Welcome Back Log In Create Account

Ce tipuri de cafele va plac in mod deosebit si de la ce prajitor

Salutare,
Am o cafea de la sloane si mi s a recomandat sa o las minim 7 zile pt degazare.
Ce sfaturi imi da ți pt a începe sa o beau :D deja are 5 zile :)
Ms
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 

Reply
Bea-o linistit!
Gaggia Classic 2013, Eureka Mignon Specialita 15BL, Cafflano Kompresso, Aeropress

Reply
@d2florin  Te rog sa analizezi titlul topicurilor si sa postezi intrebarea acolo unde se potriveste. 
Pentru sfaturi la inceput de drum ai acest topic, spre exemplu. Sau poti intreba in topicul prajitoriei SLoane.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Ok. Am considerat ca trebuie sa postez aici dar se pare ca am greșit. Omul din greșeli învață. Ms

Reply
[Image: EZ1iUfG.jpg]

Reply
Sloane - El Salvador Rufatti Anaerobic - prajita pe 30.01.2020
Chiar daca este tanara nu m-am putut abtine si am pus-o la treaba.

17.5 in - 35 out/94 gr - din prima in 27 sec (rasnita era calibrata ptr Columbia de la Sloane)
A iesit ceva dulce, cu un gust de Rom ce m-a dus cu gandul la El Dorado 15 ani.
De abea astept sa mai treaca cateva zile sa ma joc un pic.
DC Studio, Bentwood Vertical 63, Bravo Tools, Acaia Pearl, brew stuff, apa RO Zepter

Reply
Cap'dopera!
Deja Perla Nera ar eun istoric de multe loturi la Guido. Acesta e putin modificat la gust fata de ce am baut ultima oara. Daca tragi pe cine trebuie de limba afli ca Adi a fost prin Grecia sa schimbe niste impresii cu tipul de face prajitoare Coffeetool si a venit cu idei noi. Practic a fost atat de solubila si buna extrasa straight (dar degazata doua saptamani) incat profilarea mai mult strica. Am mai baut si Ethiopia Chelchele,  foarte buna dar prea echilibrata parca, as fi vrut sa ma curenteze ceva.... :) 

[Image: jpno4yx.jpg][Image: pWtkuLC.jpg]
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Dragii mei țin sa va anunț noua mea descoperire, Ethipia Kena de la Papa Jacques. Cinstit sa fiu, cred ca este cea mai buna cafea băută de mine în ultimii 3 sau 4 ani. E clar peste tot felul de scumpeturi de pe piața, chiar și fata de Gheishe. Note de trandafir merișoare și piersică. Sunt acolo de la desfacerea pungii de 300 de grame pana la finalul ei. Este prăjită perfect. Se vede mana maestrului nu numai la gust dar și în felul în care curge. Merita din plin mai ales pentru cei care prefera fructele.
LELIT Bianca black V3, Bentwood, Vst 18, 20,25.

Reply
Astfel de sfaturi sunt binevenite... Chiar doream sa propun sa ne recomandau cafele bune... Dar ce facem cu prețul pt cei din provincie... Pt o cafea buna...

Reply
La PJ era parca gratuit cu Posta Ro, dar majoritatea au transport gratuit la peste 1, 1.5 kg cafea.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.

Reply
(16-02-2020, 11:12)d2florin Wrote: Astfel de sfaturi sunt binevenite... Chiar doream sa propun sa ne recomandau cafele bune... Dar ce facem cu prețul pt cei din provincie... Pt o cafea buna...

Vezi la Leonidas Chocolates & Cafe, pe Stefan cel Mare
■  ARCO230V ► Brewista Smartpour Switch ► AeroPress / Cafflano Kompresso ■
■  ARCO1MP_ ► Brewista Stout Spout ► AeroPress / Hario V60 / Timemore French Press ■
■  Retired but functional: ■ Kinu M47PH ■  Kinu M38 ■ Porlex Tall ■ Tefal KI140D ■

Reply
(16-02-2020, 11:01)organon Wrote: Dragii mei țin sa va anunț noua mea descoperire, Ethipia Kena de la Papa Jacques. Cinstit sa fiu, cred ca este cea mai buna cafea băută de mine în ultimii 3 sau 4 ani. E clar peste tot felul de scumpeturi de pe piața, chiar și fata de Gheishe. Note de trandafir merișoare și piersică. Sunt acolo de la desfacerea pungii de 300 de grame pana la finalul ei. Este prăjită perfect. Se vede mana maestrului nu numai la gust dar și în felul în care curge. Merita din plin mai ales pentru cei care prefera fructele.

Felicitari pentru a 1000-a postare; confirm, Etiopia Kena de la Cafai este minunata.
Profitec Pro 700, Profitec T64, Fellow ODE Brew Grinder, Mahlkonig Vario, Kinu M47

Reply
Gand la gand [emoji3]
Chiar astazi am fost la un “private cupping” [emoji39]la Radu si confirm Ethiopia Kena. E deosebita!

[Image: ef47fe5eba4427d7dd0e7b7dcee9d2a5.jpg]

[Image: e37353fd94087f580031e6e0e3988b49.jpg]
Espresso: Vesuvius Evo Leva + Zerno Z1, Pullman BigStep 54.9mm (custom made), BooKoo Mini scale
Brew: Tsumabe/Orea/V60 porcelain + Zerno Z2 ULF, Bookoo Ultra scale, Timemore ProX kettle
Travel: Orea V3 MKII/Hario V01 Neo, Outin Nano + 1Zpresso Q/Kinu M47

Reply
Eu v-am zis de cateva luni despre Kena ca e remarcabila... [emoji108]
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Am mai terminat de curand si mi-a plăcut mult o Costa Rica de la Claro. Ori ca eram in foame de cafea (nu mai aveam un bob in casa cand am luat-o) , ori ca s-a jucat Andrei cu prajirea cumva diferit, nu știu, dar e printre sud americanele care te impresionează prin suculenta lor. Se observa si din crema deschisă ca te poti juca si in profilare fara griji dar eu ca de obicei am inceput straight, apoi cresc timpii de preinfuzie in funcție de cat de mult vreau storc din fruct :)
[Image: ukoEUju.jpg]

Reply
Helena's Secret filter de la Right Side, 18 g / 40g in 40 sec(inclusiv pseudopreinfuzia de 4 sec) foarte echilibrata, fara bitter, fara aciditate deranjanta, exact gustul de "cocoa" de pe punga ;) Un experiment reusit, pe care il voi repeta ;)

Reply
Frumoasa autosugestie... probabil prin cacao intelegandu-se ciocolata cu lapte, cu 50% zahar...
Cacaua raw e bitter prin definitie !

Quote:Unprocessed cacao (the main ingredient in chocolate) is actually naturally super bitter.
Its strong taste is a result of the powerful nutrients that are present in unprocessed cacao,
particularly its unique antioxidants.

Cam asta e poveste cu notele de degustare ... care este...

Reply
(21-02-2020, 13:29)renatoa Wrote: Frumoasa autosugestie... probabil prin cacao intelegandu-se ciocolata cu lapte, cu 50% zahar...
Cacaua raw e bitter prin definitie !

Quote:Unprocessed cacao (the main ingredient in chocolate) is actually naturally super bitter.
Its strong taste is a result of the powerful nutrients that are present in unprocessed cacao,
particularly its unique antioxidants.

Cam asta e poveste cu notele de degustare ... care este...

ce stil ai de a "da peste nas", chiar daca uneori ai partial dreptate poate ar trebui sa fii mai rezervat, intamplator prefer ciocolata dark asa ca stiu ce inseamna cacao, dar in opinia mea, bitter-ul de la cacao e diferit de bitter-ul unei cafele cu defect de prajire, extractie, etc., cand spun cacao ma refer la arome.

Reply
renatoa, filter coffee, not cocoa  :D
Espresso: Vesuvius Evo Leva + Zerno Z1, Pullman BigStep 54.9mm (custom made), BooKoo Mini scale
Brew: Tsumabe/Orea/V60 porcelain + Zerno Z2 ULF, Bookoo Ultra scale, Timemore ProX kettle
Travel: Orea V3 MKII/Hario V01 Neo, Outin Nano + 1Zpresso Q/Kinu M47

Reply
Cer scuze zeilor etiopieni pentru ca i-am ponegrit si i-am preaslavit pe cei Central Americani :)  
Raman fan africane, dar intodeauna voi fi deschis la nou in ce priveste America Centrala (procesari, soiuri), Costa Rica fiind si alte cazuri la fel de surprinzatoare. Sa inaltam o ceasca din Guji asta, o regiune extrem de ofertanta in "livezi cu fructe pe cerul gurii" :) 

[Image: L4bRj1Z.jpg]

Reply
A incercat cineva : 
https://www.kfea.ro/etolia-espresso-1kg-...at-prajita

Ms

Reply
nu stiu daca exista un thread cu topic gen:
"ce cafele NU va plac in mod deosebit si de la ce prajitor" Smile
si cum sunt impotriva ramurilor de tot felul in care te pierzi prin forum, adaug si eu, tot aici:

sintagma "proaspat prajita" e usor de confiscat si rastalmacit in interes comercial...
nu, n-am nimic cu Etolia, nici n-am incercat-o vreodata!
dar, daca se afirma aici ca e de luat in considerare, am sa-o incerc si eu!

experimentele mele cu ceva cafea comerciala de raft au cam esuat trist!
si e vorba de o aceeasi cafea care odata era buna de baut (35 lei/Kg, Rose, de la Selgros, in speta!)

'proaspat prajita', ambalata bine si cu data prajirii, mare si tare pe ea, cafeaua de la Doncafe Fresh costa in promotiile cu pack-uri aniversare, 60-70 lei/Kg; si chiar e prajita proaspat, sunt semne care confirma asta!
dar totusi e slaba, nu murdara, declasificata, dar slaba calitativ (!); deci foarte probabil, veche de verde!
poate mai corect ar fi sa spun ca e inconsistenta calitativ; 'pack'-urile de vara trecuta au fost bune, astea de iarna, sunt slabe - desi miros bine, cat-de cat...

adica, prin reactiile din timpul prajairii cafelei, se dezvolta in cazurile fericite, noi compusi chimici 'stabili', peste 600, si vreo 1000 de componente usor volatile (? se zice pe net, nu stiu exact, nu le-am numarat...); ok, se dezvolta, dar asta, cand are de unde! pentru ca si cafeaua verde se degradeaza in timp!
e un aliment bine capsulat, dar tot aliment!

teoria aia a mea cu cafeaua proaspata (ultima recolta, deci, la o Columbie, sub 4 luni! africanele merg mai mult...) si curata (deci sortata si procesata cu grija), care oricat de 'ordinara' ar fi, de non-specialitate, de 70+/- gradatii, e buna! mult mai buna decat o cafea de specialitate, cu nume sonor, dar ajunsa veche (peste un an) de verde!
iar cand se face, cu ceva 'expertiza', o miscela din mai multe sortimente de asemenea cafele non-speciality, se poate ajunge la un rezultat chiar remarcabil!
( ... ceva 'expertiza', care poate fi de 'mester artizan', sau de om de stiinta - Blending Coffee Through Molecular Analysis)

apropo de incercarile astea cu cafelele de raft Wink
(stiti anecdota cu hamalul care apuca sa faca si el o calatorie, ajunge cu trenul in capitala tarii sale,
coboara cu bagajele sale din vagon si incepe sa strige: hamal, hamal!
pe data se strang in jurul lui o duzina de handralai...
si omul nostru le zice cu mandrie "si eu sunt hamal!"... (ia toje bagajir...))
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)

Reply
Am incercat eu. Am luat o punga de la Bucharest Coffee Festival si una de pe site. Cea de la festival a fost super tare insa cea comandata pe site nu mi-a placut deloc si drept urmare nu am mai luat de la ei.
ECM Synchronika / Eureka Mignon Specialita / Kinu M47S / Kribli-Grabli / Motta and Normcore tools & Gaggia Classic 2015 / MDF & V60 & Timemore Ice Dripper

Reply
Ei prajesc pentru volum, in special pentru Horeca, birouri etc. Acolo unde muncesti pentru cantitate...

Reply
De departe una dintre cele mai bune cafele băute de mine! 

https://imgur.com/a/ZeHlGlE
Gaggia Classic 2012 & ARCO 2in1

Reply
Aștept sa îmi ajungă și mie :D
Deocamdata Brasilia de la right side cofee chiar e ok.

Reply
(21-02-2020, 15:27)d2florin Wrote: A incercat cineva : 
https://www.kfea.ro/etolia-espresso-1kg-...at-prajita

Ms

Da, am luat eu ca mi s-a parut un pret bun si e decenta, merge cu lapte, dar n-are nicio legatura cu prajitoriile de la care se ia de obicei pe aici. Am servit un prieten cu un flat white si nu am impresionat deloc, el band cafea macinata de la Origo facuta pe o sita presurizata pe un esspresor de 500 lei...
Bob mic, 3 soiuri de arabica nu se stie de unde, am nimerit-o prajita in ianuarie.
Ei prajesc pentru Horeca din cate stiu eu.

PL81T + M2M stepless
Bianca + Niche

Reply
M-am tot plans ca nu gasesc in Romania o cafea procesata natural (excetie BOB) unde sa simt si nuantele interesante din ferment (fructe uscate/macerate/putin afumate sau capsunile si papaya din cele pt brew).

Asta pana sambata cand am fost la prezentarea cafelei din Panama prajite de Bogdan_geor pentru Orygyns.

Am regasit acele nuante date de procesarea naturala (luand in considerare cele 50% sanse de reusita a espressoului meu de acasa).
Buna, interesanta, astept si batchul cu nr 2.

[Image: ZvgUG3j.jpg]
Filtroman infocat. 

V60 | Aeropress | Comandante Trailmaster X25 | Fellow Ode 2

Reply
Am văzut-o și eu ieri pe instagram la Bogdan. Pe punga ta lipsește "ștampila" vice campionului. :D
https://www.instagram.com/p/B8297AMhLCa/

Mi-a stârnit curiozitatea, dacă e aceeași cafea verde cu cea (prăjită) pe care am cumpărat-o și eu zilele trecute de la 112 Coffee din Târgu Mureș.

Are același nume - Panama Bonita Springs.

Procesare: Naturală
Note: Afine, zmeură, vin spumant, portocale
Origine: Boquete
Altitudine: 1600m
Varietate: Catuai (pe etichetă scrie și Caturra)
Scoring: 89 / 100 pct.
100% Arabica

Azi dimineață am avut primele 2 extracții și este o cafea foarte bună, ne place.
Am făcut ușor legătura dintre mirosul plăcut al boabelor și gustul din ceașcă.
Multe alte cafele au mai fost cu miros plăcut, iar la gustul din ceașcă erau altceva și nu mai făceam legătura cu mirosul. Când miros atât de bine boabele și după măcinare, ai așteptări mari și la gustul regăsit în ceașcă. Smile

Să nu pară că vreau să fac reclamă unei prăjitorii locale menționez că e doar a doua pungă de cafea achiziționată de la ei până în acest moment.
Și mai amuzant e că vineri am ezitat să o iau pe motiv că prăjirea era din 6 februarie(m-am prea obișnuit să cumpăr cafea prăjită de cel mult câteva zile). Iar duminică m-am întors să văd ce variante aș mai avea și am rămas tot la Panama.
După această cafea îmi dau seama că s-ar putea să îi subestimez.

Cu ocazia asta mai menționez câteva cafele care ne-au plăcut foarte mult în ultima vreme: Etiopia Chelchele(și Etiopia Gerba nu e foarte departe) de la Guido și El Salvador Christmas Coffee de la Right Side.

Reply
De unde poate fi cumpărată? Se poate comanda pe net, au un site al lor?
LELIT Bianca black V3, Bentwood, Vst 18, 20,25.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 2 Guest(s)