi intrat binisor in faza de secound crack .
Am avut si eu Nicaragua si s-a dovedit o cafea mai dificila la prajit . Sunt multe ferme , caracteristicile cafelei difera mult de la o zona la alta . Se cultiva in zone destul de inalte ( 1300-1500 ) m , fapt care le situeaza in zona cafelelor cu boabe mai dure si care au particularitatile lor de prajire . Daca nu ai cafea de la o singura ferma ci un amestec atunci prajirea chiar este dificila , boabele se vor comporta diferit si vor avea si rezultante diferite in shot .
Eu am scos-o de pe lista , Columbia este mult mai buna ( dupa gustul meu ) .

In materie de corp , pe o scara de la 1 la 5 acesta variaza de la 1,5 la 4 ( functie de provenienta ) .
Prajirea recomandata este , pentru cele mai multe , in intervalul city+, la fullcity + , adica putin dupa ce first crack s-a finalizat complet pana la primele sunete de secound crak .
Decupajul facut dupa poza ta arata o prajire max city pentru unele sarje .
Sunt boabe la care nici nu se vede prea bine daca au avut parte de first crack si au o prajire foarte light . In timpul extractiei acestea au ca rezultanta curgerea mai apoasa . Seamana mult cu Costa Rica mea , despre care vorbeam in postul anterior si pe care , in sfarsit , am terminat-o ( nu prea mia placut , spre deosebire de aceeasi cafea prajita full city care este delicioasa )
Legat de degazare , eu am obserava ca tocmai cafeaua degazata incomplet da un shot mai gros , cu aspect de melasa ( cum zice Lyvyoo) .
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#5
[attachment=1563]
(24-05-2014, 07:27)RaduCarutasu Wrote: Legat de degazare , eu am obserava ca tocmai cafeaua degazata incomplet da un shot mai gros , cu aspect de melasa ( cum zice Lyvyoo) .
Multumesc pentru precizari. Voi tine cont pe viitor la prajit. Eu la examenul vizual stau rau. Imi e foarte greu sa spun gradul de prajire. Atasez si un shot de azi, la 5 zile de la prajire.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#6
(24-05-2014, 09:36)baloozzy Wrote:
(24-05-2014, 07:27)RaduCarutasu Wrote: Legat de degazare , eu am obserava ca tocmai cafeaua degazata incomplet da un shot mai gros , cu aspect de melasa ( cum zice Lyvyoo) .
Multumesc pentru precizari. Voi tine cont pe viitor la prajit. Eu la examenul vizual stau rau. Imi e foarte greu sa spun gradul de prajire. Atasez si un shot de azi, la 5 zile de la prajire.

Ai dreptate , ceva nici mie nu mi se pare in regula !
Crema de lapte pare foarte aerata si buna pentru un latte art in relief , cu o pisicuta pe marginea cestii !

Apropo de pisica , ea a scris " mia " in postul meu de mai sus ! Daca o faceam eu as fi scris " mi-a " . ( am o husa de protectie peste ecranul tabletei si , de multe ori cand tastez , nu apare fiecare semn ) Scuza pisica !Big Grin
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#7
(24-05-2014, 10:26)RaduCarutasu Wrote: Apropo de pisica , ea a scris " mia " in postul meu de mai sus !
Nu-s probleme, e buna si mia-ua, desi a trecut Pastele.
Pisica mea a amestecat cafelele, cea cu probleme fiind de fapt Guatemala. O sa incerc azi si celalalt soi prajit atunci (Mexic) sa vad cum se comporta. Ca imagine asa arata:
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#8
La Mexic nu sunt aceste probleme, iar la Guatemala dupa circa o saptamana s-au estompat, dar s-a si terminat. Asa ca ieri am reluat, dar fug acum de aici ca sunt off topic.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)