(13-10-2016, 16:19)Neuromancer Wrote: ca si filtru de cafea incape si folosesc VST de 20 g.eu intrebam legat de sita de dus (shower screen) cum s-ar potrivi una ims de competite si daca ar aduce un beneficiu gustului
ref. sitele VST cred ca
nu sunt potrivite pentru o Strega exploatata cum stie ea sa fie buna!
nu am lucrat cu asa ceva pe un E61, cu atat mai putin acum, cand oameni cu calitati si experienta mult superioare mie in ale gustului si folosind sortimente mult superioare celor ce le folosesc eu (esmeralda geisha) spun asta ref la Strega...
insfarsit, VST, atat de la moda in forumul nostru, ca si in mediul profesional, sunt pentru imbunatatirea calitatii extractiei si mai ales consistentei, la o masina deja performanta; nu cred sa aduca mari schimbari intr-un context entry-level! dar asta-i parerea mea;
rezervele mele pentru folosirea la Strega sunt altele: spre deosebire de o masina traditionala, cu pompa, la Strega debitul este un parametru cheie atat in preinfuzie, cand poate fi profilat ad libitum, cat si in extractie;
o asemenea versatilitate se bate cap in cap cu pretentiile unui cos (de-acum le zic cosuri, nu site) VST care are ca atu, tot influentarea debitului etc.
(13-10-2016, 19:08)Levo Wrote: Domnule radudani cum va impacati cu sita tripla 20g de la Bezzera , pentru ca eu a trebuit sa revin la cea stock de 16g intrucat sotiei mele ai cam tremurau mainile dupa-amiaza dupa cafeaua de pranz si i-am spus ca e doar in capul ei , acum zice ca o inteapa inima si am crezut-o. Asadar , am revenit la sita de 16g. Din cate stiu , tot din acelasi loc am cumparat si eu masina si sita tripla. Totusi cred ca e cam mult pentru un shot , fie el si mai lung aprox. 45-50ml.
nu este preferata mea, dar o folosesc la doze de 21g; pana la 20g merg curent cu sita IMS, alias Bezzera de 16g (spuneam ca e identica in geometrie)
deci sita asta de Bezzera sau IMS - B70 2T H26.5 M (in total am 4...) e foarte versatila cu Bezzera; am lucrat cu doze intre 16 si 20 g; cam pe la 20,5g incepe sa apara amprenta discului din mijlocul sitei dusului;
curent - adica de cel putin 2 luni - lucrez numai cu doze de 20g (de fapt, pe cantar consider ok, ceva intre 20,01 si 20,07'; asta pentru o 'single dose' de rasnita cu doser, de cca. 101,40g pentru 5 shoturi;
cosurile triple nu par sa mai fie la moda; dar Strega merge bine cu doze mari, 18-20g, si ii face bine sa aiba o
clearance comfortabila sub shower screen; si sunt situatii in care tripla e utila: fac 4 shot-uri cu cate 20,0Xg si la ultima clampanire a doserului macinatura ramasa din doser da in cos 21,Xg...si atunci trec continutul cosului IMS, in cel triplu;
cosul triplu NR nu l-am luat special pentru Strega, mi-a ramas, cu alte site Bezzera de 12 si 14g de la precedenta Magica;
sotia bea doua asemenea double shot-uri (20g in), aproape unul dupa altul si e ok! poate e de mentionat ca sunt in cappuccino (40-45g, dupa caz, de extractie, plus cca. 140-150g de lapte frotat)'
ok, nu cred ca e nimic deosebit in asta...
notabil ar putea fi faptul ca si eu beau cam tot atata (!): gust cate o lingurita din fiecare shot, plus un doubleshot straight pentru mine!
si toata viata, incepand din ultimii ani de scoala, am fost considerat cu hipertensiune (esentiala) si desigur, ma tratez;
asta e si motivul pentru care m-am ferit de cafea... dar culmea, cafeaua nu-mi face rau; de vreo 5 ani incoace, bauta zilnic! nici macar la aritmiile ce ma incearca uneori, sau la nu stiu ce insuficienta cardiaca diagnosticata...chiar cred ca e un cardiotonic...
conteaza doza de macinatura si rata de extractie, mai putin cosul;
deci cos de 16, sau triplu, ar putea avea acelasi EY, cu 20g in si 40-50g out...conteaza in primul rand originea sau blendul;
am auzit pe unii plangandu-se de efectele unor excese cu cafea comerciala si e de inteles - majoritatea blendurilor din cafenelele obisnuite au peste 30% robusta si asta ne scoate din 'ecuatie';
in blenduri ce le practic, atunci cand pun robusta, pun cel mult 10% (am Java de la Cortina); si mai am chiar acum inca 1 Kg nedesfacut de Kimbo Autogrill din care adaug in blenduri pe post de robusta...dar chiar acum vreo luna, ajuns fara stoc, am baut OK fara alte adaosuri, din acelasi tip de Kimbo...
dar n-am avut probleme cardiace, cel putin pana acum (asta suna gen:
take it on your own risk...)
nu, chiar
cred in cafea ca tonic cardiac! culmea ca n-am reusit sa conving un cardiolog, mare consumator de cafea obisnuita (un var din Cardiff) care si-a diagnosticat ceva aritmii etc. si care a renuntat sa intre mai personal in ale cafelei si s-a retras pe decaf - imi ceruse ceva sfaturi, dorea sa-si cumpere ceva echipament etc. ... mi-am zis ca tot cafelele comerciale si robusta l-au demobilizatl
(15-10-2016, 10:00)Vladislav Wrote: IMS au si site de 18 g, in care cred ca încap 20, 21 g ; m-am gândit la o astfel de sită, de încăput in portafiltru încap cu ușurință. M-am gândit si la o sita de 9 g pentru single (nici eu nu prea mă omor după extracțiile cu sita single) .
Dar sitele Bezzera sunt într-adevăr identice cu cele omoloage IMS, nici o diferența in ceașcă .
in ce ma priveste, sunt acum complet iesit din jocul sitelor IMS, fie ele cosuri de portafiltru, sau sita de dus!
exista cosuri mai bune decat cel de stock Strega de 16g, dar singurul care ma intereseaza (
cumparare in grup) este, asa cum spuneam:
EP HQ de 14g (Espresso Parts) ridgless;
in ce priveste cosurile single, din nou, cel de stock Strega mi se pare foarte bun! si azi am facut un single, plecand de la o doza de 10g (care se tampeaza bine cu un tamper de 58,3mm) si am folosit aceeasi procedura (clasica deja) ca si la shoturile duble precedente:
5s de 0 bar soft-preinfusion, apoi oprita pompa 5s (asa numitul
rest, odihna, deci inca 5s de 0 bar de
soaking), din nou pompa pana la 3 bar, unde au aparut primele broboane de saturare puc, apoi sarit repede pe arcuri; n-a fost nevoie de retinere levier; debit in jur de 1,6g/s...40g in ceasca (20g la single)
(15-10-2016, 11:58)orhapetru Wrote: Si eu m-am gandit la fel ca si colegul Neuromancer, daca exista o diferenta intre sita de dus originala Bezzera Strega si sitele de dus simple sau teflonate de la IMS, dar nu am gasit nimic concret, pe la magazine on-line care au produse de acest gen nu sunt nici dimesiuni concrete si nici daca sunt compatibile...
cu parere de rau, nu m-a interesat problema schimbarii sitei de dus la Strega; nu as obtine rezultate delimitate clar ca superioare! cel putin la nivelul meu de rezolutie...
la masinile cu pompa, cele cu grup E61, dispersia apei deasupra pucului este in general deficitara (impreuna cu distributia deficitara, le-am considerat principalele cauze ale shoturilor ratate de espressomani):
apa tasnete printr-un jet oblic sus, in camera de deasupra dusului, apoi trece prin orificiile laterale ale unei 'palarii'/surub de dispersie si ajunge deasupra dusului; nu se compara cu o camera plina cu 60-70ml de apa, si in care, apa e impinsa de un piston, direct prin orificiile dusului!
la masinile cu pompa, de casa, solutii mai complicate, gen Elektra sau La Spaziale dau rezultate mai bune (traseu mai complicat al apei deasupra dusului);
probabil in cazurile E61 traditionale, o sita de dus reproiectata, poate da ceva mai multa uniformitate in dispersie; desi eu am constatat ca
o dispersie buna se asigura mereu cu o sita proaspat spalata, neimpregnata cu uleiuri! si asta e valabil si la Strega, desi in cazul ei contaminarea sitei este mult mai redusa (nu exista reculul final de presiune al
valvei cu 3 cai);
am vazut, dar n-am citit, varia
thread-uri in topicul sitelor IMS; e si o problema de OCD benign, des intalnita la espressomani... unii vorbesc de un substrat psihanalitic cu nevoia de a intra in posesie, prin tot felul de acte fetisiste: cumpararea a tot felul de fundulite si clopotei cu care iti impodobesti obiectul de cult... ha
[Image: smile.gif]
concret pentru Strega: am (de la perfectespresso.ro) 2
garnituri de grup originale, plus una mai 'scunda' de la magpro (73x58x7) - inutilizabila practic - dar ei au si garnituri cu dimensiuni OK;
putem discuta despre dimensiuni;
am si garniturile de piston; la un an de utilizare nu-mi pun problema schimbarii lor;
toate garniturile astea mari sunt in tara 2,50 euro, la fel ca si afara, minus batai de cap aferente;
daca ar fi sa mai cumpar vreo garnitura din asta, as dori sa incerc
cea rosie de silicon de la Cafelat;
e tot pentru E61, dar am vazut-o amintita si de utilizatorii de Strega;
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)