• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


prajitor Dieckmann tambur aer cald 300 grame

#1
Cine este interesat de un prajitor, banuiesc ca stie despre ce e vorba, intrebati pentru alte detalii decat ce se gaseste pe net.

Face cam ce face si un Gene, la sub jumatate de pret, as zice ca merita.
Il dau pentru ca la mine e invers decat vor majoritatea: sa prajeasca mult ! La 100g cum prajesc eu iese prajirea neuniforma, boabele se preling pe tambur in loc sa se amestece, este gandit sa il umplii cu 300g sau nimic. Din contra, as zice ca merge incarcat si cu 4-500 grame! daca nu tii sa ajungi la SC ...
Probabil ar merge aranjat putin cu niste mici praguri turbulatoare, dar prefer sa raman pe popper.
Am prajit sub un kg cu el.
 
#2
Salut 

Un pret final si un link cu detaliile tehnice ale prajitorului ar fi foarte apreciate. Cool
LeLit PL41TEM,Mahlkoning Vario,Tamper Concept Art Dinamometric-57.5 mm,Motta Europe Pitcher,Aeropress,Hario Skerton,Bialetti Moka Express
 
#3
(26-06-2015, 12:24)Stefan25 Wrote: Salut 

Un pret final si un link cu detaliile tehnice ale prajitorului ar fi foarte apreciate. Cool

Asta este, ca la producator nu gasesti nimic in afara de 2000W si 7 programe, din care 2 de espresso Smile
http://www.dieckmann-aroma-kaffee.de/en/...ister.html
Au avut ambitia sa il faca cat mai pentru gospodine, asa ca nu au considerat sa dea detalii tehnice.

Fiind inginer, m-am pus cu spionatul pe el si pot sa iti zic mai multe.
In prima faza tunul sufla la o putere apropiata de cea maxima, crescand temperatura pana la aproximativ 150 grade in timp de 3 minute, destul de liniar: 60 100 150, deci cam in medie 50 grade pe minut.
Am masurat temperatura la nivelul tamburului in 3 puncte, sus jos si lateral, valorile de care vorbesc sunt o medie.
Ajuns la 150-160 grade cresterea se mai calmeaza si urca mai incet, cam cu 10 grade pe minut, astfel ca in de pe la minutul 6, ajuns la 180 grade ne putem astepta sa auzim primul crack.
Faza asta este aceeasi pentru toate "programele", diferenta intre ele de abia acum incepe...
In momentul in care auzim, ca sa citez din manual..."After the coffee beans have distinctly cracked 3 or 4
times in succession, press the "Crack " button. At this stage the fully automatic, electronically controlled roasting begins..."
Aceasta prajire automata inseamna de fapt ca aparatul va mentine temperatura la care am apasat butonul Crack constanta pentru un timp variabil, in functie de programul ales. Si o tine destul de bine, in limitele a 5 grade.
Pentru programul 4 de exemplu o tine cam 3 minute, pentru programul 1, cea mai light prajire nu o mai tine de loc, intra imediat intr-un proces lent de racire.

In final se decupleaza complet rezistenta de incalzire si suflanta sufla aer neincalzit, aducand boabele la 50 grade cam in 3 minute.

Exista si un regim de siguranta, anti uituc/surd/zapacit/nevoie stringenta undeva/vorbit la telefon, etc... Smile daca in 10 minute nu se apasa butonul de Crack, se opreste incalzirea si se intra in racire imediat. 10 minute am masurat eu ca ar ajunge boabele pe la 225 grade, deci sunt sanse ca ce ramane sa nu fie compromis chiar iremediabil, posibil chiar sa nu intre in second crack Smile

Cam asta ar fi in linii mari functionarea... daca ar fi avut niste aripioare in tambur cum are Behmor, care sa permita si prajirea omogena a cantitatilor mici... poate nu il dadeam Smile

Pretul este 850 lei
 
#4
n-am lucrat cu asa ceva, deci simple speculatii:
prajitorul acesta hibrid - un fel de heatgun sufla asupra unui tambur care agita boabele - are o problema nerezolvata: colectarea chaff-ului... tamburul il disperseaza peste tot in camera !? daca se folosesc boabe verzi, prelucrate special prin spalare, cu chaff putin, e suportabil; dar altfel, ma intreb cum e...
s-a cam gasit prin tara la cca. 1000 lei;
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
#5
Dieckmann vinde propria cafea prespalata care nu produce pleava, si in afara de asta este si destul de convenabila la pret, eu personal nu stiu mai ieftina de 58 lei kg nicaieri, daca iei 4kg, am si postat un anuntz de group buy, care deja a produs o prima comanda.

Dar eu prajesc pe balcon oricum Smile

Am uitat sa precizez ca pretul de 850 include o punga de 300g de cafea Dieckman, de proba, la alegere dintre 5 sortimente. Smile
 
#6
Direct de la nemti, unde mai adaugi aproape 8 E transportul prin German Post si banuiesc ca beneficiezi si de garantie, plus patru pachete a cate 300g de cafea cadou.

Pe OLX vad ca il ai la 185 E - care inseamna ~830 lei si mai e si negociabil, asadar, pe langa faptul ca il vinzi la un pret cam piperat, pentru comunitate este chiar mai scump decat e pe OLX...

Zic si eu asa, te rog sa nu mi-o iei in nume de rau...
:: Gaggia Classic :: Ascaso i-2 D ::
 
#7
Pe OLX e fara cafea, acum doua zile am refacut stocul ca sa pot oferi aici.
O punga este 15 lei, chestia cu cadou nu mai crede nimeni in ea, chiar si tigaile electorale au pretul lor...

Nu vad de ce il dau piperat, cat sa scad pentru experimente de prajire cu un kg de cafea ?

Marea diferenta care nu o sesizati este ca ESTE ! aici, nu in Germania, pentru multi care inca nu au nici card, darmite sa faca primul pas in cumparaturi online internationale asta valoreaza enorm, crede-ma ca am pe scara trei agenti de vanzari care imi spun cata lume nu are incredere inca in cumparat online cu cardul... de abia fac pasul cu ramburs, si asta aici in tara, de la firme cunoscute.

Garantia in Germania pentru acesti din urma potentiali cumparatori valoreaza cat ambalajul de la punga cu boabe. Daca e reparabil, se face si aici mai ieftin decat in Germania, poate nu aveti idee cat costa sa trimiti 5kg acolo... mult peste 8 euro cat ii costa pe nemti sa il trimita incoace.

Nu mai zic ca v-am dat pe tava detalii care nu le aflati fara sa faceti ce am facut eu, adica sa riscati sa dati banul si sa nu va convina. Acum stiti mult mai exact ce face si cum.

Asta cu informatia numai in Romania nu are valoare, afara unde imi desfasor activitatea, nu odata mi s-a cerut contul pentru a mi se face o plata numai pentru ca in cursul unei discutii neformnale am emis o idee care pentru ei a insemnat instant imbunatatirea unui produs. Puteau sa taca, fraierii...

(26-06-2015, 16:11)theOpSis Wrote: Direct de la nemti, unde mai adaugi aproape 8 E transportul prin German Post si banuiesc ca beneficiezi si de garantie, plus patru pachete a cate 300g de cafea cadou.

Pe OLX vad ca il ai la 185 E - care inseamna ~830 lei si mai e si negociabil, asadar, pe langa faptul ca il vinzi la un pret cam piperat, pentru comunitate este chiar mai scump decat e pe OLX...

Zic si eu asa, te rog sa nu mi-o iei in nume de rau...
 
#8
Chiar nu e nimeni interesat de prajit acasa, la un pret decent zic eu? fara sa trebuie sa modifice un popper, ceeace care necesita cunostinte minim de electrician... si la cantitate de 4-5 ori mai mare ca un popper... si la jumatate de pret fata de gene, mai fiabil, nici o piesa de sticla sa se sparga, cu un proces de prajire poate mai bine gandit...

Cine este interesat si chiar vrea sa negocieze, ma poate contacta pe privat, nu sa posteze aiurea ca "dincolo este doar atat..." fara cea mai mica intentie de cumparare... Angry
 
#9
iti doresc sa vinzi prajitorul, renatoa, oricum nu e o afacere; daca nu l-ai vandut deja...

doar ca vazand din nou anuntul, am aruncat si eu o privire pe situl fabricantului;
si din respect pentru un posibil cumparator, coleg de-al nostru, cred ca trebuie subliniat un detaliu, care poate fi un deal breaker:

masina e vanduta pentru a fi folosita cu o anume cafea (!):
Röstmeister is suitable for all green coffees in which the silver skin has been removed.
e vorba de acele boabe de cafea de pe care a fost indepartata acea "pielita" acoperitoare care da in timpul prajirii pleava (chaff-ul);
indepartarea silverskin-ului are o motivatie comerciala si se spune ca poate degrada bobul de cafea (prin incalzire in timpul "slefuirii");

ceea ce evidentiaza problema principala a prajitorului respectiv: lucreaza cu aer fierbinte, deci sufla aer (in incapere), peste boabe, dar nu are nici un dispozitiv de captura a chaff-ului!

sper doar sa se inteleaga ce inseamna asta, daca se lucreaza cu boabe verzi obisnuite;
cei ce au lucrat cu tot felul de improvizatii DIY stiu ce inseamna sa ai un hotgun, sau o pompa de aer care sa sufle chaff in bucatarie Smile
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
#10
daca se prajeste afara nu e o problema... Smile
https://www.youtube.com/watch?v=LrYrSKYwVGE
in unele filmulete pare a avea probleme cu prajirea uniforma... dar e o observatie de profan.
Expobar Leva HX (rotary pump), MK Vario, Hario scale, Aeropress
 
#11
Pana acum am prajit afara, pe balconul de la bucatarie.
Dar cu valul de frig de zilele astea, nu mai puteam praji la 15 grade grade afara, asa ca am prajit pentu prima oara in bucatarie, pus pe un gratar deasupra chiuvetei, pentru ca pleava are tendinta sa se evacueze lateral, in zona dintre tambur si hotgun, nu sa zboare in sus.
Am prajit cafea de-a lor si nu cred ca s-a produs mai mult de o palma de pleava, in primul minut. Nu s-a ridicat in aer nimic care sa pluteasca in restul bucatariei. Asa ca pentru la iarna nu am griji.

In filmul pus mai sus se foloseste cu siguranta cafea complet "nespalata", nu am avut atata pleava niciodata, la ce am cumparat de la Sarkis, de exemplu. Si in nici un caz in minutul 3 cand deja uscarea este terminata si s-au atins 150 grade !  Huh

Relativ la cafea lor... nu vad de ce cineva nu ar cumpara exclusiv de la ei, cam cum m-am stabilizat eu, pana gasesc in tara o solutie care sa nu imi ia 15 lei transport la 1kg de boabe care au costat 50 lei... in conditiile in care 4kg din Germania ma costa transportul 7 euro, 30 lei. Iese la 58 lei kg, au 5 sortimente de cafea origine, in principiu ar trebui sa multumeasca destul de multa lume... parerea mea.
Conform experientei colegului baloozy, daca cineva vrea sa faca comanda, nu luati blenduri de la D, sunt nereusite total.
Conform experientei mele, Kenia de la D este una din cele mai bune 3 cafele baute de cand prajesc acasa, Brazilia fiind la extrema opusa.
 
#12
Confirm cantitatea mica de pleava, la 9 sarje de 200g nu am scos sa umplu o ceasca de shot. Calitattiv totusi, cafeaua este sub majoritatea cafelelor luate din tara. Blendurile sunt chiar blenduri, am gasit si cereale, si parca ceva porumb sfaramat - uruiala. FC este foarte anemic rezultand o prajire mai complicata mai ales la blenduri. Blend inseamna de fapt cu robusta; o spune de fapt si denumirea gen italian style, sau crema. Mai au un blend Guter Abend cu continut mic de cofeina, nu decofeinizata. Acest blend e fara robusta, dar nu stiu din care motiv are mai putina cofeina, soiuri sau ceva proces tehnologic. Nu regret experienta, dar nu o voi repeta. La iarna cu Gene sub hota nu am nici un deranj, maxim ceva miros care nu imi displace.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
#13
Pentru ca pretul s-a mai diluat pe OLX, e bine sa il actualizam si aici: 750 lei transport inclus, sau 725 lei daca cumparatorul are o solutie de transport, sau e din Bucuresti, unde pot trimite gratis.
 
#14
(23-08-2015, 01:38)radudani Wrote: ...deci sufla aer (in incapere), peste boabe, dar nu are nici un dispozitiv de captura a chaff-ului!

sper doar sa se inteleaga ce inseamna asta, daca se lucreaza cu boabe verzi obisnuite;
cei ce au lucrat cu tot felul de improvizatii DIY stiu ce inseamna sa ai un hotgun, sau o pompa de aer care sa sufle chaff in bucatarie Smile

Azi am dezlegat misterul... "dispozitiv" are, dar e asa bine ascuns... ca nimeni nu l-a detectat pana acum, lol, e chiar carcasa lui !

M-am apucat azi sa il curat, caci si-a gasit cumparator... Big Grin si, la un moment dat, intorcand-ul sa il fac luna pe toate partile, ma trezesc ca incepe sa curga pleava de unde ma asteptam mai putin ! chiar din suflanta !!!

Nu am putut pricepe ce curenti de aer se formeaza in acea cochilie, care are rolul sa concentreze aerul cald si sa creeze niste curenti turbionari statici, pentru ca la o palma in jurul lui nu se simte nici o adiere de aer cald, dar cert este ca pleava este impinsa in carcasa pe niste orificii care nu le-am detectat ...
A curs la pleava... de nu am putut crede, l-am scos pe balcon si am bagat aspiratorul in el si atunci a inceput sa zboare pe toate partile, cred ca era plina carcasa.
Acum imi explic dojana unui amic caruia i l-am dat sa incerce si el prajirea... "puteai sa il cureti si tu putin, era cutia plina de pleava..."
 
#15
Bine ca nu l-ai ars. Prajesti cu el in casa? Cred ca cea de la ei merge? Poate noul proprietar face si niste clipuri cu el.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
#16
Am zis ca am prajit numai pe balcon, si cafea cu pleava si fara.
Sincer nu sunt lamurit cum o absoarbe ...

Noul proprietar... nu pare interesat de "cercetare fundamentala", ci mai curand de 1kg/zi Smile
 
#17
Vrea magazin de cafea si daca merge, baga si alune, fistic, bostan, pă sistem.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
#18
Eu numai pe asta l-am vazut si nu prea in merge epurarea.


Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
#19
(27-08-2015, 18:36)baloozzy Wrote: Vrea magazin de cafea si daca merge, baga si alune, fistic, bostan, pă sistem.

Si s-ar putea sa ii mearga... o vreme.

Oricum, acum cu el dat, deci nemaiavand interes sa il laud, imi mentin parerea ca la juma de pret de Gene, face mai mult banii.
Intre timp si gasisem solutia sa ii micsorez cantitatea minima prajita, mergea bine cu 150 grame, eram gata sa il pastrez. Era totusi mai ancombrant decat un popper...

Nu stiu daca prin inchiderea topicului nu se pierd totusi niste informatii folositoare, poate Liviu daca ar filtra cate ceva util intr-un topic dedicat.
 
#20
Sunt destul de amestecate informatiile concrete si e greu sa le extragi pentru mutare. Dar poti crea un topic nou despre acest prajitor in sectiunea Prajire acasa,  unde faci o sinteza cu tot ce ar fi important de precizat.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
#21
Renatoa, asteptam si poze reale conform regulamentului!
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
#22
Pai s-a vandut, am scris de la postul #14 incolo... si pretul 725 lei, conform regulamentului Smile
 
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)