Welcome Back Log In Create Account

Decalcifiere espressoare SBDU, HX, DB - proceduri, solutii

Cineva mai experimentat in E61 îmi poate spune ce este acest "nisip" găsit la ciuperca de sus și pe țeava de retur ?

https://photos.app.goo.gl/PWnmw7BgwK2V59KT6

Nu este calcar, este un nisip ca un Quartz care se spala cu apă foarte ușor.

Mulțumesc.
Toper Cafemino , Profitec PRO300, La Pavoni, Mazzer Philos, DF-83, ARCO-duo, Eureka, Mahlkonig, Kinu. 

Reply
(19-01-2021, 19:48)umarianos Wrote: https://photos.app.goo.gl/PWnmw7BgwK2V59KT6

Doamne, ce nașpa arată!
ECM Synchronika / Eureka Mignon Specialita / Kinu M47S / Kribli-Grabli / Motta and Normcore tools & Gaggia Classic 2015 / MDF & V60 & Timemore Ice Dripper

Reply
Este un fel de oxid cum se depune pe bornele de la baterie de mașină sau dacă lăsăm bateriile mai mult și încep sa curgă..
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 

Reply
Buna ziua. Am o problema de ceva vreme la al meu Gaggia classic model 2019. Cand apas butonul de brew curge apa putina prin grup si destul de multa pe teava inapoi in tavita. Mentionez ca il am din decembrie 2019 si nu am facut decalcifiere pana acum niciodata. Asta sa fie problema? Multumesc frumos
#Lelit Grace  # DF64V  

Reply
[align=justify]Lelit PL41TEM , Mazzer Super Jolly[/align]

Reply
(19-01-2021, 19:48)umarianos Wrote: Cineva mai experimentat in E61 îmi poate spune ce este acest "nisip" găsit la ciuperca de sus și pe țeava de retur ?

https://photos.app.goo.gl/PWnmw7BgwK2V59KT6

Mulțumesc.

Folosesti cumva filtru cu rasina anticalcar in rezervorul de apa?

(19-03-2021, 12:26)Rala Wrote: Buna ziua. Am o problema de ceva vreme la al meu Gaggia classic model 2019. Cand apas butonul de brew curge apa putina prin grup si destul de multa pe teava inapoi in tavita. Mentionez ca il am din decembrie 2019 si nu am facut decalcifiere pana acum niciodata. Asta sa fie problema? Multumesc frumos
Pare ca valva solenoidala cu trei cai este blocata intr-o pozitie intermediara. Incearca mai intai un backflushing. Folsind detergent poate se deblocheaza.

@Rala ca sa deblochezi valva solenoidala mai incearca o varianta : da comenzi succesive ca sa curga apa calda pe wand cateva secunde si apoi sa curga apa calda pe grup cateva secunde si tot asa, repeta aceste curgeri succesive fortand valva sa se deblocheze. Pt lamuriri uitate pe acest filmulte :https://youtu.be/rQvJpwcV3KI.
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.

Reply
Photo 
Salutare!
Detin espressorul Lelit PL92T Elizabeth de aprox. 5 luni, din care doar 3 luni a fost utilizat (aprox doua shot-uri / zi). In primele doua luni, espressorul a stat sigilat in cutia lui.
Apa utilizata: Bucovina 5 L apa plata. Filtrul cu rasini (lelit PLA930S) a fost montat din prima zi de functionare. 
Pana in prezent a consumat cam 5 bidoane de Bucovina 5L.

De aprox. doua saptamani, aparatul introduce abur in bazinul pt. apa rece, prin furtunul de retur (OVP). Treaba asta se intampla sporadic, in medie cam de doua ori pe saptamana. De curand a aparut si eroarea nr. 3 
Quote:The steam boiler filling phase has exceeded the maximum time of 150 seconds.Error 3 is the steam boiler not filling fast enough. The problem may be that water sits for more than 2 weeks inside the machine which causes a small build up or low water pressure.
Water line pressure to low. It needs to be 35-40 psi. When low, the pump is usually louder than normal.
Second, the solenoid valve or a related pipe to refill the boiler may have build up as well as the pump having build up. We would suggest running a descaler through the coffee boiler and steam boiler (through the hot water wand as it refills).
Never remove more than 4 ounces of water through the water wand as you can burn out the heating element.
Sursa: https://www.1st-line.com/technical-suppo...it-bianca/
Urmatorul pas a fost contactarea service-ului. Raspuns: "cel mai probabil sunt depuneri de calciu".
Am verificat bazinul de apa si intr-adevar se simteau depunerile pe pereti.
In urma unui test de duritate, apa Bucovina a avut un rezultat de 10 dH (unitati germane) = 178 mg/L CaCo3.
Apa de la robinet a avut un rezultat de 1.5 dh (27 mg/L CaCo3).
Apa plata Aquatique care este mai moale decat Bucovina, conform etichetei, a avut un rezultat de 5 dH.

Duritatea permanenta aproximata
Am fiert aprox 0.5L de apa Bucovina, timp de 20 minute, apoi am lasat-o sa stea cam 3 ore. 
La o inspectie vizuala, pe suprafata interioara a vasului, se puteau observa depuneri fine.
Fara sa agit apa din vas, am preluat 10 ml pt. urmatorul test. 
Rezultat: 5.5 dH (98 mg/L CaCo3).

Espressorul este DB, deci trebuie sa-l trimit in service pt. indepartarea depunerilor.
Lelit PL92T Elizabeth | G-iota DF64

Reply
Dupa cum s-a mai discutat pe topicul de apa, Bucovina la 5l are o alta compozitie, dupa cum scrie pe eticheta, iar din ce analize ai facut se pare ca e destul de dura la 10 grade germane. Doar cea ambalata la 2l, 1.5l, 0.5l vine dintr-o sursa saraca in calciu.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
N-am stiut ca sunt diferente asa de mari intre Bucovina de 5L si cea de 2L. Am cautat cateva thread-uri cu subiectul asta si am gasit aceste detalii. Totusi, exista persoane care au utilizat Bucovina de 2 L si au observat depuneri si pers. care nu au avut depuneri. O sa testez si Bucovina la 2 L.
Lelit PL92T Elizabeth | G-iota DF64

Reply
(15-07-2022, 12:34)raz8020 Wrote: N-am stiut ca sunt diferente asa de mari intre Bucovina de 5L si cea de 2L. Am cautat cateva thread-uri cu subiectul asta si am gasit aceste detalii. Totusi, exista persoane care au utilizat Bucovina de 2 L si au observat depuneri si pers. care nu au avut depuneri. O sa testez si Bucovina la 2 L.
Salut, și eu am tot PL92T cu filtru din prima zi și folosesc apa "La Fântâna" - bidoane de 8 litri (am dozator și să nu mai iau separat apa pentru espressor). N-am avut nicio problemă până acum, am băgat și Borsec o singura datã. Am văzut că e recomandata și decalcifierea după aproximativ un an...

Trimis de pe al meu Pixel 6 Pro folosind Tapatalk

Reply
Apa x sau y e legenda urbana, si clar cel mai nou aparat "trebuie" sa fie mai bun, mai ales daca l-a primit careva in teste.
Depunerea de calcar depinde foarte mult de regimul de functionare al expresorului, si clar nu schimbi aparatul ca s-a depus calcar pe el decat daca te dau banii afara din casa sau "promovezi" pe forum aparate.
Royal Reale|Oscar|mia|Babby|Vario Mahlkonig .....

Reply
Ziua bună și La mulți ani.

Mă poate ajuta cineva cu o curățare a unui Lelit PL81?
Înclin să cred că sunt ceva depuneri deoarece cu sita blind presiunea a sărit (treptat) în zona de 11 Bari, față de 8 cum era când era nou.
Oricum espresssorul beneficiază de flush-uri regulate și back-flush-uri cam la 2-3 săptămâni și, când îmi aduc aminte (recunosc), o curățare cu PullyCaf :)
De când îl am (din 2018) am pus în el doar Bucovina.

Mulțumesc frumos...anticipat. ;)
Lelit PL81T+Ascaso Precision Competition Filter+tamper Lelit PL100+nivelator Lelit PL121, Baratza Sette 270 [b]Wi [/b]și Ascaso iSteel I1+Bialetti Fiametta

Reply
Umbla doar la OPV.
Desfacut, curatat, reglat la 9bar.
PL81T, Mahlkonig Vario, Mignon Specialita, Hario TCA-2, FP

Reply
Salutare,
Stie cineva un service OK in Constanta, pentru decalcifiere/revizie un Expobar Brewtus 4? Alternativa ar fi Bucuresti, se mai ocupa dl Stefan Farago sau alt service de incredere!
Multumesc
Lelit Bianca V3, Flair 58, Niche Zero,  Kinu M47,  Eureka Zenith 65, IMS 17g, SmartScale II

Reply
Salut, as vrea sa fac decalcifierea la un Lelit Bianca cat mai curand si din pacate nu gasesc solutia Puly Caff 2X125ml (PLA9204) la niciun magazin cu care sunt OK.

Ma intrebam daca nu cumva produsul din poza atasata nu este aceeasi solutie. Pot sa o folosesc oare ca substitut?
[Image: DB6VAlF.jpeg]
Lelit Bianca | Niche Zero

Reply
Salutare,
Aveti idee daca cineva din Brasov face astfel de curatari?
De cand am luat masina nu am facut niciodata si cred ca nu ar strica o curatare.
ACS Minima/Mazzer Philos

Reply
In martie 2024, la aprox un an de la cumparare, Biancai mele ii scazuse debitul de apa. Am rezolvat prin decalcifiere la service, fara desfacere.
Acum parca simteam un simptom asemaator, iar sunetul vira spre huruiala, fata de zumzaitul frumos al pompei de pe Bianca. Parca se chinuia putin. Drept urmare am dus aparatul la service pt decalcifiere, mai ales ca stiam ce apa am folosit, de pe un filtru BWT neschimbat de doi ani, asta pentru ca am zis sa il tin pana cand apa lasa urme urme albe pe vasele de gatit, semn ca filtrul nu mai poate. Nu era doar un exercitiu de neglijenta ci o reincredere in ce zicea Adi de la Guido intr-un interviu al nostru, ca mai bine mergi la service din cand in cand pt decalcifiere, dar te bucuri de toate aromele cafelei folosind o apa mineralizata, decat sa folosesti Bucovina la 2l si sa ai o cafea mai saraca in arome. 

Intre timp am schimbat si filtrul :) Espressorul se aude ca la inceput, iar debitul este cel cel normal. Nu e nimic de speriat, nu era chiar plin de calcar, dar se adunase ceva in aproape doi ani. Am ales metoda prin desfacere (deci salt de la 2-300 lei la 1200 lei, la importator in service)  ca sa am curate ambele boilere, rezistentele, traseele, grupul si o garnitura noua, dar aia nu era mare lucru, o puteam schimba si eu.

Cateva poze mai jos:

[Image: CxlCPNu.jpeg][Image: y3gtjk4.jpeg][Image: 8F3x1ng.jpeg][Image: WhbXrWw.jpeg][Image: zSKWQt7.jpeg][Image: Rqc5AeN.jpeg]
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Frumos. Îmi place ce văd. 
Dai un ban dar stai în față. 
(Sau dai un ban dar știi că nu-l mai ai) 

Boilerul brew era "k nou".
Boilerul steam lucrând cu temperaturi mai mari, e normal sa rezulte mai multe depuneri dar nu era de speriat. 

Interesant că Bianca nu are traseul de alimentare prin HX prin boilerul steam ca la Brewtus
Toper Cafemino , Profitec PRO300, La Pavoni, Mazzer Philos, DF-83, ARCO-duo, Eureka, Mahlkonig, Kinu. 

Reply
@Lyvyoo sa inteleg ca 1200 ron a fost costul operatiunii?
ACS Minima/Mazzer Philos

Reply
Da, pentru ca s-a facut prin desfacere. O intrebasem inainte pe @Carmi cat a dat in alta parte tot pt Bianca si pretul era similar. Desfacerea implica manopera multă. Dar pana la desfacere cred ca mulți ani se poate face decalcifierea simpla de cateva sute de lei. Atentie pe Dual Boiler si HX, daca o faceți acasă, sa nu ramaneti cu solutie decalcifianta in boiler, nu e asa usor de scos

Reply
Se exagereaza cu preturile in espresso. Cata manopera poate sa implice ? 1200 lei pentru 2- 3 ore de munca ?
Cred ca se cer prea multi bani pentru 2-3 espresso pe zi.
Parea mea, desigur.
ps. eu sunt norocos ca DL este usor de curatat.
DeLonghi ECP 35.31 / AVX CG301 / Arco / Skywalker Alpha roaster + Roast Assistant

Reply
Ai stat langa ei cand au facut-o? data viitoare o faci singur ? Smile

Reply
(25-01-2026, 14:06)alin1970 Wrote: Se exagereaza cu preturile in espresso. Cata manopera poate sa implice ? 1200 lei pentru 2- 3 ore de munca ?
Cred ca se cer prea multi bani pentru 2-3 espresso pe zi.
Parea mea, desigur.
ps. eu sunt norocos ca DL este usor de curatat.

Și cu Sclass și cu Logan te poți deplasa de la București la Timișoara, asta înseamnă că cei care s-au banii pe Sclass sunt nobi?

Reply
Scuze, daca s-a inteles gresit.
Ziceam doar ca imi pare scumpa ora de munca la acel service.
Dar fiecare e liber sa sa ma contrazica .
ps. ziceam de DL, pentru ca ar fi putin ciudat sa imi ceara 1200 lei ptr decalcifiere cand el costa 400 lei nou.
Sunt fericit daca cumpara mai multi romani Sclasse , poate vor fi soselele mai sigure.
DeLonghi ECP 35.31 / AVX CG301 / Arco / Skywalker Alpha roaster + Roast Assistant

Reply
In pretul de 1200lei a intrat si transportul pana la service si inapoi? Ca nu-i prea usor cu pianul pe scari. Wink

Reply
Preturile de acest gen (care nu sunt mici, clar)  sunt valabile in mai toate service-urile serioase, daca soliciti desfacerea in bucati a unui Dual Boiler. Pe HX ar trebui sa fie ceva mai mici pt ca ai un singur boiler, dar nu la jumatate. Stateam candva de vorba cu un manager de service de espressoare si imi spunea ca oamenii buni, stabili, meseriasi, se gasesc extrem, extrem de greu, iar cei tineri evita domeniul. AI-ul nu va inlocui meseriasii, indreptandu-ne spre renasterea vechiului proverb "meseria e bratara de aur".

Pentru espressoarele single boiler de talie mica, tu l-ai dat exemplu pe al tau dar poate fi oricare gen Gaggia Classic, PL41TEM etc, cred ca este de la sine inteles ca niciun service nu poate percepe acelasi tarif ca pentru un Dual Boiler cu E61. Dar la single boiler nu vad de ce s-ar merge in service decat la nu numar de ani sa zicem, daca isi doreste cineva desfacerea boilerului, altfel decalcifierea si evacuarea intregii solutii acide din boiler fiind simple.

@edri - nu, m-am dus eu cu masina pe Popa Petre si de acolo m-au ajutat ei. Dar e o idee pentru service-uri, sa asigure si preluarea caci 20+ kg se simt la spate daca nu ai putina conditie fizica sau daca e vorba de o espressomana care nu are pe cineva sa o ajute.

Reply
(25-01-2026, 16:09)alin1970 Wrote: ....
Ziceam doar ca imi pare scumpa ora de munca la acel service.
....

Pai oamenii aia isi pretuiesc cum trebuie valoarea muncii, in conditiile actuale in care jumatate din banii aia se duc pe taxele luate de guvern, bineinteles spre binele nostru si pentru dezvoltarea economica a tarii.

(25-01-2026, 13:40)Lyvyoo Wrote: .... Dar pana la desfacere cred ca mulți ani se poate face decalcifierea simpla de cateva sute de lei.....

In cazul asta, ce fac la service ce nu se poate face de utilizator acasa?

Reply
In cazul decalcifierilor rapide, fara desfacere, daca vorbim de DB si HX, risti sa ramai o vreme (pana la diluare) cu solutia acida in boiler si sa o ingurgitezi. In functie de concentratie, poate deveni si coroziva pe anumite materiale. La service solutia este eliminata total. Iar pentru cine nu se pricepe sau nu vrea sa desfaca si grupul pentru reungere cu vaselina sau schimbare garnitura daca e cazul, de obicei se verifica tot atunci. Dar operatiunea de ungere pe E61 ar trebui invatata de fiecare, e destul de simpla, doar sa ai chef si sa nu zgarii piesele grupului cu chei nepotrivite.

Reply
Ai dreptate Edri.
E bine ca oamenii aceia isi pretuiesc cum trebuie valoarea muncii . Bravo lor ca si gasesc clienti care sa fie dispusi sa ai plateasca atat.
ps. oare cu cat ar trebui sa fie pretuita ora unui chirurg, a unui inginer etc. Ei cat sa ceara pe ora de manopera ?

Reply
Împins de nevoi și dezamăgit de "meseriași", am făcut de unul singur, muncă de tâmplar, electrician, instalator, zugrav samd. Având îndemânare și timp la dispoziție, desigur. Pot tot așa să stau pe margine și să judec, pastele făcute de mine sunt mai ieftine și mai bune decât în restaurantul x, cafeaua făcută de mine la fel. Dar nu uit că îmi ia timp și bani să fac cumpărături, să am echipamentele necesare, să le întrețin, să le spăl samd. Alegeri :-)
Dacă sunteți atât de pricepuți, de ce nu faceți voi un business din ăsta care vouă vi se pare că ar jecmăni clienții? Faceți voi prețuri mai bune. Să ne anunțați după 6-12 luni de activitate cum vi se pare.. și oare ce veți zice despre cei care comentează de pe margine.Prea offtopic, prea mulți oameni cu timp liber :-)
Modbar AV, Mahlkonig E65 GBW, Crem One Profiler, Timemore Sculptor 078S, Fellow Ode gen2, Orea V3, Kinu Classic

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)