Welcome Back Log In Create Account

Cum arata cafeaua ta de azi?

Nu beau espresso indulcit de obicei, dar la aceasta cafea am pus ca experiment deoarece aveam o banuiala ca va iesi o cafea ca un compot sau suc cu zahar, ceea ce a si iesit :D 

Am pregatit cafeaua in filtru ca la orice espresso, am tampat, dupa care am pisat niste cuburi de zahar brun intr-o ceasca pentru ca asa ceva aveam in casa, am presarat cam 8g de zahar peste cafea, dupa care am tampat iarasi usor si am facut espresso ca de obicei. Nu stiu care e recomandarea generala la astfel de espresso si cum ar putea afecta zaharul unele aparate, eu am incercat la Flair unde am si "puck screen" sandwich peste zahar si nu are ce altceva sa fie afectat, e ca un alt espresso la mine daca pun zahar.

Am sita VST de 20g, deci nu am avut probleme cu extra zahar peste stratul de 19g de cafea.
Flair 58, DF83V
Lelit Anna, William

Reply
Noir Coffee Roasters - o Guatemala (Huehuetenango) pe gustul meu (si espresso si latte)  Rolleyes :57:
Cestile imi plac la nebunie - o colaborare foarte reusita intre Noir & Logo CupsCool
[Image: IKUmdXu.jpg]
Lelit Elizabeth PL92T V2 | Niche Zero | Kinu M47 Phoenix | Bravo tools 

Reply
Eu am pus 3g amestecate in cafea. A ieșit nasol la gust.
16g - Sumatra Urang Utan

[Image: b6c1fb1f3a68b447a3b225490088c349.jpg]
Current: Rocket R91, Honne V2, V60, Cantar Hario, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress, Kinu M47
Previous: Dalla Corte Studio, Izzo Duetto 3, Lelit HX, Honne Slim Custome

Reply
se numeste cuban espresso :D
Now: Lelit MaraX | Timemore 078S | Timemore Black Mirror | Flair Signature | Skywalker Roaster | Kingrinder K2
Past: Lelit PL81T Grace | DF64 | Cafflano Kompresso | Staresso Mirage Pro

Reply
(22-01-2023, 20:19)Mihai.B Wrote: A ieșit nasol la gust.

Foarte posibil, si eu cand am incercat prima data cu alta cafea nu am putut-o bea, dar asta cu care am facut a fost o combinatie neasteptata.
Flair 58, DF83V
Lelit Anna, William

Reply
Mă gândeam că o mai îndulcesc pentru că e prăjită prea mult. Nu a ieșit ce trebuie chiar și la 89C
Current: Rocket R91, Honne V2, V60, Cantar Hario, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress, Kinu M47

Reply
BRAZILIA Cemorrado Sweet (scor sca 83.5), prajita acum 6 zile. ( total 14min 30sec, 2min50sec de la FC )
Miroase placut, nu sunt arome fantastice evidente (sau cel putin eu nu le disting). Ramane o senzatie de dulce la final. Foarte incantat ... mai ales pentru o cafea verde atat de iefina.  :D
[Image: r4cnTnSl.jpg]

Reply
YUME -eclectic
India
[Image: 5eacf1ccc4628a04a0dd9e290f182f6c.jpg]
ECM classika pid, Eureka Mignon Specialita 16cr

Reply
Noanțe de Sumatra
16g rasnire - 32 secunde - 105ml în ceașca - profil custom

[Image: b0f4e94ed541c3e6aa7f67baaadba361.jpg]
[Image: d31df316fd45f183b7dd0d3a131b5969.jpg]

Reply
Panama geisha Auromar ironman lot.

O cafea extraordinara care in functie de gradul de prajire ofera note foarte fresh intre miile de cafele procesate/murdare.

Prajire foarte light- gust foarte floral (iasomie, zambile, lavanda) aciditate super citrica (limonada, bergamota=lime) aciditate cu aftertaste care ramane. Note light de litchii.

Prajire optima (8 secunde in plus) nectar de portocale, cremozitate si dulceata de litchii, o dulceata incredibila la temp peste 50C.
La temperatura corpului (unde gustam cel mai bine) avem un mix de citrice, litchii, super floral, iar la temperatura camerei e o limonada de lime si lamaie.

Pacat de pret, ca as putea sa beau asa ceva zilnic. Prefer o extractie mai mica (22-23% ±1.5 tds) in cazul celei light am extras prea mult, 28% cu 1.93 tds (am diluat cu apa pana la 1.5 tds). Prajirea mai light va da mereu extractii mai mari.

PS: nu cautati pretul

[Image: AfZRXm0.jpg]
5 rasnite kinu+POB, Fellow Aiden, Roest Ultra

Reply
[Image: tfAvOQQ.jpg]
Flair 58 | Cafesing Orca GO Ghost | Ceado Hoop | April Brewer | Hario V60 Switch

Reply
Ethiopia spalata de la Kaffa (am cumparat o punga prajita si cateva kg de verde ca sa am referinta):

[Image: 4hTuARh.jpg]

pe brewerul transparent e kinu la 3+2 ture 14 g/240g apa la 94C (50ppm total, 2.7 dH) eliminat chaff,
bloom cu 40g + WDT agresiv, turnat inca 60g si apoi ultimele 140g puse prin gabi dripper

22% EY/1.51 TDS, am pus intentionat kinu pe timemore brewer b75 pt ca nu se infunda, si stiu ca pe kinu se infunda mai usor.

[Image: wKnK7hO.jpg]

pe brewerul April e timemore sculptor la 6 pe dial 18g/265g apa la 94C - aceasi apa, eliminat chaff, bloom cu 100g apa (50g circular+50g normal)- apoi inca 50g circular si 50g normal si ultimele 65g le-am turnat prin gabi dripper. De ce gabi dripper? pt ca ethiopia tinde sa se infunde, iar agitatia mica de la gabi dripper reduce din corp/astringenta si nu se infunda, drept dovada amandoua brew-uri le-am terminat intre 2:30-2:42 

23.5% EY 
[Image: jFvDafj.jpg]

Sa vorbim despre gust:

kinu- foarte dulce si clean cand e la temp mare, piersica alba, un pic de alune/sambure de piersica discret/ prune galbene, aciditate medie, corp slab, caramel. la temperatura medie este balansat, la temperatura camerei sau sub 30C incepe sa piarda teren si gust, si devine flat mai poti sa gusti chestii dar devine soft

timemore-  aciditate vibranta puternica pe tot spectru de temperatura, note florale dominante (ceai infuzat de flori cu o usoara amareala specifica plantelor), piersica coapta, aciditate citrica dominanta care tine mult dupa ce bei, ca un coating lasat de o limonada dulce. La temperatura camerei isi pastreaza bine aromele definite, nu devine flat.

Acum desigur ca se pot face 50 de brew pe fiecare rasnita ca sa ajustezi reteta castigatoare pe fiecare, desigur ca poti sa aduci mai multa aciditate pe kinu crescand temperatura, sau marind TDS, insa consider ca deja la 22 si 23% ey sunt destul de sus, mai ales pe o ethiopia spalata care in 2021 si 2022 a avut cropuri ce lasa de dorit. Adica si aici am un usor gust de aluna/migdale ala e din recolta, nu ai ce sa-i faci. 

Si aleg/sortez fiecare doza individual, nu sunt quakeri vizibili.

Reply
Am avut o Etiopia care mi-a infundat toate combinatiile de filtre si drippere ce le-am avut prin casa, chiar si la macinare mai grosiera. Cu ocazia asta mi-am dat seama si cat de lente sunt filtrele cafec fata de cele de la hario si april. Deci wdt se face dupa bloom, eu am incercat initial inainte, apoi ultraagresiv dupa si am reusit sa gauresc filtrul de hartie (pe V60) Blush Pentru o turnare cat de cat repetabila am folosit Dripper Assist Hario de la inceput, pe toate combinatiile utilizate. Gabi pare ca are mai multe gauri si alta distributie a acestora.
Ce inseamna wdt agresiv? 10s, 30?
Dripperul Timemore se infunda mai greu decat cel de la April? De V60 nu mai intreb ca acolo a inceput fundatura.

Reply
doar Cafec light este foarte lent. Celalalte sunt mai rapide ca Hario, testat de mine.
Toata lumea are problemele cu Etiopiile, dar chiar si cu 5 turnari, iese o cafea super buna. Dar daca ai probleme:
1.ai rasnita proasta care produce multe fines
2.nu ai filtre oarecum rapide
3.ai prea multa agitatie
4.nu sta pana la ultima picatura, ridica v60-le mai devreme. cum am mai zis, torn apa de 5 ori, care nu prea e recomandat la Etiopii si light roast, doar ca la ultima turnare, stau 30 de secunde si-l arunc, iar cafea este foarte buna, nu doar fiindca zic eu asta:) adica pentru mine pentru 20g/300 apa treaba se termina la 4 minute pe v60.
zp6/v60 

Reply
(29-01-2023, 11:58)bobitad Wrote: doar Cafec light este foarte lent.

De la Cafec, doar asta l-am avut atunci Smile

Reply
Dar și cafec light ar trebui sa fie mai rapid decat filtrele hario la punga, in set de 100. Hario la cutie, set de 20, sunt similare cafec light. Astea sunt concluziile mele, fără wdt fără artificii și in mare parte retete similare tetsu.
Acs Evo leva - bentwood v63 - kinu m47 classic+brew burr - V60

Reply
cafec light s-au schimbat din cate am inteles eu, odata erau rapide, acum sunt cu 2 minute mai lente ca restul. Alea la cutie s-au schimbat si ele, le-au facut cu chestile din aia ca la alea de 100, nu stiu daca au schimbat si compozitia. cauta pe home-barista sau reddit ca-s destule discutii.

aici e o comparatie: https://www.youtube.com/watch?v=HfVjGx1x7Ds&t=90s

dar ajunge cu atat offtopic:) tetsu e sefu lor. cu aceesasi tehnica a mai castigat si ala care l-a antrenat pe Matt Watson si desigur Matt.
zp6/v60 

Reply
(29-01-2023, 12:11)adiszep Wrote: Dar și cafec light ar trebui sa fie mai rapid decat filtrele hario la punga, in set de 100.

Atunci cu acea etiopie problematica, am testat viteza de filtrare numai cu apa, fara cafea. Pentru 200ml , cu filtrul de hartie hario toata apa s-a scurs in aprox. 30s, prin filtrul metalic hario fara hartie in aprox 20s, prin filtrul april in aprox 35s, in cazul filtrului cafec light dupa 60s s-a scurs 90-95% din apa, dupa 100s inca mai era apa in varful conului si apoi l-am aruncat :D

(29-01-2023, 12:26)bobitad Wrote: dar ajunge cu atat offtopic:)

Da, poate muta cineva discutiile pe topicul de V60 sau April, ca Timemore B75 inca nu are . Smile

Reply
Așa arată cafea mea de azi trecută prin AI-ul Midjourney
[emoji16]
[Image: 71be75f226fd472904c04c81771d5a22.jpg]

Reply
[Image: 0zqTpzX.jpg]
Flair 58, DF83V
Lelit Anna, William

Reply
Kaffa ethiopia spalata, v60 filtre stock, kinu simplicity la 1+8 ture. 17 g doza, bloom +wdt, apoi o turnare la 6 g/s

Gust bun, citric, dulce, floral puternic, un usor aftertaste de alune. Am aceasi cafea verde de la ei, prefer prajirile mele.

[Image: LHujJgd.jpg][Image: C5I3Xl5.jpg][Image: hw1ZKwS.jpg]

Reply
[Image: ee2bH1Y.jpg]
Flair 58, DF83V
Lelit Anna, William

Reply
Columbia Guava El Vergel, Dropshot.
[Image: Og3fEJH.jpg]
Lelit MARA X,  Lelit PL72 William - Hario V60, Sculptor 078,
1Zpresso K-Plus, Kinu Simplicity.

Reply
COSTA RICA TARRAZÚ, NOIR COFFEE ROASTERS[Image: 8DnyBkf.jpg]
Lelit Elizabeth PL92T V2 | Niche Zero | Kinu M47 Phoenix | Bravo tools 

Reply
[Image: ARICxyc.jpg][Image: 6kxRpWe.jpg]
Now: Lelit MaraX | Timemore 078S | Timemore Black Mirror | Flair Signature | Skywalker Roaster | Kingrinder K2
Past: Lelit PL81T Grace | DF64 | Cafflano Kompresso | Staresso Mirage Pro

Reply
Milkyway și o crema de lapte ce a ieșit grozav![Image: 83b597ea2d58f37321b3d0c6ca63a40f.jpg]

Trimis de pe al meu SM-S908B folosind Tapatalk
Home kit: Lelit Bianca V2, Eureka SD.
​​​​​​Remote kit: Staresso Mirage Pro, kinu m47 classic.

Reply
Dulceata Zeilor  :D
[Image: nqcUB2x.jpg]
Lelit Bianca V2 | Giota Pro 83 | Niche Zero | Bravo tools | Duomo 8 | VST, IMS baskets | Kompresso/Krinder
Past: | Honne | G-iota 64 | Fiorenzato F64 EVO | Quamar T48 AUT | Rancilio Rocky | Rancilio Silvia V3 | Reg Barber Tall C-Flat |

Reply
Wow! Cum arată!!!!!!!! :)

Pe honne sau niche e rasnita?
Bezzera Unica PID | Eureka Atom65 Touch| Kinu Phoenix | Loveramics | VST 

Reply
Nu stiu cat de precis e rez afisat pt ca n am folosit filtre (am vz ca cei de la difluid le cinsidera necesare pt espresso), dar ce a iesit, e fix pe gustul meu - V60, reteta Fluid Coffee, Kinu, cutit PO. Buna si Alchemist de la Dak, aceeasi reteta. 
[Image: i9e9iet.jpg]  [Image: 72u4jSm.jpg]
Lelit Bianca V3, Cafflano Kompresso, V60, Aeropress, Orea, DF64V, Kinu Simplicity, Comandante C40 , Past # Lelit 042 Emi +Pid, Niche zero

Reply
De unde ai luat refractometru?
Și cât a costat?

Mulțumesc
Bianca V3 Black <> FlairPro3 <> Ikape58<>EurekaSD <> BravoTools <> KinuM47Clasic <> FellowStaggEKG <> HarioSwitch <> Paragon Nucleus <> Refractometru <> Prajitor Nucleus Link
Past : Mara X

Reply

Forum Jump:

Browsing: 5 Guest(s)