Hello There, Guest! Login Register


Cafea la ibric

Salutare, am si eu o intrebare mai specifica pentru topicul asta.

Am reusit sa-mi conving un coleg, iubitor de cafea, dar nu neaparat espresso, sa treaca la nivelul urmator acasa, unde bea dimineata la ibric. La birou bem cu totii espresso.
Cum n-a vrut sa mearga pana la capat, am acceptat solutia de compromis si i-am bagat pe gat o rasnita Niche Zero Smile.
Acum evident ma simt responsabil pentru recomandare si vreau sa aiba o experienta cat mai faina.

Intrebarea - ce sfaturi aveti pentru combinatia Niche / ibric? Ce cafele sa incerce (origine, nivel de prajire)?
Eu i-am facut cadou o Peru de la Guido, asa de inceput - care imi place de mor pe espresso, dar pe ibric nu stiu cum se va comporta.

Alte sfaturi? In afara de a rasni la limita, sub espresso, pe Niche, cu speranta ca n-o stricam in 2 zile Smile.

Merci anticipat!
Rasnita: Eureka Mignon Specialita / Kinu M47 Phoenix
Espressor: Ambient Espresso Minima (ex-Lelit PL82T)
 
Reply
(31-01-2020, 19:12)aditanase Wrote: Intrebarea - ce sfaturi aveti pentru combinatia Niche / ibric? Ce cafele sa incerce (origine, nivel de prajire)?

Din pacate... primul sfat ar fi schimbarea rasnitei, daca se doreste preparea unui "ibric" corect si cat de cat gustos, cu o macinatura ce sa nu formeaze acel zat "nisipos". Cutitele Niche (mazzer conice 63mm) nu pot livra o macinatura proprie pentru ibric, pur si simplu nu sunt concepute pentru asa ceva. Eu nu consum ibric, dar am incercat de mai multe ori pentru un prieten grec, ce ma viziteaza des, amator de ibric si cu Mazzer Kony (aceleasi cutite montate pe Nche, conice 63mm) nu am reusit nici macar sa ma apropii de ceea ce ar insemna un turkish decent. Cu Mazzer-ul Major ma mai apropii de adevar, chiar daca sunt cutitele stoc (plate 83mm), nu unele dedicate turkish. 

Cafele prajite pentru ibric vei gasi foarte greu (spre deloc) in Romania, pentru ca este necesar un nivel de prajire "ultra" light (half city / cinnamon), altfel vei obtine foarte usor doar un lichid amar, cu note pamantii / lemn ars. Oricum, fara o rasnita potenta si dedicata, atat ca geometrie a cutitelor, cat si ca putere a motorului, angrenaje solide, aliniere, etc, nu se vor obtine rezultate prea placute.
La Marzocco GS3, Expobar Brewtus Flow Control, Mazzer Kony E, Mazer Major, Acaia scales, Bravo Tools, Duomo, Kribli
Brew/altele: Baratza Forte BG, Comandante C40 MK3, Kinu M47, Kruve, C. Kompresso, V60, Kalita, Aeropress, French Press
 
Reply
Rasnita nu pot sa iti recomand. Eu am kinu phoenit si e cam chinu dimineata (vezi posturile mele de mai sus). Pentru ibric de la guido mi au recomandat profil de prajire esspresso.

Desi cele mai recomandate cafele pt ibric sunt cele sud americane, cele mai bune experiente le am avut cu cafelele africane etiopia de la guido si kenya prajita de mine cat de recent prajite. Am simtit un gust placut de citrice, dar nu tot timpul.

Cele sund americane aveau gust mai fad, poate am facut eu ceva gresit.
Lelit PL81t, Ibric email, Ibric turcesc, Aeropress, V60. Rasnite Kinu Phoenix, Sozen, prajitor cafea Rostmeister, Cafflano Kompresso, Xeolo ghost burr 10 step.
 
Reply
Merci, mai băgați. Știu că râșnire pentru ibric e un fel de miraj cu scule de casă, de-asta am zis că văd Niche că soluție de compromis, fiind un model destul de polivalent îi va permite colegiului in timp sa exploreze și alte zone. Că și termen de comparație el bea acum cafea râșnită din comerț, gen illy, tchibo, care mă aștept să fie oricum râșnită în zona espresso, dacă nu doamne ferește, filtru. Deci oricum ar trebui să vadă o îmbunătățire mergând sub espresso, chestie teoretic posibilă pe Niche.
Rasnita: Eureka Mignon Specialita / Kinu M47 Phoenix
Espressor: Ambient Espresso Minima (ex-Lelit PL82T)
 
Reply
Etiopia Yrgacheffe de la Claro prajita pt.filtru,mie imi iese foarte buna cu apa incalzita pe la 60 de grade,apoi adaugi cafeaua,ranita feldgrid
Robot Cafelat,Hario V60,feldgrind1,ibric soy
 
Reply
Si eu am facut odata o turceasca din Etiopia la nisip, pe echipamentul pro al altcuiva, intr-o cofetarie, doar cafeaua si rasnirea a fost a mea.
Etiopia prajita light, de mine, dar nu cinammon, rasnita pe feldgrind la 0.8, care este echivalent cu 1.2 pe Kinu cele noi.
Feldgrind intr-adevar este o rasnita care nu necesita efort deosebit la rasniri din zona sub espresso, are cutitele mai altfel, solicitand de 3x mai putin efort decat Kinu, masurat 4 vs 11 kgf la bratz manivela de 10 cm, prajire medium, rasnire aeropress.
Nu a fost rea, ma asteptam la mai mult amar sa scoata, dar nici vorba. Caimac... de trei ori cules.
 
Reply
Mulțumesc, plecăm la drum cu ceva informații. Am și primul feedback, pare că suntem pe drumul cel bun:
Quote:Si are intr-adevar alta aroma - verdict de la Ina: "da, intr-adevar e mai aromata" Smile
Rasnita: Eureka Mignon Specialita / Kinu M47 Phoenix
Espressor: Ambient Espresso Minima (ex-Lelit PL82T)
 
Reply
Pentru cine vrea să-și îmbunătățească performanțele la ibric:

https://youtu.be/ocEk0RFkmIk
 
Reply
@dev. Foarte bun tutorialul, mai ales că demontează mitul cu datul în clocot de trei ori sau pe cel al culesului de caimac înainte de turnarea cafelei în ceașcă. Eu folosesc o spirtieră din cupru swiss made cu flacăra reglabilă care merge cu metanol (aici este un link cu o spirtieră identică https://www.okazii.ro/lampa-cu-spirt-spi...a197941591) și sînt foarte mulțumit, mai ales că merge și la fondue sau la o fasole cu afumătură făcută slow cooking în vasul de cupru pentru fondue  Big Grin.
ECM Technika V Profi switchable PID / Eureka Mignon Specialita 16CR / PL41TEM / PL043MMI / ibric Cu / ibric Ag / french press / spirtieră :D
 
Reply
Sa inteleg din treaba cu spirtiera, ca un aragaz da prea multa caldura, chiar pe ochiul cel mai mic ?  Confused
Aici nu ar putea sa intervina treaba cu platoul cu nisip ?
Sau o placa/inaltator/trepied... care sa domoleasca puterea unei flacari de aragaz ...  Huh
Sau un resou electric controlat cu variator...

Pana la urma scopul este sa aduci cresterea spumei in limita de 2 minute, asa am inteles, cum furnizezi caldura pentru asta ar trebui sa fie partea tehnica...  Confused
 
Reply
E foarte posibil sa fie prea putenica flacara de la aragaz, mai ales la ibrice de o ceasca.
 
Reply
Flacăra de aragaz nu prea este bună, probabil că o tavă cu nisip pusă peste ar fi ok după ce înveți care îi este inerția termică, pentru mine cel mai comod îmi este cu spirtiera cu flacără reglabilă. Mai am o spirtieră din alamă marca El Soutany pe care am luat-o din Cairo, merge și asta dar fiindcă nu pot regla flacăra nu o prea folosesc. Tot de pe la arabi am și un ibric din Ag 925 de 150ml care este net superior celui din cupru și pentru cine este fan al tabietului cu cafea la ibric chiar merită să bage un bănuț mai gros într-o achiziție din asta. Țicneala trebuie musai completată cu pahar de apă și farfurioară de dulceață din sticlă baccarat, feligean de porțelan, linguriță tot de argint și borcanul cu dulceață de nuci verzi sau smochine. Dacă ai și mătănii de chihlimbar, o cutie de tutun Early Morning și niște pipe bune, ești pașă!
ECM Technika V Profi switchable PID / Eureka Mignon Specialita 16CR / PL41TEM / PL043MMI / ibric Cu / ibric Ag / french press / spirtieră :D
 
Reply
(24-02-2020, 15:15)tase Wrote: ... linguriță tot de argint și borcanul cu dulceață de nuci verzi sau smochine. Dacă ai și mătănii de chihlimbar, o cutie de tutun Early Morning și niște pipe bune, ești pașă!

... Se rezolvaaaaaa .... Big Grin ... dar , n-am dallah ...  nu cunmva v-a ramas vreunul - cat de mic , nefolosit pe undeva ratacit prin camara ? ... Cool ... garantez ca am si farfurioara din cristal de baccarat ( ... ce are mai bine de 100 de ani ! ) si am si linguritze de argint si chiar si cateva borcane cu dulceatza de nuci verzi ... Big Grin ...


[Image: JQeNQaT.jpg]
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101
 
Reply
@Levo. Ahaa, sîntem din același trib! Apreciez că Dunhill-ul și Peterson-ul au puse muștiucul de protecție, eu am belit nițel un Dunhill cu muștiuc cumberland cu dinții și mă oftic. Încearcă un blend de Early Morning sau Nightcap (de la Dunhill, nu de la Peterson) cu 10gr de perique și 20gr de latakia peste cele 50gr. din cutie, iese ceva super, merge cafeluța ca unsă. Încă un pont, scoate lacul de pe Peterson cu niște acetonă, fă-i o condiționare cu ulei de măsline și dă-i un polish cu ceară carnauba. Pe lingă că arată mai mișto, se fumează mai rece și cînd stă la odihnă, lemnul ''respiră'' mai bine.
ECM Technika V Profi switchable PID / Eureka Mignon Specialita 16CR / PL41TEM / PL043MMI / ibric Cu / ibric Ag / french press / spirtieră :D
 
Reply
(24-02-2020, 16:12)tase Wrote: @Levo. Ahaa, sîntem din același trib! Apreciez că Dunhill-ul și Peterson-ul au puse muștiucul de protecție, eu am belit nițel un Dunhill cu muștiuc cumberland cu dinții și mă oftic. Încearcă un blend de Early Morning sau Nightcap (de la Dunhill, nu de la Peterson) cu 10gr de perique și 20gr de latakia peste cele 50gr. din cutie, iese ceva super, merge cafeluța ca unsă. Încă un pont, scoate lacul de pe Peterson cu niște acetonă, fă-i o condiționare cu ulei de măsline și dă-i un polish cu ceară carnauba. Pe lingă că arată mai mișto, se fumează mai rece și cînd stă la odihnă, lemnul ''respiră'' mai bine.

   ... Se pare ca da ... Big Grin ... am peste 140 de pipe adunate , iar blenduri de tutun , am incercat cam tot ce se putea gasi ... cat despre latakia , era nelipsit in mai toate mix-urile preferate . ( inca mai inainte sa fie bombardat orasul - cand aduceam sapun natural din Alep ) - acum doar din Cipru se mai aduce tutun de Latakia ... Sad ...
       Merci de pont ... dar , inca nu scot lacul de pe Peterson pentru ca am destule meerschaum si in plus de asta eu imi fac pipele singur  ( #30 ) ... Cool ... ( cu exceptzia celor churchwarden , pe care le-am adus din Germania - de la Vauen).
       Daca ... intamplator il cunosti pe Herr Mihai Pop - suntem buni prieteni - probabil ca-ti va spune povestea mea ... fum rece si tie si ... extractii reusite - cum se mai spune pe aici Big Grin  ...

P.S. - Am un prieten marocan , care mi-a promis un dallah ... dar , cand se va duce pe acasa - cred ca prin vara ( chiar dorea sa ma ia cu el in Casablanca ... Big Grin ... )
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101
 
Reply
@Levo. Cred că suferim de aceleași boli mintale, am văzut că ai și damblaua cuțite/bricege (la mine asta a dat complicații cu topoare, brice, săbii, macete). Felicitari pentru pipele free hand, poți să-l concurezi pe Rolando Negoiță! La capitolul pipe stau mai slab, am doar vreo 50, mărci bune, pe unele am dat o căciulă de bani, ciudat este că am două mizerii de pipe, un Capitol primit și una no name, cumpărată dintr-un aeroport cu 10$ fiindcă n-aveam cu ce fuma (bagaje rătăcite), ei bine, porcăriile astea urîte și făcute cam din topor fumează mai bine decît mărci scumpe și cu pretenții. La cuțite am pățit la fel cu un khukri de la un fierar de pe marginea drumului undeva prin Cambodgia, pe care l-am luat fiincă îmi era milă de ciurda lui de copii flămînzi. S-a dovedit că la cioplit e mai tare-n gură decît topoare Gransfors Bruks și că are tăișul mai durabil decît Fallkniven H1 în 3G. E ca la cafea, uneori dai rasol și vrei să o arunci dar constați că are gust mai bun decît una bibilită, cîntărită și extrasă ca la carte.
ECM Technika V Profi switchable PID / Eureka Mignon Specialita 16CR / PL41TEM / PL043MMI / ibric Cu / ibric Ag / french press / spirtieră :D
 
Reply
Salut! Vreau sa îmi cumpăr primul ibric, sa sar direct la cele de la soy sau sunt ok și cele de la barshaker, scrie că sunt din cupru. Are cineva de la barshaker și poate să îmi scrie ce părere are despre el?
Bianca V2, DF64 SSP cast, Comandate, Zp6 special, Kinu m47p, cafelat robot, wilfa, april brewer, b75, v60
 
Reply
Cafeaua la ibric este preferata mea.

Eu am follosit prima data un astfel de ibric (daca il pot numi asa), apoi am trecut la modelul acesta  , iar in final am primit cadou un ibric din turcia cred ca la 10-20 euro/dolari.
Papilele mele nu fac diferenta intre cele doua modele conice (cel din turcia si al doilea model din email).

Recomand sa cumperi prima data unul conic de email (selgros, real sau mai recomandat ar fi magazinele  alea cu de toate, oale blide, plastice, cum e cel din zona pietei obor din Arad si costa cam 10-15 ron), vezi daca iti place ce iese, apoi poti cumpara altceva mai scump.

Ca marime, vezi cata cafea bei o data, eu pun 300 ml apa iin ibricul turcesc ce are 350 ml umplut ras, pana in gura.

Personal nu ma vad achizitionand un ibric Soy arginta scump.
Lelit PL81t, Ibric email, Ibric turcesc, Aeropress, V60. Rasnite Kinu Phoenix, Sozen, prajitor cafea Rostmeister, Cafflano Kompresso, Xeolo ghost burr 10 step.
 
Reply
Am facut cafea la ibric o viata nefiind tanar si pe cale de consecinta neavând la dispozitie in tinerete alternative.Legat de Soy ,nu regret o secunda fapul ca l-am cumparat.Nu arde si releva foarte bine aromele cafelei, mult mai bine decat variantele din tabla de inox sau emailate.Pretul este corect,nu e un moft.

Horor. Asa arata mintea unui pescar de guvizi mondiali după o noapte de alergat pe pereți. Scuze. Apropo de guvide, cică unii mai putini deștepți decât noi au început sa testeze singuri pe la căștile lor. Noi o ținem tare cu PCR. Știu ca se citește piciar, dar parca PCR ar fi. Mai potrivit având în vedere rezultatele infime și cheltuiala nervoasa. Cum era bancul din tinerețea mea cu uzinele coxochimice care deveniseră chixocomice?

Gata, nu mai postez nimic ca mi-a cauzat la concentrare și scriere.
LELIT Bianca black V3, Bentwood,Bravo Tools, Vst 18, 20,25.
 
Reply
Eu am ceva "ibric" cu 20 de lei, cafeaua e buna că am râșniță buna și folosesc cafeaua potrivită, mi se pare o metodă interesantă și vreau să investeasc într-un ibric pe care nu îl voi mai schimba. Trebuie să mă hotărăsc între ibricul de la barshaker și cel de la soy
Bianca V2, DF64 SSP cast, Comandate, Zp6 special, Kinu m47p, cafelat robot, wilfa, april brewer, b75, v60
 
Reply
Precum se stie pravalia mea este in traditie armeneasca si ca atare avem " ceva " experienta in domeniul cafelei la ibric .
Nu fac reclama ( mai ales ca este produs turcesc ) dar ibricul de la Soy merita fiecare leut , daca sti sa pregatesti cafeaua , sa dozezi proportiile va fi bucuria gustului
Prajitor Probat, Rasnite Mahlkonig si Bunn
 
Reply
(14-05-2020, 21:38)honciucmihai Wrote: Precum se stie pravalia mea este in traditie armeneasca si ca atare avem " ceva " experienta in domeniul cafelei la ibric .
Nu fac reclama ( mai ales ca este produs turcesc ) dar ibricul de la Soy merita fiecare leut , daca sti sa pregatesti cafeaua , sa dozezi proportiile va fi bucuria gustului

Mulțumesc pentru răspuns, cred că o să îmi cumpăr modelul C2G!
Bianca V2, DF64 SSP cast, Comandate, Zp6 special, Kinu m47p, cafelat robot, wilfa, april brewer, b75, v60
 
Reply
350 lei un ibrik? Deci sa inteleg ca nu mai e necesar sa pun nici cafea.
 
Reply
Azi am savurat o cafea la ibric.
[Image: OrHgqBn.jpg][Image: TaeDNHm.jpg]
Bezzera Unica;  Kinu M47; accesorii Motta; French Press; V60; cold brew Mizudashi
 
Reply
D`ale mele:
Ibricul Soy pe care il am are diametrul fundului micut vs diametrul celui mai mic ochi al aragazului. Asta este unul din motivele pentru care nu merge pe aragaz, zic eu. Deasemenea ar trebui sa fie pozitionat mai sus, mai la distanta fata de flacara. E adaugat la favorite si o sa iau candva acest arzator ce are gaurile in sus, nu pe lateral ca majoritatea(cum dealtfel este si cel actual): https://www.emag.ro/mini-aragaz-edelrid-...e_products
Si la asta trebuie bricolat ceva ca sa fie mai sus ibricul, dar zic eu ca are premise mai bune.
Butelii ieftine cu filet iau de la Jumbo.
As dori argintarea pe interior a unui ibric din cupru. Aveti idee unde as putea face acest lucru?
Legat de rasnite eu sunt multumit de a mea dar nici nu am termen de comparatie. Voi ce modele considerati ca ar fi minunate pentru ibric?
Fiorenzato F5, Eureka Mignon, Soy C2G, AeroPress, Staresso Mirage Plus, Staresso Discovery, Phin filter, Ceado Hoop, Bullet R1 V2.
 
Reply
[quote=drinkyoupretty;136582]
O tăviță din tablă sau o scrumieră de cupru mai mare cu nisip pe care pui ibricul Soy și o rezolvi cu potrivirea diametrului. Pe la piața Moghioroș era un atelier care arginta oglinzi, eu am argintat acolo o tavă turcească veche din alamă. Nu știu dacă mai există atelierul, e o treabă de acum vreo 5-6 ani.
ECM Technika V Profi switchable PID / Eureka Mignon Specialita 16CR / PL41TEM / PL043MMI / ibric Cu / ibric Ag / french press / spirtieră :D
 
Reply
Salut! Cum curățați ibricele din cupru, ce substanță folosiți?
Bianca V2, DF64 SSP cast, Comandate, Zp6 special, Kinu m47p, cafelat robot, wilfa, april brewer, b75, v60
 
Reply
Oțet cu puțină sare.
Gaggia Classic 2013, Eureka Mignon Specialita 15BL, Cafflano Kompresso, Aeropress
 
Reply
Soluție de sare de lămîie sau cu bulion.
ECM Technika V Profi switchable PID / Eureka Mignon Specialita 16CR / PL41TEM / PL043MMI / ibric Cu / ibric Ag / french press / spirtieră :D
 
Reply
(24-05-2020, 00:47)drinkyoupretty Wrote: D`ale mele:
Ibricul Soy pe care il am are diametrul fundului micut vs diametrul celui mai mic ochi al aragazului. Asta este unul din motivele pentru care nu merge pe aragaz, zic eu.

Ori tavita, ori ceva de genul celor de mai jos, se gasesc mai multe dimensiuni prin magazinele cu de toate ("rusesti" cum li se mai zice pe la arad)
Eu il folosesc pe cel din prima poza.

[Image: YSGyUwL.jpg][Image: rMHkGJg.jpg]
Lelit PL81t, Ibric email, Ibric turcesc, Aeropress, V60. Rasnite Kinu Phoenix, Sozen, prajitor cafea Rostmeister, Cafflano Kompresso, Xeolo ghost burr 10 step.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 2 Guest(s)