Espressoman infocat
Posts: 475
Joined: Oct 2015
BUCURESTI
Ca si idee , cafeaua se prajeste iar dupa aia care ar fi etapele .Am citit pe aici de degazare si de alte lucruri fara explicatii care m-au bulversat .In 2 cuvinte poate lamureste cineva asta , pentru incepatori ...
E foarte interesant aparatelul :
https://www.bellabarista.co.uk/gene-cafe...black.html
si rezonabil la pret , mi se pare ok si-mi face cu ochiul !!!
ps inca n-am extras PRIMA cafea (astept espressorul)
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Kinu M38 , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta) , Hottop kn 8828p 2k , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale , French Press , Brewista Smart pour kettle , Chemex .
-
Posts: 607
Joined: Nov 2012
cj
Eu o las 1-2 zile intr-un recipient deschis sa se degazeze dupa care o pun intr-un borcan inchis sau punga de cafea cu valva. Dupa cateva zile, functie de cafea si de propriul tau gust o deschizi si o consumi.
Dar nimic nu e batut in cuie, nu te opreste nimic sa o bei imediat dupa prajire, atat ca gustul va fi altul dupa ce se "odihneste" cateva zile.
Espresso Man
Posts: 2.580
Joined: May 2012
Bucuresti
21-10-2015, 08:33
(This post was last modified: 21-10-2015, 08:41 by RaduCarutasu.)
coffeesnob a sintetizat foarte bine .
La raspunsul lui imi permit cateva completări, pentru a intelege mai bine ce reprezinta degazarea dar si de ce trebuie facuta.
In timpul procesului de prajire, din boabe , se elibereaza cantitati importante de bioxid de carbon . Procesul continua si in urmatoarea perioada timp de doua sau mai multe sapramani .
Perioada aceasta de degazare este un indicator al prospețimii cafelei .
O cafea proaspat prajita va crea mai multa crema in ceasca si , pe masura ce timpul trece , aceasta tinde spre zero .
Procesul de degazare , in vederea consumului , se considera incheiat in 4 -48 de ore in functie de origine , amestec , grad de prajire , depozitare etc..
Aceasta interval de timp , necesar degazării in vederea consumului, este perioada in care boabele se " odihnesc " .
Bioxidul de carbon tine boabele departe de oxigen , iar pe masura ce acesta scade se accentueaza reactiile de oxidare din cafea .
Noi dorim in permanenta o cafea proaspata , neoxidata si , de aceea , este importanta depozitarea dupa prajire , in recipiente intunecate si cu acces restrictiv pentru oxigen ( cutii speciale , pungi cu valva unisens ) .
Este indicat ca , dupa prajire , boabele sa fie puse in pungi care sa poata fi consumate in decursul a 4-5 zile , dupa care se trece la urmatoarea .
Eu asa procedez si in maxim 2 saptamani consum tot ce am prajit anterior .
BUGSTER-MP/AV, EK43-S, Honne, Acaia, Bravo, Duomo, Hottop-Artisan roaster; vacante: Kinu M47, Cafflano
(Ex: LM/GS3-AV, Lelit PL41TEM, Expobar DB, VBM Super2B-PID, Flair/ Vario Home, Macap M4D, Kinu M68, K30 VArio)
Filter Coffee Not People
Posts: 7.628
Joined: Feb 2015
Craiova
(21-10-2015, 02:50)Bcc Wrote: ...E foarte interesant aparatelul :
https://www.bellabarista.co.uk/gene-cafe...black.html
si rezonabil la pret , mi se pare ok si-mi face cu ochiul !!!
ps inca n-am extras PRIMA cafea (astept espressorul)
Gene e mai curand spectaculos, dar implica ceva intelegere din partea ta, pentru ca esti "la butoane" mai mult decat ar fi necesar dupa parerea mea, practic controlezi procesul de prajire mult prea manual, automatizari minimale, la un nivel care pentru un incepator poate duce la rezultate cu semnul intrebarii.
Si asa ai prea multe variabile la espressor, ca sa te mai intrebi daca nu cumva ai gresit si la prajire...
Partea cu rezonabil la pret e discutabila, am avut la vanzare
aici, si l-am dat, deci nu mai am nici un interes, un Deickmann de care am scris destule acolo ca il consider cel putin la fel de bun ca Gene, costand jumatate.
Referitor la depozitare, am fost recent servit intr-o cafenea in Bucuresti cu boabe prajite de 3 saptamani, si barista afirma ca sunt ok. La fel ca multe altele in viciul asta, poate fi chestie de gust si... gusturi
Espresso Man
Posts: 2.580
Joined: May 2012
Bucuresti
renatoa wrote :
......Referitor la depozitare, am fost recent servit intr-o cafenea in Bucuresti cu boabe prajite de 3 saptamani, si barista afirma ca sunt ok....
____________________________________________________________________
Si eu cred ca sunt inca ok.
Pe prafelile si pe extractiile mele am ajuns la concluzia ca dupa 3 zile de degazare gustul extractiilor devine ok si din ce in ce mai bun timp de vreo alte 7 zile
Dupa aceasta perioada gustul incepe sa se modifice , la fel , din ce in ce mai repede .
Pentru mine , un termen maxim in care consum o sarja de cafea este cam de 7-8 zile pentru cele prajite city , de cca 14 zile pentru cele city+ , iar pentru cele prajite full citty cam 3 saptamani .
Asta nu este o regula , asa procedez eu si consider ca obtin un maxim in ceasca .
Nu inseamna ca la 30 de zile cafeaua trebuie aruncata , asa cum fac eu ( nu este o aroganta , cantitatile care ajung in aceasta etapa sunt mici ) .
Mi se pare normal , atata timp cat cafeaua este un aliment si , ca orice aliment , odata preparat incepe sa se degradeze .
Functie de aliment si de modul de preparare , unele se altereaza mai rapid iar altele mai lent .
BUGSTER-MP/AV, EK43-S, Honne, Acaia, Bravo, Duomo, Hottop-Artisan roaster; vacante: Kinu M47, Cafflano
(Ex: LM/GS3-AV, Lelit PL41TEM, Expobar DB, VBM Super2B-PID, Flair/ Vario Home, Macap M4D, Kinu M68, K30 VArio)
Filter Coffee Not People
Posts: 7.628
Joined: Feb 2015
Craiova
coordonatele gps ale locului de aruncare ?
hai, pe bune acum... in loc sa o aruncati, faceti si dv. o paranghelie ceva... macar sa va serviti dusmanii cu o cafea expirata
Espresso Man
Posts: 2.580
Joined: May 2012
Bucuresti
(21-10-2015, 10:59)renatoa Wrote: coordonatele gps ale locului de aruncare ? 
hai, pe bune acum... in loc sa o aruncati, faceti si dv. o paranghelie ceva... macar sa va serviti dusmanii cu o cafea expirata 
Am zis ca nu fac vreo aroganta !
Raman acol 50 100 g cand ma întorc din vacante sau am musafiri si prajesc mai mult odata .
De multe ori o baga soria prin prăjituri sau o rasnesc pentru ibric .
Nu am zis ca o arunc la gunoi !
PS :
Chiar asa !
" faceti " , " aruncați " !
Inca ma descurc singur si nu am nevoie de ajutoare !
BUGSTER-MP/AV, EK43-S, Honne, Acaia, Bravo, Duomo, Hottop-Artisan roaster; vacante: Kinu M47, Cafflano
(Ex: LM/GS3-AV, Lelit PL41TEM, Expobar DB, VBM Super2B-PID, Flair/ Vario Home, Macap M4D, Kinu M68, K30 VArio)
Good espresso addicted - shot M!
Posts: 2.467
Joined: Apr 2012
Targoviste
La espresso nu e ca la injectie, ce impresie sa mai faci, fiindca uleiurile volatile se duc si crema ioc.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.