Welcome Back Log In Create Account

Cafenea prajire

Da, sigur, ca sa nu mai pierzi timpul sa explici clientilor de ce jumate din pretul cafelei lor e amortizarea unei ...

Reply
Pai… cam cate cafenele ai vazut cu prajitorul la vedere? Functional?
Poate fi si un element de atractie.
Merge cu loturi mici, dar in 4 ore poti praji si 20kg (in varianta minima). In 3 ani, in ritmul asta ajungi la 1euro/kg lejer. Si nu e echipament de amortizat in 3 ani, cel mai probabil zic catre 10 ani.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Intreaba orice prajitor cu o masina de peste 1 kg cand face o mentenanta, sa asisti la ce inseamna curatirea unuia.
Iar daca in cazul astuia de de asa ceva se vor ocupa tot "oamenii de la Minolta"... nu vreau sa stiu cat costa o vizita.

Sunt si la noi cafenele cu prajitorul la vedere, sub nasul clientilor, cel putin in Craiova, Sibiu si Brasov stiu eu.
Dar as paria ca nu au investit 15000 in toata locatia. In cel mai rau caz ajungi la o franciza cu 20-30K, in care intra toate echipamentele, inclusiv prajitorul, si amenajarea locatiei.

Asa cum ai sesizat si tu, ca sa amortizezi asa ceva se cere productie, nu prajire doar pentru consumul intern.
Adica si sursa de boabe... si cineva sa stea la cantarit si impachetat... asa ca de un prajitor tot nu scapi, e o amageala ca amortizezi scula din salariul prajitorului de care iti inchipui ca ai scapat.

Reply
Am socotit cu 4 ore de prajire pe zi. Dar poti face 8 ore la doua zile. Sau 8 ore pe saptamana, pana la urma nu e scula de amortizat in 2-3 ani.

Pe de alta parte, cand cumperi de la altcineva cafea tot platesti si salariul prajitorului, si scula, si mentenanta, si gazele sau curentul, si cafeaua verde, si adaosul, si chiria…
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Putem sa inchidem, prajirea devine ca popcornu https://www.peacecoffee.com

Pentru cine vrea totusi sa ii dea inainte, a aparut detector de FC analog
https://www.instagram.com/p/C5NriS7Bj1t/

Si... ca sa ii facem ziua frumoasa lui Denis... https://www.instagram.com/p/C5Nl5KnMcAM/

Reply
pregatiti pusculita:

https://www.youtube.com/watch?v=SSxdAtL8s6Q
5 rasnite kinu+POB, Fellow Aiden, Roest Ultra

Reply
Am ajuns la 1000 prajiri cu asta micu. Zero probleme, forma mica, fara fum, inteligent tot ce vrei.

Cred ca am invatat una alta in astea 1000 prajiri, si cel mai important, ce zic la toti care vor sa prajeasca:

1000 prajiri x 150g (sa zicem o medie pt ca prajesc de la 50 la 200g per batch) = 150kg
1000 prajiri pe un bullet cu 600g per prajire (se descurca si cu 200-300g dar de la 600 la 800g merge cel mai bine)= 600kg

Daca vrei sa inveti, trebuie sa prajesti, ori daca ai consum de 2kg per luna nu ai ce sa inveti cu 3 prajiri pe luna. Sa nu mai zic ca primesc des cafele rare/scumpe 200-300g sau si mai putin. Ce sa faci cu ele pe prajitoare mari?!

[Image: xyj0I60.jpeg][Image: FDWg94h.jpeg]

Reply
M-am intrebat si eu adesea pe ce criterii isi dimensioneaza builderii masinile... :s

Pentru home use, unde se presupune ca se cumpara cafea la pungi de 1kg, cel mai logic ar fi sa prajesti 200, 250 sau 333g, ca sa termini punga fara sa ai resturi.
Cantitatile astea avand si avantajul ca sunt in plaja cea mai probabila a unui consum casnic saptamanal.

Pentru productie, unde cumperi cantitati mai mari, de la 5/30, pana la 60kg din aceeasi origine, si restul ramas de la o punga e mai putin important, as vedea cea mai mica masina una care sa fie capabila sa prajesti un sfert +15% pierdere +10g pentru un test. Adica 300g minim. Si asta sa fie sweet spot, nu capacitatea maxima.
Sau dublu = 600g, daca ai comenzi la pungi de 500g.
Sau 1200g, pentru livrari la punga de 1kg.

Evident ca daca masina si alti factori iti permit, o poti folosi in tot felul de moduri exotice...
De exemplu am vizitat sapt trecuta o prajitorie unde mi s-a spus ca se foloseste un Behmor (4-500g) pe post de sampler, incarcat la doar 100g, si toate cafelele prajite dupa acelasi baseline.
Iar experienta prajitorului ii permitea sa evalueze cum sa controleze prajitorul de productie, 15 kg, din rezultatul acestei prajiri "one roast rules them all"

Reply
De ce ai avea nevoie fix de sarje fixe sa imparti 1kg? sau care e problema daca raman 50g? asa mult e 50g? Sau cand primesti 1kg sunt cazuri cand arunci 5% din boabe ca au defecte, daca stai sa le sortezi, deci a cazut din start faza cu 1kg impartit la 3 ori 5.

Si mai mult, 400g la consum de 1-2 persoane per prajire este foarte mult. Pentru ca prajesti de 3-4 ori pe luna, nu merita.  Pe mine ma incanta procesul de prajire, vreau sa-l fac cat mai des, si cat mai mult. sa explorez orice fie ca e vorba de 50-100-150 sau 200g. Adica daca ar fi sa prajesc 500g direct si sa beau aia 1 saptamana ar fi trist si probabil ca m-as lasa de prajit si as lua un abonament la Tim W de 4 pungi pe luna/1kg.

Per total momentan, la inceput de drum un kaffelogic e okaish, baga 80 pana la 150g cu rezultate foarte bune in plaja 120-130g. Orice prajitor va avea rezultate mai bune incarcat mai mult, adica Stronghold, Roest, KL, Link, bullet au rezultate mai bune incarcat 80-90% versus 20-40%. Nu ma refer la bean-temp sau date, ci la ce gust are cafeaua, cum e dezvoltarea interioara.

De asta e bine sa-ti alegi masina in functie de asta. Dupa KL e bun si link, campionul mondial la brewers a prajit pe link, single origin Panama geisha dublu procesata. Pe link ai mai multe posibilitati, liveview si profile facute in functie de densitati si gradul de dezvoltare.

Oricum e scump, cafeaua e un hobby scump, iei 5 kg de caafea verde si te costa deja 150-200euro una mai rasarita. Din aia mai pierzi 10-12% la prajire, 5-10% la sortare, si ajungi sa platesti 200-250euro per 5 kg de cafea (40-50euro per kg). Abonament la TW ma costa 50-60euro per kg, deci? mai are rost sa prajesc?  daca iau de pe lista pasiunea/curiozitatea atunci clar ca nu mai are rost sa prajesc. Sa nu mai zic de rateuri ca sunt si din alea. Eu nu beau tot ce prajesc.

Reply
(22-04-2024, 16:51)Darsidius Wrote: Per total momentan, la inceput de drum un kaffelogic e okaish, baga 80 pana la 150g cu rezultate foarte bune in plaja 120-130g.....

Te referi la KL Nano 7?

Parca ai folosit pana nu demult un KL si concluziile  postate pe aici nu au fost cele mai favorabile.

(22-04-2024, 16:51)Darsidius Wrote: Oricum e scump, cafeaua e un hobby scump, iei 5 kg de caafea verde si te costa deja 150-200euro una mai rasarita. Din aia mai pierzi 10-12% la prajire, 5-10% la sortare, si ajungi sa platesti 200-250euro per 5 kg de cafea (40-50euro per kg). ...

Cred ca, la noi, dupa ce s-a ajuns la un anumit nivel de intelegere a prajirii, accesul la cafea de calitate e un mare dezavantaj pentru prajit acasa. De altfel si prajitorii din Romania au doar sporadic cafele de top, pe cand olandezii, nordicii au cam tot timpul cafele senzationale in portofoliu.

Reply
Prajesti 120g per sarja cu KL. o prajire dueaza FC la 5:30-6 min dev 20-40 sec. deci 6 min 40 sec sa zicem. Resetare termica nu e nevoie ca racesti boabele in prajitor, timp in care faci si between batch protocol. Timp total 6:40+2 min=8:40 sa fie totul bun zicem 9 min.

9 min x5 sarje de 120g=45 min pt 600g de cafea verde care devine ±500g+ suficient pt o saptamana, pt unii si mai mult.

Acum sa luam un prajitor normal (skywaalker e un pic atipic dar tot acolo e). Incalzire la tambur pe gaz 30-45 min, la skywalker 10-15 min, la Roest 10-15 min, la KL sau link 0 minute.

Resetare temp intre batchuri intre 5 si 15 min, la KL sau Link 2 min cat raceste boabele, sau daca vrei sa accepti marketingul 0 min.

cu alte cuvinte pana bagi tu 5 batchuri pe Skywalker cu racire si resetare temp, incalzire prajitor, prajiri mai lungi ca timp ca nu poti sa dai blana ca pe conductie, ajungi la timpi mai mari. O sa zici ca prajesti mai putine batchuri pentru acelasi gramaj out, adica pt 500g bagi 2 ture si te-ai scos, timp total 20 min.  Pe langa alea 20 min mai baga timp incalzire prajitor si un pic de resetare temp. Deci pana la urma pt 2 sarje sa scoti 500g tot acolo esti 40 min+. Intelegi?

Acu te intreb, dupa ce bagi 10k euro in prajitor, sau 5-10 k euro in scule de facut cafea, te mai uiti ca platesti 10 lei in plus la curent sau gaz? pe bune.

Reply
Pentru prajirea acasa in doze mici, pe langa Kaffelogic si NucleusLink, ar fi recomandabil si Kaleido M1?

Reply
Cu kaffelogic experimentezi mai mult, ai cateva profile care functioneaza facute de membri de pe discord vb de prajiri light. Insa tot e de experimentat cu aerul pentru ca aia e problema la prajitorul ala. Prea mult sau prea putin aer (aerul amesteca boabele in prajitorul asta si nu ai o singura valoare ca se modifica, boabele is modifica masa pt ca pierd apa, si isi maresc suprafata deci se "gonfleaza" mai mult. cu alte cuvinte e un pic la noroc cu cat aer ai nevoie.  Defapt asta si ca nu poti sa urmaresti live si sa modifici prajirea m-au facut sa urasc KL.

Link are liveview dar tot nu potii modifica prajiri live, insa are masuratori de densitate (fas poti face asta cu 5lei acasa) daar aare profile creaate pt diverse densitati si grade de prajire. Ajungi la rezultate mai repede cu link, dar si pretul e pe masura.

Amandoua de mai sus, merg puse sub o hota pe aragaz. La kaleido iti trebuie evacuare, plus kaleido vine cu problemele spuse mai sus, timp de incalzire mare, racire intre prajiri, prajiri mai lungi ca timp.

Reply
Multumesc pentru explicatii, am inteles cat de cat. M-am gandit la kaleido pentru ca are suport service in Romania. Si Link se vinde la noi, dar au preturi prea umflate pentru produsele lor, in general, asa ca i-am sters de pe lista posibilelor cumparaturi. Kaffelogic are pretul ceva mai convenabil, vreo 6500lei, dar este produs in NZ si nu exista vanzator/suport in Romania. Pana la urma se pare ca e mai economic sa experimentezi cu 300g (aruncand apoi 200g) in loc de 100g. Wink

(24-04-2024, 09:45)Darsidius Wrote: ...fas poti face asta cu 5lei acasa...

Cum?

Reply
Cu o seringa mare de 100ml sau un cilindru cu volum stiut (de ex eu folosesc cand masor umiditatea cu umidometru de pe aliexpress) cat are camera de boabe volum si pun pe cantar si aflu greutatea boabelor in volumul stiut de unde deduc densitatea in aer (nu in lichid care e mult mai precisa).

In functie de aia ai avea anumite valori de aer/putere pe kaffelogic - adica nu le stie nimeni trebuie sa le deduci tu. Pe link profilele sunt deja facute pt asta, introduci densitatea boabelor masurand cu teava inclusa in kit cu prajitorul, deduci densitatea, o bagi in programul lor, zici ce fel de prajire vrei (filtru, omni, espresso) si iti genereaza automat un profil cu drop temp si dai start.

Pe kaffelogic nu exista asa ceva, pe kaffelogic tu faci tot.

https://youtu.be/t2HUo7Sn7dk?t=682

Pentru mine nu e importanta densitatea boabelor din 2 motive:
-nu prajesc boabe cu densitate mica-
-nu am agitare cu aer ci mecanica, nu influenteaza cu nimic greutatea boabelor mai degraba influenteaza putin forma boabelor si marimea lor, cum se rostogolesc in prajitor- dar prea putin

Cat despre garantie e fix zero. Toate piesele se gasesc cu shop pe aliexpress sau chiar amazon, tutoriale sau ajutor se gasesc pe discord. Eu cand am cumparat kaffelogic avea 1030 prajiri. L-am desfacut bucatele, curatat tot, pus la loc si a mers foarte bine. Motorul, transformatorul, incalzitorul, camera de prajire toate le gasesti la pret de nimic pe aliexpress. Placa de control se gaseste direct de la kaffelogic.

Eu nu as alege un prajitor un functie de garantie sau service, paana la urma nu e un bmw seria 7 sa am nevoie de dealer aproape, e un cilindru de plastic cu cateva suruburi.

Reply
Corect cu garantia... nu sunt electrocasnice de masa, si nici cei care le vand nu au dimensiunea Altex/Flanco/Domo.
Minune mare daca se vinde in tara un prajitor (de productie) pe luna, si aia cand sunt fonduri europene la care se poate aplica pe profilul asta...
Daca au in stoc consumabilele uzuale, cum ar fi un motor, o lampa, as zice ca e lucru mare.
Cand te intitulezi dealer, si nu ai in showroom nici un exemplar din ce dealeresti, ca sa probeze omu ce cumpara, totul se aduce la comanda, cum ai caracteriza asta ?

Reply
Ma bag si eu in seama. Nu o luati ca pe o recomandare. Sunt strict parerile mele de incepator.
Piese de schimb gasesti ieftin si pentru Skywalker.
De ce ai cumpara kafelogic ? pentru ca prajeste sarje mici ? Si pe kafelogic si pe skywalker, prajirea nu se face singura, trebuie sa inveti sa le pilotezi.
Se vorbea pe aici, pe vremea cand intrebam eu, ca nu e ok sa prajesc cu popcornul modat pentru ca miscarea boabelor cu ajutorul aerului cald pe verticala nu asigura o prajire de calitate.
E posibil sa gresesc, dar eu vad lupta doar intre Skaywalker ( ieftin si suficient de bun pentru prajire casnica) si Kaleido ( de 4x mai scump dar mai bine facut , mecanica mai ok, electronica mai buna, artisan, prajire automata dupa programe personalizate ).
Si skywalker si kaleido pot praji sub hota.
Partea cu nevoia de a praji des sarje mici, e usor de rezolvat. Prajesti 250- 330 grame si ce nu ai nevoie o dai colegilor care doresc si primesti verde la schimb, e pacat sa o arunci.
DeLonghi ECP 35.31 / AVX CG301 / Arco / Skywalker Alpha roaster + Roast Assistant

Reply
(24-04-2024, 11:26)renatoa Wrote: Cand te intitulezi dealer, si nu ai in showroom nici un exemplar din ce dealeresti, ca sa probeze omu ce cumpara, totul se aduce la comanda, cum ai caracteriza asta ?

Cei care vand Link-ul in Romania nici macar nu afiseaza pretul, trebuie sa intrebi Confused

(24-04-2024, 11:48)alin1970 Wrote: Partea cu nevoia de a praji des sarje mici, e usor de rezolvat. Prajesti 250- 330 grame si ce nu ai nevoie o dai colegilor care doresc si primesti verde la schimb, e pacat sa o arunci.

Hai ca pentru 2,3, ... 9 prajiri mai poti sa faci asta, dar pentru 200, 300, ... 900 prajiri trebuie sa pui la punct un sistem logistic corespunzator Cool In plus, prajirile ratate nu-i frumos sa le mai dai cuiva, chiar daca unii prajitori comerciali le pun in vanzare si pe alea.

Reply
900 de prajiri ?
@edri te privatizezi ??
daca prajesti gratis, eu ma bag. Dau verde la schimb si te scap de griji. Nici nu sunt pretentios, beau aproape orice cafea de la acra la amara. Eu nu am aruncat nimic. Am baut tot ce am prajit.
DeLonghi ECP 35.31 / AVX CG301 / Arco / Skywalker Alpha roaster + Roast Assistant

Reply
(24-04-2024, 12:04)alin1970 Wrote: 900 de prajiri ?
@edri te privatizezi ??
daca prajesti gratis, eu ma bag. Dau verde la schimb si te scap de griji. Nici nu sunt pretentios, beau aproape orice cafea de la acra la amara. Eu nu am aruncat nimic. Am baut tot ce am prajit.

Ciudat, ca alea cumparate erau proaste toate…?
Se mai schimba gusturile. [emoji23][emoji23][emoji23]
Dar da, si din acelasi oras sa dai/iei 1-200g la cateva persoane in mod constant este crancen ca organizare.

Reply
@Mihai L
tot ce am cumparat , a fost excelent. Ce am prajit a fost de la f buna, la ok, baubila, in cel mai rau caz, nu de aruncat. Doream doar sa il ajut pe edri sa faca pasul. Eu nu sunt asa de pretentios la gust. Inca nu sunt dispus sa platesc 300- 500 lei pe un kg de cafea pentru ca inca nu simt diferenta in ceasca.

Reply
Pai nu ai cum sa simti diferenta decat incercand… [emoji23]

Reply
las-o balta... daca erai vineri la coffeeeast as fi vrut sa imi explici ce cautau primele 3-4 cafele din cele 14, pe masa aia unde se presupunea ca vor fi doar panamale ninety+... erau pur si simplu anoste, si nici macar nu le deosebeam intre ele, darmite sa imi trezeasca vreo reactie.
Si am auzit in jur destule opinii asemanatoare, deci suntem multi cu papile anesteziate. Sau poate normale...
Iar cele cateva cafele "memorabile"... daca nu trazneau a ferment, le uitam si pe alea pana acum.
Pe bune, tot ce as mai vrea acum sa mai gust odata, dar nu as da mai mult de 150 lei pe kg de verde, a fost infuzat cu diverse traznai, fara exceptie.

Nu le duc dorul, am fost cadorisit la kestar cu un kg de "creatie" similara:
https://www.kestarcoffee.ro/cumpara/colu...honey-1673

... am prajit ieri si e casa plina de capsuni cand rasnesc... radiaza aroma si din peretii paharului la 2-3 ore dupa ce am baut-o.

Reply
(24-04-2024, 16:34)renatoa Wrote: las-o balta... daca erai vineri la coffeeeast as fi vrut sa imi explici ce cautau primele 3-4 cafele din cele 14, pe masa aia unde se presupunea ca vor fi doar panamale ninety+...
Omul zice ca nu simte diferenta. Dar nu stie ce gust au altele, aici e problema.
Si gusturile se educa pana la urma, si nu merge doar din citit/auzit.

Iar legat de cafele, am gasit si cafele bune. E drept, 95% m-am ferit de procesari “funky” si am mers doar pe spalate, maxim naturale.

Reply
Vad ca si cu KL se pot praji pana la 200gr cafea cu boostkit. Nu inteleg de ce trebuie acelasi kit pentru a praji 50g cafea. Cam ce inaltime are KL cu acel recipient colector de pleava montat deasupra? In specificatii este data 28cm inaltimea unitatii de baza.

Reply
Se pot praji o laie 200g.

Aparatul nu poate sa prajeasca sub 80g pt ca boabele nu ating senzorul de BT si ii da eroare/se opreste. Adica cu unele boabe merge 80g cu altele trebuie 85-90g minim. Deci am aflat cat trebuie minim pt prajit (daca alegi sa muti senzorul mai jos in masa de boabe atunci poti sa prajesti poate si 50g.

Maxim cu eficienta buna 130-140g poate 150g dar nu cred. Cu cat inalti patul de cafea din cauza camerei inguste cu atat ai o diferenta mai mare de temp intre ce e jos la bob si ce e sus, adica ajungi sa incalziesti si racesti boabele, ceea ce nu e prea bine.

120-130g e optim, 100g e okay, iar 80 si 150g sunt extreme.

100 pana la 200g e cantitatea ideala pt cei care fac brew acasa. Prajesti 3 cafele odata cate 120g si ai 300g de cafea prajita ±. Adica ai 3 varietati de cafea din care faci brew 5-7 zile. Timp total sa prajesti 3 ture= 20 min.

Timp total la prajitor antic sa il incalzesti 15 min.

Reply
Ca sa te citez, 20 minute o laie...
Adica 6 minute o prajire ? Si un minut bbp ? Asa va invata pe voi in laponia ?
Chiar si prima prajire nu se pleaca cu ea de la ambient, daca vrei sa semene cu celelalte doua, care vor fi facute pe masina deja incalzita.
De fapt, cei care folosesc FB-uri ca samplere, daca nu fac o prima prajire in gol, o simulare cu masina goala adica, nu le iese nimic, arunca prima prajire, ca tot aia e.
Pentru o instruire a utilizarii unui astfel de sampler, in fata unor profesionisti, constand in 5 prajiri si pauze de explicatii, am avut nevoie de 2 ore.
Dupa care toata lumea incerca sa isi desfunde urechile, partea asta vad ca o omit cei care lauda FB-urile, cat de atroce poate fi zgomotul.

Reply
Ca vorbeam de lup:

https://www.kaffee-netz.de/threads/kaffe...-7.157923/

Reply
Daca te duci in urma cu 10 ani o sa gasesti prajitorul lui csabitec, bazat pe softul lui propriu Roastuino, ale carui ecrane mi se par al naibii de familiare cand ma uit la chestia aia pe care se cere 900 Euro, cu 22 ore de prajire la bord, care intr-o viatza de fluid bed se cheama ca e cam trecut de prima tinerete.

In tot acest avant voinicesc de a promova popcornuri supraevaluate, cum de ati uitat Ikawa, cei care au dat si altora prima oara ideea de a cere cu tupeu peste 1000 pe un popper de fitze?

Reply
(25-04-2024, 13:45)renatoa Wrote: ..., partea asta vad ca o omit cei care lauda FB-urile, cat de atroce poate fi zgomotul.

Ce inseamna acronimul FB? Fluid Bed?
KL este tipul asta de prajitor foarte zgomotos?

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)