Welcome Back Log In Create Account

China vs Italy

(13-05-2026, 00:11)Mihai L Wrote: ...

(10-04-2026, 18:51)razvanMB Wrote: Cateva cuvinte despre fabrica : WPM este brandul propriu dar fabrica este veche de 3 generatii, au inceput in anii 60 sau 70 cu prajitoare de paine, inca au o linie de productie pentru asa ceva. La un moment dat au incepeut sa faca espressoare casnice pentru mari branduri in sistem OEM, nu le pot mentiona pentru ca este probabil confidential dar sunt marci de renume. In timp au dezvoltat si marca proprie si s-au axat initial pe rasnite, Slingshot este un brand dezvoltat de ei, apoi au dezvoltat mult espressoare comerciale si casnice cu tehnologii inovatoare gen thermoblocuri performante si mai putin multi boiler. Sunt mult mai mari decat multe fabrici pe care le am mai vizitat si au avantajul ca isi produc intern extrem de multe piese componente, au inclusiv turnatorie de metal, ceea ce este un lucru extrem de rar dar le oferta o flexibilitate mare pe finisaje si un avantaj de pret. Faptul ca produc si alte repere ii ajuta sa faca economii de scara pe care alte fabrici nu le ar fi avut doar din espressoare, ar fi trebuit sa apeleze la furnizori externi. Din acest motiv pot face lucruri foarte interesante, de exemplu sa creeze matrita si sa toarne efectiv aluminiul de la rasnita ZP1 in house, ceea ce probabil i a ajutat sa dezvolte mecanismul acela original. 

Practic echipa care dezvolta produse pentru WPM este destul de separata de restul fabricii, folosind doar resursele disponibile pentru a crea rapid produsele marca proprie. Aici este de fapt marele avantaj al Chinei, au un ecosistem spectaculos de furnizori in zonele de productie si practic pot face relativ ieftin extrem de multe iteratii, ceea ce in Europa a devenit extrem de complicat si anevoios. E ca si cand ai la un click distanta tot ce ai nevoie ca sa faci un test, o proba, sa ti validezi o idee. Nu neaparat salariile sunt mici, ci mai degraba ecosistemele acestea fantastice sunt explicatia progresului din ultimii ani, cel putin in zona echipamentelor pentru cafea.

Uite aici ceva la care noi europenii (vesticii) am dat cu piciorul când am trimis toată producția la chinezi.
Poate înțelegi de ce ei își primit să producă ieftin și repede in timp ce noi așteptăm să ne vina șuruburile de la ei pentru că noi nu mai facem așa ceva.
WPM PRIMUS | J64V | Skywalker Alpha roaster + Roast Assistant & HiBean.

Reply
Iar nu vedem padurea de copaci…?
Sa inteleg ca ce mare branza sa fi avut si noi in Romania macar 2-3 fabrici care sa faca fiecare  espressoare pentru 50-100 milioane de clienti?
Nu mai zic de Italia cate fabrici ar fi trebuit sa aiba.
Cine naiba produce la nivelul asta in Europa? Ce firma poate sustine singura o asemenea productie, fara sa aiba si consumatorii asigurati de stat?
Chiar si BYD a avut probleme in China, da?
Si la noi la nivel de UE, daca am urma modelul chinezesc, ar fi o fabrica sa faca espressoare non-stop, fara sa aiba concurenta cu alte fabrici si limitari la fonduri. Si daca ai cumpara un espressor, il iei cu reducere si in rate la stat. Avem asa ceva intr-o economie normala?
Aici nu vorbim de optimizari ca sa faci un surub mai ieftin sau mai repede, vorbim la nivel de economie de stat.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Nu are rost sa ne contram aiurea. Viata e frumoasa si trebuie traita.
Eu am inteles de la Mihai ca este indicat sa cumparam icoane pentru a sustine europa si nivelul de trai (al unora).
E simplu, daca scrie made in EU nu mai trebuie sa ne preocupe pretul sau daca acel produs are un raport bun calitate pret. Nu trebuie sa ne mai batem noi capul. Au gandit altii pentru noi si totul este minunat. Noi doar trebuie sa platim cat ni se cere si sa punem icoana in cui. Sa nu cumva sa indraznim sa cerem preturi mai mici , prin marirea productivitatii, sau dotari extra ca deranjam.
Si nici care cumva sa ne uitam peste gard la vecinii chinezi ca aia sunt sustinuti de stat.
Promit ca eu asa voi face daca se vor da espressoare pe fonduri europene nerambursabile.
DeLonghi ECP 35.31 / AVX CG301 / Arco / Skywalker Alpha roaster + Roast Assistant

Reply
Un presedinte... nu spun care, secret mare ... Smile ...se pare ca urmareste forumul... pentru ca in speech-ul de acum 2 zile a facut si el alaturarea Europa-icoana.
Si nici macar cand a venit asa de sus metafora asta nu a picat bine multora... Tongue

Reply
(13-05-2026, 10:54)alin1970 Wrote: Nu are rost sa ne contram aiurea. Viata e frumoasa si trebuie traita.
Eu am inteles de la Mihai ca este indicat sa cumparam icoane pentru a sustine europa si nivelul de trai (al unora).
E simplu, daca scrie made in EU nu mai trebuie sa ne preocupe pretul sau daca acel produs are un raport bun calitate pret. Nu trebuie sa ne mai batem noi capul. Au gandit altii pentru noi si totul este minunat. Noi doar trebuie sa platim cat ni se cere si sa punem icoana in cui. Sa nu cumva sa indraznim sa cerem preturi mai mici , prin marirea productivitatii, sau dotari extra ca deranjam.
Si nici care cumva sa ne uitam peste gard la vecinii chinezi ca aia sunt sustinuti de stat.
Promit ca eu asa voi face daca se vor da espressoare pe fonduri europene nerambursabile.
Nu stiu de unde le scoti pe astea, dar e clar ca nu ai inteles nimic.
Explicam doar de ce sunt mai ieftine produsele chinezesti. O data din standarde, regulamente, patente pe care producatorii UE sunt obligati sa le urmeze, iar chinezii nu.
Alt motiv este sustinerea guvernului chinez. Asta pentru a face loc pe alte piete, de multe ori prin distrugerea concurentei. Distrugerea concurentei este de la sine inteleasa cand inunzi o piata cu produse la pret de dumping.
Treaba ta ce vrei sa cumperi si chiar si daca ai inteles sau nu aceste aspecte.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Nici tu nu ai inteles. Eu nu vreau sa cumpar nici din China nici din EU. Doar imi exprimam parerea ca firmele europene au cam luat-o pe aratura cu preturile. Preturile afisate par scoase din joben si nu mai reflecta adevarata valoare. Am dat si cateva exemple de cum pot derapa preturile cand cel care cumpara nu stie pe ce da banii sau are interesul sa se faca ca nu stie.
Se vand rasnite si espressoare casnice (niste mecanisme simple in esenta ) cu multe mii de euro fara ca nimeni sa se intrebe de ce . Espressoare si rasnite casnice care ajung sa coste cat o masina ?
Gaggia Classic a fost iubit pentru ca era ieftin. Nu era perfect dar a aratat ca se poate bea o cafea buna la un pret decent.
Acum ? Ce punem in loc ? Cu ce aparate europene se mai poate prepara o cafea buna la un pret decent azi ? Si de ce oare s-a ajuns aici ? De ce ridicam in slavi nemunca ? Inginerii din Craiova au construit un avion cu reactie cand nimeni nu le dadea sanse. Intebati-l pe Renato cat ar da ei pe un espressor si pe o rasnita.
DeLonghi ECP 35.31 / AVX CG301 / Arco / Skywalker Alpha roaster + Roast Assistant

Reply
https://www.facebook.com/vlad.adamescu.1...617420331/

Reply
Si daca le-ai prezenta o rasnita de 3-4000 de euro, sau un prajitor roest de 8.000 sau un espressor italian sau german sau elvetian ? Totul pentru a bea 2-3 cafele bune pe zi .
Oare ar fi tentati sa cumpere ?

Reply
(13-05-2026, 16:33)alin1970 Wrote: Nici tu nu ai inteles. Eu nu vreau sa cumpar nici din China nici din EU. Doar imi exprimam parerea ca firmele europene au cam luat-o pe aratura cu preturile. Preturile afisate par scoase din joben si nu mai reflecta adevarata valoare. Am dat si cateva exemple de cum pot derapa preturile cand cel care cumpara nu stie pe ce da banii sau are interesul sa se faca ca nu stie.
Se vand rasnite si espressoare casnice (niste mecanisme simple in esenta ) cu multe mii de euro fara ca nimeni sa se intrebe de ce . Espressoare si rasnite casnice care ajung sa coste cat o masina ?
Gaggia Classic a fost iubit pentru ca era ieftin. Nu era perfect dar a aratat ca se poate bea o cafea buna la un pret decent.
Acum ? Ce punem in loc ? Cu ce aparate europene se mai poate prepara o cafea buna la un pret decent azi ? Si de ce oare s-a ajuns aici ? De ce ridicam in slavi nemunca ? Inginerii din Craiova au construit un avion cu reactie cand nimeni nu le dadea sanse. Intebati-l pe Renato cat ar da ei pe un espressor si pe o rasnita.

Lucrezi in domeniu vânzări, cu ei la fabrica sa vezi ce costuri presupune un produs EU ? Sau doar stai la tastatură și îți dai cu părerea ? Un produs nu înseamnă doar materia bruta din care e confecționat; mai presupune și alte cheltuieli; și este total inadecvată comparația cu gaggia classic din trecut; cât dădeai pe o franzelă când gaggia classic pre 2009 costa 300€? Eu înțeleg ca mulți ați vrea să rămână prețurile pe loc, dar asta nu se poate.
Și degeaba vă agitați atât aici de parcă sunt firmele voastre; cine vrea să dea mii de euro pe un espressor, o va da indiferent de părerile și argumentele voastre; la fel și legat de cele chinezești;

Uite un singur exemplu vă dau : îl apreciați și respectați pe omul ăsta care a scos tamperul Barbro ? Da, bineînțeles; jos pălăria pentru el ; vă deranjează prețul lui ca este produs în EU ? Normal ca vă deranjează; dar după ce apare Chinezu cu tamperul 3 sferturi copiat, la 200 lei, nu vă îngrămădiți cu toții ? Hai să respectăm fiecare producător pentru meritele lui; ca de copiat sunt sătul de chinezii ăștia.
Pavoni & Kinu Classic

Reply
Asta este de apreciat si respectat azi ? Un om care a facut un tamper de care eu nu am nevoie ? Habar nu am. Eu apreciez inginerii care au facut un avion cu reactie, il apreciez pe Coanda, pe Vlaicu pe Vuia, dar fiecare cu icoanele lui.

Reply
Bine zis :))) de ce l-as respecta eu pe unu de al carui tamper nu am nevoie?
Tu ii poti face altar la rasarit daca tamperul ala e vital pt tine

Reply
Personal nu apreciez pe nimeni care creeaza dispozitive tip gimmick, de utilizare indoielnica, al caror scop principal este inlocuirea cu mijloace mecanice a unor operatiuni prin excelenta manuale, cum ar fi tamparea.
Exploatand de asemenea si nesiguranta celor care voluntar isi propun cu o inconstienta demna de o cauza mai buna sa renunte la deprinderi manuale si de apreciere a efectului actiunilor lor, si incearca sa inlocuiasca tot ce presupune actiune manuala cu dispozitive de diverse genuri.
Dupa definitiile medicale aceste diminuari ale unor abilitati ar putea fi chiar incadrate la diverse grade de handicap, iar dispozitivele ajutatoare ar putea fi considerate drept proteze ! Nu insa cand alegi singur sa recurgi la asta...

Inaintea dumnealui erau deja altii, de care nu s-a suflat o vorba pana cand nu a aparut "al nostru"... oare de ce? in afara de faptul ca "ceilalti" vand acelasi accesoriu la pret dublu...
Si probabil ca in sinea lor il blagoslovesc pe "romanu ala" la fel cum vad ca deja se pregatesc unii inca de pe acum, isi fac incalzirea, sa dea in cap chinezului care va scoate ceva similar la jumatate de pret.

Dar trecem cu privirea faptul ca pana sa vina chinezi cu copiutza "la jumate", s-au emis deja idei de diy, ba chiar s-a facut si un demo, cu materiale care costa sub 50 ei, si raspunsul a fost indiferenta... daca nu are maner de lemn nobil si e asa ieftin, musai nu face tamparea corect.
Si mai ales, nu arata frumos in vitrina de trofee inutile numita coltul meu de cafea.

(13-05-2026, 18:29)distrugatorul Wrote: Tu ii poti face altar la rasarit ...

Terminatore, vezi ca Bookoo la care dai tarcoale, este tot in directia aia... Tongue
Si Bomber, si alte nume de fantome similare, la care se inchina tot forumul...

Reply
Eu nu am nici o problema, chiar daca e chinez, cat timp e fabricat in europa, dau de lucru europenilor deci implicit joaca cu aceleasi reguli, si scrie mazzer pe ele nu vad carei problema. Dar produse pe alta parte a planetei cu forta de munca mult mai ieftina si multe alte beneficii, intrat pe piata europeana constituie un fault competitional catre europeni. Ca produsele europene sunt scumpe, nu stiu posibil, se poate discuta, dar fundamental ai produse fabricate dupa alte reguli decat cele pe piata care se vand
Profitec Go, Mazzer Philos

Reply
@renatoa când văd postările tale la orice și oricând, sincer îmi e dor de vremurile bune când chiar aveai ceva constructiv de discutat cu membri vechi ai acestui forum,care țineau mai mult la respect și la vorbe bine alese.
Ieri când săraca fată a cerut o părere despre o rasnita, v-ați atacat de parcă v-a înjurat pe vreunu.
Esti obositor să știi, și nu știu cum ai ajuns la concluzia ca oricine care  întreabă pe aici câte ceva, vine să îți ceară ție opinia? Îți dai prea mult credit, să știi.
Pavoni & Kinu Classic

Reply
(13-05-2026, 18:46)renatoa Wrote: Personal nu apreciez pe nimeni care creeaza dispozitive tip gimmick, de utilizare indoielnica, al caror scop principal este inlocuirea cu mijloace mecanice a unor operatiuni prin excelenta manuale, cum ar fi tamparea.
Exploatand de asemenea si nesiguranta celor care voluntar isi propun cu o inconstienta demna de o cauza mai buna sa renunte la deprinderi manuale si de apreciere a efectului actiunilor lor, si incearca sa inlocuiasca tot ce presupune actiune manuala cu dispozitive de diverse genuri.
Dupa definitiile medicale aceste diminuari ale unor abilitati ar putea fi chiar incadrate la diverse grade de handicap, iar dispozitivele ajutatoare ar putea fi considerate drept proteze ! Nu insa cand alegi singur sa recurgi la asta...

Inaintea dumnealui erau deja altii, de care nu s-a suflat o vorba pana cand nu a aparut "al nostru"... oare de ce? in afara de faptul ca "ceilalti" vand acelasi accesoriu la pret dublu...
Si probabil ca in sinea lor il blagoslovesc pe "romanu ala" la fel cum vad ca deja se pregatesc unii inca de pe acum, isi fac incalzirea, sa dea in cap chinezului care va scoate ceva similar la jumatate de pret.

Dar trecem cu privirea faptul ca pana sa vina chinezi cu copiutza "la jumate", s-au emis deja idei de diy, ba chiar s-a facut si un demo, cu materiale care costa sub 50 ei, si raspunsul a fost indiferenta... daca nu are maner de lemn nobil si e asa ieftin, musai nu face tamparea corect.
Si mai ales, nu arata frumos in vitrina de trofee inutile numita coltul meu de cafea.

(13-05-2026, 18:29)distrugatorul Wrote: Tu ii poti face altar la rasarit ...

Terminatore, vezi ca Bookoo la care dai tarcoale, este tot in directia aia... Tongue
Si Bomber, si alte nume de fantome similare, la care se inchina tot forumul...

Hmmm nu as zice
Cata vreme sunt atatia care il crediteaza ca merge perfect out if the box eu tind sa ii cred
Nu de alta dar nu ma vad aliniind cutite cu foite de aluminiu cu 50 de postari pe aici pe forum…vai acu calca pe stanga…acu calca pe dreapta.
Nu multumesc…va las voua placerea sa faceti pe mecanicii cu astea mai ieftine

Si pt mine asta conteaza foarte mult
Sa mearga aproape perfect out of the box
Nu o sa ma vezi pe mine ca iau nush ce cutite fancy :))
De asta apreciez Bomberul si probabil si bookoo cu cutitele de la sweet lab tot acolo e….ca nu trebuie sa modific/ajustez nimic…pur si simplu il conectez la priza…900-1000 rpm si gata

Daca stii tu alta rasnita ieftina care merge fara ajustari out of the box orientata spre espresso(eu altceva nu beau) … maine o iau :D
Oricum din astea amintite nu e niciuna pe stoc

Reply
Asta pentru ca tu chiar crezi ce lauda altii... macar ii verifici un dram sa vezi pe ce se bazeaza cand afirma ca e totul aliniat ?
Degeaba scriu oameni din retail, care vand de ani de zile, ca nu vine nimic aliniat, nu la pretentiile absurde ale unora, nici chiar regele morilor... de vant... nuuuu, tu esti in x-files... I want to believe.
Un prim pas ar fi sa incerci un pic de reality check... unde incepe si unde se termina absurdul in toate cifrele ce se arunca la aceste masinarii.
Vad ca stii de folii ... te-ai intrebat vreodata cat de groasa e una ? si ce efect are ?
Daca ai fi avut informatia asta, pai atunci cand scria careva de microni ti-ar fi sarit instant mustarul si i-ai fi trantit ceva pe acelasi stil ca si mine. Sau poate mai diplomatic, dar cu acelasi inteles...

(13-05-2026, 19:33)GeorgianM Wrote: Ieri când săraca fată a cerut o părere despre o rasnita...

O singura intrebare am... ti se pare admisibil ca o "saraca fata" sa se prezinte ca are Mara X si vreau o rasnita care ... face de toate...
Nu ti se pare ca detinerea unui echipament de un anumit nivel te aseaza intr-o anumita clasa de utilizatori, si vine cu niste obligatii?
Adica sa iti faci temele in tot ceeace priveste si restul, nu numai masina?
Nu crezi ca o simpla intrebare pusa in modul si contextul nepotrivit dezvaluie prea multe lucruri nedorite despre tine ?
Sau, mai stii... poate o fi fost cadou... mea culpa in cazul asta...

Apropo de cadou, mergi la bursa si vezi ce i-am scris celui care a scos la vanzare GC-ul primit cadou.
E instructiv, in primul rand ce a scris el, ca altfel nu imi genera reactia aia...

Reply
Deci ceea ce spui tu de fapt este ca spre exemplu un j64v mai ieftinel are aceeasi aliniere precum cele de mai sus

Le-ai incercat sau e o simpla intuitie?
Iti dau un exemplu simplu din experienta mea cu privire la espressor. Cand am
cumparat eu acum 5 ani aproape toata lumea facea altare cu leliturile si daca te uiti sunt pline topicurile de mecanici transformati peste noapte..imi picura pe nush unde…nush ce garnita..nush ce furtunas…nu mai imi functiineaza aia ailalta …eu cu Profitecul meu made in Germany nu am avut nici pe dracu..

Eu nu am incercat rasnitele alea…dar chiar asa toti sa minta? Eu la Bomber nu am gasit review negativ

Pe de alta parte daca la un j64 ii pui cutite de espresso mai acatarii sweet lab sau HU espresso si ii pui si un burr alignment ca sa nu faci tu pe mecanicul ajungi fix langa bookoo sau bomber :)))

[Image: k9AWnIp.png]

Pe cand bookoo iti vine din start cu sweet lab
Si e mai simpatic pe blat

Reply
(13-05-2026, 16:33)alin1970 Wrote: Nici tu nu ai inteles. Eu nu vreau sa cumpar nici din China nici din EU. Doar imi exprimam parerea ca firmele europene au cam luat-o pe aratura cu preturile. Preturile afisate par scoase din joben si nu mai reflecta adevarata valoare. Am dat si cateva exemple de cum pot derapa preturile cand cel care cumpara nu stie pe ce da banii sau are interesul sa se faca ca nu stie.
Despre care aratura vorbim…? Cat e un Gaggia acum? Lelit, la fel. Astea sunt alea de mii de euro?
Espressoare se fac pentru toate nevoile si la preturi variabile. Si la noi, si la chinezi.
Si sunt multi pentru care zona de cafea de specialitate este inaccesibila. Ce facem aici? Poate fac si boabe de cafea chinezii, sa le aduca cu 10 lei/kg, sa ia aia care nu-si permit espressoarele de zeci de mii de euro…

Reply
(13-05-2026, 20:15)distrugatorul Wrote:  …eu cu Profitecul meu made in Germany nu am avut nici pe dracu..

Mi-a crescut inima ca ai vorbit asa de Profitec. Ce aparat ai?
Profitec Go, Mazzer Philos

Reply
Atentie nu imi laud echipamentul sau un anumit brand…nu fac altare dar nu pot sa nu remarc ca nu am schimbat nici macar un surub. Merge ceas.
Si asta caut si la rasnita

Un pro300 DB

Reply
(13-05-2026, 19:29)alex_b Wrote: .....Dar produse pe alta parte a planetei cu forta de munca mult mai ieftina....

De parca trebuie sa te duci in alta parte a planetei sa exploatezi forta de munca ieftina ... de ce oare unii au productia in Romania?

Reply
(13-05-2026, 23:15)edri Wrote:
(13-05-2026, 19:29)alex_b Wrote: .....Dar produse pe alta parte a planetei cu forta de munca mult mai ieftina....

De parca trebuie sa te duci in alta parte a planetei sa exploatezi forta de munca ieftina ... de ce oare unii au productia in Romania?
Pentru ca mereu ai un echilibru intre calitate si costuri. De cele mai multe ori forta de munca ieftina este si de slaba calitate. Si ori nu poate face ce vrei, ori faci eforturi mari pentru training, control, etc.
Pentru nemti Romania poate fi un compromis decent, de pilda. Albania insa nu cred ca va produce ceva in Romania...

Pe de alta parte nu luam in calcul si planurile fiecarei companii. Practic reprosam magazinului din colt care e de 30 ani acolo ca e scump si nu s-a facut intre timp hypermarket sa aiba preturi ca la Crf...? Sunt companii care vor sa ramana la un anumit nivel, nu vor sa cucereasca lumea.

Reply
Toata stima pentru pionieratul celor care s-au aruncat pe Primus sau Wendo... dar as mai sta, e doar inceputul, tavalugul de abia urmeaza...

https://alternativebrewing.com.au/produc...so-machine

Practic, pana nu coboara cu cel putin 1000 sub nivelul actual de top, adica sub 5000 lei, le-as lasa sa se bata intre ele.

Reply
Compari niveluri diferite de calitate si pret…
Wendougee cu gear pump strict din punct de vedere calitativ e mult peste Primus ca si constructie si asta se vede si in pret
In al doilea rand Wendougee data e grup sarurat pe cand Primus nu e. Wendougee are 2 boilere primus doar 1

Cu un lucru ai dreptate. Va fi o competitie mult mai mare cu chinezii pe piata espresoarelor dar sa nu te astepti sa vezi reduceri masive de preturi la nivelul calitativ la care este wendougee
Poate la nivelul Turin

Aaaa ca poti plati o gramada de bani pe un nivel calitativ slabut astfel cum e cazul lui Decent…da…acolo chipurile platesti inovatia

Reply
Repeti ce citesti la altii, dar oare iti e clar cate chestii discutabile sunt ascunse in ce zic ?
Daca ai trecut printr-un curs si ti se pare totul clar, nu ai nici o nelamurire, e primul semn ca problema nu e la cel care a lecturat, ci la auditoriu, care doar are impresia ca a inteles totul perfect.
Nu e nici o multumire sa termini cursul si sa nu ai nici o intrebare din sala.

Eu nu vad nimic "mult peste" la Wendo...
Pump gear au ambele, si oricum il consider un gimmick care mareste pretul inutil.
Daca e sa imi fac griji ca vibratiile sparg pucul, pai exista solutii mai simple decat pompa aia dintzoasa.
Care din start imi creeaz probleme cu mentenanta mai deasa, si griji despre apa folosita.
Exista amortizoare hidraulice, sau trec la alt de model de puc, mai rezistent, nu stau incremenit in schema 58 la care ma obliga altii.
Fa-mi cadou o masina din asta si iti demonstrez ca prima modare care o fac este sa trec PF-ul pe 54.

Boilere se pot numara ca Pristanda steagurile... poti scoate sau adauga unul dupa cum are reviewerul pofta.
Important este ca sunt circuite de caldura separate de cafea si lapte, nu prin ce recipiente circula apa pe traseu.

La fel si GS versus thermo... pot fi identice ca model termic, constructia conteaza mai putin.
Tot o serpentina prin care circula apa ai in ambele cazuri.
Exista boilere de masini economice sub 1000 lei care sunt GS-uri 100%, doar comanda incalzirii facuta incorect le priveaza de acest statut.
Si marketingul care dicteaza un layering de cel putin 3 nivele al liniei de produse, ca sa te oblige la hora upgrade-urilor.

Reply
Nu repet nimic :))
Le-am vazut pe ambele in realitate. Nu vorbesc din carti
Doar daca esti carcotas le poti le poti compara calitativ…pe principiul ce are Ferrari comparativ cu Dacia…tot 4 roti, o caroserie, un volan… fii serios

Nu e vorba doar de principiul de baza dupa care functioneaza. Ca toate functioneaza dupa aceleasi principii ca nu a descoperit nimeni intre timp cum sa curga apa in amonte

Reply
Daca ambele imi produc o cafea buna, restul e excitare inutila...
Ca detaliile tehnice fara numar si fara sens aruncate pe ecran in filme gen fast and furious, care de fapt sunt prezente in orice masina de pe piata.

Reply
Da am inteles cum gandestu tu
Tu apreciezi ideea, principiul de functionare si mai putin materiale si constructie…cata vreme sunt sigure pentru sanatate nu te intereseaza nimic mai mult

Reply
Pai cu ce te ajuta daca ambele grupuri mențin temperatura la cat e setată?
Doar că-i spune numele într-un anumit fel?
WPM PRIMUS | J64V | Skywalker Alpha roaster + Roast Assistant & HiBean.

Reply
Pai sunt diferente intre ele
Depinde pt ce le folosesti
Un grup saturat e imbatabil la stabilitatea temperaturii de extractie pe cand un thermoblock e mult mai bun la timpul de incalzire, dar nu se apropie de standardul de stabilitate a temperaturii pe care o da un grup saturat
Conteaza mult la repetabilitate. Conteaza daca ai un volum mai mare de cafele

Ceea ce vrei tu sa spui esta ca diferentele in ceasca intre ele nu sunt majore si aici ai dreptate dar nu despre asta era vorba

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)