Welcome Back Log In Create Account

Cum arata cafeaua ta de azi?

(02-03-2017, 11:13)RaduCarutasu Wrote: Columbia (baza)+Panama Geisha+Costa Rica.

[Image: m1CA3fs.jpg]

Arome florale, citrice, caramel si ciocolata, fara vreun exces, intr-un echilibru foarte placut.

[Image: uihv01Y.jpg]

Genul de cappuccino, cu gust catifelat de caramel si de ciocolata, atat de dulce incat sotia m-a intrebat daca am adaugat zahar! :)

Macinatura de la rasnita Kinu M68.
Mmm, arată super :-)
Expobar Brewtus IV, DIP DK-65, Tamper Concept Art 58 mm.

Reply
(02-03-2017, 11:13)RaduCarutasu Wrote: Columbia (baza)+Panama Geisha+Costa Rica.

ce proportii folosesti si, ce brew ratio folosesti? cat in si out?
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>

Reply
(02-03-2017, 13:21)maki Wrote:
(02-03-2017, 11:13)RaduCarutasu Wrote: ce proportii folosesti si, ce brew ratio folosesti? cat in si out?

Columbia 2/3 (full city+, spre SC, pentru maxim de ciocolata, caramel, un minim de aciditate si mai mult corp)
Panama+Costa R 1/3 in parti egale (city+, max. full city, pentru arome florale si aciditate fructata medii si un corp cat mai plin posibil, la acest nivel de pastrare a aromelor).
Degazare min. 4-5 zile. Pentru espresso rezultatele sunt mai bune dupa vreo 7 zile.

Doza 20g macinatura, lichid 45-50g, BR spre 2,5 (40%)
Penrtu mine o BR de 100% (20 g macinatura - 20g lichid) pana la 50% (20 g macinatura - 40g lichid) livreaza bauturi care mi se par prea concentrate. Nici sotia nu le bea.
Shoturile cu BR 30-40% mi se par perfecte, mai lejere si aromele se simt muult mai bine.
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)

Reply
mersi de raspuns, eu obisnuiesc brew ratio de 1:1.7, adica 17 in si 29-30 out, dar observ ca de cand am trecut pe boabe mai "florale", sau mixuri ce au ~40% de boabe din astea, cafeaua se primeste prea concentrata. am sa incerc un brew ratio de 1:2.5 sau 1:3 sa vad ce iese.

apropo, tu lasi timp mai mult de extractie sau ajustezi macinatura?
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>

Reply
(02-03-2017, 14:16)maki Wrote: apropo, tu lasi timp mai mult de extractie sau ajustezi macinatura?

In marea majoritate a cazurilor, preferintele mele de gust sunt acoperite de extractiile cu durate totale cuprinse intre 28 si 30 de sec. dar, asta se intampla pentru prajirile in zona medie, de la minim city+ la max full city+ si nu in cele light, city si chiar mai putin (scot din discutie extractiile cu cafele prajite bine in SC si peste).
Mi se pare ca extraxtiile sub 25 de sec si cele peste 30 de sec isi pierd din echilibru si intra in zone cu excese de nuante.
Prefer sa modific macinatura, doza sau temperatura.
De fapt eu nici nu prea mai rezonez cu acest al treilea val, cel al cafelelor prajite prea light.
Am inceput sa apreciez mai mult un gust complex si echilibrat, fata de unul cu excese ce ies in evidenta intr-un mod prea evident.
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)

Reply
(02-03-2017, 15:35)RaduCarutasu Wrote:
(02-03-2017, 14:16)maki Wrote: apropo, tu lasi timp mai mult de extractie sau ajustezi macinatura?

In marea majoritate a cazurilor, preferintele mele de gust sunt acoperite de extractiile cu durate totale cuprinse intre 28 si 30 de sec. dar, asta se intampla pentru prajirile in zona medie, de la minim city+ la max full city+ si nu in cele light, city si chiar mai putin (scot din discutie extractiile cu cafele prajite bine in SC si peste).
Mi se pare ca extraxtiile sub 25 de sec si cele peste 30 de sec isi pierd din echilibru si intra in zone cu excese de nuante.
Prefer sa modific macinatura, doza sau temperatura.
De fapt eu nici nu prea mai rezonez cu acest al treilea val, cel al cafelelor prajite prea light.
Am inceput sa apreciez mai mult un gust complex si echilibrat, fata de unul cu excese ce ies in evidenta intr-un mod prea evident.

cam asta incerc si eu, dar pana cand schiopatez :D

Reply
Etiopia Guji by SunCoffe
[Image: KtFJGxv.jpg]
Now: Lelit PL92T, Kinu M47
History: Lelit PL41TEM la 9 bari, sita dus IMS, sita Ascaso Precision Filter, Saeco Poemia HD8423, Prolex Mini, Tamper Cafes Richard

Reply
kenia - yume
[Image: e581ed38a7cce785a5f25a77f28894c3.jpg]

Cuptoare | La Marzocco-uri | Rasnite | Acareturi multe multe

Reply
Etiopia LIMMU Natural prajita abia pe 1- Martie 18 gr in- circa 32 grame out -coriandru din plin
ca tot a venit marfa acum sa vad cum o depozitez..cred ca raman in pungile de la claro.
[Image: idDd5qY.jpg]
Dalla Corte Studio | honne | kinu m47 | fellow stagg | acaia s |

Reply
Din nou Kenia de la Yume, cam acida pt espresso (cel putin pt gustul meu) dar in lapte este extraordinara.
[Image: 503e6e98106e735a4432f775dbfbad6f.jpg]

Reply
[Image: x9OBUyB.jpg]
Pt cei care nu cauta fructele in cafea recomand aceasta Peru organica de la Claro.
Pentru prima data am impresionat si eu pe cineva azi cu espresso!
Lelit Bianca V3, Flair 58, Niche Zero,  Kinu M47,  Eureka Zenith 65, IMS 17g, SmartScale II

Reply
Espresso 90,2gc:
Panama Geisha SAPID, full city.
Shot echilibrat, ciocolata usor amaruie, cirese amarui, putina iasomie si ....usor sarat.
Curgere uniforma, cu corp peste mediu si o culoare bruna, frumoasa.
[Image: C32RjaD.jpg]
[Image: jLiDzVf.jpg]
[Image: H80987t.jpg]

Cappuccino, shot la 92,2gc:
Columbia+kenya+panama
Duuuulce tare, gust puternic de coicolata cu lapte.
[Image: lVQ1ZzE.jpg]

Reply
azi am incercat cafea mai putin prajita in sita single marzocco, 8.5g si desi a iesit okayish dupa parametri, nu mi-a placut deloc.
cred ca boabele mai 3rd wave iubesc updosing si merg cel mai bine pe 17+game.

Reply
...si tot Panama Geisha  by Sapid si tot full city...buna e adevarat , putin consolidata... [Image: biggrin.gif] ...[Image: ASTfb37.jpg]
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...

Reply
Guatemala st. Clara de la Origo. Foarte buna la 95°C
CREM ONE Profiler; Compak E8; Sculptor 078S; Kinu M47; VST18-20gr.
Ex: LELIT PL62S(kit profilare CS), Mazzer SJ

Reply
ethiopia chelelektu - hasbean
extrasa la 89 gc, mult mai jos decat fac eu, dar cu toate ca am pierdut din corp, s-a accentuat extraordinar gustul fructat din ea.
cappucino nu stiu ce gust are, bea doar sefu, dar zice ca ar fi buna :)
[Image: 5c57bb891f7eaa209eaae195e56655c2.jpg]

Reply
(05-03-2017, 19:32)tapughenadie Wrote: Guatemala st. Clara de la Origo. Foarte buna la 95°C

Nu ti se pare "cam" foarte acida?

(05-03-2017, 16:58)Levo Wrote: "Conjudetene" esti tare la "intaritoare", rau de tot... [Image: 10.gif]

...si tot Panama Geisha  by Sapid si tot full city...buna e adevarat , putin consolidata... [Image: biggrin.gif] ...[Image: ASTfb37.jpg]

Reply
@Cafeist

- " Conjudetene "...se mai intampla , mai ales in weekend , dar uite si una de luni dimineata mai seaca asa...fara garnitura si salata... [Image: biggrin.gif] ...( ultimele boabe din primul kg de Panama Geisha by Sapid...)[Image: IpHf6Vf.jpg]
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...

Reply
cum la mine s a terminat gheisa asa de demult ca nici nu mai stiu ce gust are, folosesc locale, ethiopia - hasbean
[Image: f1516316554b836c2010e21428f167c6.jpg]

Reply
Naravasa Sulawesi[Image: i02RRPw.jpg]
Dalla Corte Studio | honne | kinu m47 | fellow stagg | acaia s |

Reply
Indonesia, 16 gr, 25 sec.
[Image: clIw9Zf.jpg]
Acum: /Espresso/ ACS Minima DB, Eureka Atom Specialty 65 White; /Brew/ Kinu M47 Phoenix (cuțit pour-over), Hario V60 Ceramic, Hario Drip Kettle Buono 1,2 L, Hario Range Server Glass
Anterior: Gaggia Classic 2015/Gaggia Baby Millenium 2001, Fiorenzato F5 GT 64/Lelit PL043MMI

Reply
Pe cutia de ciocolata e un amonit? :)) im a geologist, sunt la sonda chiar acu.

Reply
Aha, da, da, da.
Acum: /Espresso/ ACS Minima DB, Eureka Atom Specialty 65 White; /Brew/ Kinu M47 Phoenix (cuțit pour-over), Hario V60 Ceramic, Hario Drip Kettle Buono 1,2 L, Hario Range Server Glass
Anterior: Gaggia Classic 2015/Gaggia Baby Millenium 2001, Fiorenzato F5 GT 64/Lelit PL043MMI

Reply
mix Colombia, Etiopia și Indonezia

[Image: Rsgaa19.jpg]

Reply
Doua extractii aproape identice( temperaturi diferite cu un grad), doua gusturi difrite.
Rasnita Kinu M68.
Ambele shoturi foarte echilibrate, curgeri frumoase, uniforme, corp bogat si crema delicata, cu aciditate moderata, arome diferite clare, fara nicio urma de acreala.
Sotia, care mai demult consuma totul cu zahar, a devenit mare fan espresso fara zahar. I se pare suficient de dulce ca sa nu mai doreasca nimic in plus.

Panama Geisha: [Image: qGbuQ4q.jpg][Image: 7wIVQMw.jpg][Image: IOqfDxU.jpg]

si Columbia, ambele prajite fullcity:[Image: kRmsdKX.jpg][Image: 1tL71kX.jpg][Image: ZogYAPb.jpg]

Reply
Ramas fara cafea de rezerva , am dat cep la Nicaragua - Finca Los Granadillos si nu e rea deloc , caturra nu m-a dezamagit niciodata si pentru gustul meu , este peste orice sort de bourbon cu exceptia lui Mokka si SL-34 , care sunt o alta poveste...[Image: lUHBx9I.jpg]

Fiind putin mai light , am folosit si un intaritor pe baza de ghimbir... [Image: biggrin.gif] ...

Reply
Scuze ..., de dimineata fiind ametit de somn , am uitat sa pun si punga / borcanul cu boabe...asa ca o pun acum pentru ca este aceeasi cafea...( nu mai am alta prajita... [Image: biggrin.gif] ...)[Image: gTAL1Ri.jpg]

Reply
...tot la fel ca ieri , dar mai " de post "asa...intaritorul... [Image: biggrin.gif] ...[Image: UVLO6Xg.jpg]

Reply
[Image: KXE7_Ip2hrZYQPqHljESUt-TYwq7-uU_wruH7sWQ...7-h1070-no]
Lelit Pl41TEM PID, tamper Motta 51mm, Kinu M47, Latiera Motta 350ml
EX: DeLonghi EC221.B, sita depresurizata Pavoni, duza frotare 0,6mm

Reply
(17-03-2017, 16:20)Levo Wrote: ...tot la fel ca ieri , dar mai " de post "asa...intaritorul... [Image: biggrin.gif] ...[Image: UVLO6Xg.jpg]

"Conjudetene" asta e filler nu intaritor! [Image: tongue.gif]

Reply

Forum Jump:

Browsing: 7 Guest(s)