Hello There, Guest! Login Register


Cum arata cafeaua ta de azi?

Buna dimineata! Nu mai masurati atata si bucurati-va de cafea! Smile

[Image: jveJg5l.jpg]
 
Reply
(25-04-2018, 08:13)bogy Wrote: Nu mai masurati atata si bucurati-va de cafea! Smile

+ 1


... si fiecare cu cafeaua lui ... Cool ...


[Image: jzX52AT.jpg]
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...
 
Reply
daca tot se dau indemnuri aici, imi amintesc de cele in aceeasi ideie, postate prin forum poate de zeci de ori:

"...Why bother drinking coffee if you can measure it instead?
Let me put this simply: people who do not trust their taste will never make good coffee."

"coffee never tastes better than when your body really wants it"
David Schomer
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
La 91 grade. Preinfuzie 3 bari aprox 10 sec cu extractie la 8 bar si coborare spre 6 spre final.

[Image: A8AWvOk.jpg]


[Image: 1CmE8Bq.jpg]
Strietman CT1/ Elektra MCAL + Honne;   Flair Signature Pro/Aeropress + Kinu Pheonix;  V60 + Kinu m68.
 
Reply
(26-04-2018, 08:44)Neuromancer Wrote: La 91 grade. Preinfuzie 3 bari aprox 10 sec cu extractie la 8 bar si coborare spre 6 spre final.

[Image: A8AWvOk.jpg][Image: 1CmE8Bq.jpg]

Foarte frumos! 08
 
Reply
Fac prostii.

Experiment:

1.pornit pompa prin valva, saturat pucul cu apa cat mai bine (in proportie de 80% din fundul sitei e cu lichid de cafea), pe cantar mi-au curs 0.4 grame.
2. oprit pompa si lasat 10 secunde.
3. pornit pompa tot prin valva (1-2 sec)
4. comutat pe debit mare (12 sec)
5. drop prin valva (restul extractiei pana la ratia de 1:2)
17.5 in =35 out la 91 grade.

[Image: o1TrLs4.jpg]
 
Reply
Panama Volcan Baru,  Claro! [Image: JclPNUr.jpg]
CREM ONE Profiler; Compak E8; Sculptor 078S; Kinu M47; VST18-20gr.
Ex: LELIT PL62S(kit profilare CS), Mazzer SJ
 
Reply
5 Am baut si apoi am ras ca prostu 1 minut singur. Cafeaua trebuie rasnita 5-6 gradatii mai jos decat una city. Asa arome eu unul n-am mai intalnit la o cafea, nici nu stiu de unde sa incep.



[Image: XwQiOVP.jpg][Image: hmbV5Ix.jpg]
 
Reply
Acelasi experiment l-am facut si eu pe Brewtus cu pompa rotativa, mai putin punctul 5.
Deci cu preinfuzia te poti juca si cu DB cu rotativa. Wink

(26-04-2018, 11:16)Denis Wrote: Fac prostii.

Experiment:

1.pornit pompa prin valva, saturat pucul cu apa cat mai bine (in proportie de 80% din fundul sitei e cu lichid de cafea), pe cantar mi-au curs 0.4 grame.
2. oprit pompa si lasat 10 secunde.
3. pornit pompa tot prin valva (1-2 sec)
4. comutat pe debit mare (12 sec)
5. drop prin valva (restul extractiei pana la ratia de 1:2)
17.5 in =35 out la 91 grade.

[Image: o1TrLs4.jpg]
 
Reply
Cafeaua trasa prin maniera descrisa mai sus mi-a adus aminte de cafelele pe Magica, cu corp abundent, crema peste normal, dar arome si claritate diminuate de aceasta crema. Totodata recunosc, trageam la o temperatura prea mare cu el (93-95 grade) majoritatea timpului. Nu pot sa trag multe concluzii daca ajuta cu ceva aceasta oprire a pompei dupa PI, insa pot sa spun sigur ca dupa ce pornesti pompa dupa acea pauza, cafeaua curge aerata si probabil de aici si mai multa crema/spuma care ineaca aromele.

Actualmente merg pe 87-91 grade in functie de cafea, folosesc 90% doar cafele prajite light, sau usor spre mediu, dar tot light sunt.

Cu pompa rotativa, daca nu o controlezi oarecum (prin frecventa, ori voltaj) , nu prea poti sa faci preinfuzie lenta (decat pi nativa a grupului e61) iar extractia are loc dupa preinfuzie pe toata durata la o presiune maxima reglata prin opv (9bar).

Eu mimez mai mult extractia unui levier, cu o rampa lenta (pe majoritatea cafelelor light se cere) 8-14 secunde (stiu ca grupul e61 se umple cu apa in aproximativ 10 secunde, insa la ce debit?, tinut la 9 bar timp de 8 maxim 12 secunde, iar apoi restul pana la gramajul dorit panta pana la 6 bar.

O preinfuzie lunga pe o cafea prajita mediu sau italian, iti va oferi gust metalic, amar, taninos, iar o extractie la o presiune mare (9 bar) iti va oferi o aciditate iesita din comun care acopera in mare parte aromele subtile. Trebuie gasit un echilibru.

Referitor la ultima cafea bauta, BlueMountain by Gardelli (aia de mai sus) pot sa spun ca m-a fascinat multitudinea de arome si parfumuri, insa are si un defect peste care pot sa trec deoarece livreaza prea multe pe partea de gust/miros. Cafea lui are un retrogust foarte amar (ca de miez alb de gref).
 
Reply
Din poza ta se vede o cafea subdezvoltata cu foarte multe boabe care nu au intrat in FC. Pare sa fi fost prajita pentru metode alternative si nu neaparat pentru espresso.
 
Reply
Omniroast ( espresso + filter). Nu am avut niciodată cafea așa cruda, nici la bob. Dar e de departe cea mai aromata cafea.
 
Reply
@Denis Sa-ti explic. Grupul E61, in combinatie cu pompa rotativa imi permite sa lungesc preinfuzia cat doresc, avand posibilitatea sa furnizez apa catre grup la presiunea de retea (in cazul meu, 4 bari) si sa o intrerup temporar. Dupa oprirea temporara pot sa dau drumul apei tot la 4 bari, dupa care sa urc la 9 bari prin pornirea pompei. Nu e nevoie de nici un control al pompei prin frecventa, voltaj sau alte minunatii.
Probabil mai trebuie sa aprofundezi principiul de functionare al grupului E61, in combinatie cu pompa rotativa, dupa care sa emiti tot felul de teorii.
Spor
 
Reply
(27-04-2018, 08:29)bogy Wrote: @Denis Sa-ti explic. Grupul E61, in combinatie cu pompa rotativa imi permite sa lungesc preinfuzia cat doresc

Cu siguranta poti opri aparatul dupa ce apar picaturi sub sita dar asta nu inseamna ca poti controla durata. Extractia incepe fara probleme si la 4 bari.
 
Reply
Daca nu am pornit inca pompa, pot opri apa catre grup (debit 0) pe o perioada nedeterminata.
 
Reply
Si care e scopul practic?

Timpul in care apa la 4 bari va satura pucul de cafea depinde de diametrul jiclorului si pucul de cafea. Daca presupunem un puc preparat identic de fiecare data singura piesa din care poti modifica durata preinfuziei e jiclorul.

Denis a introdus pe traseul apei un robinet cu ac prin care poate manipula durata preinfuziei la presiune foarte joasa.
 
Reply
Gardelli stanga, dreapta Five Elephants -prima poza.
Gardelli stanga, mijloc Five Elephants, dreapta o cafea de la noi -a doua poza.

Pozele sunt cu caracter informativ, nu reflecta realitatea.

[Image: SuBQYuP.jpg]
[Image: rTpE3Be.jpg]
 
Reply
La Gardelli primesti si pleava in pretul cerut....

Arata bine Cinci Elefanti.
 
Reply
Da, probabil pe pleava i-au dat locul 1 la WRC. Cafeaua fiind dezvoltata mai putin decat una normala e normal sa nu plece toata pleava de pe ea. I-au mai scapat cateva boabe. A si tras la cantar, fiind cafeaua in sange, nu? are pierderi inexistente dupa prajire.
 
Reply
(27-04-2018, 09:39)dev Wrote: Si care e scopul practic?

Timpul in care apa la 4 bari va satura pucul de cafea depinde de diametrul jiclorului si pucul de cafea. Daca presupunem un puc preparat identic de fiecare data singura piesa din care poti modifica durata preinfuziei e jiclorul.

Denis a introdus pe traseul apei un robinet cu ac prin care poate manipula durata preinfuziei la presiune foarte joasa.

Scopul practic il constituie "prostiile" si experimentele. Voiam sa arat ca cine vrea sa se joace cu preinfuzia (in modul prezentat de Denis), poate si cu E61 cu pompa rotativa, fara "inchipuiri de Slayer". De curiozitate, ai incercat sa te joci cu E61 in combinatie cu o pompa rotativa, fara nici un fel de modificari?

(26-04-2018, 11:16)Denis Wrote: Fac prostii.

Experiment:

1.pornit pompa prin valva, saturat pucul cu apa cat mai bine (in proportie de 80% din fundul sitei e cu lichid de cafea), pe cantar mi-au curs 0.4 grame.
2. oprit pompa si lasat 10 secunde.
3. pornit pompa tot prin valva (1-2 sec)
4. comutat pe debit mare (12 sec)
5. drop prin valva (restul extractiei pana la ratia de 1:2)
17.5 in =35 out la 91 grade.
 
Reply
Nu urmaresc activitatea prajitorilor la nivel global ca sa-mi dau seama ce relevanta are WRC. Dar nu e obligatoriu ca o cafea cu rezultate deosebite in cupping sa fie potrivita pentru espresso.

Sa inchei cu un citat, fiindca e in "trend":

"I promise in a year or two the winner will do the opposite of what this year's winner did!"  Scott Rao
 
Reply
(27-04-2018, 00:29)Denis Wrote: Referitor la ultima cafea bauta, BlueMountain by Gardelli (aia de mai sus) pot sa spun ca m-a fascinat multitudinea de arome si parfumuri, insa are si un defect peste care pot sa trec deoarece livreaza prea multe pe partea de gust/miros. Cafea lui are un retrogust foarte amar (ca de miez alb de gref)

Eu am avut la dispozitie Gardelli Ambella si tot asa la prima extractie am avut parte de retrogustul de gref.
Echilibrul l-am gasit folosind 15s 0-3 bari urmat de 10s 3-9 bari am stat la 9 bari 7sec,a urmat un drop scurt.Procedand asa am adus mai multe uleiuri in ceasca am avut mai mult corp,silky mouthfeel care a mascat oarecum aciditatea si amarul de gref,dar am si sacrificat unele arome.
Am incercat sa nu ma intind cu extractia peste 35s.
Poti incerca sa deschizi needle-valve mai mult catre 4.5-5g/s in gol si sa mentii regim de pre-brew pana ajungi la 8 bari incearca sa mergi cu brew 6-7s ,fa drop daca e nevoie,dar incearca sa nu treci de 40s cu shot-ul.
Sper sa obtii ceva echilibrat Big Grin
 
Reply
(27-04-2018, 10:35)dev Wrote: Nu urmaresc activitatea prajitorilor la nivel global ca sa-mi dau seama ce relevanta are WRC. Dar nu e obligatoriu ca o cafea cu rezultate deosebite in cupping sa fie potrivita pentru espresso.

Sa inchei cu un citat, fiindca e in "trend":

"I promise in a year or two the winner will do the opposite of what this year's winner did!"  Scott Rao

Cafeaua este prajita pentru filtru si espresso. Sigur ca este dificil de extras in espresso, dar se poate. Eu sunt genul de om care urmareste arome, si mai putin echilibru, ciocolata, dulceata. Ma intereseaza strict aromele intr-o bautura de tip espresso si nu metode alternative. Vreau sa vad pana unde se poate merge cu gustul, care este minimul si care este maximul.
Ca sa-ti imbunatatesti spectrul de gust, trebuie sa gusti foarte multe cafele prajite diferit, daca as bea toata ziua doar ciocolata si nuci si nu m-ar interesa altceva, probabil ca nici nu as mai bea espresso acum. Avem gusturi si asteptari diferite de la o cafea.

Cand am comandat Gardelli in urma celor citite, ma asteptam la o punga plina de arome si parfumuri, asta am primit. Ultima cafea prajita medium, am aruncat-o, pentru ca era deja prea veche si nu o consumasem, am o afinitate pentru altfel de cafele, poti sa le numesti inclusiv prajite incorect, subdezvoltate, 3rd wave.

In fond, daca stau putin sa ma gandesc, tocmai am enumerat motivele pentru care:

-m-am lasat de prajit cafea acasa (nu pot obtine cafea prajita asa cum vreau eu).
- am renuntat la Bezzera Magica dupa 5-6 luni de utilizare.
 
Reply
... cand doresti un espresso , al prepari / servesti ... si gata Cool ... ( fructele separat sau in tinctura ... Big Grin )



[Image: xHXSOOG.jpg]
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...
 
Reply
(27-04-2018, 10:35)CatalinH Wrote: Eu am avut la dispozitie Gardelli Ambella si tot asa la prima extractie am avut parte de retrogustul de gref.
Echilibrul l-am gasit folosind 15s 0-3 bari urmat de 10s 3-9 bari am stat la 9 bari 7sec,a urmat un drop scurt.Procedand asa am adus mai multe uleiuri in ceasca am avut mai mult corp,silky mouthfeel care a mascat oarecum aciditatea si amarul de gref,dar am si sacrificat unele arome.
Am incercat sa nu ma intind cu extractia peste 35s.
Poti incerca sa deschizi needle-valve mai mult catre 4.5-5g/s in gol si sa mentii regim de pre-brew pana ajungi la 8 bari incearca sa mergi cu brew 6-7s ,fa drop daca e nevoie,dar incearca sa nu treci de 40s cu shot-ul.
Sper sa obtii ceva echilibrat Big Grin 

Gardelli e un subiect care incepe sa ma intereseze si pe mine. Am primit recent o punga de la cineva care era curios sa vada cum se poate extrage cu profilare. https://shop.gardellicoffee.com/collecti...-d-r-congo 
Am facut vreo 4 extractii din care primele 2 au fost compromise de channeling ( am facut pe Ek43 fara RDT, ulterior am remediat) pt ca mai apoi sa mai extragem destul de nemultumitor inca 2. Ulterior, eu am persistat si am aplicat ceva profile foarte neortodoxe care au reusit sa echilibreze ceasca, pierzand complexitate insa castigand echilibru si un mouthfeel extrem de placut. O sa mai testez si alte cafele de la Gardelli insa incep sa imi conturez o oarecare idee despre care sunt profilele "default" de testat pentru Gardelii si care sunt limitele sale pe espresso. Evident, nu se poate generaliza. 

Acum, vad reactii destul de variate la postarile celor care folosesc profilarea oferita de espressoare pentru extractie si cei care nu o folosesc sau eventual profileaza cafelele cu zahar si alte toppinguri. Cum sunt genul care beau in mod frecvent si cafea prajita italieneste si apreciez total si acest gen, mi-ar placea sa existe o toleranta la postarile tuturor, indiferent cum prefera cafeaua. De cafea te poti bucura si daca masori parametrii si daca nu i masori, depinde de ce te face pe tine fericit. Eu nu am sa ignor niciodata parerea cuiva care e total dezinteresat de partea stiintifica a cafelelei decat in momentul in care doreste sa mi impuna cu forta partea empirica. As aprecia si reciproca sa fie valabila.
Espresso : Dalla Corte STUDIO / MINA, Compak F8, Kompresso
Brew : Cafflano Kompact, Espro Press, KINU
 
 
Reply
O miscela primita ieri de la Caffe della terra, MI
18 -> 36 in 45s @ 91C
[Image: CYTLDzmm.jpg] [Image: jrBf6bvm.jpg]
 
Reply
Dev, uite o fraza: "Light roast, perfect for pour-over brewing methods." descrierea pentru cafeaua de azi.

Uff, e tot mai greu cu cafelele astea sa obtii ceva memorabil. Din cauza curiercului cu care lucreaza cei de la maxicoffeee am bagat gardelli la congelator, deoarece nici dupa 8 zile nu mi-a ajuns coletul din Franta, e vorba de sita Reneka MS care dupa mintea mea ar fi mai potrivita pt cafele cu solubilitate slaba. Am bagat mana in congelator si am tras lozul "castigator", nu e chiar ca Gardelli dar e asa cum scrie norvegian roast prajita de WRC 2015. Probleme mari la extractie, solubilitate scazuta, amareala. Note florale, dulceata, fructe exista, dar mai exista un amar de final care nu stiu de unde este (am stat putin cu presiune maxima pe cafea).




[Image: im34aQu.jpg][Image: 8qtwFbJ.jpg][Image: ln8jU2u.jpg][Image: nsvOxBw.jpg]
 
Reply
SLR 1955 ? 65
Kinu M47|La Pavoni Europiccola pre-mill
 
Reply
[Image: xwZfNsf.jpg][Image: fXa6gEq.jpg][Image: 8XYQk2q.jpg][Image: nIvOVZi.jpg][Image: Wp6FHcb.jpg][Image: Q44EsD9.jpg]
Ecuator cafe, Brazilia 18in-38out, 30 sec , 93°C
Am pus shi putin lapte, excepțională!
ECM Synchronika / Eureka Mignon Specialita / Kinu M47S / Kribli-Grabli / Motta and Normcore tools & Gaggia Classic 2015 / MDF 
 
Reply
[Image: SMeP6ys.jpg]
Lelit Bianca, Bentwood, Macap MXD Xtreme Chrome, Niche Zero, Comandante C40 MK4 Nitro Blade, Aergrind, Aeropress, V60 02
Aillio Bullet R1 V2, Ikawa Home v1
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 9 Guest(s)