Espressoman convins
Caracal
Deoarece in "celalalt" topic (unde se discuta aprins despre precizia masuratorii gradului de prajire) nu se intrevede prea curand o clasificare utila (sau de orice fel) din lipsa de standarde in industrie, as propune o abordare diferita, chiar opusa.
As propune o evaluare empirica, pur subiectiva!
Poate spun o prostie, sunt convins ca vor fi contraargumente din belsug, dar daca facem fiecare o clasificare a stilului/gradului de prajire adoptat de prajitorii bazat pe experienta fiecaruia, chiar daca perceptiile vor fi diferite intr-o anumita masura, se va contura o majoritate, suficient pentru mine sa imi formez o imagine. Cine are nevoie de precizie?!
Si cred ca mai toti espressomanii pot deosebi ... Bob de Sarkis, de exemplu. Ma insel?
Din experienta mea sau a unor colegi (pentru ca nu am incercat Maison du cafe, de ex.), in ordinea intensitatii prajirii desi unele sunt foarte apropiate, as vedea cam asa:
1. Bob;
2. Claro;
3. Yume;
4. Guido (in varianta curenta, o preferam pe prima, mai light);
5. Sarkis;
6. Maison du cafe (?)
...
Daca gasiti vreo relevanta va rog sa completati/corectati.
Expobar Leva | Gaggia Evo | Eureka Single Dose | Fiorenzato F5 | Kinu Phoenix | Aeropress | V60
Prev: Lelit 41TEM | Gaggia MDF
Espressoman traditionalist
ro
... Aaaoleu ' :D ... tu fais tu flame /
Tue flu tu flame ...
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...
Espressoman convins
Caracal
02-04-2019, 12:49
(Edited 02-04-2019, 13:27 by adif.)
:D Stiu! Si imi asum! M-am gandit multa vreme daca deschid cutia Pandorei, dar la ce foloseste un forum daca nu pentru a ghida consumatorul?
Pe toate forumurile se fac review-uri si mai toate sunt subiective. Masoara cineva stiintific confortul unei saltele?
Pe mine asta ma intereseaza, daca nu gasesc astfel de informatii, nu ma ajuta la nimic. E datoria mea sa filtrez informatia, niciunde nu se cramponeaza cineva atat de masuratori stiintifice. Pentru ca nu sunt posibile!
Expobar Leva | Gaggia Evo | Eureka Single Dose | Fiorenzato F5 | Kinu Phoenix | Aeropress | V60
Espressoman Administrator
Bucuresti
Buna initiativa! Cam tarziu ne-a venit ideea
Oricum, datorita postarilor in forum cam ne cunoastem stilul in mare, deci o clasificare a lui Levo spre exemplu nu va fi pe gustul celor care prefera light-uri. Asadar ne putem inspira din subiectivitatea fiecaruia in functie de gusturi.
Si mai propun ceva... La denumirea prajitoriei s-ar putea adauga (
optional) si anumite tipuri de cafele incercate alaturi de gradul de prajire ales, alaturi de metoda de preparare (gramaj, profilare, preinfuzie) . Spre exemplu Guido pentru filtru e mai " light" decat Yume omniroast, in clasamentul personal de mai sus, deci e greu sa punem toate cafelele intr-o oala. La fel si Ethiopia de la Sarkis ori Costa Rica de la acelasi prajitor, sunt mai light decat alte cafele. sau Yume "prajirea usoara" e mult mai light decat blend-ul Yume. Astfel se va crea o baza de date utila, ceva mai populata cu informatii decat un nume de prajitorie si atat.
Este important de repetat ca demersul acesta este unul subiectiv si nu solicita masurarea cunostintelor in domeniul cafelei ci pur si simplu perceptia proprie pe axa light - dark, daca ar fi sa ne luam dupa o clasificare simpla.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper
Espressoman convins
Caracal
02-04-2019, 13:05
(Edited 02-04-2019, 13:19 by adif.)
Absolut corect, Lyvyoo, se poate dezvolta oricat de mult, chiar pentru fiecare sortiment in parte. Eu doar am dat un exemplu extrem de simplist, bineinteles.
Dar in ce priveste "clasificarea lui Levo", tocmai de aceea am ales aceasta abordare, pentru ca o comparatie light vs. dark nu tine de gusturi. Vedem ca o cafea este mai usor sau mai intens prajita decat alta, indiferent care ne place. Cred eu...
Astfel, daca avem ca etalon o cafea/prajitorie cunoscuta, nu trebuie sa stim exact cat de intens este prajita o cafea (sau cat o percepem fiecare), e suficient doar sa o comparam cu ceea ce cunoastem deja.
ro
(02-04-2019, 12:55)Lyvyoo Wrote: ... o clasificare a lui Levo ...
... Oooo... dar nici nu indraznesc sa fac asa ceva ,

... candva @
renatoa - in urma cu 2 -3 ani , ma intreba daca am curaj sa deschid aceasta cutie a Pandorei - la acea vreme , serveam
numai proaspat prajita pe plan local sau prajitorii nationale ... insa acum , nici atat -
istoria se repeta ( ... uneori , suparator de redundant )
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...
Bucuresti
Aici nu facem un clasament al prajitoriilor, nici macar o ordine de preferinte, ci ne exprimam viziunea asupra gradului de prajire, asa cum il pecepem fiecare. Dar v-as ruga, in functie de ce ati baut voi in ultimul an, nu in functie de ce ati auzit sau vazut in poze.
Nu cred, ai incredere ca acest topic nu va fi despre polemici ci despre preferintele fiecaruia. Si cu asta, sa trecem la treaba (ma gandesc si eu, apropo de ce am mai baut recent)
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper
Espressoman infocat
Piatra Neamt
Experienta din ultimele 6 luni...
De la "mai light" spre "mai putin light":
Bob Filtru
Guido Filtru
Claro Filtru
Yume
Cafai
Prajitor cafea
Bucuresti
O initiativa foarte buna , consider ca acest lucru este foarte benefic si pentru noi prajitorii , in functie de cum vi se pare cafeaua , ce asteptari aveti , ne vom putea plia pe gusturile Dvs . Insa cum a spus Liviu " vorbit din experienta personala "
Prajitor Probat, Rasnite Mahlkonig si Bunn
Espressoman convins
Caracal
Pentru clarificare... sustin in totalitate interventiile pe baza constatarilor personale.
Stiu ca eu am inceput cu exemple "din auzite" (Maison du Cafe), dar era doar un exemplu si am precizat acest lucru. In acel moment nu stiam daca subiectul va fi de interes sau nu.
In alta ordine de idei multumesc pentru sustinere si participare!
P.S. Azi mi-a ajuns si prima comanda de patru pungi de la Sloane (multumesc Sloane!), dar habar n-am la ce sa ma astept. Niciun feedback pe forum pana acum (altul decat "buna/mai putin buna" sau poate nu am vazut eu).
ro
03-04-2019, 15:48
(Edited 03-04-2019, 15:51 by Levo.)
(03-04-2019, 15:10)adif Wrote: ... dar habar n-am la ce sa ma astept. Niciun feedback pe forum pana acum (altul decat "buna/mai putin buna" sau poate nu am vazut eu).
+1
... Cam asta e cu problema acceptarii in forum , a "
descrierilor " unei cafele ... gen Andersen , Fratii Grimm sau inFlorescu - fie ca este a prajitorului ( ... care ar face reclama , in vederea vanzarii ) sau ... - mai grav - a degustatorului
subiectiv ( ... care o lauda sau nu dar , ... isi expune parerea personala ) ...

... " -
encore une fois ... "
Espressoman de import
București
Parerea mea, dupa experientele mele.
De la mai light la mai putine light:
1. Sloane / Gardelli (din ambele am încercat doar o punga, nu pt ca nu sunt bune, dar din motive logistice).
2. Claro / Yume (din parere mea o prajire mai potrivita pentru espresso dar si filtru)
3. Stravagante Cafe (la distanta mult mai mare decat intre 1 si 2. Si aici am experienta limitata.)
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)
Espressoman infocat
Ploiești
1 bob
2 yume (fara blenduri)
3 sloane
4 claro
Sent from my TA-1012 using Tapatalk
Espressoman de ocazie
Bucuresti
In aceeasi ordine, de la prajire mai usoara la mai intensa:
1. Yume (cu exceptia blendurilor, care sunt la celalalt capat al spectrului)
2. Claro
3. Papa Jacques
4. Sarkis
Profitec Pro 600 + Honne Slim + Kinu M47 + Bravo&Duomo + Aeropress + Comandante C40 MK3
Espressoman infocat
Odorheiu Secuiesc
1. Sloane
2. Yume
3. Claro
4. Sarkis
Mentionez ca imi plac toate tipurile si le alternez dupa pofta “inimii”.
ACS Minima, Timemore Sculptor 078s
Espressoman convins
Caracal
Dupa doar cateva postari a devenit evident ceea ce avertiza Lyvyoo, anume ca o comparatie doar intre prajitorii, in general, este insuficienta.
Se vad deja perceptii diferite deoarece unii am prins la Yume o bulina altii doua, unii au comandat Brazilia la Claro, altii Kenya, prajire espresso/filtru etc.
De aceea ar fi foarte util sa precizati si cafelele incercate si prajirea (daca exista mai multe variante) pentru o imagine cat mai clara.
Bucuresti
Eu zic ca este obligatoriu chiar, pentru ca unele prajitorii au doua - trei stiluri de prajire si atunci chiar nu le putem amesteca pe toate. Deci precizati macar tipul de prajire ales (filtru, espresso, omniroast prajire usoara etc) ori mai bine originea cu totul
Espressoman infocat
Bucuresti
Espresso roast:
1. Sloane
2. BOB
3. Muse
4. Guido
5. Yume
6. Claro
7. Sarkis
8. Hedone
9. Florescu
@
Lyvyoo, la un moment data, poae poti sa pui un contor/ rating ca postare fixa, si sa o actualizezi based on votes?
Filtroman infocat.
V60 | Aeropress | Comandante Trailmaster X25 | Fellow Ode 2
Espressoman de import
București
@
slavic1983 este foarte interesanta lista ta!
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)
Bucuresti
Cafelele baute de mine in ultima jumatate de an le-as pune dpdv al gradului de prajire perceput de mine pe urmatoarea axa, de la o prajire mai usoara (dar corecta) spre una mai intensa:
- Guido filtru (Kenya)
- Sloane Filtru (Ethiopia Quore)
- Claro Filtru (Salvador) - mai greu de gasit caci prajesc rar pt filtru
- Guido espresso (burtukaana, Kenya)
- Sloane espresso (gigessa a fost mai light putin, apoi au mai schimbat omniroast-ul africanelor, putin mai intens )
- Yume prajire usoara
- Buimac espresso
- Yume prajire medie
- Claro espresso
- Ecuator (ethiopia)
- Sarkis (Costa Rica, Ethiopia)
- Hedone (origini nu blend-uri, prajire espresso usoara)
- Maison du Cafe
@
slavic1983 - nu stiu daca are sens pentru ca aceste opinii trebuiesc raportate pur si simplu la gusturile fiecarui user. Eventual, cand vom aduna vreo 100 de postari se poate face un Excel (daca vrea, are timp si se pricepe cineva) din care sa tragem mai multe tipuri de concluzii pe baza unor formule aplicate (cele mai populare, cele mai light, cele mai dark etc).
Priviți spre orizont, nu spre pământ
Craiova
Hedone mai light decat Florescu ?!

Poate luata cate una de la fiecare extrema... dar ca medie, exclus !
Greu cu papilele astea...
ro
(05-04-2019, 10:35)renatoa Wrote: Hedone mai light decat Florescu ?! 
... Pai ce , Florescu prajeste liight ? ... ( mi s-a parut ca este medium ...

... sau mi-a crescut mie blana pe limba ...

... )
Good espresso addicted - shot M!
Targoviste
Florescu, who? Gh sau Mihai, s-o lămurim!
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.
ro
(05-04-2019, 11:21)baloozzy Wrote: Florescu, who? Gh sau Mihai, s-o lămurim!
... Pai nea Gica ... al ' batran ( ... sau , nu mai prajeste

... ? )
Priviți spre orizont, nu spre pământ
Craiova
(05-04-2019, 10:45)Levo Wrote: (05-04-2019, 10:35)renatoa Wrote: Hedone mai light decat Florescu ?! 
... Pai ce , Florescu prajeste liight ? ... ( mi s-a parut ca este medium ...
... sau mi-a crescut mie blana pe limba ...
... )
Dilema era ... care e mai dark dintre ei, nu care e mai light :D
Cand zic Florescu... vorbesc de continutul pungilor alora rosii... :D
ro
(05-04-2019, 11:34)renatoa Wrote: Cand zic Florescu... vorbesc de continutul pungilor alora rosii... :D
... Pai da ... alea , alea rosii ... eu zic ca Hedone e mai light , cu exceptia blendurilor ... sau Florescu e mai dark ... :D ...
Espressoman infocat
Piatra Neamt
Să mai vorbească și pozele:
Bob Etiopia Filtru
Claro Uganda Filtru
Claro El Salvador Filtru
Good espresso addicted - shot M!
Targoviste
![[Image: res_fb08ab34af835ebb1351f5487bdc6f52_450x450_ivch.jpg]](https://s12emagst.akamaized.net/products/14962/14961366/images/res_fb08ab34af835ebb1351f5487bdc6f52_450x450_ivch.jpg)
E și roșie.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.
Bucuresti
Apropo, pe Leonard (deci Mihai Florescu) il pot pune dupa Maison du Cafe ca intensitate a prajirii.
Espressoman convins
Caracal
07-04-2019, 20:30
(Edited 07-04-2019, 20:34 by adif.)
Azi am desfacut punga de Rwanda de la Sloane si trebuie sa actualizez propria-mi clasificare (light-dark, bineinteles):
1. Claro (espresso, dar numai originile acide);
2. Yume (espresso doua buline... ca numai asa prindeam);
3. Guido (espresso, ultimele comenzi, din pacate pt mine in ultimul timp prajesc mai intens, se pare);
4. Sloane (Rwanda Muhondo).
Sa explic.
Din postarile anterioare ma asteptam ca si Rwanda sa fie prajita light, dar, spre surprinderea mea, este orice numai light nu.
Personal nu inteleg de ce ar avea asemenea variatii o prajitorie si cui se adreseaza, in special cand nu are un portofoliu care sa acopere un spectru mai larg. Cred ca nimeni nu isi doreste sa participe la o loterie pana extrage varianta castigatoare.