Welcome Back Log In Create Account

Cum arata cafeaua ta de azi?

@Levo inteles, ma duc sa caut info despre alde Decent astea
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>

Reply
... Ei asa se lauda ( imag. / grafic ) ... dar eu nu ma iau dupa ei ... Cool ... practic taica , ( pe probate ... Cool ... )

[Image: 2aOafSI.jpg]
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...

Reply
ce Geisha, mr. Levo?
Espresso: Vesuvius Evo Leva + Zerno Z1, Pullman BigStep 54.9mm (custom made), BooKoo Mini scale
Brew: Tsumabe/Orea/V60 porcelain/Hario Neo + Timemore Sculptor 078, Bookoo Ultra scale
Travel: Orea V3 MKII/Orea V3 mini/Hario V01 Neo, Outin Nano + 1Zpresso Q/Kinu M47

Reply
(28-10-2018, 22:47)vladdooo Wrote: ce Geisha, mr. Levo?

... Pai ... tot de la Sapid  / Los Lajones / Panama .
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...

Reply
Ethiopia Meteku @ Stravagante Caffe
17.1gr în >> 34.3gr out, 25sec

Un corp plin, cu note predominante de piersică și cireșe negre. Aciditatea este un pic ridicata (citrica) dar este pe gustul meu [emoji847][Image: e95a05af14adcb697d3cc2200c569209.jpg][Image: 85009f6584ffabfcfef2ef42ca0c6bc1.jpg]
New Eq: Bentwood, PL162T, PLA481A, PLA482A0, PL105, Tamper Autonivelare DYI;
Vacation Eq: Hario, Kalita, Kompresso;
Past Eq: Atom 75, PL042TEMD, PL105, PL100, PL121, PL82T, PL105, PL100PLUS, PL121PLUS;

Reply
Stiu cum arata cafeaua mea de maine, tocmai ce am intrat in posesia ei. Ceva mai special.

[Image: 57q4P7O.jpg][Image: Khf2Jxo.jpg]

Reply
Eu zic ca stropesc cafeaua cu ceva arome artificiale.

[Image: ZyF2D7m.jpg][Image: I4s7w7g.jpg][Image: yajIx40.jpg][Image: bja7yKm.jpg]

Reply
verdeata :D
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>

Reply
... Buna dimineatza ...

[Image: 2yhhqZE.jpg]

(30-10-2018, 09:43)Zwanger Wrote: Eu zic ca stropesc cafeaua cu ceva arome artificiale.

... Pai ,... la nevoie , poti sa o " stropesti " si tu cu ceva Cointreau , Sambuca sau Cognac / Brandy ... :D ...

Reply
Am aflat si de ce sunt asa de atras de cafeaua celor de la Hayb, si de ce am insistat asa de tare sa iau de la ei, cu toate ca ei nu expedieaza international, si am fost primul lor client international, dupa vreo 4 luni de insistente. :D

Prajitorul lor este un Loring F15 Falcon: https://loring.com/roasters/s15-falcon/

Adica air bed roaster, fara fum, astfel ca orice i-ai face, cafeaua nu are fum. Aromele sunt mult mai bine puse in evidente, iar claritatea acestei cafele este pur si simplu wow.

La inceputul anului am comandat niste cafea de la CoffeeDesk, unde sunt multi prajitori. Si din intamplare mi-a placut ambalajul, am pus si o cutie de Burundi de la Hayb. Gustul a fost asa de bun, ca m-a cam facut sa uit de ce mai aveam prin cutia mare (Tim Wendelboe, Audun, Bob, Johan & Nystrom). Asa ca, uite ce pot polonezii. Daca aveti vreodata ocazia, nu ezitati.

Reply
care e diferenta daca iei de la ei direct sau de la coffeedesk?
Espresso: Vesuvius Evo Leva + Zerno Z1, Pullman BigStep 54.9mm (custom made), BooKoo Mini scale
Brew: Tsumabe/Orea/V60 porcelain/Hario Neo + Timemore Sculptor 078, Bookoo Ultra scale
Travel: Orea V3 MKII/Orea V3 mini/Hario V01 Neo, Outin Nano + 1Zpresso Q/Kinu M47

Reply
Ei iti ofera o cafea prajita mai recent si oferta este mai variata. De la ei, la o comanda de 50-60 euro iti ofera transport gratuit. La coffeedesk au marit suma minima cu transport gratis la 80 sau 100euro.

Pe coffeedesk cafeaua de la Hayb are data de prajire septembrie, din pacate, dar mai baga cafea proaspata de la ei si pe Coffeedesk si atunci clar merita macar 1 punga/cutie. Preturile lor sunt mici 10-12 euro/250 grame, in comparatie cu altii.

Preturile au fost luna trecuta, posibil sa sufere mici modificari, dar astea sunt:
[Image: 9Btw4Dm.jpg]

Reply
Nu e frumos să-l jignești pe Tim Wendelboe care folosește Loring de ceva timp...

Reply
Așa e. Are video pe YouTube despre loring și despre prăjit cu cei doi prajitori. Doar că Tim abordează altfel cafelele și pentru el contaza mult dulceață, și prăjește multe Kenii. Ori eu nu sunt fan al acestor cafele. Tim are Loring de nu foarte mult timp, de prin februarie.

Reply
... Se pare ca Geisha este lozul castigator , pentru cafeaua de dupa-amiaza ... Cool ...

[Image: hcpxd0C.jpg]

Reply
Fara fum am si eu, si in plus prajirea este majoritara IR, deci no hot air, aerul este mai rece decat la celelelte metode, mai mult de ambient, ca sa nu raceasca boabele, doar cu 10-20 grade peste BT, asa ca nu prea are cine sa produca fum.
Si chiar nu produce, 500 grame le fac sub hota in bucatarie.

Va inchinati prea mult la idoli care produc content mai mult ca suport a propriei afaceri decat de dragul cafelei si al impartasirii. Parerea mea...

Reply
Ma inchin pe banii mei. Si in plus afirmatia fara fum e impinsa spre extreme, din moment ce chaff-ul se aprinde deja cand se da jos de pe boabe. Ca sa nu afumi trebuie sa-l evacuezi, nu sa-l arzi.  Asa ca, pe banii mei si pe papilele mele gustative foarte sensibile daca simt si o urma de fum scuip. Acu ce sa zic, pentru unii fumul ala face parte din frumusetea de a bea o cafea, sa aiba kick, sa fie bitter, cacao, tutun, fum.  Suntem diferiti si asta e bine, avem loc toti in grupul asta numit espresso.

Daca simti si crezi ca faci treaba buna, scoate cafeaua la bataie sa o evalueze si alti oameni, ca sa vezi atunci cam pe unde te clasezi. Ca de curand a fost un mini concurs de home roasting si dintre cei care credeau ca fac bine, au ajuns pe la coada.

Aparatele cu tambur (nu am zis gaz, nu am zis electrice/convectie)  au nevoie de curatare periodica, in interior totul se vopseste in maro/negru de la fumul emanat de chaff in timpul prajirii, daca esti sensibil, atunci simti imediat despre ce e vorba.

Azi am facut un experiment:
-m-am dus la o cafenea, dotata. Mi-a pregatit un espresso, apoi inca unu  (tras pe alta sita altfel de extractie) apoi inca unu.

Apoi mi-a dat brew- pe un Bunn : http://www.bunn.com/infusion-series/platinum

Apoi m-a intrebat, cum e cafeaua, ce cafea este, ce varietate, si sa o descriu. Ma stiu bine cu proprietarul si asa procedeaza el, nu cer eu ce sa-mi faca. La espresso cafeaua avea gust de ars/fum/ciocolata/nuci/caramel, la brew avea gust de ciocolata, caramel, prune si afine. Si? aceasi cafea, acealasi grad de prajire, incearca-ti cafeaua si in espresso si apoi vezi daca are sau nu are fum.

Reply
Da, se si evacueaza, sa zicem in maxim 5 secunde de la desprindere, ca de aia am ciclon.
Alta intrebare ? :)

Reply
In acest caz tin sa te felicit pentru reusita si as dori sa probez si eu niste cafea prajita pe acel prajitor diy.

Reply
(30-10-2018, 17:55)Zwanger Wrote: Ma inchin pe banii mei. Si in plus afirmatia fara fum e impinsa spre extreme, din moment ce chaff-ul se aprinde deja cand se da jos de pe boabe. Ca sa nu afumi trebuie sa-l evacuezi, nu sa-l arzi.  Asa ca, pe banii mei si pe papilele mele gustative foarte sensibile daca simt si o urma de fum scuip. Acu ce sa zic, pentru unii fumul ala face parte din frumusetea de a bea o cafea, sa aiba kick, sa fie bitter, cacao, tutun, fum.  Suntem diferiti si asta e bine, avem loc toti in grupul asta numit espresso.

Daca simti si crezi ca faci treaba buna, scoate cafeaua la bataie sa o evalueze si alti oameni, ca sa vezi atunci cam pe unde te clasezi. Ca de curand a fost un mini concurs de home roasting si dintre cei care credeau ca fac bine, au ajuns pe la coada.

Aparatele cu tambur (nu am zis gaz, nu am zis electrice/convectie)  au nevoie de curatare periodica, in interior totul se vopseste in maro/negru de la fumul emanat de chaff in timpul prajirii, daca esti sensibil, atunci simti imediat despre ce e vorba.

Azi am facut un experiment:
-m-am dus la o cafenea, dotata. Mi-a pregatit un espresso, apoi inca unu  (tras pe alta sita altfel de extractie) apoi inca unu.

Apoi mi-a dat brew- pe un Bunn : http://www.bunn.com/infusion-series/platinum

Apoi m-a intrebat, cum e cafeaua, ce cafea este, ce varietate, si sa o descriu. Ma stiu bine cu proprietarul si asa procedeaza el, nu cer eu ce sa-mi faca. La espresso cafeaua avea gust de ars/fum/ciocolata/nuci/caramel, la brew avea gust de ciocolata, caramel, prune si afine. Si? aceasi cafea, acealasi grad de prajire, incearca-ti cafeaua si in espresso si apoi vezi daca are sau nu are fum.

3 espresso si un brew si .... inca mai simti diferenta :)
ECM Automatik 64 | V60 | Aeropress

Reply
Just landed! Amin!

[Image: cS7OGeu.jpg]
Rancilio Silvia E 2016 Auber PID, IMS 200IM, Mignon XL, M47, VST 15g, Pullman Barista 58.55mm flat, BH Pitcher 400 ml

Reply
La 2 pungi merge direct? [emoji846]
Cat costa cu tot cu shipping?

Reply
@vladdooo - vad ca a mers si de data asta si nu s-a proptit in vama, oricum mai mult de 2 pungi nu mai risc sa comand. Sunt doua variante de shipping, unul exagerat de scump prin FedEx si unul prin posta fara tracking, dar dirt cheap, vreo 35 lei la comanda mea. Punga iese putin peste 85 lei la final.
Rancilio Silvia E 2016 Auber PID, IMS 200IM, Mignon XL, M47, VST 15g, Pullman Barista 58.55mm flat, BH Pitcher 400 ml

Reply
@renatoa

Cum e?  " Punga iese putin peste 85 lei la final. ".

De banii aia ia doua kilograme, nu? Sick Apropo, nu pot sa nu observ o incapatanare a unor useri in a fi retinuti cand vine vorba de cheltuit bani. Forumul nu se numeste cum sa faci espresso ieftin, sau espressoman de buget.

Reply
Azi mi-am gadilat papilele cu o cafea ieftina (10lei/250g) de la Kaufland a carei destinatie initiala era Tiramisu :D.
Gustul nu m-a dat pe spate dar boabele uniform prajite si fara prea multe defecte arata chiar mai bine decat Julius Meinl, Costa Rica, Honduras, Peru si multe altele care-si fac aparitia la raionul Exquisit.
Veche, degazata inca de acum cine stie cate luni, putin acida cu note fade de citrice dar baubila cu lapte si un varf de lingurita de zahar.

Zwanger Wrote:Asa ca, pe banii mei si pe papilele mele gustative foarte sensibile daca simt si o urma de fum scuip

Deocamdata prefer sa-mi directionez banii catre proiectul la care lucrez, nu "scuip" cafeaua daca boabele au trecut printr-un prajitor afumat si nici nu o arunc la chiuveta din respect nu pentru cei ce intermediaza vanzarea ei, ci pentru cei care o cultiva si se chinuie sa supravietuiasca ori sa-si trimita copiii desculti la scoala.

Amarasteni, ce sa-i faci.

Reply
'Neata
Cam asa arata boabele despre care vorbeam:
[Image: ccPWe3Eh.jpg]
[Image: 8GsROzbh.jpg]

Nu-i grozava dar nici cea slaba pe care am baut-o pana acum.

Reply
... Buuu ... hu , hu ... uhu , uhu ... uhuuu ... ba' taica , ce frig e' n cimitir ... Cool ...

[Image: l4i6PhO.jpg]

Reply
(31-10-2018, 00:09)Zwanger Wrote: @renatoa

De banii aia ia doua kilograme, nu? Sick Apropo, nu pot sa nu observ o incapatanare a unor useri in a fi retinuti cand vine vorba de cheltuit bani. Forumul nu se numeste cum sa faci espresso ieftin, sau espressoman de buget.

Punga de jumatate inteleg eu, in poza vad doua pungi de un sfert...  Confused

Deci 170 lei kg.

E inutil sa mai argumentam pe subiectul asta, pana nu o sa intelegi ca placerea de a praji si experimenta la unii poate fi la fel de importanta ca cea de a degusta rezultatul muncii lor.

Ramai la munca de autoconvingere/iluzionare ca ce era ieri acru azi ti se pare o minunatie, ca asa a zis gurul X, se pare ca asta ti se potriveste cel mai bine.

Da, stiu ce se depune pe un cuptor, il curat cam la 10 prajiri, dar nu e fum, sunt uleiuri.
Doar ca la mine nu apuca sa se arda, dupa cum am zis aerul este de ambient, important mai mult in faza de uscare, prajirea efectiva se face cu IR, direct in boabe.
Senzorul plasat pe peretele camerei de ardere (inox) arata exact BT + 5-10 grade, fata de 250-270 grade cat are un tambur standard.

Reply
Renatoa, te rog eu, accepta-i si pe astia care dau mai multi bani pe cafea, chiar daca dupa tine nu merita.

O punga de 250 grame, aia roz/rosie costa 17 euro + transportul 15 lei per punga in cazul lui mmarius. Eu le iau cu transport gratis.

17 euro la cursul de azi e vreo 79.3 ron la care mai adaugi 15 lei transport pe punga= iti da vreo 95 ron =250 grame cafea.

Adica vreo 380 ron per kilogram, sau daca vrei, 350 ron pe kilogram, sa scapam de transport ca nu se multiplica. Nu vad nici o problema in a consuma ce iti place, sau ce consideri tu ca ti se potriveste. Doar ca vad o problema cand cineva plateste X bani pe un produs, dupa care este aratat cu degetul ca e snob. Asta se intampla pe la noi, afara nu te arata nimeni cu degetul daca platesti 20 euro pe 250 g cafea. Poate ne schimbam mentalitatea, eu sunt asa de incisiv deoarece asa atrag mai multa atentie asupra acestui subiect.

Si mai pot intelege multe, si sunt de acord cu ele, pentru unii conteaza procesul de preparare al cafelei, pentru altii manualitatea, pentru altii gustul, procesul de baut cafea la o tigara. Altii vor sa modifice si schimbe orice aparat pentru ca asta le ofera mai multa satisfactie, decat sa alerge dupa arome/cai verzi pe pereti.

Se stia dinainte ca hobby-ul asta nu este unul ieftin, se pot obtine rezultate si cu un buget redus, si cu cafea mai ieftina, sunt de acord, dar de ce sa aratam cu degetul? sau sa dam ochii peste cap cand vedem cafea la 90 ron/250grame? exista si cafea mult mai scumpa de atat.

Reply
(31-10-2018, 12:40)renatoa Wrote:
(31-10-2018, 00:09)Zwanger Wrote: @renatoa

Deci 170 lei kg.

Daca era 170 de lei kg cafeaua de la Wendelboe, cu transport si vama incluse, probabil aveam abonament. Smile

Reply

Forum Jump:

Browsing: 3 Guest(s)