Welcome Back Log In Create Account

Cafflano Kompresso

(04-04-2018, 12:23)Mihai L Wrote: Pe partea asta poti sa-l asimilezi unui Aeropress fara probleme.

(04-04-2018, 14:07)Mihai L Wrote: Functional seamana foarte bine cu Aeropress. 

Estetic, Kompresso poate seamana cu Aeropress, ambele aratand ca niste seringi mai mari.
Functional insa, sunt doua aparate foarte diferite. Pentru mine sunt atat de diferite, atat ca si functionalitate, cat si ca rezultat, incat comparatia lor este aproape un non-sens.
Diametrul cilindrului la Aeropress are 5.8 cm, iar diametrul cilindrului Kompresso are doar 2.8 cm.
Asta inseamna ca, pentru a crea o presiune de cca 9 bari in interiorul Kompresso, trebuie apasat pistonul cu cca 54 Kg forta, fapt absolut posibil, mai ales ca exista si cele doua aripioare stanga/dreapta ce permit o priza foarte buna intre ustensila si corp.
La Aeropress, din cauza cilindrului mult mai gros (5.8 cm), daca se apasa pistonul cu aceeasi forta de cca 54 Kg, se creeaza in interior mai putin de 2 bari. Pentru a putea creea o presiune de 9 bari, pistonul Aeropressului ar trebui apasat cu o forta de 237 Kg, lucru imposibil pentru orice fiinta umana normala, cu bratele goale.

Acest aspect, al presiunii, l-a amintit chiar si renatoa pe la inceputul topicului parca.

Din punctul meu de vedere, o extractie la 9 bari este atat de diferita de una la 2 bari, incat nu cred ca putem face comparatii. Practic difera tot, de la reteta la gust.
Personal, Kompresso imi place mult, fiind singura metoda alternativa la espresso, ce mi-a oferit rezultate foarte apropiate de espresso.
Aeropressul ofera cu totul alte rezultate, foarte apreciate si ele de altii, in general de cei ce nu sunt fani espresso, orientati mai mult spre brew coffee ca si gust.

Nu cred ca exista unul mai bun ca altul, depinde doar de gust. Dar, sunt atat de diferite, incat nu cred ca merita continuata vreo comparatie intre cele doua. Cu exceptia look-ului tip seringa, nu exista nicio asemanare, doar deosebiri semnificative.
La Marzocco GS3, Expobar Brewtus Flow Control, Mazzer Kony E, Mazer Major, Acaia scales, Bravo Tools, Duomo, Kribli
Brew/altele: Baratza Forte BG, Comandante C40 MK3, Kinu M47, Kruve, C. Kompresso, V60, Kalita, Aeropress, French Press

Reply
(05-04-2018, 16:29)baloozzy Wrote: Sau cafeaua e mai bine prajită. Ia o Etiopie de la prăjitorii consacrati ca 3-rd wave și va încăpea.

Este cafea Sarkis sweet

Am reusit cu rasnire mai fina, alta cafea sarkis-chocolat, 15 grame. Putina crema, dar mai insist. E abia al 2-lea shot.
Lelit PL41TEM ( PF+PF naked/Sita dubla Ascaso Precision Competition) + Lelit PL043MMI /
Gaggia Evolution ( PF+PF naked/Sita single+dubla IMS)+ Ascaso I-mini I2

Reply
@KrisssKross: ideea era de principiu functional. Se pune apa, se preseaza, cafeaua ramane in filtru.
Ca una face presiune mult mai mare, e alta poveste.
Curatarea si umplerea cu apa se face similar...
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Mihai L scuze, acum am vazut ca ambele citate iti apartin. Am luat la repezeala doua citate de pe topic, la intamplare, unde se compara K cu A, dar nu m-am uitat la autor. Nu am vrut nicio clipa sa sune ca un atac la persoana, voiam doar sa punctez diferentele dintre K si A.

Referitor la ceea ce spui, ai perfecta dreptate! Dar chiar si asa, cred ca ar trebui sa evitam sa le comparam, pentru ca cei ce nu le au pe ambele sau niciuna, ar putea crede ca sunt similare si din punct de vedere al rezultatelor. E ca si cand am compara un Autocar cu un TIR. Ambele merg la fel, pui morotina, dai la cheie si se invarte roata. Dar totusi sunt extrem de diferite, create pentru scopuri total diferite, una transporta persoane, alta marfa.
La Marzocco GS3, Expobar Brewtus Flow Control, Mazzer Kony E, Mazer Major, Acaia scales, Bravo Tools, Duomo, Kribli
Brew/altele: Baratza Forte BG, Comandante C40 MK3, Kinu M47, Kruve, C. Kompresso, V60, Kalita, Aeropress, French Press

Reply
(04-04-2018, 19:41)lracu Wrote: Chiar daca presezi pana jos nu poti extrage toti cei 60ml pe care i-ai pus.
Am observat la Aeropress ca daca pun 160ml obtin aproximativ 150ml, chiar daca presez tare pucul de cafea 10ml nu ajung in cana.

Trebuie sa corectez valorile... Azi am masurat exact cantitatile.
  30g cafea
160ml apa IN (cantarit dupa preinfuzie)
135ml apa OUT (cantarit dupa presare la maxim pe puc)
---
probabil s-a pierdut ceva si prin evaporare (asta nu am putut masura) dar restul a ramas in pucul de cafea.
■  ARCO230V ► Brewista Smartpour Switch ► AeroPress / Cafflano Kompresso ■
■  ARCO1MP_ ► Brewista Stout Spout ► AeroPress / Hario V60 / Timemore French Press ■
■  Retired but functional: ■ Kinu M47PH ■  Kinu M38 ■ Porlex Tall ■ Tefal KI140D ■

Reply
@KrisssKros: No problem.
Una din intrebari era daca nu se poate pune o rezistenta in interiorul Kafflano. Din punctul asta de vedere cele doua solutii (K/A) se aseamana, evident ca nu se poate...  :D
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Nu in interior, dar pe exterior se poate, si chiar simplu si elegant, sunt folii de incalzire kapton autocolante.
Se folosesc de exemplu ca sa incalzesti ghidoanele de motociclete pe timp de iarna.

Dar nu ar fi mai simplu sa tii cilindrul si pistonul in apa fiarta pana in momentul extractiei ?

Reply
Fluctuațiile de temperatură sunt bune până la un punct. Pot sa ofere nuanțe pe care pe un espressor de top nu ai cum sa le simți pt că acolo temperatura sta linie dreapta.

La o întâlnire din trecut chiar ne am lovit de " problema" asta, când aceași cafea era mai interesanta pe un espressor cu profilare dar cu drop de 2 grade. mno, ce sa faci, asta e.

Reply
(05-04-2018, 20:52)renatoa Wrote: Nu in interior, dar pe exterior se poate, si chiar simplu si elegant, sunt folii de incalzire kapton autocolante.
Se folosesc de exemplu ca sa incalzesti ghidoanele de motociclete pe timp de iarna.

Dar nu ar fi mai simplu sa tii cilindrul si pistonul in apa fiarta pana in momentul extractiei ?

E o solutie asa de simpla si de buna, incat e pacat sa o stricam...  Tongue

Reply
Corect, ziceam pentru cei care nu au astampar... :)

Reply
Un mic pas pentru omenire....vreo 20% crema pentru mine [emoji23][emoji23].
Pe la a 7a incercare cu porcaria mea de Hario.
2 clickuri 13.5 g. Am apasat destul de greu
Sugestii? La 3 clickuri se duce prea repede la 1 click prea greu cu 13. Deci ori la 1 click spre 10g ori....la 2 clickuri... mai multa sau mai putina cafea?[Image: 5bee1eb18c45187cdde2e50a0f2cc452.jpg]

Sent from my SM-N950F using Tapatalk

Reply
Ce cafea e asta? Fa râșnita stepless și râșnește intre.

Reply
Cumva Kompresso face o specie de bautura destul de apropiata de espresso. Cum Hario este o rasnita praf in espresso, praf va fi si in Kompresso. Probabil singura sansa cu Hario este sfatul lui Denis de mai sus, bineinteles alaturi de o cafea cat mai solubila nu prajita "superlight"
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Foarte bine punctat de Lyvyoo. Discutam o multitudine de aspecte despre Kompresso, dar uitam sa punctam cele mai importante lucruri. Cafeaua si Rasnita, la fel ca la espresso...
Cred ca cel mai mare dezavantaj, ce afecteaza portabilitatea Kompresso, este lipsa pe piata a unei rasnite manuale bune, la pret decent.
Pentru cine are deja o rasnita electrica mai micuta, cat de cat portabila, o solutie poate ar fi rasnita in portbagaj plus un invertor/convertor ca acesta. Nu e cea mai portabila solutie, dar depinde de fiecare ce compromisuri calitate vs portabilitate este dispus sa accepte.

Reply
Ce este nevoie, cred, este un Kinu M38 la un preț cât mai accesibil. Îmi dau seama ca nu poate ca concureze cu Hario ca preț, pt ca sunt de o liga diferita. În acest mod ar fi super portabil și espressor și rasnita.
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)

Reply
Cica o sa vina randul si unui miniKinu :)
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Eu nu prea înțeleg reticență de a cumpăra lucruri de afara. Exista atâtea râșnițe bravo, feldgrind, lido, și multe altele cu review-uri bune pe homebarista și pe kaffe netz. Și cu toate astea lumea face Sado maso cu timp așteptare 10 ani la kinu.
Cu cafeaua la fel, se poate comanda de afara persoana fizica de la.magazine virtuale au cei mai buni prăjitorii din lume, transport gratis peste o anumită valoare. Sa ne mai deșteptam și noi zic.

Reply
1. Habar n-am cum sa o fac stepless... sunt afon total la tot ce inseamna DIY.
Mi-a dat cineva mai demult un link catre un topic pe un forum despre cum se face.... postul era kilometric si foarte tehnic... am renuntat instant
2. Cafeaua e Guatemala SHB prajita espresso.
3. Mai am de facut teste...de jucat cu cantitatea de cafea....dar datul la manivela la 2 clickuri e criminal... mi-a ajuns 4 ieri si 3 azi :)
4. Stiu ca nu pot spera la multe de la ce am...dar asta nu inseamna sa renunt... faptul ca am scos ceva crema ma incurajeaza sa mai incerc. Mai vin niste prieteni mai tarziu si ii pun sa dea si ei la manivela
5. Am cafea luata proaspata de la Claro vreo 3 sortimente... 2 etipoii dar am de asteptat la degazare.... au fost prajite pe 3 si 4
6. Stiu ca ce zic mai departe creaza alergie dar: prefer sa testez mai multe tehnologii abordabile decat sa bag 2k euro (minim) intr-un espressor si o rasnita....pentru simplu motiv ca eu sunt un "sorbitor" de cafea... imi place sa am cana langa mine 5 ore... Cafflano a fost o influenta a forumului... daca atatea persoane reusesc un espresso acceptabil... la 260 cat a fost...why not? Dar nu sunt pregatit sa dau 1000 lei pe o rasnita. As face un update la hario atata timp cat m-as duce sub 500 (cu tot cu transport) capabila sa mearga cu cafflano.... din ce am citit pe forum insa ...de aproape un an jumatate... nu exista.

Stiu ca sunt ciudat :). Ma acceptati asa cum sunt... asa cum accept si eu pe altii [emoji16]

Reply
Cu cat râșnești mai grosier cu atât este mai ușor și mai ieftin. Aeropresa da mult mai mult lichid că și kompresso, sigur vrei espresso? O băutură de 20-50 grame ce o termini din câteva guri in 2-5 monite.

Reply
@Denis, cu risc sa merg un pic off-topic, eu nu am probleme sa cumpăr din afara când nu găsesc in tara ceva care sa răspundă la exigentele mele (de calitate, de buget).

Dar, legat de Kinu, am decis sa fiu sado-masochist, și sa aștept 6 luni pentru o rasnita de 1000 RON.
Motivul pt ca am decis sa fac asta este pt nu am găsit nimic satisfăcător in tara sau în afara. Știind ca nu o aveam posibilitatea de a avea curând buget pt un set rasnita + espressor de top, am decis sa investesc in cea mai buna rasnita pe care m-am putut sa îmi permit la momentul respectiv.

Faptul ca a fost disponibil în tara, cu garanție locala, a fost doar un mare plus. Și, pana acum, sunt convins ca M47 este cea mai buna rasnita manuala în zona pana 2000 RON.

Doresc sa sublinieze importanta garanției: nici în La Pavoni am simțit o mare nevoie ale garanției doarece dacă se strica ceva, chiar dacă se arde rezistenta, știu unde sa intervin, și o pot repara eu fără probleme. Dar, daca, de exemplu, am nevoie de un set nou de cuțite, îmi da o siguranță sa știu ca pentru 5 ani firma me asigura posibilitatea de o reparație, chiar dacă contra-cost. M-ar părea rău să am un object de mobilier de 1000 RON.

Faptul ca cei de la Kinu, pana acum, s-au demonstrat super înțelegători, este doar un mare plus și ma face sa am încredere în acest brand.

Acum,in momentul de fata, știu ca am scos o probabila sursa de probleme la pregătirea cafelei: rămân espressorul, si, cea mai probabila, barista, dar cel puține știu ca rasnirea este la un nivel destul de ridicat.
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)

Reply
Vizual ajung acolo [emoji23].

Nu compar Aeropress cu cafflano. De la Aeropress obtin ce vreau. De la cafflano...experimentez, ma joc si invat. Am o idee acuma cam pe unde trebuie sa fiu cu rasnita si cu cantitatea. Vedem ce iese si cu celalalte sortimente cand s-or degaza.
La ce se vede in poza (subextrasa) am pus niste lapte si sotia e maxim incantanta. Astept sa am cafea proaspata si reincep experimentele.

PS. Daca stie careva cum se poate face stepless rasnita si ar dori sa ajute.....
PPS: Cu Wilfa nu merge. La minim iese prea mare... nu aveam asteptari...dar de ce sa nu incerc[Image: acffa7798bf0c25105b5641ab7a98128.jpg]

Reply
As incerca cu varierea cantitatii de cafea.
Daca la 13.5 nu curge, mergi pe 12.
Si invers, pe varianta pe care curge repede pune 14-15g

Reply
(06-04-2018, 18:15)ramadri Wrote: Vizual ajung acolo [emoji23].

Nu compar Aeropress cu cafflano. De la Aeropress obtin ce vreau. De la cafflano...experimentez, ma joc si invat. Am o idee acuma cam pe unde trebuie sa fiu cu rasnita si cu cantitatea. Vedem ce iese si cu celalalte sortimente cand s-or degaza.
La ce se vede in poza (subextrasa) am pus niste lapte si sotia e maxim incantanta. Astept sa am cafea proaspata si reincep experimentele.

PS. Daca stie careva cum se poate face stepless rasnita si ar dori sa ajute.....
PPS: Cu Wilfa nu merge. La minim iese prea mare... nu aveam asteptari...dar de ce sa nu incerc[Image: acffa7798bf0c25105b5641ab7a98128.jpg]

Salut, ce Hario ai, Skerton?

Eu fac un espresso foarte ok cu un Hario Skerton facut stepless si o prastie de Poemia.

E super simplu sa o faci stepless, chiar si de cineva atehnic! Dar solutiile de pe net sunt complicate aiurea.

Iti trebuie DOAR o piulita M8, o gasesti in Obor cu 0,5 lei sau in orice piata care are scule etc cu maxim 1 leu Smile

Optional, mai poti lua si o saiba de diametru 6mm, pentru stabilitate.

Pe scurt:
1. Desfaci rasnita si scoti manerul, apoi scoti chestia aia ca o saiba cu 2 brate care fixeaza pozitiile pe dinti, si LASI acea piesa cu dinti acolo unde este.

2. Invarti din piesa dintata pana ajungi la nivelul dorit.

3. Peste piesa dintata, insurubeti piulita M8 si strangi bine.

4. Pui piesa aceea cu 2 picioruse INVERS, cu picioarele in sus (adica sa nu mai intre in dinti), de acum ea va avea doar rolul de spatiator.

5. Optional, mai pui o saiba peste sa nu iti joace, apoi manerul, apoi surubul care strange tot ca un capac si GATA.

Atasez si poza.

O sa fie SUPER greu pana nimeresti setarea, pentru ca de fapt tu ce faci ca sa schimbi setarea de acum incolo e sa desfaci un pic piulita M8, sa invarti un pic de tot din piesa cu dinti si sa strang la loc piulita. Dar uneori cand strangi la loc piulita e posibil sa misti aiurea roata cu dinti si vezi ca ce ai calculat tu s-a dus pe apa sambetei.

Dar dupa cateva cafele ratate o sa se comporte super ok!

Daca ai intrebari, spune-mi te rog.

[Image: Hario-1.jpg][Image: Hario-2.jpg]
Lelit PL81T, ​Eureka Mignon XL, Kinu M47 Phoenix, Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton 

Reply
Multumesc foarte mult. Asa da ghid, pricepe si un afon ca mine. Super tare ...am de lucru acuma.

Reply
ovisod, adica Muse Coffee, mi-a zis ca pe wilfa la minim i-a iesit ceva mai mult decat acceptabil, a ramas surprins chiar, cat de "espresso" a putut sa fie.

Asa ca nu as scoate-o din ecuatie ca o alternativa electrica ieftina de start.

Reply
@renatoa: da, confirm, testand Cafflano cu Wilfa la minim, a iesit o cafea cu un profil aromatic foarte placut, corpolenta, dulce, echilibrata, aciditate fructata placuta, crema insa cam absenta. Asta pentru ca am folosit o cafea columbiana, prajita mediu acum circa 3 saptamani, cu o solubilitate buna, mai iertatoare la subextractii (Finca Palmichal). Pot spune ca am fost foarte surpins de rezultat, desi, desigur, a fost o cafea subextrasa.
Cu o Etiopia Chelelktu nu a mai fost deloc asa, prajirea fiind light, gradul de rasnire si extractia nu au mai fost deloc ok.
Wilfa nu este potrivita in mod cert pentru Cafflano.
Poate doar sa fie rezonabila in lipsa de altceva, insa cu cafele cu o solubilitate ridicata.
Expobar Brewtus IV | Honne

Reply
[Image: 7f77e21f46b23f9f42c3478a7d828176.jpg]

Nu e rau pt prima incercare: 13 gr, 1.3 pe Kinu M47
Share retete pls
Espresso: Vesuvius Evo Leva + Zerno Z1, Pullman BigStep 54.9mm (custom made), BooKoo Mini scale
Brew: Tsumabe/Orea/V60 porcelain + Zerno Z2 ULF, Bookoo Ultra scale, Timemore ProX kettle
Travel: Orea V3 MKII/Hario V01 Neo, Outin Nano + 1Zpresso Q/Kinu M47

Reply
Aventura mea cu cafflano s-a incheiat...rapid [emoji29][Image: 21d49eb8f39664c3d63022d7bf2d2bd6.jpg]

Reply
Wow...cum asa??
Certified Arabica Q Grader
Espresso : Espressor WPM Primus, Rasnita WPM ZP-1 SSP Sweet Lab V3
Brew : Origami, Timemore Sculptor 078 ( brew only) 

Reply
Rasnit prea fin...apasat prea tare.

Ideea cu Hario stepless nu functioneaza cum trebuie... piulita de sus e facuta sa nu se desfaca....dar nu o impiedica sa se stranga. Credeam ca e rasnit la 3 clikuri (orientativ).. era la minim. Am insistat cu apasarea stiind ca la 2 pot...am zis la 3 nu are cum.... dupa cateva secunde am renuntat. ... s-a deformat si sita si usor plasticul in cele 2 laterale

Reply

Forum Jump:

Browsing: 2 Guest(s)