Welcome Back Log In Create Account

Cum arata cafeaua ta de azi?

He he he… tot Mama Tere
[Image: d3377eaba89aa57078aece1bac37f1fd.jpg]
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Columbia, El Diviso, Pressco - pentru mine, in top 3 pentru anul 2022 :)
[Image: qLHhmBu.jpg]
Lelit PL62X MaraX | Niche Zero | Logo Cups

Reply
La multi ani!

Inchei cu Ethiopia Haylissa Olocho naturala prajita de Sey (cea mai buna prajitorie de elita din America (inclusiv Canada).

Boabele sunt destul de proaste ca si calitate, multi quakersi, shell, mutatii genetice. Gustul este okay mango, trandafir, capsuni, retrogust ciocolata alba si apoi un iz de pielita de alune.

Am tras de ea pt ca prajesc foarte light, in cafenea extrag mult din cafelele pe care le servesc la clienti.

Per total oarecum multumit, pana am aflat pretul pe punga: 27 euro/250g pt o ethiopia banala, cu sortare proasta. 

Am incheiat calendarul, au fost in el ethiopia naturale mult mai bune de la JB, Leuchtfeuer si Lucky Cat  la jumate de pret inca.

[Image: bV7H0DZ.jpg][Image: aH5C1TH.jpg][Image: V0Rp41Q.jpg][Image: blZIjRI.jpg]
5 rasnite kinu+POB, Fellow Aiden, Roest Ultra

Reply
Yume - Costa Rica Chacon si Columbia Abdias

[Image: 0kzrmbJ.jpg][Image: B5i5FtI.jpg][Image: Hf6TZ4M.jpg]
Lelit Bianca V3, Cafflano Kompresso, V60, Aeropress, Orea, DF64V, Kinu Simplicity, Comandante C40 , Past # Lelit 042 Emi +Pid, Niche zero

Reply
[Image: fMg7NVT.jpg]Columbia Decaf @Nomad

Reply
El Kapitan https://imgur.com/a/jiEzecZ
Espresso:ProfitecDrive|MahlkonigE65Gbw
Filtru:LagomCasa|V60|Orea
Deplasare:Kinu|Picopresso|Pipamoka
Foste:Bellona|BezzeraUnica|BentwoodV63|Niche|Sculptor64|Atom75|Df64&83|Libra&Oro|Ode

Reply
O curgere frumoasa pusa în evidență de pozele potrivite. Sper ca și gustul a fost la înălțime. @ Carmi [emoji846]
Bianca V3 Black <> FlairPro3 <> Ikape58<>EurekaSD <> BravoTools <> KinuM47Clasic <> FellowStaggEKG <> HarioSwitch <> Paragon Nucleus <> Refractometru <> Prajitor Nucleus Link
Past : Mara X

Reply
Gelana Gheișa 18 in 40 out 25 sec
https://imgur.com/a/HT6xseU
Espresso:ProfitecDrive|MahlkonigE65Gbw
Filtru:LagomCasa|V60|Orea
Deplasare:Kinu|Picopresso|Pipamoka
Foste:Bellona|BezzeraUnica|BentwoodV63|Niche|Sculptor64|Atom75|Df64&83|Libra&Oro|Ode

Reply
Etiopia-Barshaker
[Image: 01be8b8f37310311e46f92c57ef06aeb.jpg]
ECM classika pid, Eureka Mignon Specialita 16cr

Reply
Kenya de la PapaJacques

[Image: wjFGxIi.jpg]
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979

Reply
Tot Mama Tere.
[Image: f92a55d36748b081016943301b161652.jpg]
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Mihai L eu unul nu am reusit sa termin Mama Tere, daca dupa Diego Bermudez din acelasi lot mi-a parut extrem de rau ca s-a terminat, Mama Tere sigur nu voi mai incerca vreodata.
Flair 58, DF83V
Lelit Anna, William

Reply
Nici eu nu m-am înțeles cu Mama Tere (filter roast). Nici V60 nici espresso.
Acs Evo leva - bentwood v63 - kinu m47 classic+brew burr - V60

Reply
E usor sa o dai in bara, mai ales la ce processe scot astia pe cafele (nu ca ar fi transparenti cu tot ce fac cu boabele).

In fine, pentru cei care aveti cafele procesate si sunt prea greoaie, funky, borhot folositi urmatoarea reteta:

rasnire fina-medie astfel incat timpul total sa fie 1:45-2:10 max , nu aveti ce cauta in 2:30-3 min, exclus.
folositi filtre ce curg normal, nu abaca medium- astea curg rapid
folositi temperatura apei de 85-88C (85C la bloom si 88c la brew)

Reteta:
12 g fine grind, bloom cu 30ml apa  faceti WDT- apoi turnati tot ramas pana la 200ml.  Apoi gustati cafeaua, daca este robusta, aromele nu vine si nu are complexitate, turnati 10ml de apa rece peste, si gustati iar. 

Cafelele hyper-procesate, se extrag mult mai usor decat cafelele normale, asa ca timpul de brew trebuie scazut mult, iar apa adaugata peste scade TDS-ul care o sa fie mare, iar perceptia de greoi/acid/acru o sa se diminiueze.

Reply
Mama Tere e procesare black honey. Curatica as zice, fara procesari fancy.

Reply
(31-12-2022, 13:21)hbvlad Wrote: Columbia, El Diviso, Pressco - pentru mine, in top 3 pentru anul 2022 :)
[Image: qLHhmBu.jpg]

da, daca nu este arsa

Reply
Prima achizitie de la Pressco, prima punga desfacuta. Genul de cafea care imi place mie - gust bun fructat in ratie 1:2 din 18g, destul de buna si intr-un compromis "mai lung" - 20g in 50g out

[Image: Jo515KU.jpg]

[Image: qex4Iba.jpg]
Flair 58, DF83V
Lelit Anna, William

Reply
Aeropress 5 min imersie +2 minute apasat.

1 hartie+prismo.

Cafeaua e cea care a castigat locul 1 la barista si brew pe regionale in Norvegia. Sunt prieten cu cel care a castigat si mi-a dat si mie niste cafea, dar se gaseste si pe site. Ieri au fost compionatele locale SCA pt barista si brew, am fost pe post de cronometru pt participanti, am avut ocazia sa stau dupa tejghea si sa vad ce se intampla. Am si gustat majoritatea cafelelor preparate.

Asta e cafeaua:

https://www.jacu.no/products/rogelio-esp...ic-natural

Prajire medie, mai dark decat ce prajesc ei washed, dar super dulce si inca clean, fara funk.

[Image: yzQk92u.jpg][Image: giUtkWU.jpg][Image: mf0pvYn.jpg][Image: axIyreJ.jpg][Image: 7xXq7c2.jpg]

Reply
(16-01-2023, 14:17)Darsidius Wrote: Aeropress 5 min imersie +2 minute apasat.

E reteta doar pentru degustat/evaluat cafeaua sau e si pentru consum de zi cu zi? La acesti timpi nu sunt sanse sa aiba si foarte multa cofeina bautura?
Flair 58, DF83V
Lelit Anna, William

Reply
reteta normala pt cafeaua de zi cu zi, insa pentru cafele exlusiv light din care daca nu tragi au gust de fan, vorbim de prajiri nordice, light, nu omniroast.

Cauta Jonathan Gagne aeropress recipe pe google.

https://aeroprecipe.com/recipes/jonathan-gagne

Reply

.......

[Image: mf0pvYn.jpg]

In imaginea cu cele 3 boluri. Ce este in bolul din dreapta (spre coltul dreapta jos) este prajire light nordica (pana acum nu am vazut asa ceva in pungile de la noi) si ce este in mijloc e prajire omniroast?

Reply
Este interesant, am citit pe blog. Nu cred ca am cum sa incerc aceste retete, cafea "super light" nu cred ca am avut niciodata. La Kinu Simplicity am cutitele standard probabil de espresso, tu parca ai scris odata ca ai de brew si in poza vad si ceva electric, deci nu stiu in ce masura ar lipsi doar cafeaua.
Flair 58, DF83V
Lelit Anna, William

Reply
(16-01-2023, 15:21)edri Wrote:

.......

[Image: mf0pvYn.jpg]

In imaginea cu cele 3 boluri. Ce este in bolul din dreapta (spre coltul dreapta jos) este prajire light nordica (pana acum nu am vazut asa ceva in pungile de la noi) si ce este in mijloc e prajire omniroast?

Cafea macina- cafea prajita-cafea verde, e o prezentare in timpul competitiei, multa lume face asta, inclusiv Patrick Rolf.

Reply
Apa la ce temp?

Sent from my SM-G996B using Tapatalk

Reply
Temperatura se foloseste in functie de cafea 90-96C nu am cum sa-ti raspund, incearca. De obicei cand incerci ceva nou e bine sa faci de 3-5-10 ori pana te convingi daca iti place sau nu. Daca probezi o data si nu iese atunci mai bine nu probezi.

Eu am folosit 96C scrie pe kettle in poza.

Reply
Un mic coffee meeting ieri, 7 feluri de boabe in 7 brew-uri in 2-3 ore.

Langøra  am deschis doar columbia black lime- un gust si miros de lemongras puternic, un fel de rahat galben mentolat, cam aia e senzatia. Cafeaua arata bine dar gustul era cam fad, ca si cum era un pic flat cafeaua si la aciditate si la complexitate. Prietenul ce a venit cu ele a confirmat ca facut brew acasa din ea pe clever si v60 si a avut aceleasi rezultate stranii.
Plus nu exista data de prajire sau note desriptive pe punga ori online, ca sa nu mai zic ca nu ai nici un detaliu cu ce batch este, ce recolta, nimic despre ferma.

Johan& Nystorm
O panama naturala cu fructe tropicale. Defapt am ginit-o de la deschiderea pungii. O cafea jalnica infuzata dar nu gasesti informatiile astea pe punga ori pe site.

Gustul ala de sirop sintetic de topping de capsunele, apoi o senzatie de ulei de cocos, si o dulceata fake.
Cum iti dai seama ca sunt boabele infuzatE? ia niste quakeri si mesteca, daca au gust inseamna ca e pompata cu arome la ferma, i-a facut baie speciala.

Kenya tot de la ei parea o cafea prajita bine, insa la deschiderea pungii ne-a lovit un miros de afumat (cum miroase o slanina afumata) care s-a transmis imediat si in ceasca.

Am mai baut o kenya prajita de mine- cam ierboasa- under- subdezvoltata- note slabe de fructe rosii, acida, lipsa dulceata sau retrogust de fan.

Si o Panama auromar geisha prajita tot de mine- asa da, nectar de portocale, super florala (jasomie, lavanda) prajitura cu lamaie, super clean si aftertaste placut, nu flat.

Eu am renuntat de la inceputul anului sa mai prajesc sau cumpar cafele naturale de orice fel. Vad ca ma simt nevoit sa adaug pe lista de suspendare si Columbia, pt ca nemernicii astia fac tot felul de scheme si nu zic nimic despre ele.  Cele mai infuzate,procesate, adaugate cafele vin de acolo cu Diego Bermudez in frunte.

Mai am o columbia black lime +mosto (adica fac o pasta din pulpa de cirese de la alta cafea si inmoaie boabele in ea). Mai nou iau boabe de typica/bourbon si le inmoaie in pulpa de geisha, si prin varii metode de marketing (greseli) cafeaua typica/bourbon a devenit pe punga Geisha cu numele, a fost botezata in sucul magic.

[Image: becAkm6.jpg]
[Image: zsppXkp.jpg][Image: 7Sat6Zy.jpg]

Reply
Cafeaua ca si cafeaua - dar privelistea este de vis! :) :77:
Lelit PL72 William, Lelit PL92T Elizabeth, Kinu Phoenix

Reply
Stereo Coffee - Rusia (un amic) mi-a trimis niste sample-uri, iar columbia turbata...dar asta e deja prea de tot, stiti ca e la moda Sidra la competitii:

miros puternic de parmezan, branza cu mucegai albastru, fructe fermentate- pepene galben

gust de pepene rosu, banane, pepene galben usor fermentat, aciditate citrica- zeama de lamaie la cald, aciditate lactica-lapte la mediu, aciditate tartarica- struguri/kiwi la rece.

Mi-a trimis si prajita si verde sa incerc. Boabele miros puternic a otet.

Si cred ca astia spala cafeaua dupa fermentare cu solutie salina, pt ca desi extrag 24% ey are gust sarat, si sarea inhiba senzatia de amareala din prajire, iar boabele de genul asta super procesate se prajesc mai rapid si arata dark/aproape cu ulei pe ele.

[Image: b7EwS6I.jpg]

Reply
Genul de cafea care nu are gust de cafea din cauza (sau datorita, dupa caz) hyper-procesarii care te loveste de cand deschizi punga.

Am facut-o la aeropress, esspresso simplu, espresso cu strat de zahar in portafiltru, azi un fel de long black mai lung, isi mentine caracteristicile in orice configuratie, deci nu cred ca e recomandat cuiva care nu e obisnuit cu asa ceva, in sensul ca daca iei de pe strada un om si ii zici "hai sa-ti dau o cafea buna!" s-ar putea sa iti dea cu ea in cap :D

[Image: WxQeKUi.jpg]
Flair 58, DF83V
Lelit Anna, William

Reply
Ce și cât zahar pui in portafiltru? Amesteci cu măcinătura sau pui peste puc?
Current: Rocket R91, Honne V2, V60, Cantar Hario, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress, Kinu M47
Previous: Dalla Corte Studio, Izzo Duetto 3, Lelit HX, Honne Slim Custome

Reply

Forum Jump:

Browsing: 4 Guest(s)