Hello There, Guest! Login Register


Diferentele intre Gaggia CLassic 2015 si Gaggia CLassic 2019

#1
Pentru ca am primit mai multe intrebari iar nedumeririle sunt prezente si in forum, incerc sa sintetizez aici diferentele intre cele doua aparate iar pentru discutii mai detaliate despre fiecare model urmariti topicurile dedicate din sectiunea Espressoare a forumului.

1. Gaggia Classic 2015:
- carcasa de inox
- boiler inox de 220ml
- rotita de aburi cu doua pozitii clare, start / stop, utila in opinia mea caci oricum ar trebui folosita toata puterea aburului pentru o invartire mai vanjoasa a laptelui
- teava de aburi din inox dar mai scurta si fara constructie profesionala, insa trebuie scos invelistul din plastic numit panarello caci mai mult incurca
- intrerupator eco ce baga maisna in standby dupa 9 minute, deci cine incalzeste masina cum recomandam noi pe forum, 15-20 de minute, ar fi bine sa fie pe langa aparat ca sa nu intre in standby la 9 minute.
- review complet si fotografii aici - https://www.espressoman.ro/espressor-gag...15-review/
- pret 1100 cu reduceri la importator
- valva OPV ce nu se poate regla
- nu are electrovalva deci nu poti curata complet grupul si pe interior dar in paralel nu esti obligat la backflush (avantaj pentru comozi) iar la oprirea extractiei ar fi bine sa se astepte cateva secunde inainte de scoaterea portafiltrului pentru a se disipa presiunea.
- tava de apa reziduala cam vibreaza odata cu pompa si ar fi recomandate niste puncte de cauciuc pentru atenuare
- prinderea portafiltrului se face si cu ajutorul a doua sine de plastic care nu se gasesc ca piese de schimb, iar in cazul in care se uzeaza se va inlocui tot grupul. 
- sitele sunt presurizate (cu o gaura pe fund) si trebuie cumparata (min. 15-20 lei) o sita nepresurizata (ciuruita pe fund) de 58mm
- diametrul este cel profesional de 58mm
- presiunea nu poate fi reglata la 9 bar


2. Gaggia Classic  2019: 
- fotografii aici
- mai multe piese metalice in interior decat modelul 2015 deci premise de fiabilitate mai mari
- boiler aluminiu (certificat foodsafe) de 110ml, cu doua rezistente in loc de una, plasate in lateral, sistem de incalzire celebru in lumea home barista, cotat peste boilerul din inox ca si performante termice.
- teava de aburi profesionala, avand duza de aburi cu doua gauri in V, ceea ce se pare ca ofera performante de "spumare" mult peste orice alta editie Gaggia. Clip aici
- zgomot si vibratii mai putine in timpul functionarii pompei, aparatul fiind cu mult mai silentios decat modelul 2015 in  in timpul curgerii unui espresso, datorita probabil carcasei mai solide si imbinarilor mai atente.
- are electrovalva, adica arunca in tavita la finalul extractiei apa ramasa deasupra cafelei. Ar mai fi si avantajul (dar si obligatia) ca vei putea curata in viitor si grupul pe interior, folosind un detergent adecvat, marind astfel durata de viata "sanatoasa" a masinariei.
- sitele sunt nepresurizate, pe diametrul profesional de 58mm deci pot fi inlocuite cu orice sita IMS/VST. In pachet sunt si vechile site presurizate "crema perfeta" cu o gaura pe fund, pentru amatorii de spuma aerata din cafea gata macinata
- grupul are garnitura ce se poate cumpara ca si consumabil de oriunde
- presiunea este reglata din fabrica la 9 bar in extractie
- pretul e 1500 lei cu tamper cadou, cu reducerile noastre

Ce am ratat mai adaugati voi...
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#2
Gaggia Classic 2019 este reglat stock la 9-10 bar.
Acum: /Espresso/ ACS Minima DB, Eureka Atom Specialty 65 White; /Brew/ Kinu M47 Phoenix (cuțit pour-over), Hario V60 Ceramic, Hario Drip Kettle Buono 1,2 L, Hario Range Server Glass
Anterior: Gaggia Classic 2015/Gaggia Baby Millenium 2001, Fiorenzato F5 GT 64/Lelit PL043MMI
 
Reply
#3
Corect, fac update
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#4
Poate ar mai trebui modificat / completat să nu se înțeleagă greșit(cum sunt expuse acum par ar fi ca diferențe):
- Garnitura din grup se poate schimba la ambele. Dar la modelul 2015 pe lângă garnitură,  pentru fixarea portafiltrului pe ghidajele din grup sunt lipite suplimentar niște "piese/șine din plastic" care nu se pot schimba, ci în cazul în care se uzează(sau dezlipesc) trebuie cumpărat "jumătate" de boiler/grup pentru a rezolva problema. Aici se poate descărca diagrama: Gaggia Classic V2 2015 RI9403 Part Diagram Și pentru a se înțelege mai bine, pun un video de la un Gaggia Color pentru aceeași problemă - explică exact în video care e problema cu acele piese.
Din ce am verificat costă puțin peste 50€ piesa respectivă și după cum se poate vedea se muncește puțin pentru schimbarea ei.

- Se înțelege cumva că doar modelul nou ar avea sită cu diametrul profesional 58mm, dar ambele au sită de 58mm și poate fi schimbată. Important e că la cel nou sunt incluse din fabrică nepresurizate. Smile
 
Reply
#5
Utile detaliile si link-urile, am mai reformulat pe ici pe colo.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#6
(15-11-2018, 19:09)sochaux_ Wrote: Poate ar mai trebui modificat / completat să nu se înțeleagă greșit(cum sunt expuse acum par ar fi ca diferențe):
- Garnitura din grup se poate schimba la ambele. Dar la modelul 2015 pe lângă garnitură,  pentru fixarea portafiltrului pe ghidajele din grup sunt lipite suplimentar niște "piese/șine din plastic" care nu se pot schimba, ci în cazul în care se uzează(sau dezlipesc) trebuie cumpărat "jumătate" de boiler/grup pentru a rezolva problema. Aici se poate descărca diagrama: Gaggia Classic V2 2015 RI9403 Part Diagram Și pentru a se înțelege mai bine, pun un video de la un Gaggia Color pentru aceeași problemă - explică exact în video care e problema cu acele piese.
Din ce am verificat costă puțin peste 50€ piesa respectivă și după cum se poate vedea se muncește puțin pentru schimbarea ei.

- Se înțelege cumva că doar modelul nou ar avea sită cu diametrul profesional 58mm, dar ambele au sită de 58mm și poate fi schimbată. Important e că la cel nou sunt incluse din fabrică nepresurizate.
La modelul 2015, "grupul" e pur decorativ, neavând niciun rol în circulația apei. Practic singura funcție e sa tina portfiltrul.

La modelul actual și la cel pre 2015 apă circula efectiv prin grup ceea ce ajuta mult la stabilitatea termica.
 
Reply
#7
Calitatea shotului cum este față de versiunea 2015?

Sent from my SM-G960F using Tapatalk
Lelit PL92 + Kinu M47 
 
Reply
#8
Pana nu le pui unul langa altul, alaturi de doua rasnite identice, site identice etc. nu ai cum sa stii exact
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#9
Chiar și atunci poți avea rezultate diferite în funcție de ce temperatura prinzi pe fiecare.
 
Reply
#10
(15-11-2018, 19:53)dev Wrote:
(15-11-2018, 19:09)sochaux_ Wrote: Poate ar mai trebui modificat / completat să nu se înțeleagă greșit(cum sunt expuse acum par ar fi ca diferențe):
- Garnitura din grup se poate schimba la ambele. Dar la modelul 2015 pe lângă garnitură,  pentru fixarea portafiltrului pe ghidajele din grup sunt lipite suplimentar niște "piese/șine din plastic" care nu se pot schimba, ci în cazul în care se uzează(sau dezlipesc) trebuie cumpărat "jumătate" de boiler/grup pentru a rezolva problema. Aici se poate descărca diagrama: Gaggia Classic V2 2015 RI9403 Part Diagram Și pentru a se înțelege mai bine, pun un video de la un Gaggia Color pentru aceeași problemă - explică exact în video care e problema cu acele piese.
Din ce am verificat costă puțin peste 50€ piesa respectivă și după cum se poate vedea se muncește puțin pentru schimbarea ei.

- Se înțelege cumva că doar modelul nou ar avea sită cu diametrul profesional 58mm, dar ambele au sită de 58mm și poate fi schimbată. Important e că la cel nou sunt incluse din fabrică nepresurizate.
La modelul 2015, "grupul" e pur decorativ, neavând niciun rol în circulația apei. Practic singura funcție e sa tina portfiltrul.

La modelul actual și la cel pre 2015 apă circula efectiv prin grup ceea ce ajuta mult la stabilitatea termica. 

Constructia asta cu teava din boiler care preia apa pt grup din partea superioara a boiler-ului e tipica pt GC sau mai exista si la alte espressoare? La Lelit si la Rancilio Silvia nu am vazut asta in scheme si mi se pare ca rolul tevii e de a netezi temperaturile, are rol de micro hx Smile

Intreb pt ca GC 2019 pe care l-am vazut la evenimentul organizat de Claro mi s-a parut fain si m-a facut curios sa aflu mai multe despre el.
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
#11
As veni cu o informatie actualizata despre Gaggia Classic model RI9403/11, pe care l-am cumparat de la un mare retailer de electrocasnice, cu cca 3 saptamani in urma. Dupa echipare si aspect s-ar incadra ca fiind model 2015. Pe cutie e tiparita inscriptia 1938-2018 - 80 Anniversario. Este fabricat in Italia in anul 2018.
Particularitatea lui e ca, masurand presiunea cu un portfiltru echipat cu manometru, indicatorul se opreste la cca 9,25 bar. Practic nu necesita reglajul OPV. Se pare ca nu doar modelul 2019 a fost optimizat in acest sens, ci si unele loturi din modelul numit 2015.

P.S. E primul meu post pe acest forum pe care l-am descoperit de curand. Daca sunt obiectii asupra oportunitatii interventiei mele pe acest topic, va rog sa fiti indulgenti. Invat repede si nu fac aceeasi greseala de doua ori. Multumesc.
Gaggia Classic 2015, Macap M2M
 
Reply
#12
Lucru bun..
Pacatul modelului 2015-2018 ramane in primul rand acea lene / strategie a fabricii de a nu furniza acele piese din plastic sau ce-or fi, care etanseaza portafiltrul la grup. Si nici nu prea merg folosite lipiciuri la acea temperatura, drept urmare ai mare grija de acele piese pentru ca pierderea lor sau dezlipirea inseamna 30% din aparat ca si cost de service-are.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#13
(04-12-2018, 01:32)Lyvyoo Wrote: Lucru bun..
Pacatul modelului 2015-2018 ramane in primul rand acea lene / strategie a fabricii de a nu furniza acele piese din plastic sau ce-or fi, care etanseaza portafiltrul la grup. Si nici nu prea merg folosite lipiciuri la acea temperatura, drept urmare ai mare grija de acele piese pentru ca pierderea lor sau dezlipirea inseamna 30% din aparat ca si cost de service-are.

Lyvyoo, prin ianuarie 2016 al meu GC 2015 a ramas fara piesele respective. De atunci il folosesc fara. Doua espresso zilnic si nicio problema. Cred ca mi-a picurat de maxim 3 ori pana in prezent. Cursa portafiltrului este un pic mai lunga dar nimic spectaculos.
Un amic de-al meu a avut exact aceeasi problema si a dus GC-ul in service. Cost, schimbat tot grupul ! Smile 
Ori eu sunt norocos, ori sunt un "geniu". Smile

... scuze, problema am avut-o prin Ianuarie 2017 (nu 2016).
 
Reply
#14
A incercat cineva sa scoata inchiderea automata sau sa faca  pornirea de la priza automata pe classic 2015? Eu am modelul 2019 si banuiesc ca e similar cu cel vechi din punctul acesta de vedere
 
Reply
#15
Cred ca cea mai simpla soluție pentru ambele este blocarea butonului de pornire.
Mazzer Major RPM variabil || San Marco Flexa cu DC brew boiler
 
Reply
#16
(05-12-2018, 01:36)LiviuG Wrote:
(04-12-2018, 01:32)Lyvyoo Wrote: Lucru bun..
Pacatul modelului 2015-2018 ramane in primul rand acea lene / strategie a fabricii de a nu furniza acele piese din plastic sau ce-or fi, care etanseaza portafiltrul la grup. Si nici nu prea merg folosite lipiciuri la acea temperatura, drept urmare ai mare grija de acele piese pentru ca pierderea lor sau dezlipirea inseamna 30% din aparat ca si cost de service-are.

Lyvyoo, prin ianuarie 2016 al meu GC 2015 a ramas fara piesele respective. De atunci il folosesc fara. Doua espresso zilnic si nicio problema. Cred ca mi-a picurat de maxim 3 ori pana in prezent. Cursa portafiltrului este un pic mai lunga dar nimic spectaculos.
Un amic de-al meu a avut exact aceeasi problema si a dus GC-ul in service. Cost, schimbat tot grupul ! Smile 
Ori eu sunt norocos, ori sunt un "geniu". Smile

... scuze, problema am avut-o prin Ianuarie 2017 (nu 2016). 
   
   Referitor la piesele acelea, cred ca se gaseste un epoxy, ceva de genul asta : http://www.adezivi-romania.ro/cumpara/ad...aziune-581
   Prin care se poate reface acel strat de peste marginea metalica, daca este necesar se finiseaza prin smirgheluire si cred ca ar fi o rezolvare.
   Nu intra in contact cu apa, deci nu se pune problema de siguranta alimentara.
Gaggia Classic 2015, Minimoka Demoka GR-0203
 
Reply
#17
(04-12-2018, 01:27)Musti Wrote: As veni cu o informatie actualizata despre Gaggia Classic model RI9403/11, pe care l-am cumparat de la un mare retailer de electrocasnice, cu cca 3 saptamani in urma. Dupa echipare si aspect s-ar incadra ca fiind model 2015. Pe cutie e tiparita inscriptia 1938-2018 - 80 Anniversario. Este fabricat in Italia in anul 2018.
Particularitatea lui e ca, masurand presiunea cu un portfiltru echipat cu manometru, indicatorul se opreste la cca 9,25 bar. Practic nu necesita reglajul OPV. Se pare ca nu doar modelul 2019 a fost optimizat in acest sens, ci si unele loturi din modelul numit 2015.

P.S. E primul meu post pe acest forum pe care l-am descoperit de curand. Daca sunt obiectii asupra oportunitatii interventiei mele pe acest topic, va rog sa fiti indulgenti. Invat repede si nu fac aceeasi greseala de doua ori. Multumesc.

Salut. Priveste in atasament eticheta de pe al meu Classic, cumparat de o saptamana de la importator. Apoi si conversatia purtata cu cineva de la pagina lor oficiala de FB, presupun ca nu orice muncitor neautorizat da raspunsuri pt publicul larg. Da, sunt produse in Italia inclusiv Classic 2015-le, undeva prin mai 2018 au mutat productia din Ro in Italia. Dar presiunea nu ar fi de 9 bari ci de 15 . Ca asa ar fi toate modelele Gaggia, reglate la 15 bari, ca sa iasa un espresso italian autentic, zic ei Big Grin


Attached Files Thumbnail(s)
       
---------------------------------------------------
 
Reply
#18
Ca în orice corporație, care se respectă, nu știe marketingul ce fac inginerii in spate...
 
Reply
#19
(28-12-2018, 19:43)raffaelm Wrote: Salut. Priveste in atasament eticheta de pe al meu Classic, cumparat de o saptamana de la importator. Apoi si conversatia purtata cu cineva de la pagina lor oficiala de FB, presupun ca nu orice muncitor neautorizat da raspunsuri pt publicul larg. Da, sunt produse in Italia inclusiv Classic 2015-le, undeva prin mai 2018 au mutat productia din Ro in Italia. Dar presiunea nu ar fi de 9 bari ci de 15 . Ca asa ar fi toate modelele Gaggia, reglate la 15 bari, ca sa iasa un espresso italian autentic, zic ei Big Grin 

Dupa ce am citit zeci de pagini de forum, de aici si de prin lumea larga, am ajuns la concluzia ca nu pot sa ma iau dupa opinii emise de diversi. Inclusiv dupa informatiile furnizate de italienii de la Gaggia pe FB. Lucrand in industrii diverse (de cateva, deja, zeci de ani), m-am intalnit cu suficient de multe echipe de calitate, tehnice sau comerciale italiene pt. a-mi forma o opinie despre acuratetea informatiilor si documentatiei pe care le pun la dispozitie alaturi de produsele lor. Drept care sunt convins ca ragazzi au loturi din toate seriile de espressoare care au fost reglate atat la 15 bari, cat si la 9 bari, functie de inspiratia de moment a unui inginer sau altul. Fiecare avand argumentele lui si fiecare avand, bineinteles, dreptate. In plus, sunt convins ca nu au nici un fel de trasabilitate legata de aceste reglaje.
Drept care m-am decis sa ma lamuresc singur, avand in vedere ca nici nu-i atata de complicat. Asa ca m-am dus la Barshaker si am cumparat acest manometru. Cu el atasat la portfiltru am masurat presiunea atinsa in timpul extractiei: 9.25 bar. Linistitor, in ceea ce ma priveste. Daca banuiam ca va trebui sa-mi sustin afirmatiile cu probe, m-as fi apucat sa filmez actiunea. Nu zic ca n-as putea-o face si acum, repetand testul. Numai ca nu i-as vedea, concret, rostul. Stiu ca sunt proaspat in aceasta comunitate si ca inca nu prezint o credibilitate verificata, dar asta probabil ca o voi castiga in timp. Pana atunci aveti de ales intre a ma crede pe cuvant sau a testa voi insiva.

P.S. Espressorul meu e din acelasi lot cu al tau. Saptamana 38/2018. Candva in septembrie. As fi chiar curios sa vad o masuratoare facuta pe al tau, care sa confirme sau nu ceea ce am masurat eu. Ar fi culmea sa fie al meu "defect" si, sa vezi coincidenta, scoate tocmai 9 bari... Si, tot coincidenta, niste confrati forumisti din UK sa scrie acelasi lucru despre espressoarele lor: ca vin, mai nou, reglate la 9 bari direct din fabrica.
Gaggia Classic 2015, Macap M2M
 
Reply
#20
Gaggia classic 2015 l-am găsit sa aibă presiuni oriunde între 9 și 14 bar..nu-mi aduc aminte sa fi fost vreunul cu 15, la cele aproximativ 15-20 espressoare care au trecut pe la mine. Partea proasta e ca nu reglajul da aceasta variație de presiune...pompa o da. La toate aceste espressoare nu se întorcea nicio picătură de apa pe retur, indiferent de presiune. Așadar este o problema de QC, dar nu sunt sigur dacă la gaggia sau la ulka.
Mazzer Major RPM variabil || San Marco Flexa cu DC brew boiler
 
Reply
#21
Da, asta ar avea sens...
Intrebare. Ai gasit variatii la acelasi aparat sau masurand aparate diferite?
Gaggia Classic 2015, Macap M2M
 
Reply
#22
La aparate diferite, bineînțeles.
Mazzer Major RPM variabil || San Marco Flexa cu DC brew boiler
 
Reply
#23
(29-12-2018, 01:40)Musti Wrote: P.S. Espressorul meu e din acelasi lot cu al tau. Saptamana 38/2018. Candva in septembrie. As fi chiar curios sa vad o masuratoare facuta pe al tau, care sa confirme sau nu ceea ce am masurat eu. Ar fi culmea sa fie al meu "defect" si, sa vezi coincidenta, scoate tocmai 9 bari... Si, tot coincidenta, niste confrati forumisti din UK sa scrie acelasi lucru despre espressoarele lor: ca vin, mai nou, reglate la 9 bari direct din fabrica. 

Nu e vorba ca nu as avea incredere in ceea ce ai masurat si in ceea ce spui.Si eu sunt nou  pe forum si poate la fel de putin credibil pt comunitatea aceasta care deja este formata de 6-7 ani buni... Eu doar am prezentat raspunsul celor de la Gaggia la intrebarea **la ce presiune sunt reglate  la plecarea din fabrica, 9 sau 15 bari**. Ar fi perfect sa fie reglate toate la 9 bari. Ce nu e ok este lipsa standardelor celor de la Gaggia, adica produci ceva in serii foarte mari dar nu folosesti aceleasi norme, presiuni ....Daca o sa masor vreodata presiunea sa fii sigur ca te voi anunta, momentan nu as da 90 ron pe un manometru doar pentru a masura presiunea la un espressor. Intrebarea e daca si la tine portafiltrul se fileteaza foarte putin, al meu nu ajunge sa fie perpendicular fata de recipientul de apa, ci doar oblic, daca as insista simt ca fortez tot ansamblul , si se stie problema cunoscuta cu piesa aceea de plastic, care cedeaza (cea pe care se invarte portafiltrul cand il montam). Nu ar fi o problema prea mare intrucat nu pierde apa pe langa portafiltru, insa o singura data, folosind presurizata, mi-a aruncat portafiltrul din grup, o fi fost cafeaua prea fina sau tampata prea tare, cine stie....Alta constatare, pierde cateva picaturi din grup de exemplu cand las aparatul la incalzit, nu ma deranjeaza , e vorba de cateva, si nici acelea constant...as vrea sa stiu daca si al tau, fiind din lot foarte apropiat, face la fel. O zi buna!
---------------------------------------------------
 
Reply
#24
(29-12-2018, 10:28)raffaelm Wrote: Nu e vorba ca nu as avea incredere in ceea ce ai masurat si in ceea ce spui.Si eu sunt nou  pe forum si poate la fel de putin credibil pt comunitatea aceasta care deja este formata de 6-7 ani buni... Eu doar am prezentat raspunsul celor de la Gaggia la intrebarea **la ce presiune sunt reglate  la plecarea din fabrica, 9 sau 15 bari**. Ar fi perfect sa fie reglate toate la 9 bari. Ce nu e ok este lipsa standardelor celor de la Gaggia, adica produci ceva in serii foarte mari dar nu folosesti aceleasi norme, presiuni ....Daca o sa masor vreodata presiunea sa fii sigur ca te voi anunta, momentan nu as da 90 ron pe un manometru doar pentru a masura presiunea la un espressor. Intrebarea e daca si la tine portafiltrul se fileteaza foarte putin, al meu nu ajunge sa fie perpendicular fata de recipientul de apa, ci doar oblic, daca as insista simt ca fortez tot ansamblul , si se stie problema cunoscuta cu piesa aceea de plastic, care cedeaza (cea pe care se invarte portafiltrul cand il montam). Nu ar fi o problema prea mare intrucat nu pierde apa pe langa portafiltru, insa o singura data, folosind presurizata, mi-a aruncat portafiltrul din grup, o fi fost cafeaua prea fina sau tampata prea tare, cine stie....Alta constatare, pierde cateva picaturi din grup de exemplu cand las aparatul la incalzit, nu ma deranjeaza , e vorba de cateva, si nici acelea constant...as vrea sa stiu daca si al tau, fiind din lot foarte apropiat, face la fel. O zi buna! 
Ceea ce m-a facut pe mine sa masor presiunea au fost cele cateva postari de pe un forum din UK dedicat Gaggia Classic, unde oamenii spuneau ca nu mai e nevoie de reglajul OPV la 9 bari pt. ca mai nou asa vin din fabrica. Ceea ce parea ca s-a confirmat si la mine. Discutia de aici pune intr-adevar cateva semne de intrebare, dat fiind raspunsul pe care l-ai primit de la fabricant, coroborat cu relatarea lui nickso despre pompele care nu mai produc presiunea de 15 bari. Adica da, s-ar putea ca masuratoarea mea sa confirme doar ca am si eu o pompa dintr-asta. Asa cum or fi avut-o si cei din UK care observasera fenomenul. E usor sa intri in confuzie, mai ales ca si noul model 2019 se anunta ca vine din fabrica cu presiunea de extractie la 9 bari. Cine-i mai intelege?
Cat despre rigurozitatea specificatiilor tehnice furnizate de catre italieni, am prezentat mai sus care mi-e experienta cu ei. Si discut aici nu doar de produse de larg consum, ci si de telecomunicatii sau chiar automotive. Extrem de priceputi mecanici, inventivi si ingeniosi ingineri, dar nu-i pune sa documenteze ce au facut, pt. ca rezultatul va fi doar vag asemanator cu realitatea. Genul acela lautaresc: virtuozi, dar dupa ureche... Doar un amanunt legat de Gaggia mea. Espressorul mi-a venit cu un manual de utilizare potrivit pt. modelul vechi. Daca nu aveam pe cutie fotografia identica cu continutul, luandu-ma dupa manual ar fi trebuit sa ma plang vanzatorului ca am primit aparatul incomplet. Ii lipsea teava valvei de depresurizare a grupului si sita depresurizata. Lasa ca nici schema tehnica n-are vreo legatura cu modelul pe care il insoteste.
Dar sa revin la intrebarile tale.
Da, si la mine manerul se bloca la inceput la cca 45 de grade fata de linia panoului frontal. Initial am avut tendinta sa il fortez putin (in limita bunului simt, totusi), ceea ce a dus la un oarecare "rodaj". Dupa ce am observat ca ghidajul e din plastic (n-am bagat de seama in prima faza), am incetat sa insist sa duc manerul catre perpendicularitate. Strang doar cat e strict necesar pt. a obtine etanseizarea. Oricum, pozitia manerului a progresat treptat, treptat si acuma s-a stabilizat undeva pe la 75 de grade fata de panou (sau, exprimat altfel, mai are cca 15 grade pana sa ajunga perpendicular). Se pare ca s-a oprit in aceasta pozitie, pt. ca nu-l mai percep inaintand daca nu fortez. Nici la inceput si nici acum nu am avut vreo problema cu scurgeri pe langa portafiltru (sau sa arunce portafiltrul), nici in situatiile in care l-am "ïnfundat" printr-o rasnire mult prea fina, ori in timpul masuratorilor, cand picuratorul portafiltrului era obturat complet de catre manometru.
Si da, si la mine picura uneori 3-4 stropi din dus, in timpul incalzirii. Nimic suparator. Deocamdata...

@nickso - Am pus intrebarea pt. ca e important de stiut daca pompa cu presiune scazuta isi pastreaza acea presiune limita sau aceasta variaza in intervalul pe care l-ai indicat, intre 9 si 14bari (ceea ce ar fi cu adevarat suparator). Atunci cand am facut masuratorile, eu am repetat de cateva ori testul, pt. a vedea repetabilitatea, dar fara a avea vreo banuiala referitoare la pompa. Am avut de fiecare data aceeasi valoare a presiunii maxime. Si, cum aceasta era la cca. 9,25 bari, m-am declarat multumit. Se si potrivea cu ce spuneau confratii din UK si aveam si conditiile ideale pt. o extractie in limitele fiziologice ale aparatului. Shot-urile obtinute, dealtfel, sunt chiar ok. In sprijinul acestei din urma afirmatii, cred ca am pe undeva un filmulet cu prima extractie facuta cu o cafea de la Claro. Am avut norocul sa nimeresc din prima setarea rasnitei.
Oricum, acuma ca mi-ai atras atentia asupra subiectului pompa, voi monitoriza evolutia in timp a acestei presiuni la agregatul meu. Multumesc pt. observatie.
Gaggia Classic 2015, Macap M2M
 
Reply
#25
In pozele lui Lyvyoo am vazut cod model RI9480/11 pentru GC 2019. In poza lui raffaelm de mai sus apare cod model RI9403/11, este GC 2015.
 
Reply
#26
(29-12-2018, 15:18)mirceat Wrote: In pozele lui Lyvyoo am vazut cod model RI9480/11 pentru GC 2019. In poza lui raffaelm de mai sus apare cod model RI9403/11, este GC 2015.

Da. E corect.
Desi titlul topicului se refera la diferentele dintre Classic 2015 vs 2019, noi dezbaturam pret de cateva postari despre o eventuala asemanare intre 2019 si ultimele serii de 2015: reglajul din fabrica a presiunii de extractie la 9 bari. E drept, apoi am deviat putintel de la subiect.
Gaggia Classic 2015, Macap M2M
 
Reply
#27
pana la urma care face espresso mai spusmos? am  vazut in toate filmuletele de comparatie ca totusi modelul vechi face cafeaua mai cremoasa iar modelul nou face spuma de lapte mai corecta
Lelit PL81T, Kinu M47 Phoenix
 
Reply
#28
Gustul cafelei nu e in crema/spuma.
Sau nu cel bun...
 
Reply
#29
Si o trecere prin postarea de mai jos, nu strica:

https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...-din-forum
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)