Welcome Back Log In Create Account

Cafeaua prajita in stil italian (1st wave coffee)

Bv, asta am dorit sa zic si eu dar am tacut :( si inca ma mananca limba..
Cand se face inscrierea pe forum sa fie si o intrebare gen ce salariu aveti :D
Eu vad forumul asta ca pe ceva de unde pot invata si sa desxopar cat mai multe..
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 

Reply
(14-03-2020, 12:55)renatoa Wrote: Bogdane, esenta topicului este ca aici e zona "libera de specialitate" :D
Si asta vrei sa le-o luam...

nu vreau sa iau nimic nimanui, doar as vrea sa corectez ce nu mi se pare in linie cu state mentul forumului.
daca sunt oameni care vor sa bea cafea mai dezvoltata, foarte bine, nu fortez pe nimeni sa bea ce nu i place, dar nici nu pot sa fiu de acord ca daca ne plac aparaturile italiene sa ne placa si cafeaua sau invers

(14-03-2020, 13:32)coffeemilk Wrote:
(14-03-2020, 12:31)bogdan_geor Wrote:
(13-03-2020, 23:37)coffeemilk Wrote: Bine că multe din echipamentele care au aceiași proveniență sunt ridicate în slăvi, multe considerente holly grail...... superb!!!

sa inteleg ca te deranjeaza faptul ca echipamente precum la marzocco/dalla corte/etc sunt laudate aici pe forum iar cafeaua arsa nu intereseaza pe majoritate?
imi pare sau sa ti spun dar cam asta e rolul aceatui forum de specialitate, sa laude produsele de calitate si sa invete membrii ce inseamna produse de calitate, indiferent ce sunt ele, cafele sau echipamente.

Și pierzi din vedere un lucru; poate nu toată lumea își permite să cumpere cafea de +100 ron kg, cu aceia ce faci? Ei sunt lăsați la voia sorții că deh, ești sărac, stai jos, aici e un forum de specialitate, nu avem ce discuta cu tine, noi suntem spuma, elita, nu ne coborâm la nivelul tău că îți permiți doar cafea de 30 ron kg.!

nu pierd deloc cu vederea lucrul asta, vand cafea si cunosc consumatorii, dar daca unii nu si permit sa cumpere anumite produse nu inseamna sa ma apuc sa promovez porcarii arse doar ca sa aiba si ei saracii ce sa bea.
sunt convins ca pe forum toata lumea isi permite sa bea cafea proaspat prajita cu diverse grade de prajire (fiecare ce i place) dar sa fie proaspat prajita, ca asta promovam ... nu neaparat gesha de 90 de puncte
Cuptoare | La Marzocco-uri | Rasnite | Acareturi multe multe

Reply
Eu pana acum am consumay doar cafea proaspat prajita si da am cumparat acum si ceva din recomandarile lui Levo sa vad cum se mapeaza pe gustul meu, inca nu am baut, dar postez aici din principiu cand observ ca parca se doreste doar comertul de cafea proaspat prajita ca si cum ar fi adevarul absolut in ale cafelei..
Cu ajurorul forumului am trecut de la poemia la. Lelit si la sette si nu ma mai întorc, deci iau in considerare sfaturile de pe forum

Reply
(14-03-2020, 14:00)d2florin Wrote: Eu pana acum am consumay doar cafea proaspat prajita si da am cumparat acum si ceva din recomandarile lui Levo sa vad cum se mapeaza pe gustul meu, inca nu am baut, dar postez aici din principiu cand observ ca parca se doreste doar comertul de cafea proaspat prajita ca si cum ar fi adevarul absolut in ale cafelei..
Cu ajurorul forumului am trecut de la poemia la. Lelit si la sette si nu ma mai întorc, deci iau in considerare sfaturile de pe forum

nu trebuie sa te justifici cu ce faci ca si cum te a acuzat cineva ca faci rau, sunt alegerile tale si probabil sunt bune pt tine.

eu cand comentez ceva este doar pt a contribui cu informatii pe care eu le consider a fii corecte si utile pt colegii de pe forum.
vad ca din cand in cand sunt acuzat ca sunt in eroare, ceea ce poate fii adevarat, dar eu cand scriu ceva sunt convins ca ce scriu nu dauneaza nimanui, nu strica principiile forumului si sunt si de ajutor pt cativa colegi... poate sunt si cazuri in care nu sunt in eroare :)

Reply
Pe bune ca eu nu inteleg cum de unii bautori de cafea prefera sa cumpere un produs semi-industrial, in defavoarea unuia proaspat. Si eu beau cafele prajite mai tare si nu sunt cu "fructele in cafea", insa am gasit local ceva ce-mi place.
Nu mai pun plus valoarea adusa pieței locale.
Gaggia Classic 2013, Eureka Mignon Specialita 15BL, Cafflano Kompresso, Aeropress

Reply
bogdan_geor, acei 'unii' despre care vorbești sunt mulți și nu ți-a cerut nimeni să promovezi nimic.

Așa cum ai spus și tu, acest forum este despre cafea proaspăt prăjită și comercializarea ei, nu se vrea a educa nimic și pe nimeni, așa că discuția nu are sens.
Gaggia Classic 2012 & ARCO 2in1

Reply
Baieti, hai sa ne calmam si sa lasam coltisorul asta celor care prefera boabele din titlul thread-ului.

In rest cred ca am inteles cu totii ambele puncte de vedere si mai ales niste reguli simple, asa cum adminii
le-au tot prezentat.

Weekend placut si spor la extractii, indiferent de gradul de prajire ;)
Gaggia Classic Pro PID | Kinu M47 | Sette 270 | Arco

Reply
Nu stiu dqca postez unde trebuie dar de ce o cafea proaspat prajita de la prajitoriile locale, claro yumme sloane, sau chiar alea din afara.. este asa de scumpa? Sunt loturi limitate? E scump marketingul, ca din cate am mai citit cafeua verde nu e asa scumpa. Se prajeste on demand? Sa fie mereu fresh si de aici pretul. Eu am uj tabel si am observat ca in 2 3 luni am dat 8 mil pe cafea pt 2 oameni 2 3 espresso pe zi, inteadevar este buna.. .. Pffff

Reply
(14-03-2020, 14:23)coffeemilk Wrote: bogdan_geor, 
nu se vrea a educa nimic și pe nimeni

esti in eroare. nu cred, stiu sigur!

Reply
D2florin, te rog sa te opresti aici cu offtopic-ul. Exista thread dedicat pentru business-ul de prajitorie, te poti muta acolo cu intrebari, dupa ce parcurgi cele deja scrise. Sunt explicate pe larg acolo toate.
https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...a-business
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
bogdan_geor,  ok, așa să fie cum spui tu.  :az:

Reply
Salut
Ce a spus Liviu mai sus mi se pare concis si civilizat...in ceea ce ma priveste beau si Borbone dar si Tre Forze + multe altele..cu preponderenta cele de la 90 ron + kg...diferenta se vede cu siguranta la cele din urma...cu aceeasi placere comand regulat de la Sarkis si cate putin de la ceilalti...prefer nuca din mijlocul carbunelui decat cireasa din varful caisului..
Sincer nu as intra pe celelalte topicuri,unde participa multi dintre colegi ,sa ma uimesc in scris cum de le place lor salata de fructe si de ce nu apreciaza un blend spumicios, cremos, dulceag si aromat cu putin biter pe after taste :))
Gusturile nu se discuta...
Deci
Ce ati mai baut interesant?!!
Bezzera Magica S MN/Eureka Specialita 16 CR/Kinu Phoenix/Motta Tools

Reply
(14-03-2020, 17:16)ariany_78 Wrote: Ce a spus Liviu mai sus mi se pare concis si civilizat...

+ 1  Asa este , dat fiind faptul ca la mijloc a fost o concesie pe care ne-a facut-o @Lyvyoo  ... noua , celor ce iubim cafelele italiene - in totala contradictzie cu principiile infiintzarii acestui forum.
                   In consecintza , aici - pe acest forum - vom fi intotdeauna greu tolerazi si asta , doar atata timp cat facem dovada ca am mai putea fi convertitzi cumva ... macar din plictiseala.
              Dar parca era vorba ca acest thread ramane liber de controverse - sau nu din acest motiv a fost inchis cel de verso ? ... Sad  ...

(14-03-2020, 17:16)ariany_78 Wrote: ... prefer nuca din mijlocul carbunelui decat cireasa din varful caisului..
Sincer nu as intra pe celelalte topicuri,unde participa multi dintre colegi ,sa ma uimesc in scris cum de le place lor salata de fructe si de ce nu apreciaza un blend spumicios, cremos, dulceag si aromat cu putin biter pe after taste :))
Gusturile nu se discuta...

+1    Da ... dar in acelasi timp ceilaltzi vor auzi mereu o alta melodie , ce li se va parea disonanta si din acest motiv , mereu va exista un asalt de reconversie - si nu la o cafea proaspat prajita ... ci dimpotriva , la una neprajita / sau slab prajita ... :D... cu care sa trebuiasca sa te chinui , sa o bei fara zahar sau miere , sa discutzi la nesfarsit despre cum sa mai faci sa o extragi mai bine si ce anume aparatura scumpa mai trebuie sa achizitionezi , care eventual sa spuna ea ... daca este buna cafeaua sau nu  , pentru ca omul nu mai poate distinge ,  iar pe acest fond de aciditate excesiva sa ajungi sa ai felurite inchipuiri - de fructe , de flori  - numai de cafea nu - si care pe scurt , sa arate incapacitatea ta k individ de a extrage ceva baubil din nuiele verzi si care sa si placa , tuturor celor nelegati la ochi din preajma ta.
          Se ajunge pana inr- acolo , cand se sugereaza pe ambalaj / pe punga si ce fructe ar trebui sa-si imagineze ca bea cumparatorul ... Smile ...

(14-03-2020, 09:49)renatoa Wrote: Holly... innocence...
Nu vedeti zilele astea adevarata fata a Italiei ?
Pana nu ajungeti sa aveti un contract, sa lucrati cot la cot cu ei, nu o sa va prindeti niciodata de falsitatea a tot ce produc ei.
Carnaval, fanfaronada si mascarada continua, nu numai la Venezia si nu numai de Mardi Gras.

Renato ... credeam totusi ca traiesti pe lumea aceasta - cum sa spui asa ceva despre a 4 economie a Europei ? ... poate doresti sa-ti reamintesc ce spun romanii despre ei insisi ? ... sau ce vorbeste intreg mapamondul , cand vine vorba despre aceasta natzie ? ... Sad... mai avem de dovedit ceva ?   sau , ne mai putem compara cu cineva ... la ceva ?
     Exceptiile intaresc regula ... si ne arata clar , ca acesta colonie cu nume de republica NU merita o asemenea tzara ... dar timpul , va transpune in practica , ceea ce noi nu putem accepta acum din politica strutzului ... 90% prostie pura si 10 % hotzie remanenta ... restul e can-can.
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...

Reply
Ma surprinde si pe mine directia pe care au luat-o discutiile.
Foarte multi dintere cei ce activeaza pe acest forum sunt utilizatori de expresoare semiautomate sau manuale si nu de aparate automate; parte dintre acestia au trecut de la ultimele, la expresoare capabile sa prepare o cfafea espresso si nu regreta pasul facut.
In prezent, chiar si acestia din urma le recomanda celor care cer sfaturi pentru o achizitie, fiind indecisi in a alege intre un automat si un semiautomat, sa uite de comoditatea capsulelor si a apasarii unui buton si sa-si cumpere un expresor adevarat, semiautomat si o rasnita dedicata.

Nu inteleg de ce, pe acest forum, lucrurile ar trebui privite diferit atunci cand vine vorba despre cafea.
Cafeaua proaspata, corect prajita si preparata, de origine cunoscuta, de specialitate, are nevoie de expresoare si rasnite capabile sa livreze o cafea espresso de o asemenea maniera incat sa aduca in ceasca un lichid care pastreaza caracteristicile de corp, gusturi si arome ale soiurilor utilizate la preparare.
Cafeaua despre care se discuta aici, “cafeaua prajita in stil italian”, face referire la o prajire profunda (care nu este, neaparat, un stil italian) si este o cafea din afara zonei de specialitate, cu trasabilitate necunoscuta, prajita profund, dezvoltata maxim, dincolo de caramelizare, spre piroliza zaharurilor, de multe ori cu scoatrea la suprafata boabelor a uleiurilor volatile, o prajire care duce la solubilitatati avansate ale compusilor rezultati.
Acest tip de prajire nu mai pastreaza nimic din gusturile si aromele specifice soiurilor de cafea, facand ca acestea sa nu mai poata fi identificabile sub nicio forma. Se ascund astfel toate defectele boabelor, soiurile, vechimile recoltelor, eventualele nereguli la depozitare si ale regimurilor termice din timpul prajirii.

Asemenea cafele nu au nevoie de expresoare si rasnite prea sofisticate, de stabilittae termica, de profilare, deoarece solubilitatea ridicata, obtinuta prin prajirea avansata, permite obtinerea unui lichid cu gust de cafea indifrent de echipamentele folosite.
Problema este cum sa facem sa nu iasa prea amara si cu prea multe tonuri de ars, de cenusa.
Ce sens are sa folosim echipamente de mii de euro cu cafele care, datorita vechimii, calitatii, soiurilor, prospetimii incerte, a prajirii cu dezvoltari foarte avansate, nu mai au nicio surpriza placuta de oferit, in afara de gustul puternic fara subtilitati in nuante si tonuri.
Dar, desigur, fiecare este liber sa aleaga ceea ce isi doreste. Este de preferat sa faca acest lucru in cunostinta de cauza, dupa experimentari numeroase si concluzii argumentate.

Extractia cafelelor de specialitate, corect prajit este despre cum sa scoatem in evidenta, sa maximizam gusturi si arome, pe cand la cele “prajite in stil italian” este despre cum sa estompam, sa evitam excesele din gusturi si din eventualele arome.
Tonurile citrice, gusturile acre reprezinta caracteristicile doar ale unor anumite soiuri de cafea, pe care doar anumite abordari la prajire le poate evidentia. Asta nu are nimic de a face cu o cafea neprajita cum afirma unii.
Gusturile amarui, cu tonuri ciocolatii, de nuci sau alune prajite sunt caracteristice unor alte soiuri si, la fel, doar o prajire adecvata le poate scoate in evidenta.
Nu o sa astept niciodata gust de ciocolata amaruie de la o Ethiopia si nici aciditate citrica cu aroma florala de la o Brazilia.
Prajelile in stil italian despre care se vorbeste aici cam asta fac, uniformizeaza soiurile la prajire, le anuleaza identitatea aducandu-le in aceeasi zona de gusturi si, eventual, arome.

Concluzia mea ar fi ca, daca s-a acceptat deja ideea ca acest forum este despre expresoare si rasnite performante, cu care sa preparam un sepresso perfect si nu despre automate si macinatoare de boabe cu care sa obtinem un preparat din cafea, in egala masura ar trebui sa fie si despre cafele/soiuri de specialitate, proaspat si corect prajite, care sa puna in valoare capabilitatile expresoarelor si rasnitelor achizitionate (poate chiar cu eforturi materiale considerabile).

Am scris toate cele de mai sus cu relaxarea de a nu putea fi suspectat de vreun partizanat sau interes, in raport cu prajitori sau prajitorii, avand in vedere ca ceea ce consum acasa este majoritar prajit de mine. Pentru asta caut cafele verzi, de specialitate sursele fiind atat interne cat si externe in egala masura.
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)

Reply
Din pacate in deplina concordanta cu trendul actual, “adie” un uragan neoliberal p-aci, in sensul de “hai sa fim cu totii progresisti, democrati si frumosi dar va ia dracu’ daca nu va place ce ne place noua”.

Exista un singur topic dedicat cafelei prajite in “stilul italian”, asigurat de bunavointa administratorului acestui forum (nicidecum un loc public in care fiecare face ce vrea) si toti cei care nu au legatura cu subiectul intra zilnic si fac terci orice discutie.

Propun ca fiecare sa-si vada de cafeaua preferata si sa respecte preferintele celorlalti.
ACS Minima, Timemore Sculptor 078s

Reply
(14-03-2020, 19:12)tecsi78 Wrote: Din pacate in deplina concordanta cu trendul actual, “adie” un uragan neoliberal p-aci, in sensul de “hai sa fim cu totii progresisti, democrati si frumosi dar va ia dracu’ daca nu va place ce ne place noua”.

Exista un singur topic dedicat cafelei prajite in “stilul italian”, asigurat de bunavointa administratorului acestui forum (nicidecum un loc public in care fiecare face ce vrea) si toti cei care nu au legatura cu subiectul intra zilnic si fac terci orice discutie.

Propun ca fiecare sa-si vada de cafeaua preferata si sa respecte preferintele celorlalti.

Bine zis. E clar ca aici se lucrează cu dublu standard: e ok sa dai cu pietre in cafeaua mai prăjită, chiar si pe topicul dedicat unde 'nu ai voie'
Lelit PL81T, ​Eureka Mignon XL, Kinu M47 Phoenix, Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton 

Reply
coffeemilk Wrote:... Dacă lumea a intrat într-o isterie generală cauzată de noi înșine, când decesele sunt sub 3.5% în ce privește această gripă ...

as zice, nu cauzata, ci intretinuta de slabiciunea, ignoranta, lipsa de discernamant si de moralitate a marii majoritati a oamenilor! mai toti astia nou intrati, confunda democratia cu anarhia si civilizatia comunitara cu obedienta!
si da, au murit 6000 de oameni si cifra creste, Merkel (pre)zicea ca vor ajunge bolnavi, 70% din populatie!
si da, fenomenul asta cu coronavirusul e ceva deosebit de grav pentru stadiul (halul) actual in care a ajuns omenirea, dar cifrele fac doar partea de prostire media (barii de la pompele masinilor espresso)  - dar sa mai vin si eu cu ele: se stie ca anual mor de gripe si infectii respiratorii, vreo 600.000 de oameni; si ca pandemia de gripa spaniola din 1918 (H1N1) a facut 100 milioane de morti (nu se descoperisera antibioticele...ok, pentru reducerea complicatiilor) din vreo 500 de milioane de imbolnaviti!  (sursa: CDC - wikipedia)
situatia globala pe moment - COVID-19 tracker (sorry, off-topic sa fie?):
total cazuri confirmate: 155,882, active: 75715, vindecate: 74348, fatale: 5819

apropo de unii ca mine, era un film cu titlu tare potrivit acum: "No Country for Old Men" 
azi, incercam sa cumparam ceva verdeturi de la aprozarele 'din colt': nu se gaseste aproape nimic si - ca exemplu - lamaile turcesti, bine impregnate cu chimicale, au saltat de la 5+ lei, la 16 lei! asta se cheama speculanti de razboi...

bogdan_geor Wrote:... cam asta e rolul aceatui forum de specialitate, sa laude produsele de calitate si sa invete membrii ce inseamna produse de calitate, indiferent ce sunt ele, cafele sau echipamente.
... acest forum este despre cafea proaspăt prăjită și comercializarea ei, nu se vrea a educa nimic și pe nimeni
...vand cafea si cunosc consumatorii, dar daca unii nu si permit sa cumpere anumite produse nu inseamna sa ma apuc sa promovez porcarii arse doar ca sa aiba si ei saracii ce sa bea.
sunt convins ca pe forum toata lumea isi permite sa bea cafea proaspat prajita cu diverse grade de prajire (fiecare ce i place)

speciaitate? ...multi numesc asta marketing!
aici, in thread-ul acesta amarat, ar trebui sa ramanem la un minim de decenta comunitara: sa nu dispretuim zgomotos pe cei amarasteni care "nu-si permit" sa bea decat "porcarii arse" - "cafeaua prajita in stil italian"!
adica, ce, chestia cu "nu-si  permit" e off topic?!
forumul e numai al celor ce-si pot permite!?
chestia cu "fiecare ce-i place" e ca si aia cu "daca n-au paine, sa manance cozonac!"
orice roman ajuns mai sus priveste de sus, doar n-o sa dea de la el, fara sa castige ceva: "nu se vrea a educa nimic și pe nimeni"

sa-si puna fiecare pansamentul ala pe gura si sa pastreze cateva secunde de reculegere/decenta!
pentru cei deja... 'morti' dupa cafea 'in stil italian'... ha!

"... noua , celor ce iubim cafelele italiene - in totala contradictzie cu principiile infiintzarii acestui forum.
... aici - pe acest forum - vom fi intotdeauna greu tolerazi si asta, doar atata timp cat facem dovada ca am mai putea fi convertitzi cumva ... macar din plictiseala."

mereu va exista un asalt de reconversie - si nu la o cafea proaspat prajita ... ci dimpotriva, la una neprajita / sau slab prajita ... cu care sa trebuiasca sa te chinui, sa o bei fara zahar sau miere, sa discutzi la nesfarsit despre... ce anume aparatura scumpa mai trebuie sa achizitionezi, care eventual sa spuna ea ... daca este buna cafeaua sau nu, pentru ca omul nu mai poate distinge, iar pe acest fond de aciditate excesiva sa ajungi sa ai felurite inchipuiri - de fructe, de flori - numai de cafea nu - si care pe scurt, sa arate incapacitatea ta k individ de a extrage ceva baubil din nuiele verzi si care sa si placa, tuturor celor nelegati la ochi din preajma ta.

Renato ... credeam totusi ca traiesti pe lumea aceasta
... acesta colonie cu nume de republica NU merita o asemenea tzara ... dar timpul, va transpune in practica, ceea ce noi nu putem accepta acum din politica strutzului ... 90% prostie pura si 10 % hotzie remanenta ... restul e can-can."

" “adie” un uragan neoliberal p-aci, in sensul de “hai sa fim cu totii progresisti, democrati si frumosi dar va ia dracu’ daca nu va place ce ne place noua”.

Exista un singur topic dedicat cafelei prajite in “stilul italian”, asigurat de bunavointa administratorului acestui forum (nicidecum un loc public in care fiecare face ce vrea) si toti cei care nu au legatura cu subiectul intra zilnic si fac terci orice discutie."

(sublinieri, ingrosari etc. imi apartin)

am repetat cateva fragmente semnificative pentru mine, cu care - mai ales in contextul in care acest thread este atat de poluat cu elemente si zgomot alogen - sunt de acord 100%!

in rest, da... puneti-va, va rog, maska!

p.s.
ca de obicei, tentatia de a ma explica totusi, acelor putini dispusi sa inteleaga:

"aciditate excesiva", nu e o exprimare agresiva, in inlocuirea argumentelor pentru o disputa!
nu, extractele espresso din cafele nedezvoltate, ajunse abia la... prematuritate, in culori cinamon, deliciul atator oameni care au trecut pe partea de... resistenta (treb'e ca-s tare... turbarati de fac atata zgomot), au de regula un PH sub 5, cee ce inseamna, ca un punct de vedere medical, ca expun la risc de arsuri si degradare spre cancer esofagian, bucal, sau ce-o mai fi, pe cei cu sindrom de reflux gastroesofagian (GERD)!
or fi si astia niste procente, dar si dac-ar fi numai unu din 6000 membrii de forum, intr-un context comunitar din europa - nu neaparat pentru ca se exploateaza principii comunitar-europene - ar trebui, respectat/respectati!

si cam in aceeasi idee, nu vad potrivita absolut nici o discutie contondent-agresiva de convertire, care ar pedala pe inferioritatea, pe amarastenismul celor care s-au nascut cu mici deosebiri fata de... acidofili, sau cum le-o fi zicand!
(?)...
Not only does our strength of taste perception vary tremendously, but some people are super-sensitive to some taste elements and not to others. Let’s also add in the fact that people who favor the front palate tasting apparatus (includes most of the nasal aroma detection) are approximately half of the population versus people who favor the anterior sensory apparatus (including the sensors on the back of the tongue and throat that are more closely associated with taste recall in the insular cortex of the brain).[2]
Front-palate people will tend to prefer coffee strains like Arabica Typica, Ethiopians, etc., that are high in aroma and acidity, whereas back-palate people will prefer strains like Robusta, Catimor, or Arabicas such as Bourbon or Caturra, which are higher in body and generally lower in acidity.

nu numai ca sensibilitatea noastra la perceptia gusturilor variaza enorm, dar exista o diferentiere genetica si in ce priveste supersensibilitatea la anumite componente de gust diferita fata de a altora!
"circa jumatate dintre oameni sunt mai sensibili la aparatul de testare din palatul frontal (incluzand mult din detectarea nazala a aromelor), in timp ce cealalta jumatate e favorizata de aparatul senzorial de gust 'posterior' (senzorii din partea din spate a limbii si din gat, asociati cu cortexul insular al creierului);
oamenii de 'palat-frontal' prefera Arabica Typica, Etiopienele etc., in timp ce oamenii de 'palat-posterior', Robusta, Catimor, arabice ca Bourbon sau Caturra bogate in corp si in general cu aciditate mai slaba
... considerand acest 'peisaj' al deviatilor de sensibilitati de gust la oameni, cum ar putea cineva dintre amatorii de cafea, sa declare ca un tip de cafea, sau de prajire, este "Cel mai Bun", cel mai potrivit pentru toata lumea si sa se astepte ca sa invatam sa ne placa si atunci cand nu ne place deloc!"  (fragment tradus dintr-un articol : [i]The Problem with Blonde Roasts, June 3, 2018 by Len Brault
)[/i]

o asemenea abordare unidimensionala a conceptelor de bun si rau in ale cafelei, ne descalifica in bransa profesionistilor cafelei si ne transforma in militanti de rigiditati extremiste la periferia civilizatiei!

sorry, o iesit cam... haloimis cele de mai sus: un nou post mi l-a postat peste cel anterior, si nu mi-a mai dat voie sa-l editez!
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)

Reply
Bun, acum sunt ceva mai ON...

Dragilor, o spun pentru a nspemia oara, acest topic trebuie sa ramana al pasionatilor de astfel de cafele despre care s-a tot discutat de la inceputurile topicului. De la cafeaua BIO de la Lidl la cafeaua italiana despre care ati postat. Incerc sa tin sub control intruziunile. 

Va rog insa sa intelegeti un lucru, care se constituie si in viziunea si evolutia acestui forum (se prea poate sa nu fie toata lumea de acord) - cafeaua de specialitate, valul 3, cafeaua proaspat prajita, cum vreti voi sa-i spuneti generic, a adus cu sine o explozie de lucruri de studiat, de explorat si pus in practica, de la varietaluri la metodele de procesare specifice cafelei verzi si in continua expansiune si experimentare, la diversitatea originilor si fermelor, la noi concepte de prajire monitorizate ce duc la solubilitati pe toate gusturile (aproape) si posibilitatea adaptarii lor acasa pentru cine se pricepe, la transparenta crop-urilor (recoltelor) si in general la o trasablitate si o evidentiere de teroire imposibile pana acum 5-10 ani. Daca nu sunteti la curent, studiati link-urile de mai sus sau petreceti niste timp cautand informatii.

Toate acestea dau sens unui intreg arsenal de cautari, experimente, topicuri si forumuri. La fel ca in cazul espressoarelor, foarte multi useri s-au pronuntat asupra unui aparat dupa ce l-au disecat in cele mai mici amanunte, au masurat componente, au modificat etc. Eu pot compara schema explodata a unui espressor cu toate cele de mai sus. De aceea sunt atat de hotarat sa mentin linia afirmata pentru ca tocmai aceasta diversitate "infinita" se constituie intr-un material de studiu atat de amplu incat niciodata nu va putea fi egalat de marketing-ul unei traditii care limiteaza cunoasterea la increderea intr-o reteta secreta a unei familii. Or, nu voi putea lasa niciodata ca lumea aceasta inchisa si secreta sa blameze aceasta enciclopedie deschisa a diversitatii bobului de cafea. Astfel ca discutiile sunt libere in continuare in forum pe ce teme doriti, dar nu pe cele ale blamarii subiective si incomplet documentate a unui intreg fenomen de transparentizare a cafelei la nivel mondial versus cateva brand-uri italiene preferate de unii colegi. Corelativ, nici conexiunile comerciale cu aceasta cafea (promovare, import organizat, reduceri la anumiti comercianti etc) nu isi vor avea locul pe Espressoman. Iar de aici va rog mult sa nu extrapolati la extremism sau la alte minunatii pe care le-am mai vazut scrise.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
... In urmatoarele luni , nici nu cred ca va mai fi cazul ... Cool ...

[Image: tlLc3nf.jpg]
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...

Reply
Salutare

Prima mea extractie cu 3 forze:

1. De cand am deschis punga, am simtit un miros de mucegai... Nu ma asteptam
2 am rasnit 18 grame la sette la acceasi setare ca si cafeaua proapat prajita. Ma asteptam sa fie alta setare, mai grosier..
3.a curs 38 ml in 32 secunde
4. Are mult mai multa crema decat cea proaspat prajita.
5. Este mult mai neagra.
6. Gustul esfe ok, mai ales pt cine fumeaza Smile
7. Cred ca merge bine cu lapte.
8. Cred ca o sa merg in continuare pe proaspat prajita dar nu acida.
9. Rog sa dea reply doar cei ce beau cafea 1st wave.
10. Ceilalti pot sa rada :"ti am zis eu ha ha"
11. Chiar e neagra si umeda :D... Boaba... :)))
Urmeaza la barbera.
In posturile anterioare am postat din principiu, nu yrebuie sa atacam si sa radem de cei ce folosesc cafea 1st wave. Cum ca cei ce folosesc cafea proaspat prajita detin adevarul absolut.
It all about taste.

[Image: 3e946a6e75665f99d1ea2eb33cdd6729.jpg]

Reply
(18-03-2020, 12:55)d2florin Wrote: Salutare

2 am rasnit 18 grame la sette la acceasi setare ca si cafeaua proapat prajita. Ma asteptam sa fie alta setare, mai grosier..
5. Este mult mai neagra.
Urmeaza la barbera.
In posturile anterioare am postat din principiu, nu yrebuie sa atacam si sa radem de cei ce folosesc cafea 1st wave. Cum ca cei ce folosesc cafea proaspat prajita detin adevarul absolut.
It all about taste.

Salut
eu cred ca am consumat pana acum vreo 3 pungi...nu am gasit nici una neagra si umeda :)..cred ca e cea mai buna din astea mai bune(cel putin din cate am baut eu)..mai am o punga din acelasi lot ca al tau 12.2019 pe cate inca nu am desfacut o....prajirea la tot ce am desfacut pana acum e medium + as spune..mai multe detalii cred ca ne poate da @Levo despre acest lot deoarece si a comandat de curand
nu renunta...Tre Forze e the best :)

Reply
Ms

O sa mai incerc :) sa umblu si la rasnita.
Deci se poate sa fie si mai neagra de atat :D

Reply
(18-03-2020, 16:28)ariany_78 Wrote: ... mai multe detalii cred ca ne poate da @Levo despre acest lot deoarece si a comandat de curand ...

... Da , dar la mine era scris 2021 ... Cool ... n-am nici o vina in treaba asta.

(18-03-2020, 16:28)ariany_78 Wrote: ... nu am gasit nici una neagra si umeda ...

... Sunt destule , daca stii pe unde sa cautzi ... :D :D :D ...

Reply
Eu am o cutie de 250 grame, termen de expirare an 2021 [Image: 5f2dd206f3a0da230ad0e252f06c795b.jpg]

Reply
Cand am zis 12.2019 scazusem 2 ani din termenul de pe punga... :)

Reply
:). Culoarea e ok nu?
Tocmai ce am facut un espresso dublu in 2 cescute. Incepe sa imi placa. :)

Ce m-a frapat pe mine a fost faptul a folosesc aceeasi setare la sette ca si la cafeaua 3rd wave..

Reply
(18-03-2020, 17:43)ariany_78 Wrote: Cand am zis 12.2019 scazusem 2 ani din termenul de pe punga... Smile

... Inseamna ca e acelasi lot ... :D ...

(18-03-2020, 17:45)d2florin Wrote: Ce m-a frapat pe mine a fost faptul a folosesc aceeasi setare la sette ca si la cafeaua 3rd wave..

... Da , dar cantitatea va fi mai mare la 3rd wave ... Wink ...

Reply
(18-03-2020, 12:55)d2florin Wrote: Salutare

5. Este mult mai neagra.
Urmeaza la barbera.
It all about taste.

Asta am pățit și eu după ce am consumat o perioadă bună (cred că vreo 4 luni) doar cafea prăjită mai light, părea prea dark, prea puternic gustul la 1st.

Din fericire, sau nu, totul s-a rezolvat pentru mine prin scăderea gramajului de la 17 gr. la 14 gr., cu o rație de 1.25-1.3.

Acum fiecare știe mai bine ce îi place și ce nu, dacă ai rezultate bune cu cea prăjită mai light, go for it, important e să nu dispară plăcerea de a consuma o cafea, așa cum am pățit eu, decât ce stil de prăjire preferi.

Reply
La ce temperatura o extrageti?

Reply
88-90°C ( italienii zic 88+-2°C )
ECM Synchronika / Eureka Mignon Specialita / Kinu M47S / Kribli-Grabli / Motta and Normcore tools & Gaggia Classic 2015 / MDF & V60 & Timemore Ice Dripper

Reply

Forum Jump:

Browsing: 65 Guest(s)