Hello There, Guest! Login Register


Clubul de cafea - Februarie 2022

#1
Salutare! Începem a doua ediție cu speranța că vom avea o participare mai mare, mai ales pe partea de propuneri. Având în vedere impresiile despre cafeaua de luna trecută, m-am gândit să abordăm zona de confort a espressomanilor și astfel rog pe fiecare dintre voi să propună o cafea pe care a consumat-o cu plăcere în ultimul an. Cu condiția, ca de obicei, să fie disponibilă pe stoc la o prajitorie din România, la un preț de maxim 300 de lei/kg (75 de lei/250g).

Vă reamintesc că avem trei etape:
* 1-9 februarie - propunem cafeaua lunii
* 10-18 februarie - achiziția cafelei
* 19-28 februarie - vorbim despre cafea

Lista mea inițială este subiectivă, fiind prăjitorii de la care am luat cafea cel puțin de două ori, alături de cafeaua care mi-a plăcut cel mai mult sau care mă interesează să o încerc.
  • Dropshot Etiopia Israel Bale Mountain
  • Guido Costa Rica Alma Negra (a avut un vot luna trecută, îl punem la socoteală?)
  • Mabo Etiopia Sasaba Kercha
  • Madison Bikini Salto Natural Brazilia
  • Sloane Etiopia Bonde Women
  • Pressco Etiopia Odaco Natural

Propunerile voastre nu trebuie să se bazeze pe lista de mai sus, ea fiind mai mult un ghid sau o sursă de inspirație.
Ce cafea v-a făcut plăcere în ultimul an (și este pe stoc acum) sau care v-a stârnit curiozitatea și vreți să o încercați?
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979
 
Reply
#2
Cand alegeti o cafea, nu strica sa aveti si un calendar in vedere, de genul celor de mai jos:

https://cdn.cafeimports.com/images/Cafe_...cwMjY2My4w

[Image: k3XoihB.jpg]

https://nordicapproach.no/wp-content/upl...2020-1.jpg

[Image: uuTx7BH.jpg]
Este o corelatie directa intre calitatea unei cafele si momentul in care ajuns intr-un depozit din Europa, presupunand ca prajitoriile se aprovizioneaza din ultima recolta.
 
Reply
#3
Votez pt columbi la cinta de la guido (e pe stoc).
Bianca V2, DF64 SSP cast, 078 sculptor,  Zp6 special, Kinu m47p, cafelat robot, wilfa, april brewer, b75, v60
 
Reply
#4
Si eu tot cu Columbia La Cinta votez pt februarie, mi se pare foarte foarte buna.
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
#5
Sunt foarte utile graficele cu sezonalitatea, eu cam știam lunile de recoltă, dar credeam că loturile ajung mult mai repede la prăjitori. Cam asta a fost motivația principală a recomandărilor mele de luna trecută, loturi noi cu accent pe America Centrală.

Știu că am enumerat multe etiopii, deși aproape s-a terminat noua recoltă și urmează să vină peste câteva luni. Îmi dau seama că felul meu de a alege o cafea nu este cel mai bun și nu se potrivește cu majoritatea, este unul din motivele pentru care am pornit clubul de cafea. Astfel ar trebui să propuneți cafele care nu sunt pe lista mea Biggrin
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979
 
Reply
#6
Eu merg pe Etiopia Sasaba Kercha de la Mabo.
Lelit PL72 William, Lelit PL92T Elizabeth, Kinu Phoenix
 
Reply
#7
Votez pt Bikini Salto Natural Brazilia de la Madison
Lelit PL81T, ​Eureka Mignon XL, Kinu M47 Phoenix, Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton 
 
Reply
#8
Am trecut recent pe la o cafenea aprovizionată de Madison și am găsit Lipstick Ethiopia, cea pe care am consumat-o cel mai mult de la ei, acum vreo două sezoane, alături de Room Service. Am luat Conversation Colombia, fiind lăudată de cineva recent pe forum. Uitându-mă pe site, văd că a apărut Lipstick, deși abia s-a terminat recolta. O fi o recoltă secundară din vară, o fi de iarna trecută, cine știe.

Și cu această introducere, vă reamintesc că este ultima zi de voturi/propuneri. Mâine discutăm despre achiziție.
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979
 
Reply
#9
Votez si eu pentru Columbia LaCinta de la Guido.
Now: Lelit Bianca V2; Kinu Phoenix; Eureka SD
Past: Lelit PL41TEM
 
Reply
#10
Super, cafeaua lunii, cu 3 voturi este Guido Columbia La Cinta.
In trecut au existat discutii ca Guido livreaza cafea prajita in urma cu 2-3 saptamani, astfel ca eu ma gandeam sa fac comanda miercuri, 16 februarie, astfel incat sa se livreze pana vineri si sa o deschid in weekend.
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979
 
Reply
#11
Adica vechimea cafelei e de 2-3 saptamani??
Now: Lelit Bianca V2; Kinu Phoenix; Eureka SD
Past: Lelit PL41TEM
 
Reply
#12
Ma bag si eu! Am pierdut trenul primei editii pentru ca am tot fost plecat. Vreti sa vorbesc sa ne tina X pungi din acelasi lot prajit in aceeasi zi?
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#13
Ai putea să întrebi câte pungi are deja prăjite și din ce dată. Având în vedere implicarea de luna trecută cred că 15 sunt suficiente. Eu voi comanda două plus altele sortimente care mă interesează. Probabil se poate identifica comanda după codul de reducere.

@Stelo, este universal acceptat faptul că boabele au nevoie de 10-20 de zile pentru degazare în funcție de profilul de prăjire. Spre exemplu am fost în weekend la Tekafe în Brașov unde am băut Dulce de Pitalito de la Papa Jacques prăjită în luna decembrie și a fost foarte bună, mult peste ce mi-am imaginat că se poate.
Guido țin pe stoc cafea prăjită astfel încât să poată fi consumată imediat.
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979
 
Reply
#14
@adrian1 si eu sunt de acord ca trebuie sa treaca cateva zile de la prajire(15 zile stiam eu). Ma gandeam ca daca la ei au 2-3 saptamani, asta poate sa insemne 24 zile ca tot la 3 saptamani se incadreaza…pana ajunge la mine cafeaua, in mintea mea ceva dadea cu virgulaSmile)

Cred ca e buna ideea lui Liviu, sa ne trimita fiecaruia din acelasi lot cu aceeasi data de prajire, eliminam o variabila.
Now: Lelit Bianca V2; Kinu Phoenix; Eureka SD
Past: Lelit PL41TEM
 
Reply
#15
hello,

Acum avem 30 de pungi de La Cinta prajite ieri, aceeasi sarja. Urmeaza sa mai prajim luni. in general incercam sa avem cafea la raft intre 5 zile si 2 saptamani, dar evident ca depindem de cum se consuma. Cele mai bune reziultate le-am obtinut cu cafea maturata 3 saptamani.
Prajitor CoffeeTool 5-7,5kg, La Marzocco GS/3, VA Mythos One, Mahlkonig EKK43 & more
 
Reply
#16
Azi am deschis punga de Columbia La Cinta și m-am simțit ca un orb printre văzători.

Cu o zi înainte am deschis Costa Rica Alma Negra prăjită pe 27 ianuarie și găsit imediat notele de marțipan de pe pungă. În dimineața asta am pus portafiltrul cu picurătoare și am împărțit cu soția un dublu de Alma Negra și unul de La Cinta. Ea a găsit o diferență clară între cafele, chiar i-a plăcut mai mult La Cinta. Eu am observat doar o diferență minoră și nu am fost foarte lămurit. Extracțiile au fost "turbo", adică 18-40 în 24s la 94C. Cred că voi avea mai mult succes peste câteva zile.
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979
 
Reply
#17
Am trecut prin ambele pungi de columbia la cinta. Am extras cafeaua folosind o sita vst de 20g, am folosit raport de 1:2 la 92 de grade fara profilare, am obtinut un espresso foarte bun, corpolent cu gust de parca ar fi o băutură alcoolică cu ananas, nu am reușit sa detectez note de mango probabil pt ca am consumat o singura data acel fruct. Am testat si cu raport de 1:2.5 20g si 50g in ceașca, cafeaua a fost mai dulce, gustul de ananas s-a estompat puțin dar inca se simtea, dădea spre compot de ananas. In concluzie mi-a placut si as mai cumpara-o. 
Observație offtopic: pe langa pungile de Columbia la cinta am mai cumpărat o punga de Ethiopia bensa asefa si una de Ethiopia duromina ambele prăjite pt filtru. Le-am incercat pe april brewer, apoi pe origami dar sunt profund dezamajit de acele cafele, bensa asefa mi se pare prajita prea puternic pt filtru si are gust de brazilia ieftina iar duromina seama putin cu o Ethiopia dar una de nivel foarte jos...
Bianca V2, DF64 SSP cast, 078 sculptor,  Zp6 special, Kinu m47p, cafelat robot, wilfa, april brewer, b75, v60
 
Reply
#18
Am găsit un moment de liniște în casă în care am fost atât inspirat cât și norocos astfel încât am avut o extracție reușită la prima încercare.
[Image: M0iLgkX.jpg]
18g in, 43.6g out, 31s, PID la 98C (offset 0), am atenuat pompa cu robinetul de abur atât la începutul extracției cât și la sfârșit.
Am obținut o cafea cu aciditate fructată, intensă, am consumat-o cu mare plăcere.

La începutul săptămânii am făcut câteva extracții cu Europiccola unde rezultatele au fost extraordinare și mi-au amintit de cafele foarte bune băute în oraș. Și colegii care au gustat au observat diferența. Ușor-ușor intru în tabăra celor care preferă levierele.
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979
 
Reply
#19
Pe langa placerea descoperirii cafelei, am stat si jumatate de ora cu @adrian1 la un espresso / cappuccino la Boiler, un espressoman superpasionat! In martie facem 10 ani de forum si sper sa punem la punct cat mai multe intalniri, daca atmosfera nu va fi chiar atat de apasatoare din cauza dementului de la Kremlin.

La Cinta... mi s-a parut o cafea foarte foarte buna, dar nu as mai recomanda genul asta de cafele pe viitor in cadrul acestui topic pentru ca vorbim de ceva prea usor de recunoscut ca arome, prea usor de placut. Cred ca ar fi de preferat una care sa ne chinuie mai mult. 

E genul de cafea care merita lasata la degazat macar doua spatamani, cu aroma spre usor ferment / rom cand desfaci punga. Prajirea este solubila, fara a lasa gustul sa alunece spre bitter, lasand ceva loc si pentru o usoara aciditate. In profilare nu am simtit-o ok, ca multe alte naturale, in schimb pe extractie clasica 19g in / 38g out / 24s / 88 grade, a iesit perfect. Primul impact este cel al romului (ciocolata cu rom, bere stout invechita in butoaie de rom), iar picul acela de aciditate aduce a fruct copt, poate ananas copt desi acela e chiar mai acid. Nu prea are puncte in comun cu descrierea, de aceea eu si evit de obicei sa citesc notele. Bitter aproape de zero, dulceata destula. Pare ceva de pus in sacosa cu repere pentru cei care nu agreaza cafeaua acida dar vor ceva dulce, cu gust de ciocolata cu rom si o picatura de aciditate, fara amareala. 

Mai am o Ethiopia Aricha de la Guido, dar mai asteapta o saptamana pentru degazare suficienta.

[Image: 6Jb8C13.jpg]
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#20
Liviu a cam acoperit tot ce era de spus despre cafeaSmile
Ce as zice in plus(sau diferit) e ca am testat mai multe profile de temperatura, cel mai pe gustul meu a fost la 91 grade; 18.5g in si 36g out, 25sec, tot fara preinfuzie. Chiar la 88 nu am coborat, voi incerca dimineata de curiozitate. [Image: 5LGEaJl.jpg]
Now: Lelit Bianca V2; Kinu Phoenix; Eureka SD
Past: Lelit PL41TEM
 
Reply
#21
Se mai voteaza pentru luna martie? In caz ca da, propun cafeaua  KENYA Kiunyu AA Microlot de la YUME
Bianca V2, DF64 SSP cast, 078 sculptor,  Zp6 special, Kinu m47p, cafelat robot, wilfa, april brewer, b75, v60
 
Reply
#22
Din motive personale, nu am avut timp să deschid topicul pentru luna martie și să povestesc ce am mai făcut. Dacă aveți idei legate de o temă anume pentru luna martie, precum a menționat Liviu o cafea "care să ne chinuie", puteți contribui.

Până acum știam doar să cresc temperatura la PID, în sensul că nu găseam un motiv să o scad, more is better, etc. Am scăzut temperatura cu 5 grade ca să mă aliniez cu rețeta lui Liviu iar rezultatele au fost spectaculoase. Chiar și cu rația mea preferată de 2.5 am descoperit o ciocolată cu rom siropoasă. Ca să nu fie doar o coincidență, am pus la loc temperatura mare și am obținut zeamă de lămâie. În plus rezultatele au fost consistente câteva zile și am avut parte de curgeri mai bune. Astfel am ajuns de la un rezultat ok la unul wow.
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979
 
Reply
#23
Va propun pentru urmatoarea luna aceasta Honduras Mierisch. Eu l-am ajutat pe Alex de la Ecuator sa configureze un profil cat mai ok pe aceasta cafea superba, ajungand in final din 3 sau 4 variante la gradul de prajire de acum. Am retestat si a iesit foarte misto, dulce si de o finete fantastica, poate cea mai buna din portofoliul lor. Dar cu 10-14 zile de degazare neaparat. In aceeasi nota si Columbia Sofia, pentru care nu stiu daca a ramas sau nu acel profil light, trebuie intrebat.
[Image: XG6s3Tz.jpg]
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#24
Sunt si eu pro Honduras.
Nu am mai luat de ceva vreme de la ei pentru simplu fapt ca am uitat.
As fi incantat sa o incercam.
Gaggia Classic 2003 | Eureka Mignon Specialita | Macap M2M | Kinu M47 Phoenix
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)