Hello There, Guest! Login Register


Bun gasit!

#1
Bun gasit comunitatii  Espressoman,
As dori sa imi permiteti ca inainte sa cer consiliere in achizitie sa imi exprim admiratia si recunostinta pt cea ce faceti dvs aici.
Acum 2 saptamani am inceput sa citesc acest forum si va marturisesc ca nu mi-as fi imaginat niciodata ca exista atata complexitate , staruinta, dedicare, perseverenta in precatirea unei cafele.
Pot sa spun ca ati mi-ati cucerit sufletul prin exuberanta, dedicatia, altruismul, bunul simt priceperea si sfaturile bune date oricui om, toate acestea fara sarcasmul specific romanesc. Am apreciat chiar si umorul de calitate pe care anumiti useri il au in a istorisi diferite probleme, experiente avute.
Dumneavoastra sunteti exemplul viu ca exista speranta si in Romania.
As cataloga acum drept nule cunostintele mele legate de acest domeniu inainte sa citesc forumul.  Am stat si m-am intrebat daca vreodata am avut privilejul sa beau un espresso adevarat, standardul meu de cel mai bun espresso find cel pe care il beam foarte rar la un mic magazin de cafea de pe strada Stefan cel Mare din Constanta cand mai duceam copiii la un loc de joaca din apropiere.
Admir usurinta cu care reusiti sa descrieti licoarea din ceasca si ma intreb daca vreodata voi ajunge si eu la nivelul dvs.
Am privit cu uimire cata munca,  daruire, poate si sacrificii materiale depuneti pt a va imbunatati performantele si ati declansat un trigger in mine hotarat fiind sa achizitionez echipamentele necesare explorarii , cautarii unei espresso de calitate.
Intentia mea este sa particip si la cursurile de initiere pt espresso si latte art, ( acesta din urma cu speranta vadita de a-mi impresiona sotia, care la momentul asta nici nu se gandeste ce gaura voi produce in bugetul familiei, sincer nici eu nu stiu inca 100% acest lucru, dar voi reveni cu intrebari pe topicurile deschise deja).
Mi-ar place sa particip la intalniri cu colegii din Constanta, daca se organizeaza asa ceva.
Mentionez ca sunt navigator (inginer mechanic) si jumate din timp il petrec departe de familie si tara, chiar incepe sa ma ingrozeasca gandul ce voi face la intoarcerea la nava cand va trebui sa revin supravietuiesc 3 luni fara o cafea de calitate, o data ce te obisnuiesti cu o cafea proaspat prajita si rasnita ( un plan de rezerva e deja in gand: rasnita portabila, stoc de cafea la plecare pt  o luna,  marea problema fiind lipsa unui espressor de calitate, dar i-am pus gand rau unui delonghi vintage existent la nava).
Va multumesc ca existati si ma angajez incerc sa mai deschid niste ochi si minti, in speranta ca se vor alatura comunitatii Espressoman.
Cu respect,
Ovidiu
Brewtus 4, Niche Zero, Eureka Zenith 65, IMS 17g, SmartScale II
 
Reply
#2
Salutari,
ai reprezentanti de seama, ai forumului, in Constanta, care te vor ajuta, cu siguranta, daca nu au facut-o deja pe PM.
Pentru mine, o versiune fericita de bea de o bautura pe baza de cafea este V60.
Cat priveste conservarea cafelei pe timp mai indelungat, sistemul airscape este special conceput pentru aceasta. Adica, e probabil preferabil, sa bei o cafea buna, conservata in acest mod, dupa 3 luni decat sa bei una cu garantie 2-3 ani din comertul de masa.
Daca ai drum prin capitala, esti binevenit la degustare comparativa de V60, aeropress si espresso.
Felicitari pentru introducerea frumoasa si pentru decizia ta de a te bucura de o cafea buna.
La Pavoni, Mazzer
 
Reply
#3
Sau aeropress, mai versatil, cu care poti prepara de la ceva "gen" espresso pana la ceva "gen" V60 Smile invers insa nu e posibil Smile
Plus ca e de plastic si nu se sparge... Wink esential intr-o deplasare de luni de zile Wink
 
Reply
#4
este con de plastic si la v60 Smile
Daca tot e vorba de corabii.
[Image: u5PMc0O.jpg]
La Pavoni, Mazzer
 
Reply
#5
Ovidiu, vad ca ai iesit la cumparaturi... Smile
Dumneata acum cumperi pentru acasa sau pentru nava ?
 
Reply
#6
Cumparatuile sunt pt acasa. Spre rusinea mea la nava am apelat la niste automate, suntem vreo 24 in echipaj de toate natiile si e mai greu cu unul manual. Plus ca la vremea la care s-au decis achizitiile eram muuuult pe langa subiect, dar tot cred ca nu ar fi contat, majoritatea decide!
Multumesc pt sugestii, trebuie sa ma documentez si cu aeropress-ul care e treaba, am vazut la multi useri la semnatura si m-am intrebat, dar pt moment m-am concentrat pt echipamentele de inceput acasa.
Oricum tb sa rezolv si cu ce ma voi inarma cand voi reveni la nava ( de multe ori se schimba si nava si nu pot investi in echipamente voluminoasa), ideea e sa fie mici si compacte sa le pot cara in bagajul de cala ( si sa mai pot lua si kitul de vapor!!!).
Brewtus 4, Niche Zero, Eureka Zenith 65, IMS 17g, SmartScale II
 
Reply
#7
Aeropress si un Kinu este tot ce ai nevoie, mai compact de atat cu greu cred ca iese !
 
Reply
#8
@Costa79. Te inteleg foarte bine !!!! Fiind camionist imi petrec mai mult timp in Italia decat acasa ?. Am rezolvat problema espresso cu o manuală Kinu si expresor ( vechi ) dar de mici dimensiuni. Asa ca merge si acasa si in deplasare si nu ocupa mult loc în bagaj. Un sfat : gândeste /citeste de 10 ori si cumpara o singura data ! ??

La cat esti dispus sa cheltui pe expresie m-as uita la un sh asa http://m.subito.it/vim/179948789.htm
 
Reply
#9
Bun venit Ovidiu
Din experienta mea (de lucrator la tura... de 28 [Image: smile.gif] ) iti recomand cu caldura "seringa". Cuplata cu un Kinu, M38 sau chiar M47, este un setup imbatabil pentru calatorie sau la birou. Usor de transportat, de curatat, si cu rezultate excelente in ceasca daca si cafeaua este buna. Eu mi-am luat si discuri Able, dar cel mai bine merge tot cu discurile de hartie.
Aaa, si sa nu uit, neaparat, pentru repetabilitatea rezultatelor, eu mi-am luat o lingura-cantar de la JoeFrex.
Cu AeroPress-ul la 4, M47 la 1,8 ture, si 17 grame de cafea, in 2,5 minute( 2 minute pe ceas+30 sec presatul) am o cafea excelenta.
Lelit PL91T, IMS Competition, Quamar Q50E, Hario scale, M47, AeroPress, JoeFrex,
 
Reply
#10
Pt mine un expresso seamana cu un aeropress cum seamana un fresh de portocale proaspăt stoarse cu Frutti Fresh la per de 2,5 l. Au aproximativ aceeasi culoare ?
 
Reply
#11
daca nu esti interesat de amestecuri cu lapte, un ROK sau un caravel (de pe ebay) ti s-ar potrivi poate.mai exista si alte variante interesante ( de exemplu portaespresso rosa) dar mai greu accesibile in romania. rasnita recomand kinu. aeropressul e bun din cand in cand, mai ales cu cafele africane prajite mai light, dar cel putin pt mine nu poate tine loc espressoului.
Strietman CT1/ Elektra MCAL + Honne;   Flair Signature Pro/Aeropress + Kinu Pheonix;  V60 + Kinu m68.
 
Reply
#12
(07-10-2016, 14:53)Gheorghe Wrote: Pt mine un expresso seamana cu un aeropress cum seamana un fresh de portocale proaspăt stoarse cu Frutti Fresh la per de 2,5 l. Au aproximativ aceeasi culoare ?

Macina 16-18g ca pt espresso
pune filtru metalic, apoi deasupra filtru de hartie, apoi cafeaua
tampeaza Wink
toarna 60g de apa la 93 grade
introdu pistonul incat ramana cat mai putin aer Wink
apasa cu minim 80 kgf

enjoy Smile

Sau mai bine ia un minipresso, e doar vreo 200 lei Wink
Exista si in tara, dar cine si-a luat evita sa posteze cat de bun e, ca sa nu tulbure spiritele Wink
 
Reply
#13
Si ce te faci daca nu ai 80kgf la indemana? Smile)
Mazzer Major RPM variabil || San Marco Flexa cu DC brew boiler
 
Reply
#14
Vorbesti cu un sofer sau cu un navigator... ia vezi ca acum scot levierul Big Grin

Folosesti asa ceva ?
http://www.teleshoponline.ro/storcatoare...trice.html
 
Reply
#15
Bun venit pe forum Ovidiu, foarte frumoasa povestea ta! La cata pasiune pui in ceea ce scrii, sunt sigur ca vei avea rabdarea sa fii un espressoman perfectionist, pentru ca realmente ziua si viata se schimba total din momentul in care reusesti tu in casa sa bei ceva de acest gen.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#16
Kino M47 e ca si adjudecat, si la sfaturile catorva colegi experimentati am sarit direct de la juniori '79 in Champions League: voi merge pe Brewtus iv,  practic am inteles ca orice as cumpara acum tb sa fiu si cu un ochi in viitor,  asa ca voi fi foarte atent la echipamente, caci am de gand le folosesc multi ani!
Cu siguranta aeropress m-a pus pe ganduri, dar am cititi atat de mult de espresso ca simt nevoia sa merg la oftalmolog prima data cand ajung acasa, noaptea am ochii impaienjeniti iar dimineata o iau de la capat....pregatirea unui espresso cere atata meticulozitate, precizie , atentie  ( as pune si echipamente de calitate) ca mi se pare f greu sa ajungi la rezultate similare cu un aeropress oricat de acceptabil ar fi compromisul. Sunt un soi de Toma necredinciosul la orice imi e necunoscut, dar promit ca studiez si varianta asta!
Ca nebunia sa fie completa, dc nu reusesc sa modific aparatul De Longhi Vintage sa scoata ceva de calitate, m-am gandit sa introduc in "kit-ul" de vapor un Gaggia Classic. Ca navigatori avem o facilitate : 40 kg, 2 bagaje de cala ( de' s-a gandit cineva in trecut ca or fi nebuni dispusi sa care un espressor la nava!!!) pe care nu am folosit-o niciodata si cred ca o voi activa de nu imi iese pasenta cu De Longhi. Tin sa precizez ca avem destule scule/materiale la bordul unei nave, iar cu mintea unui espressoman disperat (cred eu ca asa voi ajunge) nu ar tb sa te pui, mai ales cand e si inginer electro-mecanic pe deasupra!!!! Documentatie e slava Domnului destula pe forum, desi am citit si avertismentle ca nu se merita, din cauza asta iau in considerare si planul B: Gaggia Classic!
Lucrez 3 cu 3 luni si va dati seama ce-ar insemna sa suferi 3 luni fara o cafea de calitate...acum pot, pt ca nu stiu, dar simt ca nu va mai exista cale de intoarce!!!
Un week-end superb la toata lumea!
Brewtus 4, Niche Zero, Eureka Zenith 65, IMS 17g, SmartScale II
 
Reply
#17
Hai ca se pare ca ai gasit directia buna [Image: biggrin.gif] [Image: biggrin.gif] . Oricum daca e sa vorbim de ceva portabil ,singura solutie care mi se pare "decenta" in momentul asta e Bacchi espresso . Dar costa prea mult [Image: blush.gif]
 
Reply
#18
Vad ca totul se concentreaza ca de obicei pe echipament, din pacate... Angry

Nimeni vad ca nu zice nimic insa ca mult mai importanta, cea mai importanta de fapt, este cafeaua proaspat prajita !
Sa te vad cum rezolvi asta pe nava 3 luni de zile ! Confused Huh

Evident ca exista solutii de prajire destul de portabile, de volum comparabil cu un espressor, si mai usoare ca greutate, iar cafeaua verde tine mult timp, peste un an.
Dar nu sunt sigur ca vrei sa mai auzi si de asta... Smile

Colateral, dar poate chiar la fel de important... cine va asigura mentenanta espressorului de acasa ?
Adica sotia il va opera singura 3 luni, si va face si toata curatenia aferenta? Confused Huh
 
Reply
#19
(08-10-2016, 11:48)renatoa Wrote: ......Nimeni vad ca nu zice nimic insa ca mult mai importanta, cea mai importanta de fapt, este cafeaua proaspat prajita !
Sa te vad cum rezolvi asta pe nava 3 luni de zile ! Confused Huh
......
Colateral, dar poate chiar la fel de important... cine va asigura mentenanta espressorului de acasa ?
Adica sotia il va opera singura 3 luni, si va face si toata curatenia aferenta? Confused Huh

Constientizarea tuturor aspectelor este buna dar, sa nu ii descurajam pe mai noii noștri colegi cu acestea.

In opinia mea, pentru cafea exista soluții de păstrare si de conservare pentru o perioada limitată.
Nu văd de ce nu am pute considera 3 luni ca fiind o asemenea perioada.
Cele 4-5 kg de cafea proaspăt prăjite pot fi împărțite in pachete de câte 250 de grame. Pe nava exista congelatoare si pachetele pot fi păstrate acolo, in toată aceasta perioada.
Cu 24 de ore înainte de a desigila un nou pachet, acesta se scoate din congelator, se lasă in cabina pentru a ajunge la temperatura mediului dar si pentru a nu se umezi boabele la deschidere. O cutie, air-scape sau un borcan bine închis poate deveni recipientul ideal pe durata folosirii cafelei, iar un loc ferit de lumina si de variații de temperatura va fi suficient.

Am avut Expobar si am si lipsit perioade mai lungi de acasa. Plecand de la propria experiența eu cred ca, dacă soția va face 1-2 extracții zilnice, nu va aduce aparatul in faza in care sa necesite neaparat mentenanța.
Chiar si așa, ce ar însemna mentenanța ?
Cel mult backflush cu detergent.
Apa plata din boilere din Cu nu va avea de suferit nici măcar cât apa plata din bidoanele din plastic in care este ambalata de producător.
Daca nu il va folosi deloc, când Costa79 va veni acasă, va face un flush mai lung de reâmprospatare, un backflush cu puțin detergent si cu asta cam gata. Eu așa am procedat mereu si nu am constatat nimic neplăcut nici la expresor si nici in legătura cu sănătatea mea, așa ca eu ii doresc lui Costa extracții reușite.

Gagia Clasic si Kinu vor fi un pachet bun pentru voiaj.
Dacă se va alătura si o french press la care sa se prepare foarte ușor si rapid crema pentru cappuccino va fi perfect.
De ce o presa?
Dacă nu va reuși sa prepare crema din lapte, aceasta va fi soluția de rezerva pe perioada de învățare, pana la dobândirea deprinderilor pentru o preparare corecta la Gaggia.
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#20
(08-10-2016, 12:42)RaduCarutasu Wrote: ... Apa plata din boilere din Cu nu va avea de suferit nici măcar cât apa plata din bidoanele din plastic in care este ambalata de producător ...

asa gandesc si eu!

putin off topic, dar asta ar trebui inteles de cei ce, avand resurse, nu indraznesc sa-si ia o masina profesionala, cu boiler mare (3-5 litrii) din apa caruia se face si extractia; ma gandesc la spring-levers de tip dipper, dar si alternative pentru care apa din boiler poate fi sursa: ceai, V60...
desigur ca apa din boiler trebuie improspatata, dar nu atat din motive sanitare, cat pentru a evita cresterea treptata a concentratiei de saruri din apa (aburul nu scoate afara solidele dizolvate in apa) si deci, pericolul de calcifiere prematura;
si e adevarat: o asemenea masina e overkill, chiar si pentru cei cu resurse, daca nu e folosita pentru mai multe shot-uri pe zi...
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#21
Numai ce am vorbit cu sotia, neaparat trebuie sa va zic asta!
Un pic de background: desi o consider o femeie minunata, 12 ani si 2 copii mai tarziu inca nu stiu daca modul deschis in care spune mereu ce gandeste e o calitate sau defect...
Cu gandul la Brewtus (by the way de ce i-au pus nume de tradator??!!) trimit cateva mesaje intreband niste distante....Imediat se prinde de ce e vorba! (stia ca vreau sa schimb batranul Krups cu ceva timp in urma)
Raspunsul: "nu se poate!"
"Ce anume nu se poate?" intreb la randul meu?  "Nu-l pui acolo!!!!"
Experienta lucrului cu multe natiii de vreo 15 ani imi zice sa o dau pe diplomatie ( desi ma cam aprinsesem si eu).  Stau eu si ma gandesc cateva minute si imi pica fisa, evrika:" masina de paine" e acolo si sotia mea tine foarte muuuult la facutul painii in casa si ar fi o disputa pe care nu as fi castigat-o in veci! Fiind plecat de vreo 7 saptamani , pur si simplu am uitat complet acel obiect.
Fug repede la bucatarie vaporului, masor modelul similar de Krups  23 cm latime! Respir usurat Brewtus are 26 e spatiu pentrul amandoi!!!! Ma intorc si ii explic calm treaba cu dimensiunile si totul s-a rezolvat!!!
Dragi Espressomen, am si eu o curiozitate, am vazut multi dintre dvs la semnatura niste echipamente respectabile (destul de costisitoare pt standardul meu), cum va impacati cu sotiile dvs?!!!

II multumesc lui Radu pt sfatul de conservare si cred ca asa voi face. Totusi, se gaseste  cafea proaspata peste tot, nu va inchipuiti ca in Romania s-a inventat, oarecum am privilejul sa navig de o vreme in tari civilizate ( Singapore, Noua Zeelanda, Australia , Hong Kong etc) si cu putin noroc voi gasi de unde sa ma aprovizionez. Trebuie doar sa caut, problema e sa am si timpul necesar, pt viata de navigator a devenit foarte complicata si nu a mai ramas mai nimic din povestile frumoase zise de cei mai batrani!
By the way, pana la revolutie, cafea reprezenta o mana cereasca pt navigatori. Cu ea ( si probabil tigarile Kent) faceau marinarii treaba, salariile fiind de mizerie , gen 1 $ pe zi. Se cumpara cafea proaspata verde si se prajea la bucatarie. Totul era foarte bine organizat, exista un program, prin rotatie fiecare avea dreptul si posibilitatea sa-si prajeasca cafeaua! De multe ori din criza de timp ( voiaje mai scurte catre tara) se sarea si peste o masa, se facea program de noapte, ca toti sa poata sa-si faca treaba!
Sotia cu siguranta nu se va atinge de Brewtus!!! Daca nu si-a batut ea capul cu un amarat de Krups....Brewtus e "safe".
Chiar imi statea o intrebare pe cap, ce fel de apa folositi dvs la espressoare? Eu ma orientasem catre Bucovina, numai din asta foloseam, am observat ca are cel mai echilibrat gust si Ca si Na mai scazut decat alte branduri.
Ma gandeam ca si  calitatea apei are multa importanta pt un gust desavarsit.
Avem si noi vreo 2 boilere in masina ( ceva mai maricele , gen o scara de bloc cu vreo 2 etaje bucata) si suntem f atenti la compozitia apei, o testam , ii adaugam mai multe tipuri de chimicale, dar in general pt a evita depunerile, apa tb sa fie alcalina (noi tinem pH in jurul valorii de 11) . Am tot auzit de la niste prieteni care aveau o farmacie ca vindeau apa alcalina, dar eu sunt fan Bucovina si nu cred poate cineva sa mi-o scoata din cap. Apa din zona mea e atat de calcaroasa l-ar distruge pe Brewtus f rapid...asa ca no way!!! Si nici spatiu nu e de instalat diverse filtre nu mai gasesc ( tb sa o las pe doamna sa se desfasoare in bucatarie, cat timp esti plecat iti pierzi din drepturi, le mai castigi tocmai cand esti pe picior de plecare si atunci e de regula cam tarziu).
Deci, ce fel de apa folositi?

Brewtus 4, Niche Zero, Eureka Zenith 65, IMS 17g, SmartScale II
 
Reply
#22
bucovina
Strietman CT1/ Elektra MCAL + Honne;   Flair Signature Pro/Aeropress + Kinu Pheonix;  V60 + Kinu m68.
 
Reply
#23
Ai zis masina de paine ??????? [Image: biggrin.gif] . Perfect! Te apuci si de prajit cafea [Image: biggrin.gif] [Image: biggrin.gif]
 
Reply
#24
Cand vorbim de portabilitate e pacat sa-l uitam p-asta.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#25
Daca toti iei pompa, bicicleta o uitasi ?
 
Reply
#26
Aia e, olandeza desigur.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#27
A incercat cineva apa distilata? Puritatea apei mi se pare o calitate primordiala pt functionarea in parametri optimi a unui boiler. Diferitele minerale aflate in compozitia apei au numai efecte adverse pt o buna functionare. Desigur nu e recomandata pt consumul de zi cu zi (lipsa mineralelor), dar ma gandesc ca pt un espresso ar fi ok, desigur tb gasit un producator certificat, apa sa fie fara bacterii si pura ( s-ar putea rezolva prin fierbere partea de bacterii). Noi la nava bem apa distilata, produsa din apa de mare si numai apa din aceasta  folosim pt boilere si sistemele de racire. Pt a fi potabila, o trecem printr-un mineralizator, o testam pt bacterii,  dar ea trece preventiv inainte de consum printr-o statie cu lampa ultravioleta pt eliminare a bacteriilor. De asemeni trebuie sa mentinem un 0.2 ppm "free chlorine".
Voi studia posibilitatea acasa, sa vad ce exista pe piata de apa distilata, am vazut ca pretul e cam tot pe la 5 l de bucovina. Pt cei suspiciosi in privinta gustului, pot spune ca apa distilata pura are un gust neutru si nu ar afecta cred negativ continutul din ceasca. Folosind apa distilata, echipamentul va avea o viata mai intelungata , garantat. Sa stiti ca solutiile de decalcifiere, in cazuri de depuneri severe cauzata de o apa dura nu curata 100%.  Probabil e greu de studiat interiorul unui schimbator de caldura, acasa ,  din ce vad la nava ( aici sunt f mari si le deschidem pt mentenanta) chiar solutiii profesionale bazate pe acid clorhidric ( mult mai eficient ca cel citric) nu fac fata. E necesara si o curatare mecanica la o perioada de timp. Idee de baza e ca preventia , scuteste de probleme ulterioare. Afectate  de apa dura sunt si alte componente: valvule, tubulaturi fine, etc

Pt portabilitate: as vrea sa imi cer scuze lui Renatoa pt ignoranta!!!! Minipresso suna fantastic si voi comanda pt kitul de vapor! Suna incredibil, din pacate nu pot vizualiza clipuri video, dar daca face ceea ce zice e fantastic (sau macar 90%), l-ar face optiunea nr 1 pt cei care calatoresc.
Parerea o voi putea exprima tocmai prin Decembrie cel mai rapid, dar cu siguranta o voi impartasi cu voi.
Arata elegant si e mic, mai bun si eu o data link-ul, m-am decis sa risc sa-l comand si pe acesta :
https://www.wacaco.com/
Brewtus 4, Niche Zero, Eureka Zenith 65, IMS 17g, SmartScale II
 
Reply
#28
Vorbind strict de portabilitate, ti-au fost sugerate 3 optiuni : minipresso,bacchi si forge.  Si ai ales pe cel care se apropie cel mai tare de un expreso adevarat  (min 2:55) [Image: biggrin.gif] [Image: biggrin.gif] . Complimente si sa ne faci si noua o recenzie cand il comanzi ! [Image: biggrin.gif] .  PS. Poate e mai bine sa astepti o conexiune care sa-ti permita sa vezi clipuri inainte de a comanda ceva [Image: angel.gif] [Image: blush.gif] ?

Am exagerat cu postarile in topicul tau. E timpul sa ma opresc. Bun venit si spor la cumparaturi !
 
Reply
#29
O sa il am eu saptamana viitoare, si fiindca fiecare espressoman pe limba lui... simte, si parerile sunt subiective, daca exista interes il pot trimite intr-un turneu prin tara... Smile
 
Reply
#30
din cate stiu eu apa distilata e inutila pentru espresso.. e nevoie de minerala pentru a extrage lucrurile dorite din cafea. exista perfectionisti care incep cu apa distilata ca baza si apoi adauga mineralele pentru a ajunge la compozitia ideala. eu unu cred ca bucovina e ok
Strietman CT1/ Elektra MCAL + Honne;   Flair Signature Pro/Aeropress + Kinu Pheonix;  V60 + Kinu m68.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)