Welcome Back Log In Create Account

China vs Italy

(27-04-2026, 15:58)renatoa Wrote:
(27-04-2026, 14:15)Mihai L Wrote: Ai impresia ca asa lucreaza o fabrica serioasa? Angajeaza designeri, proiectanti, fac teste si prototipuri si cand au produsul, gata, ii dau afara pe toti…?
Lumea lucreaza in continuare. Modele noi, imbunatatiri la cele vechi, etc. Toti iau salariu, ca de aia muncesc. Cate modele are numai Lelit, de exemplu?

Te rog, fara citate din brosurile de marketing ale unor fabrici din industria adevarata.
Nimic din ce ai scris mai sus nu se aplica in lumea cafelei.
Nimic din evolutia pietei sau ce gasesti intr-o masina europeana cand o deschizi nu sugereaza tehnologie din mileniul actual.
Mergi in street view la cateva firme care le consideri tu relevante si o sa vezi cladiri care pot fi la fel de bine service-uri auto.

Cat despre masinile de care vorbeste Alin, acelea sunt exemplificari clare de produse greedflation. Strietman, Kaffelogic, sunt exemple fara numar...
Macar in industria de tuning auto vezi unicate, astia au pretentia sa vanda acelasi produs ani de zile, atat timp cat le merge. Adica gasesc portofele groase.
Dar nu cumva sa apese putin pe pedala si sa scoata 10 bucati pe luna in loc de 3, cu aceiasi oameni si aceleasi resurse, dar cu mai putine pauze... de cafea... ca ar fi jale, ar trebui sa le scada pretul si se strica... armonia universului...
Daca nu prajesc cu blockchain si nu se alimenteaza cu crypto nu sunt din prezent…?
Pe de alta parte ridicati in slavi levierele. Astea-s mai noi pe piata, nu?
Produc si ei cat este necesar. Toate produsele incorporeaza materii prime si materiale, salarii, etc. Daca n-ai suficienti clienti degeaba produci mult. Adu-ti aminte de prajitoare, cate trebuia sa faci lunar ca sa renteze. N-aveai clienti nici pentru alea, dar sa faci de 10 ori mai multe…
E vreun producator la care e coada si astepti macar 12 luni sa-ti produca espressorul?
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
"Productie mai mica implica cheltuieli mai mici, cu orice, aprovizionare, spatii, personal... iar profitul ramane acelasi."

Doar daca vorbim de personal aceasta afirmatie ramane in picioare, altfel...
Aprovizionare - daca aduc 3 piese sau 300 de piese unde am cheltuieli mai mici?
Spatii - daca de pozitez 3 piese sau 300 de piese platesc chiria mai mica?
Fabricatie - pretul la utilaje in amortizez cu 3 sau cu 300 de piese?
Pretul la o banala matrita nu intra in calcul, in schimb intra in calcul pretul pe produs. Doar ca pretul pe produs este dictat de numarul de repere ce poate fabrica o matrita. Daca face doar 3 repere e mult mai scump decat daca face 300.

E interesant sa vezi cum se calculeaza pretul unui produs si cat de complex este totul.
Un produs final, pana ajunge pe piata are cateva etape de prototip, sirie 0 si abia dupa ce totul merge struna pleaca spre utilizatorul final. Daca sari anumiti pasi cu siguranta ca faci ceva reducere de costuri si cheltuieli doar ca risti sa dezamagesti clientii.

PS Acum ceva timp cautam sa achizitionez o saltea si la un magazin specializat am vazut o saltea la 1000euro, ceea ce imi parea un pret imens. Ma intreaba vanzatorul cat timp intentionez sa utilizez acea saltea si ii raspund ca cel putin 10 ani, daca nu si mai mult pentru ca fiind scumpa banuiam ca e si de calitate si o sa reziste. Imi zice ca e indicat sa fie schimbata la 5 ani si-mi face un calcul din care rezulta ca trebuia sa "platesc" 0.5 euro pe noapte. Ma intreaba daca suma e mare pentru un somn linistitor... :)
Starseeker (AK74 & Edge Plus) + Rocket R58 + Hottop

Reply
Nu stiu de ce dezbatem aiurea.
Incercati sa justificati faptul ca un espressor, o rasnita sau un prajitor au ajuns sa coste cat o masina ? Succes!
Daca deschideti carcasele veti descoperi ca sunt doar cateva piese, de obicei produse de altii. Complexitatea este foarte mica (boiler, robineti, fitinguri, valve, butoane, motoare , ceva electronica etc ) Materialele nu costa mult.
Nu se compara cu o masina..
Eu doar constat nu incerc sa conving pe nimeni de nimic.
DeLonghi ECP 35.31 / AVX CG301 / Arco / Skywalker Alpha roaster + Roast Assistant

Reply
Nu cred ca a spus nimeni ca un espressor ieftin nu este capabil de extractii comparabile cu cele obtinute pe masini de 50x mai scumpe si nici nu cred ca are sens sa le aducem in discutie pe cele din categoria celor atipice precum Manument Leva.
In final toate trec apa prin cafea intr-un mod sau altul asa cum orice masina poate ajunge de la A la B sau ceasurile Casio si Rolex indica precis ora insa unicitatea, calitatea materialelor si modul de fabricare(serii mari produse industrial vs productie+asamblare manuala) sunt cateva din aspectele care pot majora sau reduce considerabil pretul.
Eu unul nu ma dau in vant dupa chestii scumpe insa am avut placerea sa merg recent vreo 300km cu un G63 AMG 2025 si pot spune ca m-a impresionat nu doar cu agilitatea sau sunetul motorului si evacuarii laterale ci si prin tinuta la drum, materialele utilizate la interior, calitatea acestora si cum fiecare mic detaliu are sens si este bine gandit, respectiv implementat.
Long story short, am ajuns acasa cu un zambet pe fata si nu am indraznit sa spun ca strugurii sunt acri desi pe drum am facut glume gen "cu benzina consumata la depasirea asta ajungeam la Constanta cu tigaia mea Biggrin "
Cine apreciaza catusi de putin calitatea si lucrurile atipice, cu siguranta le va cumpara daca situatia i-ar permite acest lucru.

Din nou, discutia nu ar trebui sa se invarta in jurul speculantilor sau oportunistilor si pana una alta ar trebui sa ne bucuram ca exista optiuni pentru toate buzunarele.

Reply
(28-04-2026, 08:55)CosminN Wrote: "Productie mai mica implica cheltuieli mai mici, cu orice, aprovizionare, spatii, personal... iar profitul ramane acelasi."

Doar daca vorbim de personal aceasta afirmatie ramane in picioare, altfel...
Aprovizionare - daca aduc 3 piese sau 300 de piese unde am cheltuieli mai mici?
Spatii - daca de pozitez 3 piese sau 300 de piese platesc chiria mai mica?
Fabricatie - pretul la utilaje in amortizez cu 3 sau cu 300 de piese?
Pretul la o banala matrita nu intra in calcul, in schimb intra in calcul pretul pe produs. Doar ca pretul pe produs este dictat de numarul de repere ce poate fabrica o matrita. Daca face doar 3 repere e mult mai scump decat daca face 300.

E interesant sa vezi cum se calculeaza pretul unui produs si cat de complex este totul.
Un produs final, pana ajunge pe piata are cateva etape de prototip, sirie 0 si abia dupa ce totul merge struna pleaca spre utilizatorul final. Daca sari anumiti pasi cu siguranta ca faci ceva reducere de costuri si cheltuieli doar ca risti sa dezamagesti clientii.

PS Acum ceva timp cautam sa achizitionez o saltea si la un magazin specializat am vazut o saltea la 1000euro, ceea ce imi parea un pret imens. Ma intreaba vanzatorul cat timp intentionez sa utilizez acea saltea si ii raspund ca cel putin 10 ani, daca nu si mai mult pentru ca fiind scumpa banuiam ca e si de calitate si o sa reziste. Imi zice ca e indicat sa fie schimbata la 5 ani si-mi face un calcul din care rezulta ca trebuia sa "platesc" 0.5 euro pe noapte. Ma intreaba daca suma e mare pentru un somn linistitor... :)
OK,
Vinzi 10 bucati pe luna. Te aprovizionezi cu piese pentru 1000? Cu siguranta e mai ieftin, practic, dar banii aia nu produc nimic. Plus ca ai nevoie de angajati mai multi, scule, dispozitive, etc.
Lucrezi pe minus cativa ani. Care e smecheria?

(28-04-2026, 10:32)alin1970 Wrote: Nu stiu de ce dezbatem aiurea.
Incercati sa justificati faptul ca un espressor, o rasnita sau un prajitor au ajuns sa coste cat o masina ? Succes!
Daca deschideti carcasele veti descoperi ca sunt doar cateva piese, de obicei produse de altii. Complexitatea este foarte mica (boiler, robineti, fitinguri, valve, butoane, motoare , ceva electronica etc ) Materialele nu costa mult.
Nu se compara cu o masina..
Eu doar constat nu incerc sa conving pe nimeni de nimic.
Simplu, dar nu vad nimic facut de la 0 de tine.
De ce le cumperi in loc sa iei piesele sa le asamblezi singur?
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Ce legatura are cu mine ? De asta sunt icoanele scumpe ? Din cauza ca nu le asamblez eu ? Au facut-o chinezii si nu iti place rezultatul, pentru ca le-au iesit de cateva ori mai ieftine.
Eu am asamblat singur espressorul meu. Am cumparat unul ieftin de pe olx pentru carcasa si am inlocuit totul cu piese noi. Un boiler nou din inox, complet m-a costat 150 lei. O pompa noua 50 lei. Am modificat si modat prajitorul. Inainte am facut un prajitor din popcorn. Am demontat si curatat levierul Arin v2. Am demontat rasnitele. Am demontat fierbatorul.
In plus, sunt inginer mecanic de 30 de ani.
Ce legatura are ?
Tu ai demontat sau modat ceva ?
Daca nu fac singur un espressor de la zero inseamna ca nu pot aprecia adevarata valoare a unui aparat ?
Asa se intimpla de cate ori nu mai ai argumente. Incerci sa deviezi de la subiect.
DeLonghi ECP 35.31 / AVX CG301 / Arco / Skywalker Alpha roaster + Roast Assistant

Reply
(28-04-2026, 18:37)alin1970 Wrote: Ce legatura are cu mine ? De asta sunt icoanele scumpe ? Din cauza ca nu le asamblez eu ? Au facut-o chinezii si nu iti place rezultatul, pentru ca le-au iesit de cateva ori mai ieftine.
Eu am asamblat singur espressorul meu. Am cumparat unul ieftin de pe olx pentru carcasa si am inlocuit totul cu piese noi. Un boiler nou din inox, complet m-a costat 150 lei. O pompa noua 50 lei. Am modificat si modat prajitorul. Inainte am facut un prajitor din popcorn. Am demontat si curatat levierul Arin v2. Am demontat rasnitele. Am demontat fierbatorul.
In plus, sunt inginer mecanic de 30 de ani.
Ce legatura are ?
Tu ai demontat sau modat ceva ?
Daca nu fac singur un espressor de la zero inseamna ca nu pot aprecia adevarata valoare a unui aparat ?
Asa se intimpla de cate ori nu mai ai argumente. Incerci sa deviezi de la subiect.

Pai vezi…asta e diferenta tu esti inginer mencanic si pentru tine este o provocare
Noi nu ne pricepem la tehnica oricat de simpla ar parea ea

Cat priveste chinezii eu as lua totul sub beneficiu de inventar sa vedem mai intai cat de fiabile sunt in timp espresoarele si rasnitele lor ca daca sunt ca leliturile nu multumesc…prefer unul la care sa nu schimb nimic 5-7 ani

Reply
Eu nu iubesc chinezismele dar ma enerveaza cand ni se cer niste preturi aberant de mari pentru produsele europene
Si unii sustin pe aici ca asa este normal sa coste enorm orice aparat european.. Preturile astea prea mari ne fac sa ne uitam peste gard la vecinii chinezi.
ps. nu trebuie sa fie scump ca sa nu fii nevoit sa schimbi nimic la el timp de 6-7 ani. Am avut Arin din anii 70 si inca mergea perfect. Am DL ECP care are peste 7 ani perfect functional.

Reply
(28-04-2026, 19:47)distrugatorul Wrote: Cat priveste chinezii eu as lua totul sub beneficiu de inventar sa vedem mai intai cat de fiabile sunt in timp espresoarele si rasnitele lor ca daca sunt ca leliturile nu multumesc…prefer unul la care sa nu schimb nimic 5-7 ani

Pai si cum afli daca nu le-ar cumpara nimeni asa cum vor unii?

Reply
Eeeeeii cum sa nu le cumpere nimeni?
Vor avea clientii lor sunt convins

Reply
Vorbind de cat de mult poti sa ceri pe un produs daca gasesti cine sa ti-l cumpere, va dau exemple concrete: compatriotii nostrii de la Softronic Craiova vand un simplu alimentator DC-DC 110Vcc / 24 Vcc /2A cu 2200 lei fara TVA ( doar o placa electronica fara carcasa ). In tara se gasesc alimentatoare MDM cu carcasa, mult mai bine facute, cu 3 - 400 lei iar in China cu sub 100 lei.
Tot Softronic vinde o placa electronica ( traductor de turatie) care in esenta contine 2 tranzistori , doi senzori optici si cateva piese marunte cu pretul de 3600 lei fara tva (piesele costa maxim 100 lei)
Cam asta este Europa vs China.
Eu, ca si cumparator ar trebui sa fiu patriot si sa cumpar indiferent de pret chiar daca preturile sunt nesimtite ?
La fel este cu tot ce se fabrica in europa iar la aparatura de cafea pentru bar este jale mare !
scuze de off topic.

[Image: VqzLrv4.jpeg][Image: dO20k27.jpeg][Image: rwphip5.jpeg]

Reply
(29-04-2026, 08:36)alin1970 Wrote: .....
Eu, ca si cumparator ar trebui sa fiu patriot si sa cumpar indiferent de pret chiar daca preturile sunt nesimtite ?
La fel este cu tot ce se fabrica in europa .....
Pai pretul ala contine taxa pe aer curat, pe incluziune, pe .... de fapt nu stiu sa elaborez raspunsul corect, dar banuiesc ca in laboratoare se lucreaza la raspunsul cerut si AI il va prezenta cu rigurozitate, ma rog poate fi si MihAI  Tongue

Reply
(29-04-2026, 08:36)alin1970 Wrote: Vorbind de cat de mult poti sa ceri pe un produs daca gasesti cine sa ti-l cumpere, va dau exemple concrete: compatriotii nostrii de la Softronic Craiova vand un simplu alimentator DC-DC 110Vcc / 24 Vcc /2A cu 2200 lei fara TVA ( doar o placa electronica fara carcasa ). In tara se gasesc alimentatoare MDM cu carcasa, mult mai bine facute, cu 3 - 400 lei iar in China cu sub 100 lei.
Tot Softronic vinde o placa electronica ( traductor de turatie) care in esenta contine 2 tranzistori , doi senzori optici si cateva piese marunte cu pretul de 3600 lei fara tva (piesele costa maxim 100 lei)
Cam asta este Europa vs China.
La fel este cu tot ce se fabrica in europa iar la aparatura de cafea pentru bar este jale mare !
scuze de off topic.

[Image: VqzLrv4.jpeg][Image: dO20k27.jpeg][Image: rwphip5.jpeg]
M-as intreba de ce nu te apuci sa faci o afacere aici. Cumperi din China si vinzi lejer macar cu 100% adaos.
Crezi ca Softronic vinde insa mii de produse la 110V? Pe langa asta, ca producator trebuie sa obtii niste avize, sa faci niste teste, etc. Ca revanzator nu.
Pe partea asta ti se pare corecta competitia?
Sa mai zic ca in rol de inginer mecanic probabil ai constatat de multe ori ca sunt produse pe care nu le poti face la fel de ieftin precum chinezii? Ieftin de nici materialele nu-ti ies. Si nici la calcule de bun simt nu ies. Chiar daca ai lucra nu ieftin, ci pe gratis.

De ce nu-ti deschizi o cafenea si vii cu espressoare chinezesti de bar. Ieftine, fara suport, ca tu nu stii ca un bar sau restaurant au nevoie de service, mentenanta. Iti aduce chinezul alt espressor in cateva ore ca sa nu iti moara afacerea 1-2 saptamani pana revine dintr-un service oarecare?
Toate astea inseamna bani. Investiti de un service, de producator, etc. Ca proprietar de cafenea nu ai vrea sa bagi bani in rezerve (2-3 espressoare, 3-4 rasnite, etc). Alea nu produc nimic. Asta ca sa intelegi de ce aparatura profesionala are alte costuri. Aparatura profesionala are alte standarde.

Reply
Imi pare rau ca nu ma pricep la astfel de afaceri. Ai dreptate, poate asa este ok sa faci afaceri in romania.
Au fost doar cateva exemple din viata reala de cum poti sa ceri cat vrei pe un produs daca iti gasesti cumparatorul cu punga larga.
So vinde foarte scump pentru ca au la cine ( la statul roman ) si nu sunt concurati de nimeni. Sunt multi care fac la fel. Nemtii ne vand un motoras cat pumnul cu 15000 lei. Cine pierde ? Sigur nu chinezii.
ps. MDM vinde aceleasi alimentatoare de 10 ori mai ieftin decat So.
Nu zic ca tot ce este chinezesc este bun. Zic doar ca ei ne arata cam cat ar fi normal sa coste unele produse fara taxa de icoana.
Dar sa nu ne amagim si ei vor creste preturile cand vad ca nu mai au concurenta.
Cat timp vor fi multi ca Mihai care zic ca preturile din Eu sunt corecte, totul este minunat.

Reply
Problema nu este pretul, dar refuzi sa intelegi asta…
Nu este corecta competitia si nici comparatia in momentul in care vanzatorul chinez este ajutat de stat, oficial nu are obligatii in RO si nici nu are obligatii de standarde.
Si inca ceva: este acest refuz de a gandi in viitor.
Azi se inchide o firma pentru ca nu poate produce mai ieftin decat chinezii, maine alta. Pe urma te uiti ca doar chinezii produc. Simultan, ramanem si fara locuri de munca. Nu se duce nimeni in China sa lucreze acolo.

Sunt oameni care sunt multumiti ca au azi ce manca si ce bea. Maine vad ei daca se mai descurca sau nu.

Reply
Cilindrul cu ecran si termobloc "grup saturat" pare sa devina hallmark-ul masinilor chinezesti... asa cum nasul ozn este pentru masinile cu grup E61.
In momentul acesta sunt cel putin 5 variatiuni de masini cu aspectul de mai jos, la preturi in jur de 3000 lei

[Image: CURpMFk.jpeg]

Ma intreb cand vor apare primele look alike wpm sau wendoungee... adica fake-uri... Smile

Reply
Imi pare ca au pus ecranul ala in cal mai nepotrivit loc.Sub ecran este totusi un termobloc care se incinge. Oare nu va avea de suferit in timp din cauza temperaturii si a aburilor?

Reply
Pai la fel e și la WPM PRIMUS
Vedem în timp
WPM PRIMUS | J64V | Skywalker Alpha roaster + Roast Assistant & HiBean.

Reply
(25-04-2026, 12:36)vdub Wrote: Greedflation este cat se poate de real, si cu efecte tot mai vizibile ...

Poftim lectie de economie "de piata"

Quote:...la plimbarea aceasta din piață, o tanti care vindea diverse mi-a explicat cum apar prețurile în piață, și jur că oamenii ăia care au scris în manualele de economie cum contribuie cererea și oferta la formarea prețului s-au înșelat.
Ea zicea așa: dacă mulți oameni cumpără, poți să crești prețul. Cum ar veni, cerere mare, preț mare. Corect.
Dar pe urmă vine și zice: dacă puțină lume cumpără, iarăși crești prețul, că trebuie să scoți de la ăia puțini care cumpără banii pe toată marfa, inclusiv aia pe care nu o vinzi.

Reply
Tot din economia de piata… exista si praguri peste care nu mai vinzi.
Nu orice produs este sustenabil.
Dar daca partidul te sustine cu bani si conditii, orice e posibil.

Reply
(10-05-2026, 13:28)renatoa Wrote: Dar pe urmă vine și zice: dacă puțină lume cumpără, iarăși crești prețul

O astfel de practica nu este sustenabila si producatorii vor pune lacatul pe tarabe atunci cand clientii vor realiza ca preturile nu sunt proportionale cu costurile de productie + inflatia. Consider ca o majorare a preturilor de pana la 50% aplicata in ultimii 5-6 ani este una de bun simt iar ce se apropie de 100% deja se incadreaza la specula grosolana.

Reply
Nu toti clientii iti stiu costurile de productie. Dar compara produsul tau cu altele si se reorienteaza catre alt producator.

Reply
Pai tocmai asta se intimpla deja. Unii au inceput sa compare preturile si brusc, le plac chinezii.
Ce putem face ? Sa le spunem sa creasca si ei preturile de 4 ori astfel incat sa ne placa iar icoanele, sa ne facem ca nu le vedem preturile umflate artificial si sa le umflam in continuare buzunarele ?
Eu zic ca e buna concurenta si sa ne bucuram cat mai exista.

Reply
(10-05-2026, 18:12)Mihai L Wrote: Nu toti clientii iti stiu costurile de productie

Nu le stiu dar le au ca reper pe cele pre-pandemie sau dinaintea scumpirii energiei si e relativ usor sa-si faca o idee.

Reply
(10-05-2026, 19:57)alin1970 Wrote: Pai tocmai asta se intimpla deja. Unii au inceput sa compare preturile si brusc, le plac chinezii.
Ce putem face ? Sa le spunem sa creasca si ei preturile de 4 ori astfel incat sa ne placa iar icoanele, sa ne facem ca nu le vedem preturile umflate artificial si sa le umflam in continuare buzunarele ?
Eu zic ca e buna concurenta si sa ne bucuram cat mai exista.
Ma tem ca nu intelegem corect termenul de “concurenta”. Cauta companii care respecta aceleasi standarde. Ai in UE producatori care scot un produs similar la jumatate de pret? Ca n-or fi toti hapsani sa ia pielea de pe om…
Comparatia intre piesa X din magazin cu “am un var care mi-o face gratis la strung” nu e corecta…

(10-05-2026, 20:27)vdub Wrote:
(10-05-2026, 18:12)Mihai L Wrote: Nu toti clientii iti stiu costurile de productie

Nu le stiu dar le au ca reper pe cele pre-pandemie sau dinaintea scumpirii energiei si e relativ usor sa-si faca o idee.
Nope. Pentru ca nu stiu unde faci tu piesele sau de unde le cumperi.
Plus ca in general sunt produse noi. Ce sa compari la ele?

Reply
Pai daca e sa fie competitie... sa ii strangem cat mai bine, de oriunde se poate... 25 lei a fost doar incalzirea, ca sa vedem daca suporta...

https://www.posta-romana.ro/a2032/stiri/...onale.html

Dar nu care cumva sa vedem cea mai mica intentie de la brux ca sa sugereze europenilor ca sa fie mai productiv, asa mai aproape un pic de nivelul unui chinez, si eventual sa fie platiti la fel...

Reply
Pai hai sa facem asa: pe mine ma sprijina guvernul sa fac produsul X. Tu il faci pe banii tai, plus imprumuturi la banca, taxe, impozite, etc.
Tot pe mine ma ajuta guvernul sa intru si pe alte piete. Vand mai mult, ies mai ieftin la productie. Crezi ca poti concura cu un guvern? Cat de productiv crezi ca poti ajunge? De 3 ori mai mult? Eu ti-as sugera de 5 ori daca asta te ajuta, dar ar fi concurenta neloiala ca sa te ajut cu bani sau influenta.

Reply
Cred ca ideea sprijinului din partea guvernului Chinez incepe sa fie mit.
Ne place sau nu, China a intrecut de mult Europa tehnologic si in facilitati de productie si are de patru ori mai multe start-up uri.

E ca si cum ai spune ca nu-ti place de Zhao Xintong la snooker, fiindca e chinez.

Reply
Sa sprijini un startup nu e nimic rau, si da, e unul din cheile succesului Chinei.
Odata ce firma a confirmat guvernul chinez nu o mai sprijina cu nimic, cerceteaza putin si o sa te lamuresti.
Europa nu sprijina startupuri? Vad media plina de programe ... pare ca ajunge sa ai o idee si e suficient.
Doar ca, nu stiu cum se face ca accederea la un startup in EU e mai ideologizata decat in China.

Si ma opresc aici, ca inchide Liviu si topicul asta din motive de politizare.
Sa ne limitam la anunturi, doar ca sa fie lumea informata... comentariile, masa si dansu... pe facebook.

Reply
Grupul BYD o fi confirmat…? Nu de alta, dar inca e sprijinit.
Mai e un aspect extrem de important, dar pe care va faceti ca nu-l vedeti: la noi si in UE sprijinul este oficial. Pe fata. Se stie ce fiema, cat, cand, de ce.
la chinezi… vezi ca e mai ieftin. Ieftin de crezi ca muncitorul chinez probabil plateste bani ca sa lucreze, eu alta explicatie nu am in afara de sustinerea guvernului.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)