(23-03-2021, 16:26)Cofescu Wrote: O idee e sa incerci o sita ims superfine - necesita o macinatura mai grosiera si din cate am observat e mai iertatoare la channeling. Eu o folosesc de o vreme si imi place.
Asta o sa fie urmatoarea investitie. Sa vedem daca merge...
(23-03-2021, 17:20)Zaheyu Wrote: Cafeaua prajita sub medium nu se extrage bine sub 30sec, are nevoie de mai mult timp de contact. Ar trebui sa tinzi catre 30-35. Asta inseamna ca trebuie sa strangi rasnita mult mai mult, in mers, bineinteles. Abia atunci te pronunti asupra gustului. Daca e tot amar, e de la temperatura mare, trebuie sa faci un mic flush de racire, e totusi HX. Si ai nevoie neaparat de portafiltru fara fund.
Am portafiltru fara fund.
O sa incerc sa strang mai tare rasnita maine dimineata, si sa fac un flush in asa fel incat sa am pe termometrul de grup 90, nu 92-93 cat am acum. E ciudat ca deja intru in zona de minim cu ea, acolo unde teoretic e macinatura pentru ibric...
(23-03-2021, 17:43)cradun Wrote: Pune boabe in hopper.
Intodeauna rasnesc cu minim 100gr in hopper. Nu imi place ce se intampla cand rasnesc single dose pe mignon.
(23-03-2021, 22:26)eduard Wrote: Treaba cu boabele in hopper (evident, mai mult de o doza) sigur da rezultate.
Ce poti sa mai incerci este sa faci nutatie inainte de tampare. Daca reusesti sa o faci intr un mod constant si reproductibil o sa ti creasca multisor granulatia necesara la rasnire.
Uneori (mai mult de dragul schimbarii) fac asta cand rasnesc pe honne si la unele cafele cu nutatie rasnesc pe gratatia 3 (numarul, nu liniuta) in loc de 2 necesar
fara nutatie. E drept, cand folosesc procedeul asta eu aplic si ceva forta de apasare.
Nu am mai facut nutatie de cand aveam Pavoni...dar daca credeti voi ca e o idee buna, o sa incerc si asta :)
(23-03-2021, 22:52)alchemist Wrote: Salut
1. La MaraX iti trebuie un termometru de grup ca sa stii in ce zona de temperatura esti. Fara el ai sa ai extractii random, iar temperatura foarte mare iti face usor channeling(pozitia 0 nu-ti garanteaza range-ul ala, ba chiar poti ajunge si la 95 in 0).
2. Nu fa flush-uri de racire pentru ca e un HX smart si-l faci dumb in felul asta.
3. Tampeaza drept si nu-ti rupe mana, doar presezi putin.
4. Nu te juca prea mult cu macinatura - daca rasnita macina fara bulgarasi, doar bate putin vertical de blat cu PF-ul si apoi tamp.
5. Nu umple sita pana la refuz - trebuie sa existe loc suficient acolo, iar, in caz contrar, coboara la 17.
6. Nu trebuie sa ai 30-35, trebuie sa-ti placa la gust - orienteaza-te dupa asta.
7. Cafelele Yume merg extrase si la 94, pentru ca sunt destul de light(ai un ghid de extractie pe site-ul lor)
8. Pasul 1 e vital 
P.S.: Am extras cu succes cafele Yume pe MaraX, atat cu Kinu cat si cu Honne. Nu te da batut!
Succes!
1. am termometru de la CoffeeSensor. Pe treapta 0 sta intre 91.5 si 93, cel mai des pe la 92.5. Nu l-am vazut vreodata la 95...
2. cineva recomanda mai sus un flush de racire?
3. tampez drept, de asta sunt sigur. am deja cativa ani de experienta :)
4. exact asa fac. rasnita se descurca foarte bine la treaba asta cu lipsa bulgarilor.
5. uneori imi atinge sita de la dus pucul. nu tot timpul, dar o sa incerc sa evit asta.
6. momentan asta e problema...pe langa ca nu am claritatea aromelor mai deloc, e si subextrasa cafeaua.
7. zici ca ar fi bine sa trec pe treapta 1 pentru Yume?
8. roger that :)
(23-03-2021, 23:36)cradun Wrote: Dar @Daaaaan, nu ai avut Pavoni inainte, dc nu ma insel? Ala chiar ca cere madinatura mai fina, au mers shot-uri acolo si nu pe MaraX?
...au mers, dar nici acolo stralucit. In aproape 2 ani de folosire, pot numara pe degete de cate ori "m-a dat pe spate" efectiv. Dar si la pavoni, trebuia sa rasnesc apropae de punctul zero ca sa scot ceva cat de cat, si de cele mai multe ori doar reuseam sa ard cafeaua :))
Incep sa cred ca, daca incerc toate variantele sugerate pe-aici fara rezultat, sa fie totusi ceva problema cu rasnita? desi am calibrat-o dupa un video extrem de bine explicat de pe youtube, si e cat se poate de aliniata...
(23-03-2021, 23:15)Lyvyoo Wrote: Tine de rasnita toata treaba, iar explorarea mai multor cafele iti face momentan mai mult rau decat bine, ca de altfel tuturor atunci cand schimbam set up-ul. Bineinteles ca ajuta sa faci WDT, daca vrei sa experimentezi si nutatia este ok dar momentan tu rasnesti prea grosier si te incapatanezi sa ramai in zona de de macinatura grunjoasa, cand din contra, se recomanda mai degraba sa exploram zona de 30 - 35s decat ceva de 20-25s.
Ca la orice rasnita, exista si posibilitatea unei probleme de aliniere daca nu ai plaja suficienta si pe Mignon mai sunt astfel de raportari (am un mail recent). Tu in acest moment ar trebui sa mergi spre fin, pastrand gramajul de 18 si facand WDT daca nu ai boabe in hopper sau fara WDT daca ai boabe. Stabileste-ti tinta pentru o extractie de 30s, 1:2, adica 36g de lichid sau daca iti place ratia 1:3 o poti explora si pe aceasta, separat, astfel incat sa obtii 54g in 30s din cele 18g. Dar as merge pe 1:2.
Dupa ce obtii fara probleme shot-uri constant bune de 30s pe ratie 1:2 atunci poti decreta ca respectiva cafea nu e pt tine, in caz ca nici setairle de temperatura nu iti aduc ceva placut pt tine in ceasca. Ii spui prajitorului cum ti s-a parut cafeaua si ceri una mai acida sau mai solubila sau mai bitter...depinde ce concluzii ai tras. Pana atunci esti in fata unei cafele insuficient extrasa.
o sa incerc asta...sa comand aceeasi cafea de la yume, ca sa imi formez un gust, si sa ma tot joc cu ea pana iese.
asta o sa fac de maine...o sa pastrez aceeasi cafea (probabil blend-ul de etiopia...ca e cel care il gasesc cel mai constant la ei) si o sa dau tot mai fin pana ajung la un timp de aprox. 30 sec pt un raport de extractie de 1:2. nu imi place 1:3...e prea apos deja.
nu vreau sa raman in zona de 20 sec...tocmai asta ziceam, ca nu stiu cum sa fac sa trec de 25 spre 30 fara sa iasa bitter cafeaua.
stii vreo alta metoda de verificat alienierea cutitelor rasnitei, in afara de cea cu markerul si folia de aluminiu?
||| Lelit MaraX ||| Eureka Mignon Specialita ||| YUME beans :) ||| ----- ("fostele": LaPavoni Professional, RoK manual grinder)