Welcome Back Log In Create Account

Cum arata cafeaua ta de azi?

Buna dimineata,

De vreo 2 saptamini beau o cafea napoletana prajita foarte bine. Este aproape arsa dar are un gust extraordinar in cappuccino.Este o Izzo Arabica Gold. Am fost destul de reticent la idea de cumpara cafea ambalata, dar tocmai ambalajul pare sa ii fi pastrat toate calitatile.
Expobar Brewtus IV, Fiorenzato F64e, Tamper Motta,ex.Vibiemme Domobar Lever, ex.Gaggia Espresso Pure, ex Mazzer Super Jolly,ex.La Cimbali Cadet

Reply
cDoua cappuccino la micul dejun .
Tot Panama + Malawi.

[attachment=2785]

Delicioase ! 
Extractii reusite tuturor !
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)

Reply
Cam asa  a aratat astazi :-)

Si dovada:
Expobar Brewtus IV, Fiorenzato F64e, Tamper Motta,ex.Vibiemme Domobar Lever, ex.Gaggia Espresso Pure, ex Mazzer Super Jolly,ex.La Cimbali Cadet

Reply
Îți prinde bine vibiemme-ul....:)
Mazzer Major RPM variabil || San Marco Flexa cu DC brew boiler

Reply
Cam da . Impreuna cu Mazzerul se pare ca facem echipa buna!

Reply
Brazilia Santos - Sarkis
Expobar Brewtus IV, Sette 270w, Kinu M47, tamper dinamometric Concept Art 58,5 mm

Reply
Etiopia by Olivo
Expobar Leva HX (rotary pump), Honne 1.0, MK Vario, Hario scale, Hario Switch, Aeropress

Reply
Latte Macchiato :-)

Reply
Costa Rica + Malawi 
Delicioasa !

[attachment=2802]

Observatie dupa cateva luni de experimentari aproape zilnice .
Crema iese foarte bine indiferent daca am folosit lapte cu 1,5 sau cu 3,5% grasime.
Am observat insa urmatoarele diferente :
- crema din lapte cu 1,5% grasime este mai seaca , mai lipsită de dulceata si in cafea se " topește " mai repede.
- crema din lapte cu 3,5% grasime  este mai dulce si isi pastreaza consistenta mai bine " topindu-se " mai lent .
In poza crema cu lapte 1,5% grasime.
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)

Reply
Un blend facut acasa (Costa Rica, Brazilia si Guatemala), la 20 de ore dupa prajire.
(Imaginea boabelor este luata in lumina naturala, iar a cestii la lumina becurilor - ambele cu telefonul).
[attachment=2822]
Imi pare rau pentru defocus, nu am verificat bine imaginea. Am observat pentru prima data (in cazul meu) ca acea rozeta, sau incercare de rozeta mai exact, apare in relief, laptele formand o suprafata convexa  asezata parca pe crema de cafea.

In ce conditii apare efectul? (pare un joc al fortelor superficiale)
In cazul meu a fost o intamplare, prima, asa cum am spus, ca rezultat al maltratarii (in sensul unei modificari total inestetice) duzei originale.
rasnita: Mazzer Major
espressor: Lelit PL62 (HX)
prajitor "DIY"

Reply
(02-10-2015, 17:12)Adrian T Wrote:
.... Am observat pentru prima data (in cazul meu) ca acea rozeta, sau incercare de rozeta mai exact, apare in relief, laptele formand o suprafata convexa  asezata parca pe crema de cafea.

In ce conditii apare efectul? (pare un joc al fortelor superficiale)
In cazul meu a fost o intamplare, prima, asa cum am spus, ca rezultat al maltratarii (in sensul unei modificari total inestetice) duzei originale.

Eu obtin acest efect foarte des . 
Se intampla acest lucru cand reusesti ,la frotare , ca in faza de introducere a aerului sa maresti volumul cu 1/3 sau putin ma mult , din cel al laptelui folosit , nu depășești in aceasta etapa  temperaura de 37-38 gc si ai , dupa ceea, suficient de mult timp sa rotesti laptele si sa inglobezi aerul in masa acestuia, duza fiind in lapte fara a mai introduce niciun pic de aer . La final , volumul laptelui aproape se dublează dar , deoarece ramane suficient de mult timp pentru faza de          " stretching " si pana la 65-67 gc aerul are timp sa se transforme in microbule si sa formeze microcrema.
Cunosc forta aburului la Lelit Pl62 si stiu ca ai cu ce ! 
Este si motivul pentru care eu folosesc latiera de 700ml pentru a frota laptele necesar pentru 2 cesti de cappuccino , de 200 de ml . In cea de 500 de ml nu am unde sa maresc suficient volumul si sa am si loc pentru vortex . Forta aburului care iese prin cele trei gauri ale duzei arunca laptele afara .

Sunt curios sa aflu daca regăsești pașii pe care i-ai parcurs in descrierea de mai sus .
Daca nu iti aminesti , incearca sa procedezi in acest mod .
Sotia doreste o crema mai consistenta . Ca sa o obtin eu asa procedez .
In poza postata mai sus am acelasi rezultat .
Diferentele  , comparand cu poza ta consta , constau in claritatea mai buna la tine si in faptul ca in cazul tau , a trecut mai mult timp pana ai facut poza .

Reply
(02-10-2015, 18:24)RaduCarutasu Wrote: [...]
Sunt curios sa aflu daca regăsești pașii pe care i-ai parcurs in descrierea de mai sus .
Daca nu iti aminesti , incearca sa procedezi in acest mod .
Sotia doreste o crema mai consistenta . Ca sa o obtin eu asa procedez .
Desigur, respect etapele despre care vorbeai, dar... de regula nu folosesc amestecuri cu lapte (pentru mine cel putin, foarte rar).
"Impins" oarecum fiind de imaginile cu latte-art de pe forum, am incercat in ultima vreme. Dar am preferat lattiera mica, de 330ml, neavand pentru cine sa prepar doua cesti (cu lapte). Deloc simplu sa te descurci intr-un spatiu atat de mic (spre finalul texturarii, vortexul impinge laptele pana la limita lattierei).
Forta aburului era prea mare cu duza originala. Orificiile de 1,5mm diametru erau prea mult pentru lattiera mica. De aici modificarile si experimentele (nu as recomanda cuiva sa gaureasca acasa materialul duzei originale de la Lelit - am cumparat toate burghiele de 1mm din oras (19), iar in final am 0 burghie si 2 gauri reusite in inoxul dur, cu perete gros).
prajitor "DIY"

Reply
[Image: 01f2580198aff34c5c8c9383dd8ed728.jpg]

[Image: 1c2c1e9ef78d9e6828f052c5beccf422.jpg]

Nu e cea mai buna frotare a mea, dar lângă un sufleu de ciocolata și o înghețată bună de vanilie... Parca nu mai este o tragedie :)

Reply
Un blend facut acasa (Costa Rica, Brazilia si Guatemala), la 20 de ore dupa prajire.......

....Am observat pentru prima data (in cazul meu) ca acea rozeta, sau incercare de rozeta mai exact, apare in relief, laptele formand o suprafata convexa  asezata parca pe crema de cafea.

....In ce conditii apare efectul? (pare un joc al fortelor superficiale)

Am reprodus fenomenul remarcat de tine ! 
Am frotat asa cum am descris in postul anterior , deci lucrurile se confirma .
Ca o completare la cele scrise atunci pot spune ca un rol in acest aspect al desenului il are si shotul.
Am folosit boabe Malawi , prjita cu vreo 30 de ore inainte . 
Este clar ca degazarea nu a fost suficienta .
Curgerea cafelei a fost super cremoasa iar crema de lapte am turnat-o peste acest shot . 
Este evident ca dupa turnarea modelului si crema shotului s-a " topit " mai repede decat cea din lapte si a aparut fenomenul descris de tine si care se vede si in pozat eu mai jos. Gustul foarte bun iar textura lichidului placuta la atingerea papilelor .
[attachment=2825]

Reply
Ai trei de Da, poti merge mai departe!
:38:
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.

Reply
(04-10-2015, 13:19)RaduCarutasu Wrote:
...
Am reprodus fenomenul remarcat de tine ! 
Am frotat asa cum am descris in postul anterior , deci lucrurile se confirma .
Ca o completare la cele scrise atunci pot spune ca un rol in acest aspect al desenului il are si shotul.
[...]
Este evident ca dupa turnarea modelului si crema shotului s-a " topit " mai repede decat cea din lapte si a aparut fenomenul descris de tine si care se vede si in pozat eu mai jos...
Scuze pentru raspunsul intarziat (trec printr-o perioada mai aglomerata).
Da, despre acest efect vorbeam.
Este ... hai sa zicem demonstrativ (desi e putin spus) faptul ca cineva reuseste sa reproduca un efect, de orice fel. Probabil in acest timp, cei mai multi ne multumim cu o forma, fie ea doar aproximativa sau uneori abstracta, fara voie.

Un efect anume e mai curand un bonus, care in cazul meu a aparut accidental. Insa aceasta intamplare s-a produs dupa ce am obturat gaurile initiale ale duzei si am dat altele, de diametru mai mic.
(oricum, cu doar 2 gauri de 1mm, reusesc frotarea doar in lattiera mica)

De acord ca o parte importanta a intregului este shot-ul.
(cred ca micro-spuma joaca un rol important si trebuie sa sti ce sa faci cu ea - eu incerc sa omogenizez putin shot-ul inainte de turnare, sa "rup" oarecum zonele de separare micro-spuma - lichid, respectiv micro-spuma - pereti, dar nu as spune neaparat ca e o manevra corecta ci mai mult una intuitiva)

Repet, in cazul meu si duza a adus schimbari, cu originalul neobservand vreodata efectul.
(desi nici macar nu am reusit o simetrie perfecta a gaurilor, dupa "inlocuirea" celor de 1,5mm cu altele de 1mm, observ un rezultat mai bun, fie el chiar numai in lattiera mica)

Frotarea laptelui este si ea importanta, deci probabil si laptele (?) conteaza. 

Turnarea, la fel.

Trebuie sa recunosc pe de alta parte ca nu inteleg complet fenomenul (referindu-ma aici la latte art in general). Am nevoie de practica, da, e ceva firesc, dar trebuie sa inteleg ce se intampla acolo. Probabil asta cere timp.
Nu vreau sa fac afirmatii aiurea, asa ca voi testa sortimente de lapte si voi studia fenomenul inclusiv dpdv teoretic.

"Este evident ca dupa turnarea modelului si crema shotului s-a " topit " mai repede decat cea din lapte si a aparut fenomenul descris de tine si care se vede si in ce am pozat eu mai jos..."

Aici nu sunt sigur ca lucrurile stau asa, dar, din nou, pentru afirmatii clare, am nevoie sa experimentez si sa ajung la un nivel apropiat de al tau, sa am capacitatea de a reproduce oricand, usor, un desen sau de ce nu, un efect :)
Cred ca o retragere inegala a micro-spumei, nu duce la efectul mentionat in sine ci mai degraba il accentueaza. Daca ar fi asa, suprafetele superficiale de racord nu ar mai fi ... superficiale (simt ca nu sunt destul de explicit si observ ca nu ma descurc prea bine). Inca mai cred ca avem de-a face cu doua "lichide" care au coeficienti de tensiune superficiala diferiti. De aici si capacitatea de a desena. Efectul de bombaj al micro-spumei de lapte la suprafata micro-spumei cafelei, poarta cu el acea deformare datorata tensiunilor superficiale, acea aparenta de inchidere in unghi ascutit, specifica lichidelor neaderente la peretii unui vas. Cred ca apare inca din turnare, in momentul ruperii suprafetei micro-spumei cafelei.

Dar, ... in etapa asta, cred ca exagerez ... Prea multe cuvinte ...

PS: observ ca am folosit cuvantul micro-spuma atat pentru shot cat si si pentru lapte (scuze, pot accepta fara probleme si "crema", dar asocierea cu micro-spuma, pentru mine este ceva mai reala, in ambele situatii).
prajitor "DIY"

Reply
[attachment=2836]

Adrian T ,

am facut acelasi tip de crema si am turnat peste un shot realizat din aceeasi cafea ca cea de data trecuta.
Acum boabele au vreo 7 zile de la prajire iar degazarea este totala .
Curgerea din timpul extractiei nu a mai fost la fel de pastoasa , de cremoasa iar desenul nu a mai iesit in relief .
Lumina nu avantajează ir pozele cu telefonul nu prea au claritatea dorita  :@ !

Reply
[attachment=2837][attachment=2838]Primul meu cappuccino derivat dintr-un expresso cu guler frumos si prima mea crema de care sunt incantat !
Modelul s-a dorit un trandafir ...dar asa e cand vrei prea mult ...aduce mai mult cu un ciulin :) !
#ROCKET R NINE ONE , #ROCKET SUPER FAUSTO/Red Speed , #AILLIO BULLET R1 V2 , #Acaia Lunar
#Brewtus IV , #Honne Slim  ;   #Ibric , #MK. Vario
Accesorii ROCKET , MOTTA , IMS , Tamper dinamometric ECM , altele

Reply
Scotian :)

https://en.wikipedia.org/wiki/Thistle#Or...f_Scotland

Reply
[Image: 41cd439f910299f9783462a7018e7d94.jpg]
[Image: 1b09e6b3f79ac907e8a3a85890e80d75.jpg]
Plecând de la un desen al lui Sebastian Farcaș, care m-a impresionat, acum încerc sa fac mai multe forme în ceașcă, dar încă am probleme cu centrarea.

Reply
Intr-un am faci flori de nunta daca insisti.
Bravo!
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.

Reply
:) Merci. Evoluția nu e spectaculoasa cu un latte pe zi..

Reply
Mi se pare ca arata excelent. [emoji106]
Dacă dai și lecții în timpul liber ma abonez și eu. [emoji3]
Honne, Ceado E37S, Expobar Brewtus IV

Reply
Eeeee , alta etapa !

Reply
Va mulțumesc. Mie nu mi se par foarte reușite dar o sa mai încerc :)

Reply
Ca tot a fost luni și trebuie sa respectam agenda:
[Image: 27860d8b4f60196765cfed0de09d27e6.jpg]

Uitați cum arata 3g de robusta într-un shot din 20g de cafea (cu lapte...ca 3g mi se par cam multe sa bei shot-ul simplu):
[Image: 5819a7ae8e470df85e77d815444bdf69.jpg]

Face minuni la aspect...

Reply
De unde robusta? Banuiesc ca e ceva de calitate. Sau merge si ceva gen lavazza gusto forte sau altele de vending?
Brasilia Club, Kinu Simplicity, Comandante, Kingrinder P0, Mignon Specialita.
ex: Gaggia Espresso, Color; Quamar T80, Macap M2D, Feldgrind 2.

Reply
Mi-a adus un prieten din Italia jumătate de punga...i-a plăcut blendul dintr-o cafenea și a cerut o punga...iar oamenii i-au dat robusta cu care făceau blendul :) se pare ca e de calitate, omul îmi spunea ceva de 19 euro/kg...

Reply
Nu sunt deloc priceput in desene...cum arata cafeaua facuta cu Gastroback?[attachment=2855]

Reply
Mai relevanta este o filmare, iar si mai relevant este gustul.

P.S. Nu am zis ca nu avem voie pe forum cu doua username-uri? O sa sterg din nou acest user cu tot cu postrea de mai sus si te rog sa repostezi cu username-ul tau pe care il folosesti de obicei, adica cel fara 01.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply

Forum Jump:

Browsing: 7 Guest(s)