Welcome Back Log In Create Account

Comparatii / versus G-iota

Ciprian75@ daca zici tu ca ai avut si ek43 si nu erau mari diferente eu te cred ca nu am incercat ek43
Tu zici cutitele mari sunt doar marketing. Deci cumparati cutite mici. Hoffman afirma contrariul. Nu am avut ocazia sa testez decat Eureka mignon xl (care mi-a placut) deci nu pot sa vorbesc de cutite mai mari din experienta.
Dar sincer nu imi pot imagina de ce atatia oameni inclusiv pe forumul asta poseda rasnite cu discuri de macinare mari si foarte mari..Care e motivul pentru care sparg mii de euro pe cutite mari?Doar pe marketing? :D

Reply
(27-07-2021, 14:35)distrugatorul Wrote: Ciprian75@ daca zici tu ca ai avut si ek43 si nu erau mari diferente eu te cred ca nu am incercat ek43
Tu zici cutitele mari sunt doar marketing. Deci cumparati cutite mici. Hoffman afirma contrariul. Nu am avut ocazia sa testez decat Eureka mignon xl (care mi-a placut) deci nu pot sa vorbesc de cutite mai mari din experienta.
Dar sincer nu imi pot imagina de ce atatia oameni inclusiv pe forumul asta poseda rasnite cu discuri de macinare mari si foarte mari..Care e motivul pentru care sparg mii de euro pe cutite mari?Doar pe marketing? :D

Inainte de EK am avut Atom cu cutite de 75. Nu spun ca nu sunt bune cutitele mari, dar raportul pret/usurinta in utilizare/calitati este in defavoarea lor pentru home use. Dau cu capul in zid iar :)) si iti spun  ca multi utilizatori de EK renunta in favoarea Bentwood-ului.

Reply
(27-07-2021, 14:35)distrugatorul Wrote: Doar pe marketing? :D

E-xact !

Pentru ca nu sunt cunostiintele necesare ca sa combati un influencer, nu foarte dezinteresat, care este chitit sa convinga convinga lumea ca un cutit mai mare toaca mai bine...
Si atunci faci transfer de responsabilitate, practic lasi pe altii sa decida ce e bine pentru tine.
Si mai si diseminezi chestia asta, chit ca nu vei avea niciodata intentia sa cumperi o asemenea rasnita, dar zapacesti pe altii la cap, care iau de mare guru pe oricine care posteaza cu mai mult patos... asa, ca noi... :D

Deci, pe ce ne bazam si putem argumenta singuri, cand afirmam ca un cutit mai mare produce o macinatura mai buna? in ce sens mai buna? cum cuantificam asta? pe limba ei, fiecare pasare ar vrea sa cante traviata... doar ca la unele iese manele... 
Practic, daca ai aceeasi dantura, doar ca sunt mai multi dinti, raspanditi pe o circumferinta mai mare, in ce fel difera macinatura, in afara de cantitate? Un cutit mai mare, la aceeasi turatie va fi mai productiv, si atat.
Nu e distractiv ca cele mai mari cutite sunt de fapt in industrii care nu au nici o treaba cu speciality... ci cu volumul? Wink

Reply
Bun. Nu pot decat sa ma simt bine ca voi avea o rasnita cu cutite decente si nu foarte mari asa cum au f. multi pe aici :))))

Reply
Si eu cred ca shot-urile cu G-Iota se pot compara cu shot-urile de pe EK43, mai ales cu cutitele de brew de la SSP (stiu ce vrea sa spuna "multipurpose" - au acel sant in plus, dar cei de la SSP nu am vazut sa foloseasca denumirea de "multi purpose" nici pe http://www.sspgrind.com/ si nici pe espressotool.com).

Doar ca EK43 nu mi se pare o referinta pentru gust bun in espresso. Mie nu mi-au placut niciodata shot-urile de pe EK, mi s-au parut apoase si fara corp si am prefera mereu sa beau la coffeeshop espresso rasnit cu "rasnita de espresso", cu boabe in hopper, chiar daca aveau un EK aliniat acolo.

Da, pt cafele foarte light, extractii lungi, profilare, poate fi o alternativa care sa ofere un plus de claritate, cu un gust specific EK-ului, de aici si EKspresso.

Dar sa imperechezi G-Iota cu 41TEM si sa bei cafele prajite medium...

Incet, incet, posibil sa apara aceeasi problema ca in cazul lui Kinu, ce conteaza dc e espresso sau nu, dc iese shot-ul din grup in 25 de secunde si are gust de cafea...

Nu vreau sa critic G-Iota pentru ca e chinezarie, nu asta e problema, pur si simplu, asa cum suntem puristi in a nu considera automatele ca fac espresso, tot asa nici eu nu consider G-Iota (sau EK sau Lagom P64) a fi rasnita de espresso.
Honne, J64V, DC Studio, Outin+Fino

Reply
(27-07-2021, 14:54)cradun Wrote: Si eu cred ca shot-urile cu G-Iota se pot compara cu shot-urile de pe EK43, mai ales cu cutitele de brew de la SSP (stiu ce vrea sa spuna "multipurpose" - au acel sant in plus, dar cei de la SSP nu am vazut sa foloseasca denumirea de "multi purpose" nici pe http://www.sspgrind.com/ si nici pe espressotool.com).

Doar ca EK43 nu mi se pare o referinta pentru gust bun in espresso. Mie nu mi-au placut niciodata shot-urile de pe EK, mi s-au parut apoase si fara corp si am prefera mereu sa beau la coffeeshop espresso rasnit cu "rasnita de espresso", cu boabe in hopper, chiar daca aveau un EK aliniat acolo.

Da, pt cafele foarte light, extractii lungi, profilare, poate fi o alternativa care sa ofere un plus de claritate, cu un gust specific EK-ului, de aici si EKspresso.

Dar sa imperechezi G-Iota cu 41TEM si sa bei cafele prajite medium...

Incet, incet, posibil sa apara aceeasi problema ca in cazul lui Kinu, ce conteaza dc e espresso sau nu, dc iese shot-ul din grup in 25 de secunde si are gust de cafea...

Nu vreau sa critic G-Iota pentru ca e chinezarie, nu asta e problema, pur si simplu, asa cum suntem puristi in a nu considera automatele ca fac espresso, tot asa nici eu nu consider G-Iota (sau EK sau Lagom P64) a fi rasnita de espresso.

atunci eu consum o bautura pe baza de cafea, extrasa intr-un mod decadent din boabe crude, folosind cutite care macina prea uniform, rezultand o chestie licoroasa, usor acida, fructata sau/si florala, de te lingi pe degetele si care NU este un espresso :)))))))

aa si cu EY minim 23, dar nu-i asa, asta nu infulenteaza gustul :))

Reply
Ai uitat sa mentionezi "apoasa". Nu ne impiedicam de cuvinte.

Reply
normal ca e apoasa, nu am carbuni de dizolvat :)

doar ingredintele esentiale, fara gudron Wink

Reply
Din pacate, se pare ca avem un prim efect advers al folosirii G-Iota, credinta ca nu putem avea corp in espresso decat in cazul cafelelor prajite dark.

Reply
Hai sa nu agasam oamenii cu vresus-uri intre light si omni sau unimodal si espresso. Daca mie imi place cafeaua prajita in stil nordic si rasnita unimodal cred ca nu-i afecteaza cu nimic pe cei cu alte gusturi si nici nu este un motiv de a nu fiu dezirabil pe espressoman pentru ca in opinia unora eu nu beau espresso, sau da ???

Reply
Nu e vorba de dezirabil/indezirabil si nu ne impiedicam in cuvinte, ca e espresso sau nu e espresso. Si eu sunt amator de 3rd wave, dar apreciez corpul unei cafele prajite 3rd wave. Revolta mea nu e impotriva amatorilor de aciditate, in randurile carora ma inscriu si eu, ci impotriva influencerilor care imping produse de genul G-Iota in fata profitand de faptul ca abilitatea de a discerne calitatea unui shot si de a simti corpul unei cafele e ceva ce se dobandeste in destul de mult timp. Dupa ceva timp, insa, daca ai baut de toate, ai folosit de toate (cum sunt multi de aici, de exemplu @dev, care recomanda G-Iota + 41TEM) si preferi shot-uri extrase folosind cutite plate in single dose (inclinate, asezate orizontal sau vertical, dar single dose), sigur ca e dreptul fiecaruia de a alege, la fel cum si eu aleg sa ma tin departe de asa ceva. 

Ce as recomanda in loc de G-Iota, daca tot o critic? Orice rasnita electrica cu cutite de 64 sau mai mari, folosita cu cafea in hopper, va oferi IMHO rezultate superioare G-Iota dpdv al corpului (deci, dpdv al calitatii unui shot). Da, rasnirea cu boabe in hopper e neplacuta (retentie, cafea irosita) si atunci, pt cine nu doreste sa rasneasca cu boabe in hopper, exista Sette, Niche si Honne, am mai scris si aici, pt cine are rabdare sa citeasca ce am scris.

LE: In postul din link fac mentiune si de Eureka Oro Single Dose. Dar macar ei au pastrat hopper-ul...

Reply
Pai stai asa de ce vorbim de discuri unimodal? discutia nu era doar despre espresso?

Ar trebui sa precizam clar ca sa inteleaga toata lumea. Eu am vorbit doar despre espresso nu de alte metode de brew.

Reply
@Ciprian75, am mai scris asta mai sus, dar mi se pare important sa subliniez. Mi se pare ca rasnirea single dose ne-a alterat atat de tare preferinta de gust incat am ajuns sa consideram corpul ca un atribut exclusiv al prajirii dark, dupa cum se vede in ce ai scris.

Tot ce spun eu e ca nu e asa, ca poti avea corp si la cafele prajite 3rd wave, dar nu rasnite in single dose cu rasnite cu cutite plate. 

In fine, poate am ajuns eu prea chitibusar cu diferentele de gust. Dar mi s-a parut important sa spun asta, in speranta ca fiecare va incerca si va avea ocazia sa isi formeze propria parere.

Reply
La Gardelli cafelele lui sunt rasnite pe niche sd si blendul pe anfim.
Decent, Comandante, etzmax, bentwood

Reply
Bineînțeles că nu putea exista o discuție fără păreri despre espresso corect din cafea prăjită "corect"....

In același timp, se ignoră faptul că un produs de tipul G-iota plus SSP multi-purpose la 3000 de lei, părea un vis frumos doar cu câteva luni in urma.

Iar rutina cu boabe in hopper de dragul corpului, mi se pare o forma de extremism inadecvat pentru un barista casnic.

Reply
Dar ca espresoman experimentat ai observat si tu diferenta dintre utilizarea Single dosing cu discuri plate si utilizarea cu boabe in hopper strict din punct de vedere al corpului? (cum spune Cradun@)

Reply
Eu nu beau ce bea cradun și nici nu avem aceleași papile. Și nici nu duc dorul corpului.

Reply
eu n-am experimentat acasa decat cu Niche si G-iota, deci exclusiv SD. Am obtinut rezultate mai bune (pt gusturile mele) decat ce am baut in cafenea din rasnite profesionale (cu mici exceptii). Am cumparat special cafeaua de pe rasnita sa vad cum ma descurc eu sa o extrag. Daca e asa cum se spune, trebuia sa mi se para wow ce am baut in cafenea pe scule pro, nu ce fac acasa.
Asa ca, G-iota mi se pare foarte smechera, cu sau fara hype-ul creat de influenceri, iar cu upgrade-ul la SSP multipurpose sau unimodal, ca inca nu m-am prins de diferenta, o sa fie si mai buna.
Pietro, Kinu Simplicity, DeLonghi, V60, Aeropress

Reply
BogdanBC@ pai si intre cele 2 pe care le ai Niche si G-iota care produce mai mult corp? eu unul de asta m-am orientat spre espresso. (pt body-ul pe care nu il regasesc in alte metode de brew)

din punctul meu de vedere daca nu are corp cafeaua nu imi place...apa goala in care pot distinge tonuri de caise si prune nu imi trebuie :D

puteti spune ca nu am rafinamentul si experienta voastra in cafea dar eu ma bazez pe ce imi place.. iar cafeaua apacioasa nu imi place

Reply
(27-07-2021, 19:28)distrugatorul Wrote: din punctul meu de vedere daca nu are corp cafeaua nu imi place...apa goala in care pot distinge tonuri de caise si prune nu imi trebuie :D

Cafea cu friabilitate peste medie și usor solubila. Eu scot corp cu Specialita de îmi rămâne în dinți și pătează smalțul :D

[Image: GyRV3fD.png]
ECM Synchronika / Eureka Mignon Specialita / Kinu M47S / Kribli-Grabli / Motta and Normcore tools & Gaggia Classic 2015 / MDF & V60 & Timemore Ice Dripper

Reply
@Cip tu folosești cafea prăjită corect, cel puțin dpmdv.! :D
Gaggia Classic 2012 & ARCO 2in1

Reply
Cip@ cu boabe in hopper?

Reply
(27-07-2021, 22:03)distrugatorul Wrote: Cip@ cu boabe in hopper?
Da. Este, după parerea mea, singura metoda eficienta de a impiedica efectul de popcorn și de a obține macinatura proiectata a rasnitei.
----
Scuze de off
ECM Synchronika / Eureka Mignon Specialita / Kinu M47S / Kribli-Grabli / Motta and Normcore tools & Gaggia Classic 2015 / MDF & V60 & Timemore Ice Dripper

Reply
Cine a stabilit că efectul popcorn e de evitat la o râșniță de tipul G-iota?

Văd că iarăși se regurgiteaza folclor internautic, bazat pe "credințe", presupuneri și influențe...

Reply
Pai altfel cum alimentezi folclorul din imaginea de mai sus, ca o plata livreaza "uniform particle size"... asa, de la natura...

Reply
(27-07-2021, 16:03)cradun Wrote: Nu e vorba de dezirabil/indezirabil si nu ne impiedicam in cuvinte, ca e espresso sau nu e espresso. Si eu sunt amator de 3rd wave, dar apreciez corpul unei cafele prajite 3rd wave. Revolta mea nu e impotriva amatorilor de aciditate, in randurile carora ma inscriu si eu, ci impotriva influencerilor care imping produse de genul G-Iota in fata profitand de faptul ca abilitatea de a discerne calitatea unui shot si de a simti corpul unei cafele e ceva ce se dobandeste in destul de mult timp. Dupa ceva timp, insa, daca ai baut de toate, ai folosit de toate (cum sunt multi de aici, de exemplu @dev, care recomanda G-Iota + 41TEM) si preferi shot-uri extrase folosind cutite plate in single dose (inclinate, asezate orizontal sau vertical, dar single dose), sigur ca e dreptul fiecaruia de a alege, la fel cum si eu aleg sa ma tin departe de asa ceva. 

Ce as recomanda in loc de G-Iota, daca tot o critic? Orice rasnita electrica cu cutite de 64 sau mai mari, folosita cu cafea in hopper, va oferi IMHO rezultate superioare G-Iota dpdv al corpului (deci, dpdv al calitatii unui shot). Da, rasnirea cu boabe in hopper e neplacuta (retentie, cafea irosita) si atunci, pt cine nu doreste sa rasneasca cu boabe in hopper, exista Sette, Niche si Honne, am mai scris si aici, pt cine are rabdare sa citeasca ce am scris.

LE: In postul din link fac mentiune si de Eureka Oro Single Dose. Dar macar ei au pastrat hopper-ul...

Ceea ce numesti tu corp obtinut din cafea prajita mai putin, nu e decat o supraextractie de particule foarte fine. E practic un văl care acopera si opacizeaza ceea ce a incercat prajitorul sa scoata in evidenta. 

Notiuni de tipul "corect" sau "calitativ" sunt extrem de subiective si tin foarte mult de perceptia si educatia fiecarui consumator. 

Diferenta intre cutitele SSP Brew si Multi-purpose, o va simti cel mai tare posesorul unui aparat obisnuit pentru ca va putea extrage o prajita mai light cu varianta Multi-purpose. Experienta ta, mai putin fasta, a fost cu cutitele de tip Brew.

Reply
@dev, in principiu raman la concluzia mea fixista ca prefer corpul la un espresso, dar e adevarat ca in cam orice espresso tasting chart avem categorii pentru tot felul de note, dar nu si pentru corp. Nu inteleg exact de ce, dar astea sunt the facts.

Totusi, avand in vedere ca aceeasi aversiune fata de extractii apoase o am si la V60, dupa experienta cu Apex, cred ca ceva e legat de corpul asta, sau mouthfeel cum am vazut scris in descrieri.

Reply
Eu nu vorbeam de G-iota dar daca tot veni vorba cine a stabilit ca efectul de popcorn este benefic ptr ea? Nu tot folclorul de tip "val ce acopera si opacizeaza"? Vorbim de termeni subiectivi si îi combatem cu termeni tot atat de subiectivi ...

Reply
Tu doar ai pus o poza plină de "adevăruri"...

Reply
Macar atât nu doar vorbe goale ...

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)