Welcome Back Log In Create Account

Ce tipuri de cafele va plac in mod deosebit si de la ce prajitor(sau brand)?

(25-11-2021, 12:10)NvM Wrote: Asa le recomanda si pentru prepararea acasa, cu un timp de extractie lungit putin, spre 35sec.

Multumesc, utila informatia, o sa incerc si asa maine.
Honne, J64V, DC Studio, Outin+Fino

Reply
https://www.lacabra.dk/pages/espresso-brew-guide

Dar si la V60 au timpi mai lungi, spre 3:30. Si temperaturi de 96 grade.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Cu cat se lungeste timpul de extractie cu atat se raceste mai mult temperatura din brewer.

Rao, Gagne, Lance toti folosesc 97-99C dar brew time de 4-6 minute si la flat bed si la v60.

Daca mergem la polul opus cu extractii scurte (Tales coffee- one pour stir) termini in 1 min 30 si folosesti temperaturi de max 91C, pe cafea omniroast 88C iar pe ceva mai medium un 85C.

Reply
(25-11-2021, 13:01)cradun Wrote:
(25-11-2021, 12:10)NvM Wrote: Asa le recomanda si pentru prepararea acasa, cu un timp de extractie lungit putin, spre 35sec.

Multumesc, utila informatia, o sa incerc si asa maine.

Am eliminat preinfuzia prelungita, timp de extractie pe la 32s, curgerea nu a mai fost impecabila, dar au aparut note in plus, fructate.

Reply
https://shop.kawa.coffee/produit/colombie-el-paraiso-lot-1/?attribute_pa_poids=1kg&attribute_pa_mouture=grains

Cea mai buna cafea de filtru, băută anul acesta, cu o aroma de piersici ostentativ de evidentă. Dulce, curată și acida cât trebuie.

[attachment=9100]

Reply
Din nou Diego Samuel de la Guido, prăjită pentru espresso. Ceai negru și compot de pere. Boabele miros senzațional.[Image: r2MskPD.jpg]

Reply
Foarte misto ambele cafele de la PGC, nota celor mai reusite prajiri light solubile de pe la noi:

- o Rwanda procesata prin spalare de la cehii Father's Coffee Roastery, prajire espresso, superdulce pentru asemenea origine, bate clar spre vanilie cu finish la fel de clar spre cafea cu lapte. Merge extrasa direct, fara profilare, pe la 90 de grade. Nu conteaza dar castiga premiul pentru cel mai frumos ambalaj pe care l-am vazut pana acum: 
[Image: RJl9dQn.jpg]
[Image: IuVfqAS.jpg]

- Kenya Kieni de la danezii Coffee Collective e asa cum ma asteptam, pe fructe si aciditate dar ponderata, dulceata evidenta alaturi de prajire solubila, desi culoarea boabelor nu ar spune asta neaparat, tenta de fruct fiind din zona fructelor de padure. Aici e teren de joaca si pentru profilare insa fara o preinfuzie prea lunga pentru ca e prajita deja foarte ok si cred ca alteram mai tare gustul spre altceva nedorit decat imbunatatim.  

[Image: lUKaPUg.jpg]
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Am vazut bucuria sa gust o cafea extraordinara prajita de cei de la Manhattan.
O Columbia Mandela care pe mine m-a cucerit inca de la primul cupping. Senzationala.

Din pacate s-a terminat. Am primit literalmente ultima punga cand am fost la ei saptamanile trecute. Practic au strans ultimele boabe de pe fundul cutiei :)

Extrasa la aeropress, la 92 de grade. Delicioasa.
Mi-am adus aminte cu drag de acea Columbia Mandela pe care am luat-o de la Sloane acum cateva luni.

[Image: g5U6SJq.jpg]
Lelit Bianca V2, Bentwood 63, Niche Zero, Ode V2, Comandante MK4, Kinu M47 Phoenix,
Ex: Lelit Mara X, PL41TEM, Ascaso i-mini

Reply
Kenya Karani de la Rosters Coffee. Minunata si pentru espresso si pentru V 60.
[Image: goFiR4h.jpg][Image: tOHha7I.jpg]
Bezzera Unica;  Kinu M47; accesorii Motta; French Press; V60; cold brew Mizudashi

Reply
Apropo de profilul de piersici si caise a Columbiilor lui Diego Samuel, am gasit ceva asemanator de la Yume. 
E vorba de Guatemala Gheisa spalata.
Gustata la Fluid Coffee  Angel

[Image: s6LSpkQ.jpg]

[Image: Rt0qBv4.jpg]
Filtroman infocat. 

V60 | Aeropress | Comandante Trailmaster X25 | Fellow Ode 2

Reply
(06-12-2021, 18:34)hcrisan Wrote: Din nou Diego Samuel de la Guido, prăjită pentru espresso. Ceai negru și compot de pere. Boabele miros senzațional.[Image: r2MskPD.jpg]

Am luat (cu mine in Grecia) versiunea prajita pt filtru.

Anunt cum a iesit cat si parerile grecilor despre ea
Filtroman infocat. 

V60 | Aeropress | Comandante Trailmaster X25 | Fellow Ode 2

Reply
Inspirat de @slavic1983 am luat si eu Guatemala Gheisa spalata de la Yume, pentru deplasare de sarbarori (Kinu+Aeropress). A venit azi, nu am rezistat si am tras un aeropress...incredibila ! Fara nici un test initial, trasa 'la ochi', gust catifelat, foarte placuta si relaxanta.

Multumesc !
DUO DE/XL/KINU/BRAVO/KRIBLI
past:SAB HX E61/ANFIM

Reply
Salutari pe aici.Pe mine ma impresioneaza de vreo 20 de ani ILLY.O cafea comerciala,ce inca e calitativa in variantele boabe si macinata,sau ESE.Nu sunt curios despre capsule,de aia nu le incerc.

Reply
Hmm..troll allert? Sau doar 'noob'? De la "contează exclusiv cafeaua pe care o folosești, nu masinariile" până la Illy macinata , nu poți sa nu te întrebi ?
Lelit PL81T, ​Eureka Mignon XL, Kinu M47 Phoenix, Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton 

Reply
BOB - Uganda HX40 - eticheta zice Coca Cola, Cirese, scortisoara si Banane. In aeropress (reteta simpla Hoffmann) am simtit gust de cola (pe stil Frutti Fresh - in sensul bun…) ciresele amare si scortisoara. Bananele probabil le gasesc altfel. Dar cafeaua e super! Merita incercata.
Respect BoB!

Mabo - Costa Rica El Cabuyal - entru cine stie lotul trecut, acesta mi se pare mai matur; mai bland in ceasca. Imi place rau de tot espresso. 
super cafea!
          - Negele Gorbitu Et. - oau! O etiopie ce merita savurata atat V60 cat si espresso. E gust si claritate specifica, dar dusa sus. Fina si rafinata.
Super tare, Bogdan!
DC Studio, Bentwood Vertical 63, Bravo Tools, Acaia Pearl, brew stuff, apa RO Zepter

Reply
Salutare, ce reteta ai folosit pentru espresso cu negele gorbitu?
Now: Lelit MaraX | Timemore 078S | Timemore Black Mirror | Flair Signature | Skywalker Roaster | Kingrinder K2
Past: Lelit PL81T Grace | DF64 | Cafflano Kompresso | Staresso Mirage Pro

Reply
Salut!
La multi ani !

Clasic 1:2, 95grC, ~27sec, fără preinfuzie 
Gustul mi se pare bun indiferent de rețetă. Am fa ut și 18g-40 out și tot bună mi s-a părut. În schimb la temperatura mai joasa e mai puțin complex gustul.
DC Studio, Bentwood Vertical 63, Bravo Tools, Acaia Pearl, brew stuff, apa RO Zepter

Reply
Alegre Natural Columbia de la (parfumeria) Madison (a nu se confunda cu Maison du cafe)
Numai când o deschizi te amețește mirosul, are o aciditate ușoară f plăcută și un gust de prăjitură de ciocolata cu cireșe, f delicioasa. Crema arata foarte interesant,roscovana asa :)

[Image: tZylz8x.jpg][Image: Zv1tIGT.jpg]
Lelit PL81T, ​Eureka Mignon XL, Kinu M47 Phoenix, Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton 

Reply
(20-12-2021, 12:34)slavic1983 Wrote: Apropo de profilul de piersici si caise a Columbiilor lui Diego Samuel, am gasit ceva asemanator de la Yume. 
E vorba de Guatemala Gheisa spalata.

Am si eu o punga din care mai trag cate un V60, parca e tot mai buna pe masura ce se odihneste (are deja vreo luna de la prajire). Excelenta!

Am zis sa mai variez umpic Smile

[Image: NWGB6h0.jpg]
LMLM (slayer mod) + Bentwood | Hario V60/Nel Drip+Aergrind
(ex: Brewtus IV, Lelit PL41EM, Gaggia Gran Style, Honne, Kinu M47, Sette 270Wi, Porlex)

Reply
as propune un poll in care sa votam ,spre ex prajitoriile din bucuresti plus cele care vand online
Gaggia classic,mazzer-super-jolly, Jura ena 7

Reply
Pentru ca din rezultat ce concluzie sa tragem?
Fiecare are stilul său, unii prăjesc mai solubil, altii mai light, fiecare cu baza sa de fani.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Corect, mi-a luat Lyvyoo vorba...

Cred ca am mai scris candva, eu nici topicul acesta nu-l inteleg, atata vreme cat nu oferim si o descriere de baza a cafelelor.
Faptul ca mie imi place o cafea nu inseamna absolut nimic pentru cineva care nu stie ce stil prefer.

Din ce am observat, aici se manifesta cu precadere colegii care prefera cafele mai prajite sau cu note mai "dulci" (descrierea preferata a prajitoriilor in marketing). Eu am ajuns sa ma inspir de aici cand vreau sa stiu ce sa nu cumpar. Adica majoritatea cafelelor, mai nou.
Expobar Leva | Gaggia Evo | Eureka Single Dose | Fiorenzato F5 | Kinu Phoenix | Aeropress | V60
Prev: Lelit 41TEM | Gaggia MDF

Reply
(18-02-2022, 21:22)Lyvyoo Wrote: Pentru ca din rezultat ce concluzie sa tragem?

eu zic sa il facem ,daca nu avem ceva interese in bransa,si vedem dupa asta daca a folosit sau nu;macar incepatorilor cred ca va folosi foarte mult
Gaggia classic,mazzer-super-jolly, Jura ena 7

Reply
Ar fi buna o matrice cu caracteristici si note de la 1-10

Reply
A existat aici o tentativa de a face clasificari in functie de gradul de prajire. Dar nu prea mai sunt de actualitate.
Poate va ajuta, totusi.
Expobar Leva | Gaggia Evo | Eureka Single Dose | Fiorenzato F5 | Kinu Phoenix | Aeropress | V60
Prev: Lelit 41TEM | Gaggia MDF

Reply
(19-02-2022, 00:46)soze Wrote:
(18-02-2022, 21:22)Lyvyoo Wrote: Pentru ca din rezultat ce concluzie sa tragem?

eu zic sa il facem ,daca nu avem ceva interese in bransa,si vedem dupa asta daca a folosit sau nu;macar incepatorilor cred ca va folosi foarte mult
Se pare că îți dorești un exercițiu de tipul "a blind man leading another blind man"...

Prăjirea artizanală, folosind cafea de specialitate, se poate schimba de la un lot la altul, adică de la o luna la alta, sau te poți afla în situația în care ceea ce a recomandat X in urma cu n luni sa nu mai corespundă cu ce cumperi tu acum din varii motive.

Începătorii ar avea nevoie, mai degrabă, de un buying guide sau cum se citește o etichetă de pe o pungă de cafea.

Reply
Eu aleg prajitorii pe baza unor criteri precum ce cafele au in portofoliu si proximitate fata de locul unde lucrez. Asta nu inseamna ca alt prajitor nu e la fel de bun, dar nu l-am incercat inca. Plus ca procedura de comanda (prin curier) pentru un prajitor aflat, in Bucuresti, intr-o locatie indepartata de mine, e la fel ca pentru un prajitor aflat in tara. Nu numai ca mi se pare inutil si derutant, mai ales pentru incepatori, dar mi se pare deranjant si, poate, chiar jignitor sa dai "note" unui prajitor de cafea. Bazat pe ce criterii? Bazat pe ce experiente cu ei? Pe ce experienta personala? Pe espresso extras pe ce aparate?

De exemplu, cum as putea sa compar cafeaua de la Guido, unde am baut primul espresso din cafea third wave si unde nu am gasit la raft pe 30 dec anul trecut Diego Samuel, dar mi-au spus ca imi prajesc, sa revin intr-o ora, cu Mabo, care aduce Drima Zede de numar orele pana se face dimineata ca sa o beau din nou, cu Buimac de unde am luat prima data varietalurile Laurina si Aramosa, cu toata povestea lor uimitoare? Cu cat incerc mai multe cafele de la prajitori, cu atat imi e mai greu sa ii compar. Nici nu mi-ar trece prin minte sa le dau "note".

Reply
E ceva diferit atunci cand vorbim de o anumita cafea. Vezi thread-ul lui @adrian1 despre clubul de cafea, unde luam o cafea si scriem despre cum a fost pentru noi.

Reply
Scuze pt typo, am omis un "i" la "criterii".

Reply
Unul din scopurile clubului de cafea este să ghideze începătorii (pe mine) în achiziția de cafea. Mulțumesc @cradun pentru promovare.

Dacă locuiești în București, ai avantajul că poți merge la o prăjitorie sau la o cafenea, poți gusta oferta, poți discuta cu barista și astfel ai acces la o varietate foarte mare.

Majoritatea prăjitoriilor au un portofoliu divers care acoperă atât blendurile pentru espresso cât și rarități prăjite ușor. Dacă ai nevoie de un punct de plecare, ar putea fi lista cu prăjitoriile care oferă reduceri pentru forum sau cea mai apropiată cafenea de specialitate.
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)