09-03-2022, 14:02
(09-03-2022, 11:24)BlueOne Wrote: Salutare oameni buni!
Din experienta mea va pot spune urmatoarele:
- Intr-adevar, face diferenta incalzirea portafiltrului si a pistonului (in special a pistonului - se pare ca din toate teste facute el absoarbe cea mai mare parte din caldura).
- Am 3 basket-uri: 2x Professional, pentru a face rapid doua cesti de espresso si 1x Pressurised pentru a incalzi portafiltrul si pistonul.
- Folosesc in general 16g insa mai nou pun 18g cu rezultate excelente, evident conteaza granulatia macinisului, etc.
In timp ce pregatesc cele doua basket-uri pentru espresso, pun apa fierbinte in cel "pressurised" si las sa curga intr-o cana sub propria greutate a ansamblului. Desi robotul a fost conceput sa faca un shot bun fara preincalzire, totusi, din practica rezulta ca face diferenta acest pas intermediar.
Pentru cine este interesat sa afle mai multe detalii, va trimit doua link-uri unde inclusiv inventatorul/constructorul robotului Paul Pratt raspunde si a activ pe forum:
Generalitati:
https://www.home-barista.com/levers/cafe...54550.html
Teste si comentarii despre nivelul temperaturii in robot (recomand sa accessati, e foarte interesant!!):
https://www.home-barista.com/levers/cafe...65550.html
Faina ideea cu preincalzirea pistonului cu basketul pressurizat, imi comand si eu unul pentru asta :D (poate ar merge chiar blocata gaura cu ceva banda adeziva rezistent ca sa nu mai ai bataie de cap).
In general nu imi bat capul cu preincalzirea (basketul si portafiltrul le pun peste fiebator), dar am observat ca nu am cele mai bune rezultate cu boabe light-medium roast (asa ca am decis sa cumpar numai boabe mai prajite).

Si a venit destul de repede insa era Pressurised si nu professional. Au incurcat ei borcanele acolo insa Professional-ul nu era oricum pe stock asa ca mi-au returnat banii si am ramas cu Presssurised basket-ul pe care il folosesc la preincalzire, in definitiv cea mai eleganta varianta si totodata suficienta (vezi graficele din testele facute).