(04-10-2015, 13:19)RaduCarutasu Wrote: (02-10-2015, 17:12)Adrian T Wrote: ...
Am reprodus fenomenul remarcat de tine !
Am frotat asa cum am descris in postul anterior , deci lucrurile se confirma .
Ca o completare la cele scrise atunci pot spune ca un rol in acest aspect al desenului il are si shotul.
[...]
Este evident ca dupa turnarea modelului si crema shotului s-a " topit " mai repede decat cea din lapte si a aparut fenomenul descris de tine si care se vede si in pozat eu mai jos...
Scuze pentru raspunsul intarziat (trec printr-o perioada mai aglomerata).
Da, despre acest efect vorbeam.
Este ... hai sa zicem demonstrativ (desi e putin spus) faptul ca cineva reuseste sa reproduca un efect, de orice fel. Probabil in acest timp, cei mai multi ne multumim cu o forma, fie ea doar aproximativa sau uneori abstracta, fara voie.
Un efect anume e mai curand un bonus, care in cazul meu a aparut accidental. Insa aceasta intamplare s-a produs dupa ce am obturat gaurile initiale ale duzei si am dat altele, de diametru mai mic.
(oricum, cu doar 2 gauri de 1mm, reusesc frotarea doar in lattiera mica)
De acord ca o parte importanta a intregului este shot-ul.
(cred ca micro-spuma joaca un rol important si trebuie sa sti ce sa faci cu ea - eu incerc sa omogenizez putin shot-ul inainte de turnare, sa "rup" oarecum zonele de separare micro-spuma - lichid, respectiv micro-spuma - pereti, dar nu as spune neaparat ca e o manevra corecta ci mai mult una intuitiva)
Repet, in cazul meu si duza a adus schimbari, cu originalul neobservand vreodata efectul.
(desi nici macar nu am reusit o simetrie perfecta a gaurilor, dupa "inlocuirea" celor de 1,5mm cu altele de 1mm, observ un rezultat mai bun, fie el chiar numai in lattiera mica)
Frotarea laptelui este si ea importanta, deci probabil si laptele (?) conteaza.
Turnarea, la fel.
Trebuie sa recunosc pe de alta parte ca nu inteleg complet fenomenul (referindu-ma aici la latte art in general). Am nevoie de practica, da, e ceva firesc, dar trebuie sa inteleg ce se intampla acolo. Probabil asta cere timp.
Nu vreau sa fac afirmatii aiurea, asa ca voi testa sortimente de lapte si voi studia fenomenul inclusiv dpdv teoretic.
"Este evident ca dupa turnarea modelului si crema shotului s-a " topit " mai repede decat cea din lapte si a aparut fenomenul descris de tine si care se vede si in ce am pozat eu mai jos..."
Aici nu sunt sigur ca lucrurile stau asa, dar, din nou, pentru afirmatii clare, am nevoie sa experimentez si sa ajung la un nivel apropiat de al tau, sa am capacitatea de a reproduce oricand, usor, un desen sau de ce nu, un efect :)
Cred ca o retragere inegala a micro-spumei, nu duce la efectul mentionat in sine ci mai degraba il accentueaza. Daca ar fi asa, suprafetele superficiale de racord nu ar mai fi ... superficiale (simt ca nu sunt destul de explicit si observ ca nu ma descurc prea bine). Inca mai cred ca avem de-a face cu doua "lichide" care au coeficienti de tensiune superficiala diferiti. De aici si capacitatea de a desena. Efectul de bombaj al micro-spumei de lapte la suprafata micro-spumei cafelei, poarta cu el acea deformare datorata tensiunilor superficiale, acea aparenta de inchidere in unghi ascutit, specifica lichidelor neaderente la peretii unui vas. Cred ca apare inca din turnare, in momentul ruperii suprafetei micro-spumei cafelei.
Dar, ... in etapa asta, cred ca exagerez ... Prea multe cuvinte ...
PS: observ ca am folosit cuvantul micro-spuma atat pentru shot cat si si pentru lapte (scuze, pot accepta fara probleme si "crema", dar asocierea cu micro-spuma, pentru mine este ceva mai reala, in ambele situatii).