Welcome Back Log In Create Account

Barshaker Coffee Roasters - Oradea

Dupa indelungi asteptari, timp in care Barshaker si-au tot aranjat prajitoria, au testat cafele, stiluri de prajire a venit marele moment sa le spunem bun venit in aceasta calatorie in lumea cafelei de specialitate, nu numai ca furnizori de echipamente ci si ca prajitori.

Pe acest topic vom face cunostinta si cu omul care prajeste, nimeni altul decat Claudiu Dumea ( @DClau in forum), castigatorul Campionatului National de Aeropress 2021. Pentru espressomanii pretentiosi si nu numai asteptam de la Claudiu sau @MyR o descriere mai tehnica a noului proiect, detalii despre prajitor, cafeaua verde, eventual fotografii din locatie. 

Desigur ca am avut ocazia sa testez mai multe tipuri de prajiri pana acum si nu stiu daca am facut bine sau rau dar sfatul meu a fost ca ei sa ramana pe acel "light solubil", usor de extras, cremos, care sa aduca in ceasca si corp dar si fruct acolo unde e cazul ori arome florale. Preferata mea dintre toate cele degustate a fost Ethiopia Djima, prajita in stilul despre care vorbeam mai sus, un fel de tarta de fructe. Insa cel mai bine veti analiza voi cafeaua si fiecare va avea ocazia sa isi scrie impresiile.

Topicul de reduceri unde gasiti toate informatiile despre ei se afla aici.

Website-ul este: barshaker.ro/Barshaker-Roastery

Succes, prajiri reusite si sa ascultati cu atentie toate sfaturile espressomanilor Smile 

[Image: WFIPHu5.jpg][Image: v6xghnx.jpg][Image: YSrBgKx.jpg][Image: DSmkEyO.jpg]
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Mulțumesc pentru această oportunitate @Lyvyoo !

De ani de zile ne jucăm cu ideea de a ne administra propria prăjitorie...
Două lucruri ne-au târât aproape 4 ani până să începem, iar motivele nu sunt un secret prea mare.

1. am vrut să începem cu o echipă care să fie un pic separată de Barshaker, dar care să facă parte integrantă din ea în timp. Am încercat, intervievat și testat cu mai multe persoane și companii (outsorcing), dar cumva lipsea ceva ce am găsit la prima întâlnire în Claudiu ( @DClau )  și ne-am găsit unul pe celălalt...  Așa că am început să o sprijinim și să o motivăm vara trecută și, datorită muncii sale asidue, a caștigat destul de ușor competiția Aeropress.
După ce a câștigat finala, nu știu ce le-a trecut prin cap concurenților, că au pierdut, sau că au pierdut în fața cuiva pe care nu-l mai văzuseră niciodată și este din Oradea dintr-o cafenea de 4 luni... :)

2 Al doilea punct este mai tehnic și mai comercial.

Am vrut să folosim un prăjitor de cafea care nu este încă pe piață, fiabil, cu loturi 10000% reproductibile, care folosește tehnologii noi, totul este măsurabil și controlabil, iar noi ar trebui să fim importatorii lui... Până să ne punem de acord, am încercat vreo 3-4 mărci, dar în cele din urmă ne-am simțit din nou foarte bine cu Typhoon Roaster ( ca și Claudiu .. ). În prezent, suntem distribuitor exclusiv.

Primul și al doilea punct sunt de asemenea legate, deoarece Claudiu este "maestrul nostru de prăjire", pe de o parte, iar pe de altă parte este cel care istaleaza și implementează echipamente pentru clienți.

Încă din vara anului trecut a început să învețe meseria de prăjitor și să prăjească pe un Ikawa Pro în mod autodidact, iar mai târziu a petrecut o săptămână la Typhoon pentru instruire și cursuri (tehnice și teoretice).

Multe mulțumiri merg, de asemenea, către Andrei ( Street Coffree Roasters ) și Alex ( Meron ) lucrând cu fiecare dintre ei de mai multe ori până la câteva săptămâni.

A fost o mare plăcere pentru mine că Bogdan și Alex de la Meron și Andrei ( Street ) au spus imediat da cursurilor și coaching-ului lui Claudiu așa că și de aici se vede cât de profesioniști și altruiști sunt.

Câteva fraze dintr-o conversație personală cu Bogdan îmi vor răsuna probabil în urechi ani de zile, dar esența a fost următoarea:

"Nu suntem concurenți, ne place aceeași cafea și adăugăm ceva în plus, într-un fel sau altul. suntem parteneri și ne respectăm reciproc."

Plănuim să terminăm construcția și să deschidem noul nostru showroom la începutul lunii iulie, unde vom avea posibilitatea de a testa prăjitorul (pentru că acesta este și scopul, dacă sunteți interesați de aparat, puteți veni să-l testați și dacă vă place, îl puteți comanda... ), va exista un magazin și o altă parte care este în renovare, dar despre asta nu pot spune nimic decât mai târziu :)

Odată ce noul loc va fi funcțional, vor avea loc ateliere de lucru, tururi de prăjire și, sperăm, concursuri.

Din punct de vedere tehnologic, căutam o prăjitorie care să funcționeze cu energie electrică (dar există și o versiune pe gaz/hybrid), care să nu foloseasca un "tambur" classic, care să poată reproduce loturile până la 100000%, care să poată fi automatizată și care să fie fiabilă...

În momentul de față, avem instalat un Typhoon de 5 kg, la care este cuplat un destoner Typhoon. De obicei, prăjitorii omita două lucruri, destonerul și automatizarea ambalajului/cantarirea... noi nu am facut aceste compromisuri...

Convecția și conducția este întotdeauna o problemă si tema divizivă... Deci vă asteptăm la discutii in prajitorie..

Totul este măsurat înainte, în timpul și după fiecare prăjire, astfel încât să putem folosi aceste puncte de date, cuppinguri și feedback-ul clienților pentru a ne îmbunătăți și a învăța din greșeli.

Deoarece am colecționat destul de multe aparate de-a lungul anilor, avem un colorimetru/spectrofotometru, refractometru, umidometru, sample roaster Ikawa PRO, GS3 MP Marzocco, EK și Bentwood instalate doar în prăjitorie, dar lista este încă destul de lungă, așa că, dacă sunteți interesat, nu ezitați să veniți și vă vom face un tur. :)

Personal, sunt un fan din ce în ce mai mare de varietatiile heirloomului africane, uscate sau procesate honey, așa că aceste tipuri vor fi probabil o constantă în gama noastră. Un nou transport va sosi săptămâna viitoare, dar mai multe informații despre aceste cafele vor fi anunțate și vor apărea pe site după WOC.

World of Coffee - Milano - Sunt mândru să vă spun că anul trecut, când mi-am comandat propriul stand, mai erau doar alte 3 companii din România, dar acum avem cu câteva mai multe, dar e clar că avem ambiții serioase..

Avem propriul nostru stand; dacă sunteți interesați, vom fi bucuroși să vă invitam la o cafea la standul nostru. Claudiu pregătește două cafele speciale, si sperăm că vor fi pe placul tuturor.

Vom avea un espresso și un brewbar, ambele vor avea o rasnita Bentwood... Dacă sunteți interesat de povestea din spatele Bentwood, vă puteți întâlni și discuta cu Manuel la standul nostru.

Vă așteptăm!
- WOC - standul cu nr: H3-F03
--Only God Can Judge Me--

Reply
Felicitări și mult succes in frumosul nou proiect.
Toper Cafemino , Profitec PRO300, La Pavoni, Mazzer Philos, DF-83, ARCO-duo, Eureka, Mahlkonig, Kinu. 

Reply
(22-06-2022, 07:38)umarianos Wrote: Felicitări și mult succes in frumosul nou proiect.

Multumim mult !

Reply
I have also tested some of the beans and they are promissing. Ethiopia Djimmah and Hoduras El Pinabetal Honey anaerobic impressed me the most.
Coffee machine: ACS Vesuvius, La Pavoni 
Grinder: Monolith Max, G-Iota

Reply
Mulțumim tuturor celor care ne-au vizitat în timpul festivalului WOC. 
Am primit un feedback destul de puternic care ne arată că suntem pe drumul cel bun...

Cele mai bune și cele mai sincere momente au fost întotdeauna atunci când oamenii au gustat brew/espresso și au fost impresionați, dar când le-am explicat că prăjitorul are doar 3 săptămâni și că începem "competiția" la un WOC, au crezut că glumim...  :D :D ​​​​​​​ :D ​​​​​​​

@DClau a pregatit o rețetă fabuloasă pentru Kalita, a asortat-o cu o Kenya complet spălată și, ei bine, când mai multe Q grader au revenit la stand spunând că a fost foarte interesant si complex, a fost un sentiment extrem de plăcut.
( povestea amuzantă, a fost o firmă căreia i-a plăcut atât de mult încât ar cumpăra pe loc câte kilograme avem noi... ( nu scriu intenționat cantitatea, ca să nu fiti invidiosi.. :D ) )...

Săptămâna trecută am fost la Milano, acum ne-am întors acasă și în curând vom termina un alt proiect paralel despre care voi scrie... :idea:

Mâine ne-am putea îndrepta spre Doha, Kuala Lumpur sau chiar Oslo, cel puțin pe baza feedback-ului.
​​​​​​​Multumim mult!

p.s. Tocmai mi-am dat seama cât de ocupați am fost, nu am reușit să fac o poză ca lumea... așa că va trebui să ne mulțumim cu următoarele două.. :)

https://imgur.com/a/7OOCzes

Reply
[Image: IMG-20230226-101310806.jpg]Cautam de ceva timp cafea de specialitate pt moka pot

Reply
Prajirea e mult mai usoara decat m-am asteptat si cred ca merge pt bautorii ce vor ceva mai usor de extras in zona de specialitate.A fost prajita la temperatura mai mica si mai mult timp?

Reply
A trecut ceva vreme de la inceputurile Barshaker ca prajitorie si am zis ca e timpul pentru o noua runda de teste pentru ca eram curios cum au mai evoluat.

Pentru gustul meu, dincolo de blend-urile pe care cei pasionati  de acest stil le evalueaza dupa preferintele lor (zona in care nu ma bag momentan), observ din aceasta ultima transa un urias pas al lui Claudiu spre un stil de prajire mai cizelat in sensul unei claritati mai mari a aromelor, o evitare fara probleme a senzatiei de "usor prea prajit" (roasty), un floral mai intens si in general arome pe care le poti simti mai bine intr-o cafea light - solubila.
Am mai degustat pe parcurs si alte origini de la ei, doar in espresso, si pe cat posibil am incercat sa vin cu opinii constructive dar mereu cu un disclaimer vis a vis de subiectivismul evident al fiecarui degustator, in sensul preferintelor mele mai aplecate spre arome clare, eliminarea nunatelor de underdeveloped sau roasty, usor fructat etc. Asa cum a castigat campionatul de Aeropress surprinzator, fara prea mult tam tam, la fel si in prajire l-am vazut pe Claudiu ca "tace si face", urmatoarele sarje fiind din ce in ce mai constante in aceste linii despre care vorbeam pana la lotul de mai jos care mi se pare "un examen luat", in fata aceluiasi prajitor Claudiu de la inceput de drum si spun asta tehnic si pe gustate, fara a fi o remarca gratuita. Deci @MyR, sa-i dati omului o prima de miel ca merita din plin! Si avem asa:

Ethiopia Chelbessa Washed - ca pasionat de flori, fructe si dulceata este cea mai buna cafea de la Barshaker incercata vreodata si totodata o carte de vizita a celor de la Barshaker prin care se pot prezenta oriunde cu capul sus, la nivel de prajitorie next level. Un omniroast care sper sa ramana ca reper si pentru alte cafele asemanatoare. Gust si postgust luuuung de fruct copt, ceva in zona unui grapefruit rosu suculent si dulce  (fara pielita in sensul de amar inexistent) cu ceva pe fundal care poate fi considerat ceai neagru, cum zice eticheta dar mai mult in sensul de corp al cafelei daca se poate face analogia asta intre structura si gust. Desi am chinuit biata cafea si in profilare, as spune ca nu e nevoie, o reteta clasica 1:2 din 19g, 90 de grade, fiind perfecta. Neavand deloc bitter va puteti juca si in profilare fara probleme dar e prea ok prajita ca sa nu o consumati straight...

[Image: JLsekEj.jpg]

Urmeaza doua cafele procesate anaerobic, zona care nu ma atinge la fel de tare cu exceptia scenariului cand fermentul nu e puternic iar prajirea este atat de light incat sa lase doar amprenta de rom, fara sa iti rupa stomacul mai departe. Asta au reusit baietii pe cele doua anaerobice, mai ales pe Ethiopia West Arsi, care e mai light decat cealalta degustata, Indonesia Kerinci Sumatra, a doua avand caracterul anaerobic mai prountat dar fiind si mai dulce si mai cremoasa. Sotia fiind amatoare de cocktail-uri pe baza de rom a preferat Indonesia dintre toate, eu as pune Ethiopia West Arsi imediat sub Chelbessa pentru ca ai doar un touch de rom intr-o cafea light. Eu am mers fara profilare, cam la 88-89 de grade.

[Image: GzQTfeY.jpg][Image: TYnUPQZ.jpg]

Pe langa acestea m-am mai jucat cu Burundi Kibingo Oro, care de asemenea e foarte foarte misto si as pune-o la categoria cafea de invatat profilarea pentru ca nu vine "la pachet" cu arome predefinite ci te lasa pe tine sa le descoperi in functie de temperatura, preinfuzie etc. Cere 92-93 de grade fiind cred ca cea mai light de la ei, dar aflata in parametrii unei prajiri omni nu spre filtru.

Felicitari pentru progrese!
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Multumim @Lyvyoo pentru feedback Heart

Da.. Ethiopia Chelbessa este un hidden gem.. aceasta cafea este atat de nice incat este al doilea an in care o aducem...
Las si un LINK - ETHIOPIA CHELBESSA

Preferatele mele rămân aceste două cafele:

RWANDA - KABYINIRO - WASHED - EXTRA LIGHT FILTER - lot nou si asta  Wink
El Salvador El Limo - Anaerobic Natural - Omiroast

Iar de luni am deschis terasa, așa că vă invităm să savurați o cafea delicioasă în fiecare zi însorită de primăvară la noi in showroom/cafenea :idea:
Adresa: Lamaitei nr 3 - Oradea - link maps

Reply
Am fost "atacat" de comenzile voastre in ultimele zile.
Multumim comenzile plasate  Exclamation

Heart

Va asteptam si pe toti in Showroom/Café din Oradea pe Str. Lamaitei nr 3.
Pupici!  Wink

Reply
(05-05-2023, 22:24)cradun Wrote: ... blendul Napolitan, e ceva de incercat. ...

De unde se poate cumpara acest blend?

Reply
https://barshaker.ro/C-Coffee/Barshaker-...itan-Dream

https://barshaker.ro/C-Coffee/Barshaker-...iscela-1KG

Vezi topicul de reduceri
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979

Reply
Multumesc. Auch Blush 60% robusta, m-am razgandit ... pana cand o mai fi arabica pe piata.

Reply
Fara reclama sau ceva, dar acele soiuri de robusta costa mai mult decat la altii "arabica"  :D
Eu beau zilnic o dubla cel putin din acel blend, e singurul produs fix din meniul meu de zi-de-zi pe langa celalte 4-5 cafele sau brewuri unde se schimba soiul prajirea sau reteta. :)

Reply
Dc a zis Myr, ma bag si eu sa detaliez. Normal ca de obicei beau arabica, 3rd wave, infuzate si alte verzituri. Si am aproape Fluid, unde am norocul sa beau mai mereu cafele prajite de prin toata Europa. Deci nu sunt vreun amator de cafea prajita clasic sau dark. Insa m-am trezit sambata dimineata cu regret ca mai am doar 2 shot-uri din blendul asta si azi mi-am mai comandat o punga. Prajirea nu e dark, pare chiar medium spre light si gustul de arabica (eu am simtit note de prune, chiar dc pe punga scrie altceva) e urmat, exact ca in descrierea de pe site, de gustul robustei, deloc amar, dar puternic, intr-adevar. Ideal de incercat insa pe o rasnita cu cutite plate, pt echilibrul gustului si extrasa corect, cu boabe in hopper, pe G-Iota in single dose nu garantez rezultatul echilibrat. Pe Honne a iesit excelent.

LE Cum spuneam mai demult, cei de la Barshaker si-au asumat ceva riscuri aducand robusta intr-o piata hipstereasca a cafelei de specialitate, insa IMHO blendul asta e chiar o inovatie in lumea cafelei.
Honne, J64V, DC Studio, Outin+Fino

Reply
Cred ca ne lipseste educatia (si ma bag si pe mine in aceasi oala) cu privire la ce este cafeaua.

Nu toata robusta e robusta oribila cu gust de cauciuc murat si ferodou. am primit recent niste robusta high grade pe care am prajit-o si am trimis-o inapoi la evaluat. A punctat peste 85 pe scara SCA, deci?

gustul foarte siropos (ca un ulei de cocos) cu miere, prune, cacao, fructe rosii super coapte.

asta e cafeaua, folositi translator:

https://colibricoffee.ru/catalog/brazili...e_2_lot_4/

Evident am facut-o in brew, prajire light, ca altceva nu beau.

[Image: pBzyaJp.jpg][Image: xBqGc5E.jpg]
5 rasnite kinu+POB, Fellow Aiden, Roest Ultra

Reply
(07-05-2023, 14:29)edri Wrote: Multumesc. Auch Blush 60% robusta, m-am razgandit ... pana cand o mai fi arabica pe piata.
O fi multa robusta dar bate multe cafele mult mai scumpe si cu pretentii,nu ai amareala.

Reply
OK, inteleg ca e posibil ca in prezent robusta sa ofere gusturi, arome elevate, dar cantitatea de cofeina cum este?  Din ce am citit, pentru robusta cantitatea este dubla fata de arabica.

Reply
(10-05-2023, 08:24)edri Wrote: OK, inteleg ca e posibil ca in prezent robusta sa ofere gusturi, arome elevate, dar cantitatea de cofeina cum este?  Din ce am citit, pentru robusta cantitatea este dubla fata de arabica.
Depinde pe cine întrebi.
Părerea mea este că nu mai are nimic în ea din ce se cheamă robusta, doar forma, în rest este doar o celuloză îmbibată, ceva care transportă o zeamă/iz/chimie pura .
În curând vor apărea biluțe din hârtie igienică cu arome de geisha.

(Nu mă refer la cafelele acestea din portofoliul Barshaker ci la robustele noi funky care tot apar in straie de arabica)
Toper Cafemino , Profitec PRO300, La Pavoni, Mazzer Philos, DF-83, ARCO-duo, Eureka, Mahlkonig, Kinu. 

Reply
(10-05-2023, 08:24)edri Wrote: OK, inteleg ca e posibil ca in prezent robusta sa ofere gusturi, arome elevate, dar cantitatea de cofeina cum este?  Din ce am citit, pentru robusta cantitatea este dubla fata de arabica.

Daca nu ai probleme de sanatate, alergie, sensibilitate.... ma rog si altele, atunci nu se pune problema cofeien..
Cu consumul unei brew sau cola introduci in "sistem" mai multa cofeina decat printr-un shot de double "robusta".
Eu personal consum cafea pentru gust, nu pentru reactia chimica.

la ultimul HOST am baut un single din ceva prajire napoletana random, era corpolenta, un lichior dulce de prune coapte, si atunci am zis ca vom incerca sa cream un singlur blend dar asa mai ciudatel asa cum suntem si noi  :D

Pana acum la blind taste o singura persoana putea sa identifice ca are si robusta. Din reteta si temperatura poti seta gustul si viscozitatea in felul nemaiintalnite de mine...

Am vazut si gustat de la prajitori locali ca fac o treaba chiar buna.
De exemplu blendurile Dropshot, sau cel Eclectic de la Yume sunt foarte apreciate si ma incanta acest lucru.
Noi am decis sa avem doar un singur blend care sa ne placa NOUA, si restul gamei este doar din SO.

P.S. sper sa ne vedem la standul Barshaker A16 @Bucharest Coffee Festival cu un numar mare de espressomani.
Va asteptam!

Reply
(10-05-2023, 17:12)MyR Wrote: Daca nu ai probleme de sanatate, alergie, sensibilitate.... ma rog si altele, atunci nu se pune problema cofeien..
Cu consumul unei brew sau cola introduci in "sistem" mai multa cofeina decat printr-un shot de double "robusta".
Era vorba de aceeasi metoda de preparare. Ca si V60 cu robusta are mai multa cofeina decat V60 din arabica. [emoji12]
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
(10-05-2023, 17:16)Mihai L Wrote:
(10-05-2023, 17:12)MyR Wrote: Daca nu ai probleme de sanatate, alergie, sensibilitate.... ma rog si altele, atunci nu se pune problema cofeien..
Era vorba de aceeasi metoda de preparare. Ca si V60 cu robusta are mai multa cofeina decat V60 din arabica. [emoji12]

Asa da, ai dreptate. Dar contextul si prajirea este pentru espresso ( cel putn blendul nostru ), dar sa stii ca si noi am facut destul de multe teste pe v60 si kalita.

Reply
Nu-i nicio problema. Se face comparatia intre espresso cu arabica si espresso cu robusta. Dar aici cred ca e nevoie de un laborator, totusi.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Aproape am terminat și eu blendul, a fost o experiență inedită, am găsit o ocazie pentru sita triplă la PL41TEM. Urmărind postările lui @cradun, cele mai bune rezultate au fost cu 22g in 25g out in 17s, cu robinetul de abur deschis cât să încetinesc o secundă creșterea presiunii. Cu o asemenea rețetă, nu mi-am făcut griji legate de cofeină. Mi s-a părut curios că trebuie să râșnesc la fel de fin ca pentru o Columbia omniroast de specialitate.

Am identificat foarte ușor notele specifice de robusta, lemn, piele, tutun, etc. alături de nuci și fructe coapte. Dintre colegii de birou, cei care au beau espresso au sesizat diferența, cei care beau cu lapte nu au comentat.

Din cauza faptului că nu am deloc experiență cu "miscele", nu știu cum se compară, dar cu dată de prăjire clară și preț avantajos, mi se pare o afacere bună. Altfel, a fost mult mai ușor să ajung la un rezultat bun cu arabica, poate din obișnuință.

Reply
(10-05-2023, 09:55)umarianos Wrote:
Depinde pe cine întrebi.
Părerea mea este că nu mai are nimic în ea din ce se cheamă robusta, doar forma, în rest este doar o celuloză îmbibată, ceva care transportă o zeamă/iz/chimie pura .
În curând vor apărea biluțe din hârtie igienică cu arome de geisha.

(Nu mă refer la cafelele acestea din portofoliul Barshaker ci la robustele noi funky care tot apar in straie de arabica)
Si atunci crezi ca arabica e pura?

Reply
Intamplator, aproape simutan cu aceasta deraiere a topicului, s-a intamplat sa apara primul catalog de varietaluri de robuste, eveniment semnalat printr-o postare in topicul de cafele vietnameze.
Poate o frunzarire a acelui catalog lamureste ce mai inseamna robusta azi... o fi patruns si aici moda trans...arabica...

Reply
Am deschis azi "Burundi Oro - Yeast inoculated, fully washed" și sunt foarte mulțumit. În afară de aspect, nimic nu trădează că ar fi o cafea spălată. După ce am ascultat podcastul Luciei Solis, este prima cafea pe care o întâlnesc cu procesarea asta.

Reply
Am tras si eu un kg din asa ceva, adica un Burundi cu drojdie, dar din alta sursa... si chiar ca e memorabila... mai ales ca s-a terminat sacul fix cand sa comand inca odata...

Reply
Am pus blendul pe rasnita… :-)
come and taste it!

Reply

Forum Jump:

Browsing: 2 Guest(s)