Welcome Back Log In Create Account

Ce tipuri de cafele va plac in mod deosebit si de la ce prajitor(sau brand)?

Cam tarziu la varsta asta dar abia de curand am luat contact cu ce inseamna stilul de prajire al lui Tim Wendelboe. E o abordare surprinzatoare pentru stilul oricum destul de lejer/light (fata de multe tari) cu care suntem obisnuiti in Romania, care te scoate imediat din zona de confort. Cel putin, eu unul dupa miros si culoarea boabelor in maxim al doilea shot am ce imi trebuie in ceasca, de multe ori chiar din prima. In cazul cafelelor lui Tim, daca vrei sa le prepari in espresso ai nevoie de mai multa rabdare. De fapt nu prea ar trebui sa le prepari in espresso si sa te bucuri de ele prin alte metode, chiar daca pe punga scrie espresso. Zic asta pentru ca fara mari eforturi si fara mare talent la metode alternative am scos in aeropress niste minunatii fructate din ambele pungi (luate de la PGC), ceva absolut impresionant ca fruct dezvoltat in ceasca, incat nici nu mai contau descrierile de pe pungi, atat de mare era cosul de fructe resimtit. 

Apoi, intors acasa din munti, m-am bagat increzator la espresso cu ambele pungi. Shot 1:2 / 25s / 6bar - cam apos si urme de pamantiu. Shot 1:2 cu profilare, preinfuzie la 2bar pana la sec 15, apoi 6bar - bitter surprizantor. Cred ca cel mai reusit shot a fost unul turbo de 20sec, la 93 de grade. Dar fix acele arome absolut deosebite, parfumate din aeropress, mi-a fost foarte greu sa le mai regasesc in espresso, poate si pentru ca am intarziat cu prepararea si deja aveam peste o luna de la prajire. 

Doua cafele care vor oferi senzatii tari de tot in filtru si care in espresso te vor pune serios la treaba ca sa le descoperi (Columbia Finca Tamana si Honduras Caballero):

[Image: gzS9gmb.jpeg] [Image: i7qlGxh.jpeg] [Image: IpkE68g.jpeg][Image: YAG7EtG.jpeg]

Dupa care am trecut la "romancutele" noastre bihorene, din care pun aici cu mandrie o anaeroba (mai rar la mine), Rwanda Cyato Gatebe, prajita in singurul mod in care eu apreciez acest gen de procesare, adica atat de light incat gustul predominant de anaerobica sa nu fie proeminent, daor sa ai un semnal initial ca e o naturala de acest tip, ca un fel de ciocolata cu stafide si apoi finish-ul sa fie in directia unei aciditati fructate, ca un contrast. Conteaza si cat timp au fost tinute la fermentat acele boabe, evident, dar conteaza si ca prajitorul sa pastreze anumite limite si sa nu accentueze fermentul. Asta in opinia mea, caci am vorbit pe la festivaluri cu multi espressomani care apreciau si anaerobicele intense. Atentie caci Guava mai au o Rwanda Cyato, care este Honey, sa nu le confundati. E foarte buna si aceea, in zona fructata dar cu mai mult corp si dulceata ce se simt abia dupa 14-20 de zile de degazare, deci rabdare. Anaerobica e "gata oricand".

[Image: CafEmwN.jpeg] [Image: ZloSsYO.jpeg] [Image: lu4dn2A.jpeg]
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
La prăjirea light este suficient faptul că boaba sa fie prăjită uniform și se accepta diferențe între boabe?
Mereu am avut senzația că este foarte important pentru consistență gustului cafelei ca întreaga șarjă sa arate identic sau aproape la fel.

Reply
Eu din contra, niciodata nu m-am luat dupa uniformitatea culorii boabelor, mai ales pe africane. De foarte multe ori cand am observat uniformitate am dat si de bitter, dar nu e o regula. Multe cafele sunt destul de uratele si greu de prajit, au mai explicat pe undeva in forum si prajitori cu experienta, astfel ca rezultatul final nu este "instagramabil", daca te raportezi strict la boabe, insa gustul din ceasca este cu totul alta poveste si acela trebuie considerat.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Editiile de Craciun sunt de obicei cafele asumate ca fiind "anormale", surprinzatoare, iesite din comun, eventual aromatizate, cu procesari care mai de care mai creative ori simple infuzari. 

Mai jos unul dintre cele mai reusite Christmas blend-uri din ce am mai baut de-a lungul anilor, adica nu este o cafea infuzata intr-o aroma extrema, nici o anaerobica din greu fermentata, ci mai degraba in zona DAK, editia aceea a lor celebra care te ducea cu gandul spre guma de mestecat, bomboane. E greu sa bei asa ceva tot timpul anului dar de sarbatori poti face o exceptie. Prajirea este destul de light incat sa nu duca in extrem profilul ultraaromatic, extractie simpla 1:2, 90 de grade:

De altfel urmatorul eveniment cu espressomanii, organizat de Dropshot, sigur va fi pe aceasta tematica a deosebirii cafelelor procesate prin infuzare in mustul cireselor, de cele cu adaos efectiv de condiment sau fruct, versus cafele procesate clasic. Trebuie sa invatam sa le deosebim si sa le alegem asumat, simultan cu transparenta din partea fermierilor si prajitoriilor.

[Image: 4c1soPd.jpeg][Image: ze12PWP.jpeg]

Reply
(19-12-2024, 19:50)Lyvyoo Wrote: Mai jos unul dintre cele mai reusite Christmas blend-uri din ce am mai baut de-a lungul anilor,
Știi cumva dacă îl vinde cineva mai prin centru?
Lelit Anna, William

Reply
Nu, ar trebui intrebat la ei, dar nu cred ca se incarca multe cafenele cu așa ceva.

Reply
Specific blendurilor, are cam puține informații pentru ca alegerea să fie asumată. Și transparența oare unde ar fi dacă nu este specificată procesarea? Dar acel profil aromatic experimental presupun că înseamnă procesare "turbată" măcar pe Columbia. Plus ceea ce se subînțelege din mesajele tale de aici și de pe Facebook, la care se mai adaugă unele comentarii de la alte persoane care au încercat această cafea.
I-am dat o șansă, să vedem când ajunge (sper măcar după Crăciun).

Reply
Scriam asa intr-un comentariu la postarea de pe Facebook:
"Tocmai de aceea spuneam ca urmatorul eveniment cu espressomanii va fi despre acest gen de cafele, din ce in ce mai prezent si in Romania dar si in prajitoriile din afara. Se pare ca fermierii au descoperit ca pot castiga mult mai mult prin diverse procesari inovative si cafelele "spalate cinstite" vor deveni o raritate. Ce ne dorim ca si consumatori este sa existe sinceritate pe tot lantul, pentru ca alegerile sa fie facute in cunostinta de cauza. 
Strict legat de cafeaua aceasta, valabil si pentru DAK Candy crush sau altele, trebuiesc privite ca experimente de degustat one time, calatorii in zone din afara confortului personal, fara a te astepta ca vei bea lunar genul acesta de cafea. Deja consumatorii de bere artizanala sunt caliti pe acest subiect, vezi ce au hop hooligans pe site. Deci cumva nici nu vreau sa stiu sau sa aflu explicatii despre un astfel de blend, pentru ca oricum nu cred 100% fermierii, cu exceptia faptului ca folosesc adaosuri naturale. Aici sunt slabe sanse sa se joace cu focul. Prajitorul primeste doar niste informatii pe care le da mai departe, in afara de unii care chiar merg pe plantatii si vad cu ochii lor."

Reply
Am trecut prim mai multe cafele in ultima vreme si las aici cateva exemplare deosebite.

Guatemala El Chalun, procesare washed, de la Sloane - initial am crezut ca am confundat punga, avand pe masa tot de la ei o Ethiopia Anferara, foarte buna de asemenea. Guatemala aceasta e din categoria originilor care te dau peste cap pentru ca la niciun blind test nu ai putea ghici de unde se trage aceasta cafea, in afara de dulceata neavand in opinia mea ceva comun cu clasicele cafele din Guatemala. Din contra, este parfumata si exceleaza pe zona fructelor de padure aromate. Pe eticheta vad ca scrie in primul rand "milk toffee, toasted almonds" dar eu n-am gasit directia asta, ci mai degraba directia africanelor dulci. Trageti fara frica si cu profilare caci duce, nu exista bitter, nu exista asprime. Ca temperatura as ramane in zona de 90 de grade nu mai mult.

[Image: RVAqCL8.jpeg]

Ethiopia Gotiti de la mr. Radu Manea PJ - iarasi am fost debusolat la inceput pentru ca mai aveam pe masa si o Chelichele (spalata) pe care scria de piersici. Si cum piersicile le-am gasit in Gotiti (care avea ca fruct pe eticheta mar verde), am zis ca s-au incurcat borcanele. Dar nu, e in regula, imaginati-va ca a venit vara si luati copac o piersica mai coapta, o spalati de puf si o mancati. Fix asa e Gotiti, chiar daca nu scrie. Se trage bine si in reteta simpla de 1:2 dar si cu profilare

[Image: bQlnjHt.jpeg]

Indonezia Fahman Yoga de la Buimac - recunosc ca ma cam feresc de originile astea, poate dintr-o prejudecata, dar buimacul Cosmin a insistat si bine a facut. O aveau si pe rasnita pe Icoanei dar acasa poti sa te joci in voie cu temperaturi, doze si presiuni diferite. Boabele maruntele si prajite atat cat sa lase si fructele "la vedere" dau in ceasca o finete ca de ciocolata cu lapte mi-am notat eu, cu aciditate 3/5 de cirese negre si afine, asa am simtit. Per total este o cafea neasteptat de suculenta pentru altitudinea de 1100m si procesarea spalata. Plus mana buimacului. Nu merita sa o duceti in profilari, ramaneti la 1:2, extractie simpla, in zona 90-92 de grade si va arata tot ce are mai bun de oferit.

[Image: YS6JK3U.jpeg]

Reply
Mulțumim pentru prezentările voastre, mai mare dragul să citesc aceste review-uri

Abia acum am comandat si eu acel sortiment Guatemala de la sloane.  Si nu văzusem nici un review
lelit mara x v2 si eureka mignon xl 

Reply
Am inceput sa testez Papua Noua Guinee Kindeng de la Sloane si m-a surprins placut. E una dintre putinele cafele pe care le-am incercat cu note predominant ciocolatii care sa ma surprinda atat de mult, cu gust clar de boabe de cacao coapte, combinat cu o nota de cuisoare si un fundal fructat care apare treptat in ceasca. O combinatie foarte interesanta.
Desi e prajita mai mult decat ce beam inainte, am observat ca cere o rasnire mai fina pentru a evita note amarui sau dure. Cu o extractie mai lunga (19g in, 45g out, 26s), gustul s-a curatat, si aromele s-au conturat frumos.
In combinatie cu lapte (la un raport scurt, gen 1:1), personal mi se excelenta - gustul devine catifelat, iar aromele se simt clar. Ori nu am testat eu suficiente prajitorii, ori astfel de cafele sunt destul de rare. In orice caz, merita incercata.
PS: In ultimii ani am comandat aproape exclusiv cafea de la Dropshot, iar cele care mi-au placut au fost in general fructate sau exotice. Tocmai de asta cred ca m-a luat prin surprindere atat de tare profilul asta ciocolatiu-condimentat.
[Image: F0BuPyV.jpeg]
MaraX V2 Black | WPM ZP-1 + SSP HU | Kinu M47 Phoenix

Reply
(26-04-2023, 14:22)Lyvyoo Wrote: Cand am fost sa vad Sculptor-ul am tras acolo doua cafele procesate in acest stil si as vrea sa remarc Columbia PInk Punch Anaerobic, care este exact asa cum zice nume "punchy", adica tenta de ferment este extrem de fina si restul e dulceata si aciditate. Cumva cred ca aici ma situez ca preferinte daca ar fi sa beau cu placere o anaerobica, remarcand si in cazul altor prajitorii, adica in zona celor light si in care fermentul e doar o senzatie de rom, totul fiind dublat de aciditate si fruct, fara asprime. Numele ales pt aceasta COlumbia nu cred ca e intamplator, punchy fiind o senzatie ce te impacteaza instant, un fel de cocktail fresh cu rom.

Chiar daca au trecut mai bine de 2 ani, imi aduc si eu aminte de Columbia Pink Punch, notele alea de rom mi-au placut si mie. E una dintre cafelele de la Dropshot care mi-au ramas in minte cand vine vorba de procesare de tipul asta.
Alta care mi-a ramas in cap e El Salvador El Carizzal Shaded Aerobic Natural, tot de la ei, dar din pacate nu cred ca o sa mai reapara nici una in oferta.
[Image: xArcAmL.jpeg][Image: fqbCbWA.jpeg]
MaraX V2 Black | WPM ZP-1 + SSP HU | Kinu M47 Phoenix

Reply
Hai sa pun si eu una, in top 2-3 personal de cafele florale baute anul acesta, fara a avea o ordine anume.

O explozie de jasomie in miros si caise / piersici (eu mereu le incurc) in gust. O Geisha din Peru, ceva mai rar pe la noi, care merita impuscata toata cat e stoc. Prajirea este destul de light, cu siguranta compatibila si pentru filtru, dar destul de solubila cat sa o extrageti bine pe orice espressor, cu o rasnita buna alaturi. Suporta si preinfuzie daca va tine espressorul, ba chiar ii da o dulceata suplimentara din ce am testat.

Partea nasoala a cafelei de specialitate de top este ca...se termina si alt lot identic nu mai vine niciodata. Cred ca am realizat lucrul acesta mai demult, cand Sarkis avea o Java ce imi placea si mie, acum 7-8 ani ani, daca nu ma insel, care s-a terminat si a venit dupa 3-6 luni. Dar n-a mai fost aceeasi niciodata. "Batranii" de pe forum poate isi aduc aminte. Atunci m-am speriat si am realizat ca de fapt asta e normalul cafelei de specialitate, sa se termine loctul respectiv si sa fii intr-o continua cautare si acceptare ca totul va fi altfel fata de trecut si loturile bune au un final, in mod natural.

Revenind, spargeti-le prajitoria cat o mai gasiti - La Prosperidad geisha:

[Image: oohnE1x.jpeg]

Reply
Salut,

Mega mare fan de Etiopia doar ca nu am gasit brand-ul calitatea = pret. Dar daca banii nu conteaza Pressco clar.

Reply
Pressco - Lalesa Red - Ethiopia

One of the best Ethiopia EVER! 
Acum nu intru in detalii despre note, pur si simplu trebuie incercata... 
Recomand sa nu o ratati, pana mai exista in stoc! :)

[Image: PHX7om8.jpeg]

Reply
(30-06-2025, 11:47)dragos122 Wrote: Salut,

Mega mare fan de Etiopia doar ca nu am gasit brand-ul calitatea = pret. Dar daca banii nu conteaza Pressco clar.

Sunt de acord! ;)
Pentru mine Pressco este No.1!
...dar referitor la pret, prajitoriile cele mai bune din tara nu sunt mai ieftine decat Pressco, doar ca Pressco nu au intrat in sistemul "discount" :)

Reply
Salut,

Am observat ca nu a mai scris nimeni pe acest topic de ceva timp.
Care este cafeaua / cafelele la care "va intoarceti" mereu sau care v au impresionat intr un mod placut ?
Incerc sa ma inspir in legatura cu urmatoarea achizitie si unele din recomandarile de pe aici nu mai sunt disponibile  Smile

Reply
(01-02-2026, 22:33)Maanu Wrote: Salut,

Am observat ca nu a mai scris nimeni pe acest topic de ceva timp.
Care este cafeaua / cafelele la care "va intoarceti" mereu sau care v au impresionat intr un mod placut ?
Incerc sa ma inspir in legatura cu urmatoarea achizitie si unele din recomandarile de pe aici nu mai sunt disponibile  Smile

Eu mă introrc regulat la Dropshot. Am incercat destul de multe cafele de la ei, dar unele l-a care m-am întors: blendul Lava Cake, blendul Bombon, Columbia Guava Banana.

Reply
Salutari! Dragilor, mi-am luat si eu Dulce de Pitalito, si Etiopia Buku Abel. Cine a mai extras din acestea, care ar fi ratia si timpul pentru a obtine maximul de "dulce"? Temperatura? Cu sau fara preinfuzie? Am cos mare, 22.5 - 24 grame, Big Bang.
Multumesc anticipat!
Ex: Eureka Mignon Libra 65 AP | Now: Mahlkoenig e64 ws | Lelit Victoria PL91T

Reply
Asa, am gasit in Profi cafeaua Turabo, care, la 25 lei, mi se pare senzationala pe aeropress.
O sa o incerc si pe espresso.
ECM Puristika, DF64 SSP MP, DF64V SSP HU.  Aeropress+Timemore C3

Reply
Pe acest topic chiar este surprinzator de multa liniste. 
Nu a mai incercat nimeni nimic de care sa fie multumit ? Am incercat sa ma inspir de aici pentru urmatoarea comanda insa nu prea s a recomandat nimic in ultima perioada

Reply
[Image: 7bhNSaV.jpeg]
Honduras Anise de la Itsu Lab, proiectul lui Cristian Munteanu, cel care a avut Slower Coffee
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979

Reply
Bob Black CCS Oscar Hernandez (bourbon experimental washed) si La Esperanza Sudan Rume (natural) trase pe Orea - racheta amandoua. Super curate, note spot-on, impecabile, laser frate.
Rancilio Silvia E 2016 Auber PID, IMS 200IM, Mignon XL, M47, VST 15g, Pullman Barista 58.55mm flat, BH Pitcher 400 ml

Reply
Salutare,

A baut cineva cafea de la Samsara Coffee?
Ce imi poate recomanda?
Multumesc
Gaggia Classic E24 Yellow
Eureka Mignon Manuale

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)