Hello There, Guest! Login Register


Decalcifiere espressoare SBDU, HX, DB - proceduri, solutii

#1
discutati aici despre cum, cand si cu ce se face decalcifierea corecta a aparatelor.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
#2
Prima decalcifiere am facut-o cu detergent de backflush - Puro Caff (din greseala), urmatoarea, am folosit ca si inainte cel de la Sano (cca 7 lei/litru si ajunge pentru 2 decalcifieri, raport 1/5). In viitor ori Sano, ori sare de lamaie vrac (max 15 lei/kg).
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#3
De ce la DB e mai complicat decat la SBDU ?
Cu sare de lamaie de ce nu ar merge la fel ca la SBDU ?
Expobar Brewtus IV + Eureka Zenith 65 E
 
Reply
#4
In principiu, raspunsul simplu ar fi - pentru ca un boiler de SBDU are iesirea jos, si daca il umpli cu orice fel de substanta de curatare, gravitatia va face ca apa sa iasa in intregime afara. La HX/DB lucrurile stau altfel. Uita-te la desenele astea.

Apa din boiler sau aburul sunt practic "aspirate" prin niste sonde care vin din capul boilerului. Aceste sonde nu ajung pana la fund, din motive de siguranta probabil. Bun, acum inchipuie-ti ca ai bagat apa cu sare de lamaie in rezervor si ai reusit sa o duci in boiler/e. Pana aici a fost simplu. Insa cum o mai scoti, caci nu mai ai iesire jos ca la SBDU? Ar trebui sa faci nu stiu cate clatiri si sa fortezi pompa la greu si tot nu ai fi sigur ca ai scos solutia complet.

De aceea la HX/DB procedura va cuprinde deconectarea boilerului de la instalatie, scoaterea capacului, iar solutia de decalcifiere va fi scoasa manual, cum se descurca fiecare. Se poate folosi si o pompita manuala sau alt accesoriu (cap de sifon) care sa scoata tot lichidul din boiler. La HX mai trebuie decalcifiat si schimbatorul de caldura (piesa mai expusa la calcar decat boilerul). Procedurile complete sunt descrise aici. Intr-o discutie cu Radu Ionescu de la Leonard (apropo, poate intervine si el) am aflat ca pentru siguranta si usurinta, el scoate boilerul complet si il scufunda in solutia de decalcifiere, care este profi, adica acid citric si niste agenti de pasivare care sa nu atace cuprul.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#5
As mai vrea sa intreb, in cazul in care se foloseste apa "soft" precum Bucovina, ajunge sa se faca aceasta operatiune 1 data / an ? In linkul cu procedurile complete spuneau ca daca se face cu sare de lamaie, nu ar trebui sa fie probleme intrucat aceasta e inodora / incolora.
Expobar Brewtus IV + Eureka Zenith 65 E
 
Reply
#6
Eu l-as astepta si pe Radu Ionescu sa ne dea o parere, caci el este autorul teoriei conform careia e mai sigur sa folosesti niste fiole profesionale dedicate, cu agenti de pasivare, mai ales ca el lasa ceva timp boilerul cufundat in solutie.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#7
salut Liviu, si ceilalti. cum la mine toamna e aglomerata, abia acum am gasit timp sa imi fac cont si sa intru si eu in atmosfera forumului...
am incercat in sectiunea de intretinere/decalcifiere, pentru un dual boiler, dar inca nimic nou sub soare...nu spun ca am probleme de vreun fel cu aparatul meu, dar mi-ar placea sa am idee despre procedura, care in cazul aparatelor ca al meu, am citit, e una diferita...rog pe cei cu aparate asemanatoare, si care s-au lovit deja de probleme sa explice cum le-au rezolvat...sau cum sunt pregatiri sa le rezolve.
Sarbatori frumoase, tuturor!
Expobar Brewtus IV (Dual Boiler), Mahlkönig Vario, site VST , Tamper dinamometric Espro, Everpure Claris.
 
Reply
#8
Bun (re)venit hexagon! Din cate am urmarit, niciun user nu a avut pana acum probleme de calcifiere pe HX/DB. Deci experienta noastra forumistica s-ar putea sa fie 0. Deocamdata, cele mai multe informatii in acest sens am gasit pe topicul de pe home-barista. Sa vedem daca si Radu de la Leonard are timp sa scrie cate ceva.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#9
A folosit cineva Dezcal de la URNEX ?
E suficient sa urmezi pasii din aceasta prezentare pentru decalcifiere HX?
ꟼₚᵣₒ ₈₀₀/ VOSTOK 1Gr/ Hoᴎᴎɘ Ꙅlim //VAᴙio Homɘ //ꙄɘTTɘ WI //ₘₐₙ ₐₜ wₒᵣₖ
 
Reply
#10
Daca ar fi asa de simplu, eficient si sigur crezi ca oamenii astia cu experienta mai insirau ditamai procedura pe topicul de pe home barista? Te expui riscului major de a bea multe zile/saptamani espresso cu sare de lamaie.

Seatle COffee Gear este un magazin online, e drept unul diferit fata de ce exista pana in prezent in Romania, insa scopul doamnei din clip este sa ne arate "ce simplu decalcifiezi un HX" asa ca intra pe site si cumpara-l...

Urnex-ul acela e sare de lamaie (acid citric), prelucrata si ambalata mai frumos. In conditiile prezentate pe acest topic, nu ai ce face cu un decalcifiant la un HX/DB. Daca va fi sa ai nevoie (si e bine sa amani momentul asta cat mai mult prin folosirea unor filtre/dedurizatoare dedicate ori a unei ape soft) duci masinaria la un service bun, te asiguri care este procedura lor si il iei acasa decalcifiat. Eu fac doi ani de HX in aprilie si inca nu da semne de calcifiere.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#11
Thumbs Up 
Ok. Am ramas surprins de acea procedura de pe home barista.
ꟼₚᵣₒ ₈₀₀/ VOSTOK 1Gr/ Hoᴎᴎɘ Ꙅlim //VAᴙio Homɘ //ꙄɘTTɘ WI //ₘₐₙ ₐₜ wₒᵣₖ
 
Reply
#12
Se pare ca pentru decalcifierea schimbatorului de caldura lucrurile ar fi mai simple. Daca vreti si boilerul, lucrurile se mai complica putin.

Totusi, pentru clarificare, cine se baga sa explice mai bine punctul 3, de la decalcifierea HX only?

Detalii aici.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#13
Sub rezerva faptului ca nu am HX si n-am facut niciodata asa ceva, am sa incerc sa explic.

1. Daca vrei sa decalcifiezi doar circuitul de cafea (HX), fara boiler, trebuie sa te asiguri ca in timpul acestei operatiuni nu va intra solutie pentru decalcifiere in boiler (pt. ca atunci se mai complica un pic lucrurile).

2. Pentru a face asta trebuie ca initial sa umpli boilerul peste nivelul normal de functionare, astfel nu va porni reumplerea boilerului in timpul procesului de curatare.

3. Supra-umplerea boilerului se poate face prin 2 metode:
- inclinarea espressorului inspre partea opusa senzorului de nivel, sau
- montarea unui intrerupator in paralel cu senzorul de nivel (MOS- Manual Overfill Switch).

4. In functie de metoda aleasa se deschide putin robinetul de abur si:
- se inclina aparatul, sau
- se actioneaza intrerupatorul montat (MOS) pentru 30-60 secunde.

5. Trebuie ca in timpul umplerii sa existe o minima presiune in boiler pentru a mentine inchisa supapa de vacuum, sa nu curga apa pe acolo presupun.

Pasii urmatori mi se par similari cu cei de la SBDU sau chiar de la thermoblock Smile
Rasnite: La Cimbali Junior, PeDe Dienes, BeHa, Leinbrock's Ideal
Espressor: Gaggia Evolution cu OPV si PID
 
Reply
#14
Edificator! Multumim! Ramane deci sa consultam fiecare schema espressorului si sa vedem in ce parte avem senzorul de nivel. E mai simplu decat sa montezi un intrerupator.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#15
Daca senzorul se afla pe partea opusa fata de racordul tevii de abur se recomanda montarea intrerupatorului!
Rasnite: La Cimbali Junior, PeDe Dienes, BeHa, Leinbrock's Ideal
Espressor: Gaggia Evolution cu OPV si PID
 
Reply
#16
Question 
(30-01-2013, 12:51)Lyvyoo Wrote: Eu fac doi ani de HX in aprilie si inca nu da semne de calcifiere.

Care ar fi primele semnale pentru decalcifiere?
@Evolution: deja ar trebui sa detii un service pentru espressoare [Image: 416038.gif]
ꟼₚᵣₒ ₈₀₀/ VOSTOK 1Gr/ Hoᴎᴎɘ Ꙅlim //VAᴙio Homɘ //ꙄɘTTɘ WI //ₘₐₙ ₐₜ wₒᵣₖ
 
Reply
#17
Din ce am vazut si am primit explicatii de la Radu Ionescu (Leonard cafe) primele semne ar fi sunetele mai ciudate pe care le face espressorul in cursul operarii.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#18
Salut @Evolution,

si eu am tot un Gaggia Evolution.
Pentru mine ce decalcifiant recomanzi?
Cei de la kfea.ro, mi-au recomandat solutia speciala Gaggia, sticluta, in jur de 30 ron, ajunge o singura data.
Exista o solutie mai ieftina si la fel de eficienta?
Multumesc.
Lelit PL81T || PL72 William||
 
Reply
#19
Au zis sa faca si ei un ban cu tine Smile

Sarea de lamaie e sfanta si foarte ieftina. De fapt mai toate solutiile astea comerciale se bazeaza pe acid citric (sare de lamaie). Important este sa respecti regulile de decalcifiere: http://www.espressoman.ro/nu-neglijati-d...essorului/
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#20
Am patit-o, desi nici nu ma asteptam, nici nu credeam! Dintr-o data, n-am mai avut jet prin grup. Doar prin teava de aburi, acolo nu erau probleme, mergea normal.
N-am decalcifiat - aparatul l-am cumparat nou, in februarie - doar backflush-uri periodic si intretinere la suprafata, sters, curatat dusul etc. Sincer, folosind exclusiv Bucovina, nu ma gandeam ca se impune o decalcifiere atat de repede, la o medie de 3 extractii / zi.
Desi eram sceptic, i-am dat in prima faza o decalcifiere prin teava de aburi, sperand ca daca, totusi, e „ceva”, se duce. N-a mers. Am curatat / degresat sita de la dus si ce mai era pe acolo, la vedere. N-a mers.
Am mai studiat si am repetat operatiunea, cu o concentratie mai mare de solutie de decalcifiere, evident prin teava de aburi, pentru ca prin grup nu curgea nimic, dar de aceasta data, urmand indicatii gasite via google, dupa 300-400 ml de apa cu solutie pentru declacifiere extrasa prin teava de aburi, am asteptat 20-30 minute inainte de clatire. Si-a mers! S-a deblocat curgerea prin grup, la inceput timid, apoi normal.
Nu cred ca au fost depuneri mari, poate ceva urme. Mai mult, cand si-a dat drumul grupul, a “produs” apa cu multe granule fine de cafea. In final, i-am dat o trecere de apa + solutie (am folosit o solutie gata cumparata, cica organica, mi-a luat ambalajul ochii, stiu) si prin grupul desfundat + clatirea de rigoare (a rezultat multa apa murdara la clatire) si totul a revenit la normal.
Aeropressul e bun, sarisface partial, dar un shot nu se compara cu nimic Big Grin
Gaggia Classic, Macap M42M, Ridgeless VST 18g, Hario Mini
 
Reply
#21
O procedura simpla de decalcifiere pentru HX sau DB:
http://www.youtube.com/watch?v=iuODdWm7oJQ
Rocket R58, Mahlkonig K30 Vario, Tamper dinamometric, VST 18g
 
Reply
#22
am vazut post-ul de mult dar abia acum am reusit sa vad si filmul. este foarte bine explicat si, desi nu aduce nimic nou fata de articolele de pe home-barista, intareste zicala ca "o imagine face cat o mie de cuvinte". deocamdata nu simt nevoia de decalcifiere insa, vazand cat de simplu se poate face, a disparut teama de apa...
Mazzer Major RPM variabil || San Marco Flexa cu DC brew boiler
 
Reply
#23
Tongue 
Si cum ramane cu garantia? Ca sa ai acces in expressor trebuie sa...rupi sigiliul !
Bezzera BZ10 ,ranita Hario si multa pasiune;)...ajutata de Macap M2M
 
Reply
#24
Care garantie? Big Grin

Nu stiu cum e la bz...dar daca nu poti scoate sonda de nivel nu poti regla nici presiunea in boiler nici cea la pompa...unde ai sigiliu?
Mazzer Major RPM variabil || San Marco Flexa cu DC brew boiler
 
Reply
#25
Eu am avut sigiliu sub espressor, acolo unde se imbina carcasa de inox pe sasiu, deci nu prea ai cum sa umbli fara pierderea garantiei.

Dar ce garantie ofera modalitatea prezentata ca nu va mai ramane solutie de sare de lamaie pe acolo?
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#26
Ai avut?

Eu am capac deasupra, care se scoate, si imi permite sa ajustez presiunea in boiler si sa umblu la sonda de nivel. Pentru ajustare presiune pompa trebuie sa scot toata partea laterala...nu greu dar mai mult de munca. Sigilii...nu am vazut.Tongue

Revenind la subiect...presupun ca nici o garantie. Bineinteles vorbim de boilerul de abur...ca in hx cu siguranta nu ramane. Dar eu as incerca-o daca ar fi nevoie...in cel mai rau caz ajung tot cu el in service. Bineinteles DUPA ce imi iau doua zile liber si il fac bucatzele acasa...si doar in cazul in care nu mai reusesc sa il pun la loc. Altceva nu se poate intampla. Oricum am de gand sa schimb apa din boiler si o sa incerc destul de curand...fara sare de lamaie.
Mazzer Major RPM variabil || San Marco Flexa cu DC brew boiler
 
Reply
#27
Salut,sunt nou pe forum si am nevoie de ajutorul vostru.Am un Philips Saeco Xsmal HD8743 de aproximativ 1 an,sunt multumit de el insa recent a aparut o problema:am schimbat cafeaua si dupa ce o macina o elimina direct in recipientul pt reziduuri.As vrea sa-i fac si o decalcifiere pt ca debitul de apa pt cafea s-a redus fara ca eu sa setez acest lucru.As vrea sa incerc cu sare de lamaie,e ok?Va multumesc.
 
Reply
#28
Pe acest forum nu foloseste aproape nimeni automate, din cauza performantelor slabe. Dar poate ai noroc cu cineva care a detinut in trecut asa ceva. Procesul de decalcifiere la un automat este controlat electronic de softul fiecaruia, nu tine de o tehnica manuala pe care o aplicam la semiautomate. Dar poti incerca, vorba lui nickso, mai rau decat sa ajungi la service nu ai ce sa patesti Smile Pui doua linguri de sare de lamaie la un litru de apa, iar procedura urmata ar trebui sa fie descrisa prin manualul de utilizare.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#29
Multumesc
 
Reply
#30
Buna ziua, vin si eu cu o intrebare .... zile astea am gasit la un surpermarket local un produs folosit pt decalcifiere,pe ambalaj arata filtre,fierbatoare si apare si espressor-ul.In cutie sunt niste pastile.
Acum, intrebarea intrebatoare Huh pot folosi acest produs si pe un Gaggia Evolution?
Adaug si poze cu produsul in cauza(nu fac reclama sau altceva)
   
   
Gaggia Evolution
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)