Welcome Back Log In Create Account

Espresso pe Lelit MaraX

Nu știu câte de folositoare sunt articolele, dacă achiziția unui aparat nou nu e însoțită și de accesoriile absolut necesare, in principal o sită mai bună și un tamper pe diametrul sitei.

Și se emit apoi păreri despre cafele, gusturi sau teorii și sfaturi de ce nu iese cafeaua.

Reply
(25-03-2021, 07:16)dev Wrote: Câte cafele light roast, ai tras tu cu sita stoc pe Bianca? Fără să umbli la robinet.

Din moment ce ai robinet (ceea ce poate instala si OP-ul pe MaraX) sau alta forma de profilare esti tentat sa gandesti extractia in alti termeni si sa intervii ori de cate ori simti nevoia. De aceea m-as raporta la perioada cu Expobar spre exemplu, unde nu aveam nicio interventie si totusi scoteam cafele foarte bune. Uite cateva light-uri, primul chiar de la Yume:

Singura mare problema este cum isi defineste fiecare acest concept de "light roast", in lumina cafelelor consumate pana la acel moment. Din experienta si discutiile mele, termenul este extrem de greu de batut in cuie si ce este light pentru X nu e si pentru Y.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Asta e "frumusetea" forumurilor: fiecare membru are o solutie dar foarte putini citesc enuntul...
Quote: 
Câte cafele light roast, ai tras tu cu sita stoc pe Bianca? Fără să umbli la robinet.

Reply
Pe Expobar am tras destule pana sa imi iau VST-uri. Pe Bianca deja aveam VST / IMS si n-am mai testat nimic. Dar ca sa aiba o finalitate demersul, schimb chiar acum sita si maine dimineata extrag aceeasi cafea light pe sita stoc. Revin cu info.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Cafea destul de light, extractie 1:2, 25s, fara profilare, rasnire pe EK, WDT cu Duomo, gust foarte bun in ciuda urateniei curgerii, cu un usor plus de corp pe sitele VST, dar shot-urile nu au fost fundamental diferite. Sus sita originala, jos VST20

Vreau sa spun ca umblatul la robinet nu tine de sita VST / IMS sau de sita originala (banuiesc ca pe MaraX e aceeasi sita ca la Bianca). Daca Dan vrea sa imbunatateasca ceva radical maine, asta e joaca la rasnita pe macinaturi fine. Apoi schimbari de site si alte accesorii.

[Image: GPy9bxZ.jpg][Image: aB5PrTh.jpg]

Reply
Adică soluția pentru cine nu are apa calda în București e să-și cumpere o vila la Predeal?

Mignon e o râșniță care e la limită cu o cafea light, eu nu puteam sa trag cu ea cafele de filtru pe Pavoni, deci nu prea există loc de manevre.

Reply
Solutia este ca in astfel de cazuri sa vezi ce faci din rasnita. Daca nu e potrivita pt un stil de cafele o pui pe bursa si te orientezi..

Reply
Daca rasnita nu poate mai fin incearca o sita mai mare. Eu pt cafele light am o sita VST-style tripla, cu inaltimea 29mm. Pun 18-19 cu f mult headspace.
Brasilia Club, Kinu Simplicity, Comandante, Kingrinder P0, Mignon Specialita.
ex: Gaggia Espresso, Color; Quamar T80, Macap M2D, Feldgrind 2.

Reply
Asta e ce am reusit azi.

Sita VST (de împrumut) 18g in, 36g out, 25 sec. cu râșnița mai catre minim la +0.5(cuțitele se ating la -0.5 daca bine rețin). Pucul a ieșit mult mai compact, nu mai era asa noroios. Cafeaua e un blend de Guatemala de la Yume, desfăcută alaltăieri...încă e ușor amara, dar parca e amareala din cafea, nu din subextractie...nu știu cum să explic. Oricum, nu mai are gustul ăla infect de zilele trecute

O să încerc și mai fin, sa vedem ce se întâmplă.

https://youtu.be/Oe8bC93WwUw
|||   Lelit MaraX   |||   Eureka Mignon Specialita   |||    YUME beans :)   |||     -----     ("fostele": LaPavoni Professional, RoK manual grinder)

Reply
Încearcă sa rasnesti foarte puțin mai grosier și sa crești doza pana la 19g sau chiar mai sus. Cel puțin eu, asa procedez (cu succes de cele mai multe ori) când am extracții ca cea din video. 
Dacă ajungi la o curgere frumoasa, in parametri 1:2-1:25 in 25-30sec și nu ești mulțumit, cel mai probabil nu îți place respectiva cafea. Eu am încercat câteva guatemale, inclusiv de la yume si nu mi s-au aliniat astrele cu ele :)
Bezzera Unica PID | Eureka Atom65 Touch| Kinu Phoenix | Loveramics | VST 

Reply
Bun. Avand in vedere ca pe sita de test primita (VST 183050r) am rezultate semnificativ mai bune atat ca si timp de curgere cat si in ce priveste rezultatul in ceasca, asta o sa fie urmatorul pas. Nu gasesc insa sita VST in tara...

Am identificat 2 site IMS, voi ce parere aveti de ele?
IMS Nanotech B702TFH26NT https://barshaker.ro/AccesoriiBarista/fi...702TFH26NT
IMS Competition B702Tch28.5E https://barshaker.ro/AccesoriiBarista/fi...702Tch285E
Eu as inclina catre Competition, pentru ca are fundul convex si din ce am citit asta m-ar ajuta la curgerea cu portafiltrul naked? (80% din timp asta il folosesc) 

Ar mai fi si IMS Superfine B702TH28SF https://barshaker.ro/AccesoriiBarista/fi...lterBasket ...dar am inteles ca pt cafele prajite light e mai ok o sita cilindrica...nu?

IMS B702Th26.5M https://barshaker.ro/AccesoriiBarista/fi...t-e61-58mm ar mai putea fi un candidat, dar capacitatea ei e cam mica si ma tem ca se va amprenta dusul pe puc.
|||   Lelit MaraX   |||   Eureka Mignon Specialita   |||    YUME beans :)   |||     -----     ("fostele": LaPavoni Professional, RoK manual grinder)

Reply
Dintre toate, ultima e cea care îți va permite sa macini cel mai grosier.

Cât timp nu ai o râșniță care să te "ajute" pe zona de macinaturi fine, eu nu as lua o sită cu suprafață perforata mare.

Reply
(28-03-2021, 11:05)dev Wrote: Dintre toate, ultima e cea care îți va permite sa macini cel mai grosier.

Cât timp nu ai o râșniță care să te "ajute" pe zona de macinaturi fine, eu nu as lua o sită cu suprafață perforata mare.
Te referi la B702Th26.5M?

Reply
@Daaaan ai luat in considerare dimensiunea sitelor? Cea de 26,5mm e de 20+ grame și cele de 28 chiar mai mari, asta pt cafele prăjite mediu/light.
Acs Evo leva - bentwood v63 - kinu m47 classic+brew burr - V60

Reply
(28-03-2021, 11:23)adiszep Wrote: @Daaaan ai luat in considerare dimensiunea sitelor? Cea de 26,5mm e de 20+ grame și cele de 28 chiar mai mari, asta pt cafele prăjite mediu/light.
Cea de 26 e 18-20...

Reply
Eu in sita ims de 24 pun 18g și in cea de 26 îndesam fără probleme 20g cu cafelele consumate de mine in acea perioada (yume etc etc). Dacă pe tine te satisface atunci este perfect!
Acs Evo leva - bentwood v63 - kinu m47 classic+brew burr - V60

Reply
(28-03-2021, 13:50)adiszep Wrote: Eu in sita ims de 24 pun 18g și in cea de 26 îndesam fără probleme 20g cu cafelele consumate de mine in acea perioada (yume etc etc). Dacă pe tine te satisface atunci este perfect!
Pai...sper că o să fie ok. Am luat-o la super-oferta, cu 40 lei :) Daca nu mă înțeleg cu ea, o pun pe bursă și încerc alta :)

Revin cu feedback pe marți probabil.

Reply
Când vorbim de secundele de curgere...30-35-40s câte-or fi, ca sa fim in același sistem de măsură, voi va referiți la secundele de când ridici maneta sau secundele de când picura cafeaua în ceașca? (Adică inclusiv preinfuzia, sau nu?)

Reply
De la ridicarea manetei

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)