Hello There, Guest! Login Register


Dual Boiler Lelit PL162T Bianca - profilare de debit

Nu va fi cu autonivelare, era doar o remarca a mea "daca ar fi fost unul cu autonivelareeee...  !!!"
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
"Daca avea si autonivelare... "
 
Reply
Scuze. Oboseala imi cam estompeaza detaliile semantice. Oricum arata bine.
LELIT Bianca black V3, Bentwood,Bravo Tools, Vst 18, 20,25.
 
Reply
Aceste technical bulletins sunt publice?
Mai sunt si altele legate de Bianca?
Brewtus IV | Niche Zero
 
Reply
Nu sunt publice din cate stiu si cand se scot ajung la dealeri sau service. Informațiile de interes general mai scapa si aici Smile
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
Salutari.
Proaspat posesor de Bianca de ieri ...Fresh chiar Smile.
O intrebare ati reusit sa porniti espressorul dimineata printr-o priza programabila?Se poate configura ceva din meniu?
Lelit Bianca PL162T,Eureka Helios 65 Giallo,Mahlkoning Vario,Tamper Concept Art Dinamometric,Motta Europe Pitcher,Aeropress,Hario Skerton,Bialetti Moka Express
 
Reply
Da, cu priza programabila e ok. Eu am un well pe care il folosesc permanent si de care sunt foarte multumit.
LELIT Bianca black V3, Bentwood,Bravo Tools, Vst 18, 20,25.
 
Reply
Din meniu se poate configira stand buy-ul, dar nu si pornirea.

sunt o multitudine de prize programabile (search pe site), si mai ieftine, si conectabile la wifi Smile

nu uita de warming flush dupa ce pui cafeaua in pf.
Filtroman infocat
V60 | Aeropress | Comandante Trailmaster X25 | Cafflano Krinder (de vanzare)
 
Reply
Multumesc de sfaturi.

Am deja o priza programabila wifi TPlink de care sunt multumit.
Nu stiu de ce dar aveam impresia ca e ceva de configurat din meniu dar de acolo se poate alege doar timpul de standby.
Lelit Bianca PL162T,Eureka Helios 65 Giallo,Mahlkoning Vario,Tamper Concept Art Dinamometric,Motta Europe Pitcher,Aeropress,Hario Skerton,Bialetti Moka Express
 
Reply
O intrebare rapida

Am masurat volumul de apa cu padela maxim, 30 sec 246 g.
@MarianP, a masurat si el, dar era pe la 146.

Cat este la voi?
Filtroman infocat
V60 | Aeropress | Comandante Trailmaster X25 | Cafflano Krinder (de vanzare)
 
Reply
La 20s am 6ml/s, cu presiunea la 10 bar cu sita blind.
De ce ar conta la 30s devreme ce asemenea cantitate de apa nu va trece niciodata?
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
La mine e 176
Lelit Bianca, Bentwood, Macap MXD Xtreme Chrome, Niche Zero, Comandante C40 MK4 Nitro Blade, Aergrind, Aeropress, V60 02
Aillio Bullet R1 V2, Ikawa Home v1
 
Reply
No, au sarit un pas din ansamblare/CTC.

https://www.youtube.com/watch?v=xXpobQ5tud0&t=7s
 
Reply
(11-12-2018, 01:04)Lyvyoo Wrote: La 20s am 6ml/s, cu presiunea la 10 bar cu sita blind.
De ce ar conta la 30s devreme ce asemenea cantitate de apa nu va trece niciodata?

30 sec era doar o estimare.
La cei 9 bari setati, dupa cum inteleg ar trebui sa am putin mai putin debit decat tine, iar eu am 8.2 ml/s.

Practic, asa cum inteleg eu non-tehnic, nu e o problema ca imi curge mai multa apa in aceeasi perioada de timp?
Nu favorizeaza asta desaturarea pucului mai devreme?
Si in al doilea rand, nu micsoreaza asta timpul de exctractie, cam cu 30% ?

Daca imi puteti da niste trimiteri/ linkuri sa ma edific sau sa imi confirmati/ infirmati presupunerile mele, si o eventuala solutie, ar fi super.
Filtroman infocat
V60 | Aeropress | Comandante Trailmaster X25 | Cafflano Krinder (de vanzare)
 
Reply
Ar trebui sa conteze mai mult debitul minim decât cel maxim.
 
Reply
Diferentele in debitul la liber cu padela maxima sunt un lucru de asteptat la regulatoarele de debit manuale. Eu am la dispozitie 2 sisteme de reglare ale debitului cu care extrag in mod constant si am constatat acest aspect. Lucrez pe XT, espressorul profesional cu 2 gr de la Dalla Corte, care are MFR ( manual flow regulator), un fel de padela de la Bianca insa ajustarea se face diferit, printr un sistem gen surub. MINA are DFR ( digital flow regulator), care permite permutarea intre diversi pasi de debit ml/sec sau g/sec, depinde cum vrei sa i denumesti, DC foloseste g/sec. 

Comparandu le in timp ( deja lucrez de 3 luni pe ambele) inteleg oarecum "problemele" Bianca de inconstanta, pentru regulatorul manual. De exemplu, pe XT, am 2 regulatoare , cate unul per grup insa debitul maxim pentru unul din ele ajunge la 14 g/sec iar la celalalt grup doar 12 g/sec. Nu folosesc niciodata aceste debite ( sunt prea mari) insa ideea de baza este ca din fabrica nu au venit calibrate la fel. De fapt, chiar noi le am mai recalibrat si probabil daca am sta de capul lor, le am putea sincroniza perfect. 

Pe MINA exista autocalibrare, care reuseste as zice in proportie de 90% sa alineze aceleasi debite cam pe toate aparatele sa zicem, sa nu fie diferente mari de debit intre ele. E un mecanism mult mai sofisticat si mai precis insa evident vine la alti bani si e destinat uzului comercial, deci trebuie sa fie rezonabil de precis, nu poti avea intr o cafenea 2 grupuri cu debite diferite ca ai 2 retete diferite.. Dar perfect nu este nici un sistem. Asa cum cutitele la rasnite au diferente foarte mari uneori de la firme uriase ca brand, la fel si la espressoare sunt diferente. Regula generala e simpla : cu cat firma produce volume la preturi mai mici, cu atat controlul calitatii e mai greu de facut, statistic. 

In concluzie, aplicat la Bianca, diferentele de la 136 g/sec la 240 g/sec sunt mari si au implicatii directe si depistabile in gust. Asa cum @slavic observa, aceste diferente vor influenta timpul de preinfuzie deci si timpul de extractie unoeri si mai mereu vor fi diferente in profilul aromatic. 

Sunt 2 solutii : 

a. ori gradezi cu ceva marker padela la Bianca si masori debitele in acele puncte si incerci sa folosesti mereu cam aceleasi pozitii ale padelei ca sa ai constanta.
b. ori discuti la fabrica sa vezi cum poti calibra manual regulatorul de debit astfel incat sa poti singur sa ajungi la un debit de sa zicem 180 g/30 sec sau 240 g/30 sec care echivaleaza intre 6-8 g /sec. Acesta este un debit bun de folosit de regula ca si standard, din experienta mea. Mai nou extrag cu 4g/sec constant si imi place destul de tare dar aici conteaza multe aspecte in afara debitului, cum ar fi marimea cosuletului, arhitectura grupului ( grup saturat vs E61), etc. 

O alta concluzie evidenta este nu se pot sharui retete de la un espressor la altul in cazul Biancai, datorita acestor calibrari diferite ale regulatorului. Dar in viata reala, nu se pot sharui aceste retete cu nici un espressor, datorita diferentelor de rasnita in primul rand, care sunt si mai inconstante decat espressoarele. 

As zice sa nu va faceti griji legat de aceste diferente, fiecare in parte poate ajunge la acelasi rezultat atat timp cat aparatul poate deschide si inchide la maxim debitul, doar ca vor fi pozitii diferite pe padela. Ulterior, pe masura ce se depune "calcar", aceste pozitii vor varia iarasi, insa la cateva cafele pe zi si la ce filtru sunt astazi, nu mai e o mare problema asta.

Sper sa faca un pic de lumina informatiile acestea. Spor la extractii!
Espresso : Dalla Corte STUDIO / MINA, Compak F8, Kompresso
Brew : Cafflano Kompact, Espro Press, KINU
 
 
Reply
Trebuie calibrata padela...   Probabil ca durea prea mult pe linia de ansamblare Lelit.
Uitati-va la filmuletul postat mai sus de @Zwanger
Brewtus IV | Niche Zero
 
Reply
Dacă nu era vorba de posibilitatea reglării debitului din padela mai vorbeam de diferente dar odată ce ai manometru care îți oferă în timp real presiunea exercitata pe puc eu cred că nu avem de-a face cu situații atât de disperate sau evidente. O problema însă cu Bianca pare să fie stabilitatea termică. Dacă vrei însă stabilitate maximă și nu ai nevoie de profilare Elizabeth este soluția. În rest, după umila mea părere, mai greu găsești cafele care sa răspundă la fineturile de care se face vorbire aici decât problemele reale de schimbare a gustului în funcție de câțiva mililitri de apa in plus/minus. Padela eu am reglat-o pentru debit maxim. Este adevărat că nu ajung niciodată să o deschid total pentru că în profilare atunci când trec putin de jumătate am in manometru 9 bari la extracție. Pot să râșnesc mai puțin fin pentru a avea o curgere la raport de 1:2, 1:3 în 25 sec la 9 bari cu padela deschisă la maxim dar atunci pe bune, pentru ce mi-am luat espressor cu profilare? Sunt aproape sigur că pentru extracții clasice Elizabeth o depășește și nici alte rachete din zona de preț X2 nu stau mai liniștite. Să ne bucurăm de ce ne poate oferi această mașină minunată fără comparații absolut inutile și calcule irelevante de picături în plus sau în minus pe puc.
Lelit PL162T, Lelit PL72, Pavoni`70, Honne, Varia VS3&Hypernova Ultra, Kinu M47, Rok espresso, Hario V60, Gene 101, Kaleido M10PRO
 
Reply
Multam

Calibration it is.
Filtroman infocat
V60 | Aeropress | Comandante Trailmaster X25 | Cafflano Krinder (de vanzare)
 
Reply
Buna seara. As vrea sa cer o parere posesorilor de lelit Bianca si nu numai ....
Am situatia urmatoare : in modul economic al aparatului, cand am oprit boilerul pt abur temperatura ce afiseaza pidul nu se opreste la valoarea setata ( ex : 92 grade) si urca pana la 120- 123 grade , apoi coboara cateva grade si iar urca in jurul valorii de 120... Daca ridic leverul apa iese clocotita cu sunet puternic si abur. Dupa cateva secunde dupa ce inchid leverul temperatura se stabilizeaza la setarea corecta a pidului( in cazul meu 92 grade) . Teoretic se manifesta ca si cum ar avea aer pe circuit. Daca dupa pornire ridic de la inceput leverul, temperatura se opreste la cat e setata. Am observat ca comportamentul asta il are doar cand opresc boilerul de serviciu ( abur). Mentionez ca modificari in pid nu am facut decat TR : 1 !!! Aparatul este nou, are 2 saptamani . Multumesc anticipat pt o parere obiectiva .
Bugster by Hedone # custom ACS VOSTOK 2 grups#Bentwood vertical 63# Bravo tools # Kinu m47 simplicity # acaia pearl # Kaleido m10 pro roaster
 
Reply
Sal! Am întâmpinat aceeași problemă dar numai în următoarea situație: Am pornit aparatul în mod economic, conectat la priza Smart dar cu wifi in casă oprit. Aparatul se încălzea corect. Am pornit rețeaua wifi și după câteva minute, când m-am întors în bucătărie aparatul era închis. Când l-am repornit pid-ul, boilerul de cafea arăta 120 grade. Am dat un flush și temperatura s-a echilibrat. Am pățit acest lucru de câteva ori dar numai în situația de mai sus, cu pornirea wifi in timpul încălzirii. Dacă apare în orice situație cred că este un defect care trebuie remediat.
Lelit PL162T, Lelit PL72, Pavoni`70, Honne, Varia VS3&Hypernova Ultra, Kinu M47, Rok espresso, Hario V60, Gene 101, Kaleido M10PRO
 
Reply
Au cam disparut cateva post-uri facute seara trecuta...
Situatia descrisa de @AIKI e oarecum by design. In documentul ce descrie meniul tehnic apare referirea la modul special de lucru cand temperatura de start a boilerului de brew e sub 70 de grade.
Conform documentului, se pleaca cu o incalzire accelerata a boilerului de brew pana la 130 de grade Celsius (deci 120 afisat in cazul cand EC=10), lasand apoi grupul sa preia prin termosifon caldura bolierului, cu scopul de a aduce astfel grupul mai repede la temperatura setata.
Ridicarea lever-ului duce astfel la eliminarea apei la o temperatura "respectabila", de unde si violenta momentului, dar in acelasi timp, se pare (nu am vazut asta mentionat in doc si nici nu am incercat, in schimb apare in mentiunea lui AIKI si am vazut si pe HB), se si incheie ciclul de supraincalzire si se trece la controlul clasic PID...
Daca ciclul acesta de supraincalzire e prezent pe toate aparatele, se poate verifica in fiecare caz setand TR pe 1 si urmarind cum evolueaza temperatura in primele minute dupa pornirea "la rece"...
 
Reply
(26-03-2019, 18:28)lookas Wrote: Au cam disparut cateva post-uri facute seara trecuta...
Situatia descrisa de @AIKI e oarecum by design. In documentul ce descrie meniul tehnic apare referirea la modul special de lucru cand temperatura de start a boilerului de brew e sub 70 de grade.
Conform documentului, se pleaca cu o incalzire accelerata a boilerului de brew pana la 130 de grade Celsius (deci 120 afisat in cazul cand EC=10), lasand apoi grupul sa preia prin termosifon caldura bolierului, cu scopul de a aduce astfel grupul mai repede la temperatura setata.
Ridicarea lever-ului duce astfel la eliminarea apei la o temperatura "respectabila", de unde si violenta momentului, dar in acelasi timp, se pare (nu am vazut asta mentionat in doc si nici nu am incercat, in schimb apare in mentiunea lui AIKI si am vazut si pe HB), se si incheie ciclul de supraincalzire si se trece la controlul clasic PID...
Daca ciclul acesta de supraincalzire e prezent pe toate aparatele, se poate verifica in fiecare caz setand TR pe 1 si urmarind cum evolueaza temperatura in primele minute dupa pornirea "la rece"...

S a intamplat ceva cu site ul .... mie imi arata o eroare 404 si nu pot sa deschid decat daca intru in sectiunea espressoare...
Bugster by Hedone # custom ACS VOSTOK 2 grups#Bentwood vertical 63# Bravo tools # Kinu m47 simplicity # acaia pearl # Kaleido m10 pro roaster
 
Reply
Da, imi pare rau, a fost o eroare masiva din cauza schimbării unui server Sad
Daca mai sunt probleme, ștergeți cache si cookie
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
Am vrut și eu să întreb, dar am zis să nu fiu eu iar ăla care are probleme cu forumul. Tongue
Am rezolvat în private browsing. Sunt și posturi pe care le-am citit ieri și/sau azi noapte și acum le citesc din nou, îmi apar ca necitite.  Undecided
 
Reply
https://youtu.be/ltG8HBa-JEY

Am vb azi cu un domn de la un service din Tg Mures , recomandat de la distribuitorul Lelit. Din explicatiile mele espressorul nu ar trebui sa faca asa .... Am filmat “ problema” si o sa l trimit maine si distribuitorului ...sa vedem ce se spune...
Bugster by Hedone # custom ACS VOSTOK 2 grups#Bentwood vertical 63# Bravo tools # Kinu m47 simplicity # acaia pearl # Kaleido m10 pro roaster
 
Reply
Intai si intai trimite clipul pe platforma Lelit Care pt ca raspunde directorul tehnic. De acolo va veni raspunsul argumentat si complet, cel putin teoretic. Raspuns pe care il asteptam si noi aici, te rugam.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
Ok . Am trimis si pe platforma lelit care ( video) si in urma discutiei telefonice si distribuitorului Lelit ( dl Mihai... daca nu ma insel). Astept si eu un raspuns ...
Nimeni care are Bianca nu a incercat sa porneasca aparatul in modul eco fara sa ridice leverul ?!? Adica pornit din buton si atat ...?
Bugster by Hedone # custom ACS VOSTOK 2 grups#Bentwood vertical 63# Bravo tools # Kinu m47 simplicity # acaia pearl # Kaleido m10 pro roaster
 
Reply
Am testat si eu dimineata, nu e niciun defect, pare ca asa functioneaza masina, mai ales ca a mea e din prima tura. Deci daca vroiau sa schimbe ceva din iunie 2018, o faceau.

Intuiesc ca au tintit si userii care se grabesc caci eu oricum las masinaria 30-40 min pana sa fac primul espresso si dupa cum am observat azi, dupa  30min o gasesc la 88 sau cat am setat eu. Dar intr-adevar, dupa 10-15 min. temperatura se duce in 118-120, scazand la temperatura reglata daca faci un flush scurt (azi nu am facut, am lasat masina asa sa vad ce face in continuare). 
Eu unul pot confirma ca discutand cu sute de espressomani de-a lungul timpului, nu toti cei care isi cumpara o scula performanta fac eforturi pentru a lasa aparatul la incalzit 30-40 min (asteptare sau priza programabila). Ma gandesc ca a studiat si lelit acest comportament real al oamenilor si a incercat sa vina cu aceasta solutie hibrida sa-i spunem.

Deci pentru cine se grabeste, pare ca rezistenta din boilerul de brew merge "la turatie maxima" pt a pregati termic mai repede ansamblul (sa nu uitam ca boilerul de inox e mai "incapatanat" la capitolul transfer termic decat cuprul, alama sau aluminiul). Daca nu te grabesti si vrei o incalzire clasica de E61, dupa 30-40 min. espressorul va fi stabilizat fara probleme (singur, fara flush-uri) la temperatura aleasa de user prin PID.

Asteptam si explicatia fabricii, eu am incercat sa le ghicesc intentia...
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
Intr-o legatura accidentala sau nu, si pe HB se re-discuta acum despre aceasta functie mai putin cunoscuta intre utilizatori si nu prea trambitata de Lelit: https://www.home-barista.com/espresso-ma...ml#p645979
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 2 Guest(s)