Welcome Back Log In Create Account

Ce tipuri de cafele va plac in mod deosebit si de la ce prajitor(sau brand)?

Pressco - Costa Rica - San Francisco - natural

Este una deosebit de complexa, catifelata cu o aciditate vibranta...in perfect echilibru cu corpul ei.
Plina de fructe...mure...prune ...si chiocooo
Are un postgust foarte lung si dulce!
A intrat pe lista de favorites!

...urmeaza testarea si pe V60 :D

[Image: zZT3BCu.jpg]

Reply
Nu sunt eu marele adulmecator de arome de pe etichete ,dar tre' sa recunosc ca am gasit trandafirii in boabele mici din punga de Rwanda Kinini Peaberry.Vechea zicala despre esentele tari care se tin in sticle mici ,se adevereste.Buna cafea.Cu ceva stradanie cred ca se poate si mai mult.Mai umblu la rasnire si preinfuzie,la ceva profilare si mai vedem daca stricam sau imbunatatim.Experimentati,experimentati,experimentati ca sa parafrazam un mare distrugator de civilizatie si traditie ca traitor si imbalsamat ca muritor.Uitasem esentialul,"pacatul"apartine Sloane si asa cum cred ca ati intuit,boabele "e" mici cam cat doua de piper ingemanate sau hai, trei.
LELIT Bianca black V3, Bentwood, Vst 18, 20,25.

Reply
Tot o Rwanda am deschis și eu azi, doar ca e de la Mabo, e bomba cafeaua, chiar si pe espressor entry- level, un miros și un gust.....parca as bea un pahar de Shiraz.
Bugster+Honne, Kinu

Reply
Dacă e muganza confirm și eu, eu am senzația ca beau lichior..
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 

Reply
Aia e, am vrut sa mai comand vreo jumătate de kg, chiar și la preț întreg, dar nu mai e pe site.
Sa ne rugam de Bogdan sa mai aducă :)
Bugster+Honne, Kinu

Reply
La ce rație o extragi? Eu 1:2, 28 s

Reply
(06-12-2020, 21:05)d2florin Wrote: La ce rație o extragi? Eu 1:2, 28 s
Am tras doar doua shot-uri, încă nu am reușit sa stabilizez pe unde vreau, adică un 1:2 in 30-32 sec, înainte am avut tot de la mabo o brazilie și pe la 30-34 aveam cele mai bune rezultate.
Bugster+Honne, Kinu

Reply
Dupa Indonezia de la Pressco...procesata Lactic Natural...mi-am facut cadou pachetul lor de degustare cu toate cele 4 procesari diferite...la aceeasi cafeluta (Frinsa Estate)
Am degustat urmatoarea cu procesare Anaerobic Natural, tot cu metoda V60.

Ca sa pot compara cel mai bine cele 2 cafele (...urmeaza si cea cu Honey si Anaerobic Washed) ...am folosit aceeasi reteta, adica...17g cu ratio 1:15, 93°C, Comandante '24', blooming 50g, la final un 'swirl' finut :-)

Incredibil ce diferenta mare este doar din cauza procesarii. Aceasta reprezinta note florale foarte intense si placute, cu o corpelenta mai scazuta, cu o aciditate catifelata dar si vibranta ...la arome secundare apar si fructe de padure si un postgust dulce toffee. (de bitter nu vorbesc, pentru ca nu exista :-) )

Recomand sa incercati acest pachet, pentru ca este o ocazie destul de rara, ca sa avem parte de 4 cafele asa 'frumoase' laolalta :-D

[Image: MalrTGW.jpg][Image: nwKfbQv.jpg]

Reply
A venit moșul :) 
[Image: Fiv9LC1.jpg][Image: GVjFfad.jpg]
#Lelit Grace  # DF64V  

Reply
Cum e Diego Samuel? ma gandesc sa iau si eu.
Lelit Mara X, Kinu M47 Classic, Brewista Smart Scale

Reply
Ceva bunătăți pentru Crăciun...
(trenulețul nu este inclus) [Image: b5d9d596443c7f2836649dfc6f81e953.jpg]
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)

Reply
(17-12-2020, 17:02)micrenda Wrote: Ceva bunătăți pentru Crăciun...
(trenulețul nu este inclus) [Image: b5d9d596443c7f2836649dfc6f81e953.jpg]
Dacă ai timp, poate revii si cu o parere, la cald.

Reply
Părerea directa pot sa dau, pentru acum, doar pentru Ghesa, celelalte fiind prea "tinere" pentru a fie extrase.

În general, când ai un aparat, sa spunem, cam "entry level", ca al meu, deseori nu îți vine să cumperi cafea (mai) scumpa, fiind ca îți este mila de ea. Și eu, pana acum, nu am cumpărat niciodată o cafea "premium" (gen Ghesa) si prag-ul meu psihologic a fost la ceva in jur de ~60 RON / 250g.

Mi s-a întâmplat sa le beau la cafenea, dar acolo barista folosesc alte utilaje si știu sa îl valorifice cum trebuie.

Ce m-am dat seama, însa, ca cafele mai bune, deseori sunt in stare, in o oarecare măsura, sa compenseze limitările echipamentului sau mici greșelile de pregătire: iți ierta, chiar daca folosești  o temperatura un pic mai mare sau mica decât trebuie, sau daca râșnița nu este un EK43.

Este posibil sa nu fie adeverat pentru toate cafele premium, dar cred ca se aplica la Gesha asta: știu care este gustul ei la cafenea, si cer am obținut acasă cu Pavoni + Kinu a fost ceva destul de apropriat (încă trebuie sa degazeze un pic, am înțeles ca se recomanda min 15 zile: si la gust se simte ca încă nu este bine degazata, dar chiar si așa, este destul de stabila).

Cat despre Panama ASD, il știu doar din cafenea, si am ales-o fiind ca are un gust foarte specific, de coniac sau ceva alcoolic as spune eu, care cred ca vine de la fermentarea ei. Este ceva specific si sunt tare curios daca reușesc sa reproduc ceva asemănător acasă.

Costa Rica, si ea este ceva la mijloc, intre fermentul si floreal, am avut de mai multe ori posibilitatea de a o încerca la cafenea, si sunt curios sa vad cum iese.

Pentru mine este un prim pas: daca nu era oferta de la Mabo, nu ar fi făcut acest pas. Pachetele sunt de 200g (si cred ca sunt rezonabil pentru 2-3 cafele/zi) si, daca tot de sărbători nu o sa mergem nicăieri, măcar avem parte de cafele bune!
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)

Reply
(17-12-2020, 16:20)fvciprian Wrote: Cum e Diego Samuel? ma gandesc sa iau si eu.

Azi am desfăcut punga. Miros puternic de piersici. Gust la fel de proeminent de piersici, foarte dulce. Mi-am atins destul de repede ratiile, usor de extras, prajita light, usor spre medium. Recomand cu caldura :)
#Lelit Grace  # DF64V  

Reply
Din trioul lui micrenda de la mabo am incercat Costa Rica (cam cu o luna in urma) plus Ghesa si ambele sunt super bune. Ghesa am desfacut-o ieri, prajita pe 16.11. Piticii mei insista sa rezist macar 3 saptamani inainte sa deschid piesele grele :D Asteptarea a meritat. Espresso-ul este foarte complex si incredibil de dulce upfront! Notele se dezvaluie treptat in layere - gemul ala de caise scris pe punga e real, nu apare imediat, dar cand te loveste este senzatie!
Recomand ambele origini cu caldura si "fara mila"! :D
Rancilio Silvia E 2016 Auber PID, IMS 200IM, Mignon XL, M47, VST 15g, Pullman Barista 58.55mm flat, BH Pitcher 400 ml

Reply
(18-12-2020, 11:41)Rala Wrote:
(17-12-2020, 16:20)fvciprian Wrote: Cum e Diego Samuel? ma gandesc sa iau si eu.

Azi am desfăcut punga. Miros puternic de piersici. Gust la fel de proeminent de piersici, foarte dulce. Mi-am atins destul de repede ratiile, usor de extras, prajita light, usor spre medium. Recomand cu caldura :)

Ma bucur ca a reparut la Pressco. Un gust clar si aromele de puersica si caise foarte evidente, pe v60.
Filtroman infocat. 

V60 | Aeropress | Comandante Trailmaster X25 | Fellow Ode 2

Reply
Am desfăcut ieri o pungă de Christmas Blend de la Origo, prăjită pe 30.12.2020. Man oh man, chiar și pe echipamentul meu anemic are un gust extraordinar de portocale și ciocolată. 16 gr. in, 34 out + 120 ml de lapte spumat = love. Recomand, cât o mai au în ofertă.
Lelit PL41LEM + Ascaso, Bialetti Venus 6, Bialetti Preziosa, Kinu M47 Classic

Reply
Tot un Blend de Craciun autohton, absolut deosebit !
O data sau de 2 ori in viata am baut o cafea cu note spicy atat de pronuntate, si erau niste SO India / Indonezia 
Un parfum intens de toate condimentele orientului si un gust condimentat la propriu, ca un ceai de ghimbir natural[Image: Yy3nrJI.jpg]
Lelit Bianca V2 | Giota Pro 83 | Niche Zero | Bravo tools | Duomo 8 | VST, IMS baskets | Kompresso/Krinder
Past: | Honne | G-iota 64 | Fiorenzato F64 EVO | Quamar T48 AUT | Rancilio Rocky | Rancilio Silvia V3 | Reg Barber Tall C-Flat |

Reply
Nicaragua Finca Las Marias de la Mabo e cafeaua cu cele mai puternice note baute vreodata de mine. Nu scrie asta pe punga, dar mie mi s-a parut ca simt niste pere extra-coapte :) E chiar mai buna decat o Panama pe care au avut-o ei mai demult, care era foarte echilibrata, dar la Nicaragua asta se simt notele mai accentuat. 

Trebuie rasnit putin mai fin si, din intamplare, am descoperit ca, la cafeaua asta, fara profilare, prefer un shot cam in 28s, 30s, dar un BR de 1:2.5 spre 1:3.

Cand folosesc Aeropress, imi place o cafea ceva mai prajita, un BR de 1-4 pana la 1-8, si, pt asta, am descoperit Arcafe Mokacrema, de la barshaker, foarte interesanta la Aeropress, dar posibil sa fie o experienta faina si la Brikka.
Honne, J64V, DC Studio, Outin+Fino

Reply
Thumbs Up 
(07-01-2021, 12:58)TVTVTV Wrote: Am desfăcut ieri o pungă de Christmas Blend de la Origo, prăjită pe 30.12.2020. Man oh man, chiar și pe echipamentul meu anemic are un gust extraordinar de portocale și ciocolată. 16 gr. in, 34 out + 120 ml de lapte spumat = love. Recomand, cât o mai au în ofertă.
Confirm! De o luna numai daia am consumat. :)

Reply
Cate ceva din ce am mai baut saptamanile acestea si m-a impresionat:

Probabil cea mai buna cafea din Romania bauta in 2020 / inceput de 2021, o Geisha de la Guido care efectiv miroase a compot de caise si are gustul compotului de caise al mamei, cu dulceata pe fundal... e ceva incredibil. Stiu ca scrie piersici pe eticheta, asa am confundat si eu initial, dar notele pregnante spun eu ca sunt de caise.  Din pacate nu este ieftina deloc (cam 50 / 120g) si mai sunt doar 20kg din cate am inteles. Dar e genul de cafea care merita incercata macar odata in an. 
[Image: kEnHjyb.jpg]

De la Yume mi-a placut mult Kenya Mahiga spalata, pentru combinatia intre aciditate si dulceata, Walichu Wachu pentru tenta de piersica, dar cel mai mult Costa Rica anaeroba pentru scortisoara pusa cu penseta dublata de un ferment destul de suportabil, totul pe un fundal de prajire light. Impresia mea este ca prajirea anaerobelor este delicata pentru ca o dezvoltare prea puternica in timpul prajirii face ca senzatia de ferment sa fie prea apasatoare. Razvan a reusit aici exact ce trebuie:
[Image: JKcjHxl.jpg]

Panama Finca Lerida de la Mabo, de asemenea foarte buna, cu aciditatea mai ponderata dar un condiment supermisto pe finish, condiment pe care intr-o forma mult mai accentuata l-am gasit si pe Nicaragua lor.
[Image: pD2yd2w.jpg]
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Salutare! Confirm si eu ca acea Columbia / Diego Samuel este cea mai buna cafea bauta de mine!
Mie mi-a mirosit a piersici... pur si simplu am crezut ca miros piersica desfacuta. Si gustul la fel de senzational. (Bauta la Boiler din Piata Muncii)
Din pacate eu acasa cu Eureka si Gaggia Classic nu am reusit acelasi rezultat :(
Lelit Bianca + Gaggia Classic Pro / G-Iota +  Eureka Mignon Specialita 15 BL, sita VST 20 gr. Bravo Tools

Reply
Ieri am comandat-o si eu.Am luat 9 pungi de120 tocmai pentru ca era rsicul sa dispara.Mi-a spus cel cu care am vorbit ,ca au comenzi multe la ea si ca nu mai erau mai mult de 13 kg.De la 20 cat spunea Liviu ca mai erau cu 4 zile in urma ,iata ca s-a "subtiat" serios lotul in numai 4 zile.Asta inseamna ca are mare cautare.Iar eu eram interesat sa imi ajunga pana pe 3 martie si sa am si intr-o anumita zi licoarea minune.Mersi oricum de atentionare.Pentru noi astia autoizolati naturalgeorgrafic nu ne e deloc hd in privinta prospectiunii.Asa ca toata speranta e in marketingul prajitoriilor,un marketing corect si eficient si in feedbackul primit prin voi colegii de forum.
LELIT Bianca black V3, Bentwood, Vst 18, 20,25.

Reply
Am incercat astazi cafeaua asta de la meron, e wow, am comandat de vreo 230 lei si mi-au trimis cadou si o canita de espresso handmade :D enjoy! 
[Image: bbKWSNG.jpg]
Bianca V3, DF64 + SSP MP

Reply
Cecilia si Bianca :)
O Brazilia de la Dropshot superdiferita de ce stiam pana acum despre originea asta, mai mult din cauza fructelor semicoapte care domina dulceata si corpul unei cafele procesate natural. Trebuie doar grija la teperatura pentru ca la 92 de grade mi s-a parut ca ii anulezi tocmai plusul acesta al fructelor intr-o cafea dulce cum e cea din Brazilia. De aceea recomand aici 89 de grade, fara profilare.

De considerat si Ethiopia Debeka daca sunteti pe cafele dulci cu ceva note de cacao si fructe. Culmea ca Brazilia de mai sus a fost mai fructata :) 

[Image: Pl8kwwO.jpg]
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
In loc de la revedere caci e pe final de lot mai bine un shot clasic 1:2 sa ramana in amintire. Din loturile acestea ce stau sa se termine la Claro, Burundi mi-a placut cel mai mult, alaturi de Salvador. 
*stropirile laterale sunt accidente acceptate pe EK, la cafele mai light trase 1:2 :) 

[Image: mPzv5JI.jpg]

Reply
(13-02-2021, 12:39)Lyvyoo Wrote: In loc de la revedere caci e pe final de lot mai bine un shot clasic 1:2 sa ramana in amintire. Din loturile acestea ce stau sa se termine la Claro, Burundi mi-a placut cel mai mult, alaturi de Salvador. 
*stropirile laterale sunt accidente acceptate pe EK, la cafele mai light trase 1:2 :) 

[Image: mPzv5JI.jpg]
Legat de "stropiri", poate ar trebui lamurit mai bine faptul ca o extractie reusita ca gust nu implica musai o curgere perfecta. Cred ca multi se 'lupta' cu problema asta si tot se chinuie sa obtina "curgere" in loc de gust - eu am fost in situatia asta, motiv pentru care nu mai folosesc PF naked, nu mai folosesc nivelator, nu mai fac WDT ci doar bat vertical PF-ul de masa+tamp, iar rezultatul este minunat la 99% din extractii(probabil ajuta mult si rasnita Honne).
Lelit Bianca V2, Honne, Kinu M47 Phoenix, Bravo Tools, Felicita Arc, VST baskets

Reply
(13-02-2021, 22:18)alchemist Wrote: Legat de "stropiri", poate ar trebui lamurit mai bine faptul ca o extractie reusita ca gust nu implica musai o curgere perfecta. Cred ca multi se 'lupta' cu problema asta si tot se chinuie sa obtina "curgere" in loc de gust - eu am fost in situatia asta, motiv pentru care nu mai folosesc PF naked, nu mai folosesc nivelator, nu mai fac WDT ci doar bat vertical PF-ul de masa+tamp, iar rezultatul este minunat la 99% din extractii(probabil ajuta mult si rasnita Honne).

... Nu vreau sa tulbur " linistea " forumului dar , se cuvin cateva lamuriri - " stropirile " indica adesea curgeri rapide ( ne-cremoase ) specifice ceaiului din nuiele . Oricum , dintr-un PF naked vor exista intotdeuna mici puncte de cafea pe peretzii cestii ( ... nu si ai aparatului / sau bucatariei :D ) insa , PF naked este cel mai igienic si usor de intretzinut / manuit PF , avand dezanatajul ca nu poate diviza curgerea dintr-o sita in doua cesti simultan dar , avand marele avantaj de a indica curgerea direct la iesirea din sita.
     In alta ordine de idei ... da , Honne ajuta mult , dar cu batutul PF de masa ... Sad ... ar fi mai bun un tapping lateral cu mana - in liniste , fara multe scarpinari ale pucului - si cel mai bine , de bagat ceva sub ceasca pe post de inaltzator , k sa nu mai cada cafeaua de la 15 cm in ceasca ... :D ... ptr. restul problemelor , exista PF cu picurator ... care insa este mult mai greu de intretzinut . - doar parerea mea Angel .
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...

Reply
Sa. Ma bag și eu în seama, da este ușor de întreținut dar îți dă mari bătăi de cap cu o cafea prăjită light to medium, adica tre sa fac wdt nivelare, pupare :))) sa - l mirui etc, când folosesc cafea 1st wave e ok, curge perfect fără stropire dar când folosesc cafea mai light prăjită deja ma doare capul. Am observat ca și cafeaua are alt gust cu un Pf naked.
BTW tot caut acel espresso băut în Italia. The truth is out there..

Reply
(13-02-2021, 22:48)Levo Wrote:
(13-02-2021, 22:18)alchemist Wrote: Legat de "stropiri", poate ar trebui lamurit mai bine faptul ca o extractie reusita ca gust nu implica musai o curgere perfecta. Cred ca multi se 'lupta' cu problema asta si tot se chinuie sa obtina "curgere" in loc de gust - eu am fost in situatia asta, motiv pentru care nu mai folosesc PF naked, nu mai folosesc nivelator, nu mai fac WDT ci doar bat vertical PF-ul de masa+tamp, iar rezultatul este minunat la 99% din extractii(probabil ajuta mult si rasnita Honne).

In alta ordine de idei ... da , Honne ajuta mult , dar cu batutul PF de masa ... Sad ... ar fi mai bun un tapping lateral cu mana - in liniste , fara multe scarpinari ale pucului - si cel mai bine , de bagat ceva sub ceasca pe post de inaltzator , k sa nu mai cada cafeaua de la 15 cm in ceasca ... :D ... ptr. restul problemelor , exista PF cu picurator ... care insa este mult mai greu de intretzinut . - doar parerea mea Angel .

Hai ca incerc mai dimineata doar cu tapping lateral si vedem daca rezultatul este mai bun, mai prost sau neschimbat.
In ceea ce priveste intretinerea, il clatesc cu apa calda dupa fiecare shot si la final de sesiune il spal cu ceva detergent de vase - so far so good. Ce mi-a adus mie acest switch? multa liniste, multa consistenta, mai putina risipa (pentru ca poti avea tendinta sa ignori gustul daca ti-a iesit o curgere mai "trista") - mentionez ca experimentez de 40 de zile tehnica asta si am lucrat cu cel putin 5 tipuri de cafea de la prajitori diferiti, fac 3 shot-uri duble/ zi cam cu 19-20 IN si nu-mi amintesc sa fi stricat mai mult de 3 shot-uri(si cand zic "stricat" sunt foarte critic pentru ca un "stricat" cu noua tehnica e de multe ori mai bun decat unul facut cu tehnica veche "rasnit, scarpinat, nivelat, rugaciuni + tamp").

P.S.: La Mara X am observat o imbunatire a stabilitatii termice si o scurtare a timpului de incalzire/stabilizare cand folosesc PF-ul standard(care are o masa foarte mare de metal fata de cel naked) - cu mentiunea ca-l las in grup cand e la incalzit si cand sunt intre shot-uri.
Lelit Bianca V2, Honne, Kinu M47 Phoenix, Bravo Tools, Felicita Arc, VST baskets

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)