Espressoman infocat
Posts: 1.873
Joined: Oct 2021
Bergen (Norway)
14-06-2024, 08:43
(This post was last modified: 14-06-2024, 08:46 by Darsidius.)
Nu mai promovați sau luați cafele infuzate, Co ferment.
Dați bani la moara și dacă lumea le acceptă nu se mai poate da înapoi. Bem cafele sintetice cu adaosuri nu contează de ce fel, sunt tot adaosuri.
Cei care fac cafele tradițional au de pierdut și dispar.
Kinu Phoenix, Classic, Simplicity, Titan (Turin dm47+k2+POB), Roest L100+, v60+Orea v4
Aero...
Posts: 4.473
Joined: Jan 2013
Bucuresti
Daca totusi se doreste un gust deosebit, puteti folosi suc de fructe. Inclusiv vin. [emoji12]
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
Espressoman
Posts: 2.610
Joined: Jul 2016
Bucuresti
(14-06-2024, 08:43)Darsidius Wrote: Nu mai promovați sau luați cafele infuzate, Co ferment.
Cred ca ai dreptate. Sunt multe dezavantaje la cafelele astea (ca te obisnuiesti cu un stimul mult prea puternic pentru o cafea - gen smartphone-ul cafelelor, ca pretul nu reflecta calitatea cafelei, ci mai degraba complexitatea procesarii), insa probabil cel mai mare risc este ca tipul asta de procesare sa fie preluat fara mentionarea lui pe punga, de universalizare a lui, din cauza concurentei dintre cei care fac tipul asta de procesare si cei care inca nu o fac. Totusi, cumva curiozitatea si cautarea senzatiilor ne defineste pe noi cei care tot incercam cafele, a fost dificil sa ma abtin sa nu incerc...
Honne, DC Studio, Wilfa Uniform, Aergrind, Outin
Espressoman infocat
Posts: 144
Joined: May 2023
București
Am tot auzit acest subiect discutat în diferite cercuri de la specialiști în domeniu la simplii iubitori de cafea acasă și sunt de acord intr-o oarecare măsură cu fiecare tabara. In primul rand nu trebuie sa uităm că noi suntem o bulă in comparație cu cei ce consuma cafea "comodity". Sunt persoane care știu că Illy sau Lavazza e sfântă si chiar daca le dai o cafea super buna, proaspăt prăjită există șansa să nu le placa.(Lucru pățit de mine când am vrut sa le dau cafea la filtru părinților mei). Poți spune că vânzarea în cantități industriale afecteaza negativ nisa noastră de specialty ? Nu cred , mereu vor fi oameni care o să dorească cafea de specialitate așa cum mereu vor fi oameni care o sa caute cafea de supermarket fie că e ea Nespresso/Lavazza sau Tschibo, nu cred că o ramură o va face să dispară pe cealaltă.
Legat de toate tipurile de cafea cu adaos de arome fie că sunt ele prin infuzie, prin cofermentare sau oricare alta metoda prin care se aduce o aroma in cafea , pot sa zic că nu le prefer ,dar la fel de bine recunosc că nu le detest și dacă îmi dai o cafea buna fie ea și cu astfel de arome o voi trata că pe o experiență. Vreau sa beau așa ceva zilnic? Firește că nu, și nu cred că sunt prea multe persoane care ar putea trăi doar cu astfel de cafea. Sunt zile in care caut pur și simplu o Brazilia simpla cu corp și dulceață și atât.
Haideți să vedem și partea bună și anume că prin aceste cafele aromate au intrat in lumea cafelei de specialitate destul de multi oameni care dintr-o Kenya sau Columbia clasice poate că nu ar fi înțeles prea multe dar cu timpul și curiozitatea necesară o sa descopere și restul cafelelor, iar asta, cred eu, nu duce decât la o creștere per total a comunității.
Legat de partea cu fermierii, iarăși nu cred că se poate muta toată procesarea exclusiv pe cafele cu arome , oricât de mult s-ar vinde, lumea nu o sa caute numai așa ceva și automat nu ai ce face cu o piata suprasaturată. Eu îl văd mai mult ca pe un trend , care poate acum este in apogeu sau spre apogeu și în câțiva ani se va domoli.
Cu ce nu sunt de acord insa este faptul că unii fermieri sau prăjitorii omit sa îți zică exact ce fel de procesare a dus la cafeaua pe care tu ajungi sa o cumperi dar asta nu neapărat la infuzate se întâmplă. Am fost pățit cu o așa zisa naturala care dacă nu ai fi citit pe pungă fermentul din ceașca îți spunea clar că ceva anaerob s-a produs in procesarea ei. Nu mi se pare ok sa pui doar ultimul pas al procesării sau sa trântești un "experimental" pe pungă.
Espresso:Stone Mine & Timemore Sculptor 078S/ Felicita Arc
Brew: 1zpresso zp6 special
Espressoman infocat
Posts: 293
Joined: Apr 2020
Bucuresti/Pitesti
Facand o statistica la ce am consumat in ultimii 2 ani, ma regasesc in postarea anterioara cu un consum de o punga de cafea artificial imbunatatita la 20 de pungi procesate traditional.
In general ajung sa azvarl punga in congelator imediat dupa desfacere si revin la ea cand simt nevoia de o explozie de arome sau cand vreau sa-i arat unui incepator un puternic stimul senzorial. Am multe care si dupa 8 luni si-au pastrat foarte bine aroma adaugata artificial.
Flair 58 | Varia VS6 | Comandante | Acaia | V60 | TWW. Ex: Eureka Manuale, Mignon ORO SD, Atom 75, DF64, Fellow ODE
Espressoman Administrator
Posts: 12.811
Joined: Mar 2012
Bucuresti
Eu le-am atras atentia multor prajitori la festival ca poate fi o sinucidere pe termen lung. Daca pentru cei cu mai multa experienta exista posibilitatea ca acel gust infuzat sa fie considerat "entertainment", pentru cei la inceput de drum care abia se invata cu domeniul acesta si descopera ce usor se poate obtine o aroma de struguri, piersici etc. s-ar putea sa fie usor derutant si frustrant cand dintr-o Kenya spalata nu vor trage asa usor aromele de pe pachet.
Insa cum spuneam, fermierul columbian de la festival a zis ca ei pot vinde cu triplu pret daca fac aceste procesari, ceea ce creaza un impuls pentru ceilalti fermieri si mai departe pe tot lantul. Deci prajitoria X din Romania va fi irelevanta in acest ocean de cerere mondiala, daca nu mai aduce infuzate. Asa ca cel mai bine ar fi sa le lasam sa existe, pentru diversitate si "entertainment" dar sa promovam transparenta etichetelor si analiza noastra pe astfel de cafele sa fie corecta, cu precizarea procesarii.
Cel mai tare ma tem de corporatii, care in curand vor simti miros de sange si vor intra in market cu asemenea cafele, mai mult sau mai putin naturale, la preturi de dumping, lucru care va reseta milioane de senzori ai consumatorilor. Si mai curios sunt ce urmeaza dupa acea resetare.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
Espressoman infocat
Posts: 354
Joined: May 2021
Bucuresti
(14-06-2024, 17:11)Lyvyoo Wrote: Eu le-am atras atentia multor prajitori la festival ca poate fi o sinucidere pe termen lung. Daca pentru cei cu mai multa experienta exista posibilitatea ca acel gust infuzat sa fie considerat "entertainment", pentru cei la inceput de drum care abia se invata cu domeniul acesta si descopera ce usor se poate obtine o aroma de struguri, piersici etc. s-ar putea sa fie usor derutant si frustrant cand dintr-o Kenya spalata nu vor trage asa usor aromele de pe pachet.
Pare mai degraba o idee de da/nu, dar mie mi se pare ca sunt foarte multe trepte in practica intre o procesare anaeroba vs porno cu sucuri. Daca nu esti informat la modul obsesiv sa cunosti ce stiu oamenii despre x fermier, la un moment dat poti avea pe raft sau intr-un browser doua cafele cu procesare anaeroba si sa nu stii ca una poate sa fie la cateva trepte distanta de o cafea washed cinstita vs o nebunie totala in care daca pui putin zahar iese suc direct. Iarasi, daca esti cumparator de buna credinta si ai doar eticheta in fata, sunt sanse mari sa incurajezi vanzarea de ultraprocesate fara sa vrei.
Lelit Anna, William
Espressoman infocat
Posts: 293
Joined: Apr 2020
Bucuresti/Pitesti
14-06-2024, 18:41
(This post was last modified: 14-06-2024, 18:48 by cristi5922.)
Ați găsit până acum vreun băutor exclusiv (sau de peste 90%) doar de aceste cafele "îmbunătățite"?
Eu n-am putut convinge nici măcar începători să se obișnuiască cu ele, ba chiar m-am lovit cel mai des de vorba cu "nu are gustul ăla de cafea" chiar și la cele cu 86-87 de puncte.
Am o locație la munte unde de peste 4 ani se consumă en-gros capsule, nespresso, Starbucks, tchibo, primele fiind în mod transparent îmbunătățite cu aditivi de gust. Nu am remarcat preferințe raportat la notele/aromele de pe etichetă printre băutori, ideea generală cu "vreau o cafea bună" fiind predominantă.
Nu am date concrete, dar putem facem o paralelă cu piața matură alcoolului "spiced". Nu am remarcat o adopție alarmantă la romul cu cocos sau ginul cu mure.
Flair 58 | Varia VS6 | Comandante | Acaia | V60 | TWW. Ex: Eureka Manuale, Mignon ORO SD, Atom 75, DF64, Fellow ODE
Espressoman infocat
Posts: 922
Joined: Mar 2014
Rm. Valcea
Nu am incercat asa ceva in espresso, dar pourover imi place ca nu sunt pretentioase la extractie. Temperatura spre mica si agitatie la fel si e ok.
Brasilia Club, Kinu Simplicity, Comandante, Kingrinder P0, Mignon Specialita.
ex: Gaggia Espresso, Color; Quamar T80, Macap M2D, Feldgrind 2.
Aero...
Posts: 4.473
Joined: Jan 2013
Bucuresti
14-06-2024, 21:13
(This post was last modified: 14-06-2024, 21:13 by Mihai L.)
(14-06-2024, 20:35)Zaheyu Wrote: Nu am incercat asa ceva in espresso, dar pourover imi place ca nu sunt pretentioase la extractie. Temperatura spre mica si agitatie la fel si e ok.
Pai daca vorbim de Columbia, nici aia spalata/naturala nu pune probleme.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
Priviți spre orizont, nu spre pământ
Posts: 14.182
Joined: Feb 2015
Craiova
(14-06-2024, 11:45)AlexDeedy Wrote: ...In primul rand nu trebuie sa uităm că noi suntem o bulă in comparație cu cei ce consuma cafea "comodity".
...
Haideți să vedem și partea bună și anume că prin aceste cafele aromate au intrat in lumea cafelei de specialitate destul de multi oameni ... iar asta, cred eu, nu duce decât la o creștere per total a comunității.
...
O bula care s-a umflat pana a devenit basica... sa vezi cand o fi sa crape... :s
Quote:Report: 45% of US Adults Said They Drank Specialty Coffee Yesterday
Daca asta nu va suna ca au ajuns prea multi in tabara speciality... multi si cu bani si mai mutli ca noi... adevarata nisa.
Asa ca mai usor cu popolarizarea specialitatilor...
Ce e totusi incurajator este ce cred "ei" cand bifeaza in sondaje ca ar bea speciality...
Quote:...it is derived from “premium whole bean or ground varieties” and that it is not “traditional coffee.”
Asa sa ramana !
Priviți spre orizont, nu spre pământ
Posts: 14.182
Joined: Feb 2015
Craiova
Daca ai pornit topicul asta pe cand erai in DK, le poti da ideea sa interzica, asa cum tocmai facura cu aromele adaugate la produsele din tutun.
Inseamna ca au experienta la falsificari din astea... si legea deja facuta, doar schimba domeniul tinta :D
Aero...
Posts: 4.473
Joined: Jan 2013
Bucuresti
E o chestie diferita aici… Fumatul e daunator, practic cu aromele pacaleau clientii si ii atrageau si mai tare.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
Espressoman Administrator
Posts: 12.811
Joined: Mar 2012
Bucuresti
Via Instagram Bogdan Georgescu
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
Espressoman infocat
Posts: 240
Joined: Jan 2017
Bucuresti
(14-06-2024, 08:46)Mihai L Wrote: Daca totusi se doreste un gust deosebit, puteti folosi suc de fructe. Inclusiv vin. [emoji12]
Sau mai bine un ceai direct
Priviți spre orizont, nu spre pământ
Posts: 14.182
Joined: Feb 2015
Craiova
28-06-2024, 21:13
(This post was last modified: 28-06-2024, 21:25 by renatoa.)
Au inceput si altii sa o dezbata...
https://www.roastmagazine.com/stories/ad...sed-coffee
(19-06-2024, 14:45)Lyvyoo Wrote: Via Instagram Bogdan Georgescu
Asta ar fi sursa primara:
https://scap-panama.com/wp-content/uploa...0%AFPM.png
... de pe site-ul SCA Panama
https://scap-panama.com