Pacamara natural vs Caturra spalata
![[Image: LrVTHMd.jpg]](https://i.imgur.com/LrVTHMd.jpg)
Varietatile cafelei - Catuai, Typica, Caturra etc.
|
(29-10-2016, 22:14)Levo Wrote: Am vazut acum , tocmai pentru ca lauda YUME am intrat si eu sa gust ceva bun , cautam ce spunea colegul @zuluafonu : "După ce am rămas ca la dentist după fiecare extracție, am zis sa-mi fac stocul până se mai poate. Așa o intensitate de arome, fructe și cine mai știe ce, rar am găsit în espresso. Nu mai au foarte multă verde, extrageți până se mai poate. " si d-aia m-am bagat...Înțeleg confuzia care am creat-o, scuze. Mă refeream ca nu mai aveau foarte multă verde pentru prăjit "in house", nu de vândut. Intre timp s-a epuizat stocul dar au apărut altele. :)
Am crezut ca au si verde... [Image: undecided.gif]
(30-10-2016, 00:19)eugenm Wrote: S795 ARE treaba cu arabica si inca destul de multa.In situatia asta , nu mai ramane decat sa ne convingem la fata locului [Image: biggrin.gif] , daca S288 are ceva cu arabica sau nu si daca arabica este rezultata din familia Eugenoides si ( zic eu si din) Anthonyi , liberica este doar liberica soi distinct. Oricum pana clarificam problema in mod practic ( la primavara ) am sa-mi permit sa iau si eu cate ceva si de la Yume , pentru ca tot mi-ati facut pofta , iar liberica n-am vazut pe nicaieri si sunt curios cum o fi ,spre deosebire de colegul eugenm , eu, n-am avut privilegiul de a gusta o liberica , am sa incerc la Yume , d-aia am si intrebat , pentru ca de teorie sunt satul...am crezut ca-mi spune si mie cineva care a incercat , cum e...Oricum Yume nu aducea pe stoc cafeaua asta daca nu era buna , pentru ca sunt particulari , sunt relativ nou aparuti si sunt pasionati ....si lumea zice de bine despre ei...Si pentru ca a sarit un coleg la mine , exact asta caut , ce nu pot eu sa gasesc in mod obisnuit , de ex. liberica nu gasesc verde nicaieri ...
In primul rand ar fi bine sa demolam un mit. Robusta sau Coffea Canephora dupa denumirea ei stiintifica nu este sora urata a Arabicii (Coffea Arabica) ci parintele acesteia! James Hoffmann in cartea sa "The world atlas of coffee" afirma ca undeva in Sudanul de Sud Robusta a hibridizat in mod natural cu o alta specie, anume Coffea Eugenioides, rezultand ceea ce astazi denumim Arabica. Asa ca nu uitati ca atunci cand turnati Arabica 100% in ceasca, o parte din bagajul genetic provine de la Robusta.
In al doilea rand, in ceea ce priveste specia Liberica, aceasta nu are nimic in comun cu Robusta, este o planta nativa zonei de vest a Africii, care la un moment dat a fost introdusa in Asia pentru a reface culturile de arabica decimate de rugina. Eu unul am fost in Vanuatu in insula Espiritu Santo si am vizitat o plantatie de Liberica. Este o planta deosbit de interesanta si frumoasa, acolo creste la nivelul marii, iar gustul este foarte bun. Am baut 'Liberica 100%' si atat in infuzie cat si in bauturi cu lapte a fost interesanta, cu accente de alune, corpolenta, ciocolata amara. Locatia este aceasta Aore Island.
Un timp indelungat, culturile de Robusta, Arabica si Liberica au crescut in mod salbatic in India, intr-un final rezultand hibridizari naturale intre aceste specii. Selectia 288 provinde din specia mama S26 un hibrid natural dintre Arabica si Liberica. Pentru a imbunatati caracteristicile lui S288 aceasta a fost incrucisata cu soiul Kent (descoperit in India ca fiind o mutatie naturala de Typica) rezultand S795-ul atat de raspandit in India si Indonezia, fiind considerat de comunitate drept Arabica Indiana.
In concluzie, nu ezitati sa incercati ceva exotic in ceasca precum acest S795, cu note pregnante de condimente.
renatoa Wrote:... Practic Robusta este in medie de calitate mai inferioara decat Arabica...
Gabi_M Wrote:...Cei care cunosc ar putea sa spuna lucruri foarte interesante...