nu stiu daca exista un thread cu topic gen:
"ce cafele NU va plac in mod deosebit si de la ce prajitor"

si cum sunt impotriva ramurilor de tot felul in care te pierzi prin forum, adaug si eu, tot aici:
sintagma "proaspat prajita" e usor de confiscat si rastalmacit in interes comercial...
nu, n-am nimic cu Etolia, nici n-am incercat-o vreodata!
dar, daca se afirma aici ca e de luat in considerare, am sa-o incerc si eu!
experimentele mele cu ceva cafea comerciala de raft au cam esuat trist!
si e vorba de o aceeasi cafea care odata era buna de baut (35 lei/Kg, Rose, de la Selgros, in speta!)
'proaspat prajita', ambalata bine si cu data prajirii, mare si tare pe ea, cafeaua de la Doncafe Fresh costa in promotiile cu
pack-uri aniversare, 60-70 lei/Kg; si chiar e prajita proaspat, sunt semne care confirma asta!
dar totusi e slaba, nu murdara, declasificata, dar slaba calitativ (!); deci foarte probabil, veche de verde!
poate mai corect ar fi sa spun ca e inconsistenta calitativ; 'pack'-urile de vara trecuta au fost bune, astea de iarna, sunt slabe - desi miros bine, cat-de cat...
adica, prin reactiile din timpul prajairii cafelei, se dezvolta in cazurile fericite, noi compusi chimici 'stabili', peste 600, si vreo 1000 de componente usor volatile (? se zice pe net, nu stiu exact, nu le-am numarat...); ok, se dezvolta, dar asta, cand are de unde! pentru ca si cafeaua verde se degradeaza in timp!
e un aliment bine capsulat, dar tot aliment!
teoria aia a mea cu cafeaua proaspata (ultima recolta, deci, la o Columbie, sub 4 luni! africanele merg mai mult...) si curata (deci sortata si procesata cu grija), care oricat de 'ordinara' ar fi, de non-specialitate, de 70+/- gradatii, e buna! mult mai buna decat o cafea de specialitate, cu nume sonor, dar ajunsa veche (peste un an) de verde!
iar cand se face, cu ceva 'expertiza', o miscela din mai multe sortimente de asemenea cafele
non-speciality, se poate ajunge la un rezultat chiar remarcabil!
( ... ceva 'expertiza', care poate fi de 'mester artizan', sau de om de stiinta -
Blending Coffee Through Molecular Analysis)
apropo de incercarile astea cu cafelele de raft
(stiti anecdota cu hamalul care apuca sa faca si el o calatorie, ajunge cu trenul in capitala tarii sale,
coboara cu bagajele sale din vagon si incepe sa strige: hamal, hamal!
pe data se strang in jurul lui o duzina de handralai...
si omul nostru le zice cu mandrie "si eu sunt hamal!"... (ia toje bagajir...))
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)