Welcome Back Log In Create Account

Cafeaua prajita in stil italian (1st wave coffee)

(19-03-2020, 09:33)Cip Wrote: 88-90°C ( italienii zic 88+-2°C )

Atentie, temperatura respectiva e  masurata la suprafata superioara a pucului.
( Exit temperature of water from the unit MUST BE = 88°C ± 2°C ( water measured when coming out of the dispersion screen)

Istituto Assagiatori recomanda 85C la 90C, masurata in partea de jos a cosului (sitei), in interior ( in mare cam acelasi lucru, avand in vedere o cadere de cca. 4-5C pe verticala pucului; dar caderea e si radiala, spre peretii potafiltrului...
si toate astea depind si de gradul de preincalzire al ansamblului portafiltru/sita/puc...)

Diferentele intre grup si boiler pot fi de la 5 la 14-15 grade dupa cum au arata-o f multe experimente.
Lelit Bianca V2 | Giota Pro 83 | Niche Zero | Bravo tools | Duomo 8 | VST, IMS baskets | Kompresso/Krinder
Past: | Honne | G-iota 64 | Fiorenzato F64 EVO | Quamar T48 AUT | Rancilio Rocky | Rancilio Silvia V3 | Reg Barber Tall C-Flat |

Reply
Ok.. Eu am un lelit41tem, la cat trebuie sa setez temperatura la pid astfel incat extractia sa se faca in conditii optime.?
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 

Reply
[Image: uAwDFzp.jpg]
ECM Synchronika / Eureka Mignon Specialita / Kinu M47S / Kribli-Grabli / Motta and Normcore tools & Gaggia Classic 2015 / MDF & V60 & Timemore Ice Dripper

Reply
(19-03-2020, 11:50)d2florin Wrote: Ok.. Eu am un lelit41tem, la cat trebuie sa setez temperatura la pid astfel incat extractia sa se faca in conditii optime.?

Pai probeaza și extrage cum îți place tie.
Acs Evo leva - bentwood v63 - kinu m47 classic+brew burr - V60

Reply
(19-03-2020, 11:50)d2florin Wrote: Ok.. Eu am un lelit41tem, la cat trebuie sa setez temperatura la pid astfel incat extractia sa se faca in conditii optime.?

Si daca ce a iesit in "conditii optime" nu iti place la gust ?
Uite o poveste (adevarata) apropo de "retete"... vine sotia acum ceva vreme, cu un aer victorios pe fata, si imi da sa gust din filtrul ei (adica pour-over gen V60 intr-o filtru diy). A fost buna, intr-adevar...
"Stii care e secretul?" imi zice, toata un zambet... am facut-o la 85 grade ;)
Precizez ca ea macina cu o lemnarie vintage setata pe o treapta unica la care nu umbla niciodata :) Deci nici vorba de tuning macinatura in functie de temperatura sau cafea...

Reply
1. Am 18 grame in pf. A curs 38 ml in 28 secunde
2. Am observat ca in primele secunde curge mult, ca si cum se invadeaza pucul, nu opune rezistenta iar lichidul are culoarea neagra apoi incepe sa se diminueze fluxul iar culoarea incepe sa se dilueze.
3.pe cand la cafea 3rd wave curgea foarte putin de la inceput, mai mult picura la inceput si apoi debitul se marea pe masura ce ma apropiam de 30 secunde.

Reply
Neata,
Am mers pe o ratie de 1:7 in 35 secunde, la 90 grade, gustul s a schimbat in bine in sensul ca nu mai simt arsura, este mult mai dulce si cremeoasa, am observat ca si curgerea la pf naked este super, ca in pozele de pe net.
Cafea 3 forze, dar mai am doar 100 g, urmeaza la barbera.

Reply
Barbera Mago mi s-a părut mult mai bună ca Tre forze, care are o aromă intensă de ars, sau fum de grătar :).

Crema e abundentă, loc 1 din tot ce am încercat până acum, aciditate mică, mult corp și arome aproape inexistente, pentru mine nu e o cafea pe care să o consum pe viitor, alături de Musetti Evoluzione.

The joureny keep going. :)
Gaggia Classic 2012 & ARCO 2in1

Reply
Are cineva idee de unde epot comanda Kimbo nu mai vechi de câteva luni? La kfea.ro totul e mai vechi de 6 luni, am sunat la ei
Lelit PL81T, ​Eureka Mignon XL, Kinu M47 Phoenix, Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton 

Reply
Domnul din filmul de mai jos sugerează că 6 luni de la ambalare e foarte bine pentru o cafea de tipul acesta:

https://youtu.be/Nbe10hYFoNY

Reply
(07-05-2020, 23:32)dragos.stoian Wrote: Are cineva idee de unde epot comanda Kimbo nu mai vechi de câteva luni? La kfea.ro totul e mai vechi de 6 luni, am sunat la ei

... Neaparat Kimbo ? ... ( Pentru Barbera poti incerca un tel. la Don Francesco ... are cafea adusa la sfarsitul lui martie 2020 ).
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...

Reply
(08-05-2020, 10:05)Levo Wrote:
(07-05-2020, 23:32)dragos.stoian Wrote: Are cineva idee de unde epot comanda Kimbo nu mai vechi de câteva luni? La kfea.ro totul e mai vechi de 6 luni, am sunat la ei

... Neaparat Kimbo ? ... ( Pentru Barbera poti incerca un tel. la Don Francesco ... are cafea adusa la sfarsitul lui martie 2020 ).

Mersi, nu neapărat Kimbo, voiam o napoletana dar nu ceva atât de aspru precum borbone. O sa il sun
Lelit PL81T, ​Eureka Mignon XL, Kinu M47 Phoenix, Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)

Reply
O intrebare poate prosteasca... Care e diferenta sau ce se intelege prin cafelele 1 st wave, 2 wave, 3 rd wave... La ce se refera, wave ul? Grade de prajire? Am tot cautat dar nu am gasit niciunde clasificarea lor.
Ms.
Lelit PL81t, Ibric email, Ibric turcesc, Aeropress, V60. Rasnite Kinu Phoenix, Sozen, prajitor cafea Rostmeister, Cafflano Kompresso, Xeolo ghost burr 10 step.

Reply
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Third_wave_of_coffee

Sigur nu te-ai uitat cu atenție.
Strietman CT2 naked | EG-1 v2 (Core & Ultra) | Aeropress | V60 | Bullet R1 v2
Foste: Flair Signature Pro | Niche Zero | M47 Classic

Reply
... Dupa primul kg de caffe Kenon , respectiv caffe Kenon  - Crema Moka  consider ca m-am intalnit cu o cafea de referintza , in acest segment de cafele.
    Cu o corpolentza medie spre usoara si un retrogust placut amarui , aceasta cafea intriga prin notele decise (  ... date probabil si de procentul  de robusta ) dar si printr-o usoara aciditate ! - rar intalnita la cafelele prajite cu ulei pe boabe insa, paradoxal ... placuta .
   Avand o cremozitate abundenta si rezistenta in timp , mai dezvaluie  note usor green ( ...  ierboase ) , fresh  - si aceasta caracteristica m-a condus cumva , la ideea de caffe fougere - bineintzeles un italian fougere ... adica se preteaza bine ... dimineatza  - dupa barbierit , intr-un cappuccino  sau extrasa espresso - dupa mese pantagruelice  , cand se pune cel mai bine in valoare , caracterul puternic al acesteia.

Cosider ca acesta cafea , se regaseste prin top-ul cafelelor ce definesc cafeaua italiana si subliniaza  caracterul napoletan -  cald , insorit , parfumat ... insa decis ( strong ) si poate face combinatii reusite cu meniuri alese  sau momente interesante ... ( tot cu gandul la vacantze ... :D ... fara covizi ).
           Pentru mai multe detalii ... recomand a se incerca personal experientza ... Cool ...

[Image: ZYwtuXw.jpg]

[Image: ueNpiVQ.jpg]

[Image: S1glqz3.jpg]

[Image: hVph09D.jpg]
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...

Reply
@Levo - interesat. Poți sa îmi dai mai multe detalii?
Acs Evo leva - bentwood v63 - kinu m47 classic+brew burr - V60

Reply
[Image: qSRjGfE.jpg]

(24-05-2020, 15:10)adiszep Wrote: @Levo - interesat. Poți sa îmi dai mai multe detalii?

... Adica , sa incerci personal experientza ? ... Cool ... imediat , cum se da drumul la importuri , cu sigurantza DA .

Reply
@Levo :  Imi place mult expresia "dupa mese pantagruelice " :)) Acum serios, si eu regasesc o placere mare sa consum un espresso dupa astfel de festinuri. In aceste scenarii merg 100% pe scenariu clasic italian, espresso dublu extras in 2 cescute de single, consumate rapid una dupa alta, maxim 20g in fiecare. Cafea atat de prajita nu am procurat niciodata, se gasesc si alternative mai "light", fara uleiuri, dar care livreaza acel amarui intens si persistent, cu o oarecare perceptie de dulce sporita de corpolenta ridicata.
Certified Arabica Q Grader
Espresso : Espressor WPM Primus, Rasnita WPM ZP-1 SSP Sweet Lab V3
Brew : Origami, Timemore Sculptor 078 ( brew only) 

Reply
(24-05-2020, 15:10)Levo Wrote:  

... Adica , sa incerci personal experientza ? ... Cool ... imediat , cum se da drumul la importuri , cu sigurantza DA .

Ai vreo idee pe cand ar fi asta? Sau daca intentionezi sa mai dai o comanda pt consum personal, m-as alatura si eu cu 1-2 kg Smile
Lelit Bianca V2 | Giota Pro 83 | Niche Zero | Bravo tools | Duomo 8 | VST, IMS baskets | Kompresso/Krinder
Past: | Honne | G-iota 64 | Fiorenzato F64 EVO | Quamar T48 AUT | Rancilio Rocky | Rancilio Silvia V3 | Reg Barber Tall C-Flat |

Reply
(24-05-2020, 16:39)Damian The Man Wrote: Ai vreo idee pe cand ar fi asta? Sau daca intentionezi sa mai dai o comanda pt consum personal, m-as alatura si eu cu 1-2 kg Smile

... Sigur ... cum primesc un semn de la ei ... anuntz. ( Comanda pentru uz personal nu am dat niciodata , acestea au fost doar niste mostre , pentru degustare / evaluare a produselor - promo ) .

Reply
Sunt și eu interesat @Levo de vreun kg de Kenon, mi l-a mai recomandat un italian din Napoli pe Home Barista. Apropo de vacante, sapt asta ar fi trebuit sa ma întorc de pe coasta Amalfitana, cu oprire juma de zi in Napoli... :( Ghinion, poate în toamna sau măcar la anul

Reply
(24-05-2020, 18:24)dragos.stoian Wrote: Sunt și eu interesat @Levo de vreun kg de Kenon, mi l-a mai recomandat un italian din Napoli pe Home Barista. Apropo de vacante, sapt asta ar fi trebuit sa ma întorc de pe coasta Amalfitana, cu oprire juma de zi in Napoli... Sad Ghinion, poate în toamna sau măcar la anul

... Ok , asteptam verde de la ei ... oricum , sunt extrem de amabili. Si ... da pacat , era interesant de vazut mai ales Napoli de dedesubt Sotterranea ( ... si chiar un scuba cu ghid , de ce nu ) , dar si pe deasupra sunt multe de vazut Pompei , Herculaneum apoi , mancat , baut ...  iar Kenon are un punct de lucru chiar in spate la Gran Caffe Gambrinus , peste drum de Palazzo Reale ( Platza del Plebiscito ... unde e statuia lui Nasone pe cal ... :D ... ).

Reply
Întrebare pt @Levo și cei care beau napoletane: Voi cam la ce temperatura extrageți o cafea de acest gen (Borbone, Izzo, Passacqua etc), prăjite f dark (cu ulei pe boabe) și cu ceva robusta?

Reply
Functie de prăjire si de miscela 88 sau 90°C, pe reteta clasica cu ratie 1:3.
ECM Synchronika / Eureka Mignon Specialita / Kinu M47S / Kribli-Grabli / Motta and Normcore tools & Gaggia Classic 2015 / MDF & V60 & Timemore Ice Dripper

Reply
(25-05-2020, 11:12)dragos.stoian Wrote: Întrebare pt @Levo și cei care beau napoletane: Voi cam la ce temperatura extrageți o cafea de acest gen (Borbone, Izzo, Passacqua etc), prăjite f dark (cu ulei pe boabe) și cu ceva robusta?

... Eu nu stiu sa-ti raspund la intrebare , ptr. ca nu am masurat niciodata -  temp. masurata unde anume ? - pe grup ? ... in sita ? ... in boiler ? ... poate Herr @radudani sa-ti raspunda ptr. ca dispune de aparatura si il si intereseaza . Sorry ... eu merg pe setarile stoc din fabrica , la ambele espressoare.

Reply
https://www.coffeedesk.com/promotion/classic-coffee/
Pentru doritorii de "italiene".
Decent, Comandante, etzmax, bentwood

Reply
Caffe Vergnano Espresso de vreo 4 luni, nenea de la importator a zis ca în mod normal e mai proaspătă dar cu pandemia nu au mai primit de la începutul anului.

Inițial nu mi-a plăcut, dar am urmat sfaturile celor de pe home barista și am folosit 13,5-14 g in cu 18-20 out, începe sa devina interesant și sa simt acel gust de brandy

[Image: cMwVqyK.jpg][Image: YkIfyN3.jpg][Image: qikXPiI.jpg][Image: Ymh1KrM.jpg]

Reply
@Levo, ai mesageria privata dezactivata, ceea ce scriu mai jos voiam sa îți scriu în privat,dar cine știe poate mai e și altcineva interesat.

Pentru ca te știu pasionat de cafea napoletana vreau sa îți propun sa facem un mini group buy direct de la un prajitor din Napoli, recomandat de un barista american de pe Home barista care a făcut training acolo și e experimentat în miscele napoletane. E o firma mai mica, fără prea mult branding, și tocmai de asta sunt interesat.

Mai jos câteva cuvinte despre ei și miscelele lor, da scroll pana jos sa citești toate postarile userului IamOiman:

https://www.home-barista.com/coffees/esp...43-90.html

Am vb direct cu cei de la prajitorie și mi-au zis ca îmi pot trimite minim 3kg,dar eu as vrea doar 1 sau 2 pt început.ce zici, ai fi interesat și tu de 1 sau 2kg? Ți le-as trimite prin curier, 1kg e sub 20 EUR (fara transport, o sa îți arat mailul lor în privat dacă vei fi de acord) deci preturi super ok dacă sunt prăjite de câteva sapt (sper ca asa trimit, o sa ii întreb).

SAU și mai bine: comandam 3 miscele diferite și le împărțim la 2,sa vedem cum e fiecare.

Sorry dacă încalc vreo regula, nu vreau sa fac reclama la nimeni, dacă e ceva se poate sterge postarea

Reply
(09-06-2020, 00:22)dragos.stoian Wrote: ... ce zici, ai fi interesat și tu de 1 sau 2kg? Ți le-as trimite prin curier ...

... Sigur ca da ... Smile ... este o noutate ptr. mine , ma intereseaza si 3 kg ... dar miscelele ar fi de preferat , sa nu contzina mai putzin de 70% arabica , dar nici 100% ... Wink ... 80 - 90% arabica si restul robusta - este ideal pentru gustul meu ... ( am activat mesageria si poate mai vb. in privat ).

Reply
Scuzati-ma ca ma bag in seama, daca si cand se poate comanda, as fi interesat si eu de caffe Kenon.

@dragos.stoian, cestile vergnano de unde se pot cumpara?
Lelit PL41EM, Kinu M47  Phoenix  

Reply

Forum Jump:

Browsing: 4 Guest(s)