Welcome Back Log In Create Account

Asteptari de la prajitori

(23-05-2014, 13:10)honciucmihai Wrote: Asa am fost educat , altfel poate as fi fost primar , deputat sau chiar ministru , cine stie ?

Ministrul cafelei ar suna bine :)
Hottop | Baratza Forte | Bosco Sorrento | Hario v60, Syphon, Chemex, Clever, Bonavita Immersion Dripper, Walkure Karlsbad, Aeropress, Frenchpress, Ibric, pahar, ceasca, lingura, apa, cafea...

Reply
NEVER !!!

Trebuie sa intelegem un lucru .
Cei ce vor binele acestei tari fac productie , invata , creaza , cu alte cuvinte MUNCESC , in niciun caz nu fac politica .
Prajitor Probat, Rasnite Mahlkonig si Bunn

Reply
Intr-un post al lui radudani am vazut o reteta de espresso pe un site din strainatate,poate prajitorii de cafea de pe forum ar pune pe site si retete pentru espresso sau alte moduri de preparare a cafelei

Reply
(22-01-2013, 10:08)hateganul Wrote: Hmm... zilele astea m-am tot gandit la prajitorii.

Si printre gandurile bune despre gustul cafelelor, achizitionate de la prajitorii nostri, deja stiuti, persista si un gand care, m-a tot bantuit.

Cred ca este constructiv pentru prajitori ca ei, sa afle ce credem noi despre ce si cum fac ei si mai ales la ce ne asteptam in prezent si viitor.

Asa ca, va invit sa prezentam aici asteptarile noastre in tot ce priveste prajitoriile.

O sa incep cu "o" asteptare a mea incercand sa si detaliez.

"STABILITATE"
Cand zic asta ma gandesc la:
 - de fiecare data cand cumpar cafeaua mea preferata ma astept sa aibe acelasi gust.
 - mai permisiva in ce priveste deteriorarea in timp; nu e chiar normal ca dupa cateva zile sa ai ulei pe boabe(asta strica tot); in mintea mea chiar si 10 zile e putin
 - micelele existente ar trebui sa ramana asa cum sunt; fara experimente pe ele; daca se vrea un experiment nou, se poate experimenta la 2-3 luni un sortiment nou

Deocamdata asta imi trece prin minte dar sper ca si ceilalti forumisti sa vina cu asteptarile lor iar prajitorii sa incerce sa ne inteleaga.
In acelasi timp, sunt convins ca exista explicatii la ce am scris eu mai sus dar, la multe cafele din market, ce am scris mai sus nu se intampla asa ca, sper sa se rezolve si la cafelele noastre preferate

P.S. Intentiile mele, cu acest post, au fost dintre cele mai bune si sper ca totul sa fie perceput ca atare :)
Sunt nou pe acest site , dar imi castig existenta prajind cafea din 2009 . Trebuie inteles ca nu doar la noi , ci oriunde in lume micile prajitorii sunt businessuri artizanale . Atat timp cat factorul uman este cel ce actioneaza nemijlocit asupra procesului de prajire rezultatele vor fi variabile din cauza unei sumedenii de factori pe care incerc sa-i amintesc , nu neaparat in ordinea importantei si fara a avea pretentia de a-i aminti pe toti .
1 . Luminozitatea din spatiul unde se efectueaza prajirea - o lumina prea puternica duce la o prajire mai intensa a cafelei , la fel cum si folosirea luminii calde sau reci influenteaza perceptia asupra gradului de prajire.
2. Umiditatea cafelei - sufera variatii in functie de perioada anului , contitiile de depozitare si factorii de mediu .
3. Dotarea incompleta - o dotare completa pentru o prajitorie ar trebui sa includa printre altele si un sample roaster (cuptor mic pentru probe) al carui pret nu este deloc de neglijat , spectrometru Argtron pentru determinarea exacta a gradului de prajire , al carui pret este si el in zona miilor de euro pentru unul profesional , higrometru pentru determinarea umiditatii interne a cafelei .
4. Presiunea si calitatea gazelor - cred ca nu trebuie sa dezvolt aici
5. Factorii de mediu - temperatura ambientala influenteaza atat timpii de prajire , cat si cei de racire a cafelei , doar se stie foarte bine ca procesul de prajire a cafelei continua si in afara tamburului de prajire , umiditatea , care iarasi influenteaza la randul sau timpii de prajire .
6. Factori subiectivi - artizanul cafegiu nu prajeste cafeaua intr-un mediu izolat , putand fi influentat de o multime de factori - telefon , discutii , stare de sanatate (simtul mirosului sau vazul afectate de afectiuni permanente sau temporare -de ex raceala ) , zgomot ambiental ( nu aude inceputul celui de-al doilea crack sau terminarea primului )
7. Experimentarea - in lipsa unui sample roaster probele se fac pe cuptorul de lucru pe sarje de prajire pana la obtinerea rezultatului dorit .
8. Impartirea deficitara a cafelelor pe trepte de calitate - categorisirea cafelelor columbiene , de exemplu , se face in functie de dimensiunea bobului de cafea , astfel ca o cafea cu aceeasi acreditare - sa spunem Excelso - poate proveni de la plantatii aflate la altitudini diferite , de unde si densitati diferite ale boabelor de cafea ce influenteaza comportamentul acestora in timpul prajirii.
Luand in considerare toti acesti factori ( fara altii pe care i-am omis , probabil ) sper ca realizati ca repetabilitatea exacta a rezultatului e foarte dificila .
In ceea ce priveste a doua problema - broboanele de "ulei" - acela este cofeol , practic esenta cafelei . Bobul de cafea este doar un ambalaj pentru acesta , iar prajirile mai intense reduc densitatea fibrelor bobului pemitand acestuia sa iasa la suprafata , uneori la doar cateva ore de la iesirea din cuptor atunci cand cafegiul se joaca cu focul. In rest cu cat prajirea este mai putin profunda , cu atat mai greu ajunge cofeolul la suprafata bobului . Deci ar trebui sa va orientati spre cafelele cu o prajire mai light .
A treia problema tine de cafegiu aproape in exclusivitate , ca factori de influenta mentionand toate problemele primului punct , dificultatile in aprovizionare (se intampla ca unele cafele sa dispara de la furnizori ) si momentul prajirii - cafeaua in primele 72 de ore "se aseaza" , gustul ei suferind modificari destul de semnificative . Dupa aceste 72 de ore aveti inca 9 zile in care va puteti bucura de aroma cafelei in toata splendoarea ei . O solutie pentru a scapa de problema miscelelor este sa va cumparati cafele de origine din care sa va faceti miscela (mixul , melanjul) proprie (propriu) .
La cafelele de la market nu se intampla aceste probleme deoarece unele facilitati de procesare (nu chiar toate , totusi) au dotare complexa si completa , DAR majoritatea folosesc trucuri si artificii pentru obtinerea unor rezultate constante in timp - aromatizanti , diversi stabilizatori , si celuloza (aceasta din urma pentru cafelele dedicate prepararii la espresso , duce la obtinerea unei creme de invidiat ca si aspect ).
Cu speranta ca raspunsul meu il gasiti satisfacator , sper sa ne auzim (citim) din nou.

Reply
Q . E . D ! [SMILING FACE WITH SMILING EYES]
Ai punctat foarte bine trebuie sa intelegem ca exista avantaje , dar deopotriva si dezavantaje .

Reply
Lupta prajitorilor cu ei insisi si cu gusturile "acide" (articol in engleza)
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
nordicii au impins la maximum prajirea light in timp ce, de vreun secol incoace, "samburele tare" al traditiei italiene merge pe cafele prajite dark, dar prajite... bine;
nu exista deci - in opinia mea - cea mai buna cafea, cea mai bine prajita cafea, cea mai convenabila rasnita, cel mai convenabil espressor, adica, o opinie comuna printre consumatorii espresso cu discernamant si pretentii decente;

si de aceea, intr-un caz ideal, fiecare are preferinte diferite pentru prajitori, chiar daca e vorba de acelasi sortiment de cafea, proaspat prajita;

in raspuns la articolul citat de Lyvyoo, ca aciditatea poate deveni o limita in stilul de prajire preferat de al 3-lea val, exista sansa ca o prajire dark, chiar impinsa spre french roast, in mainile unui prajitor priceput la asa ceva, poate pastra suficiente arome si in orice caz sa ramana dulce, pentru a fi preferata de multi; un topic in dezvoltare...

si mai e o idee care mi s-a parut interesanta in articol: perceptia chiar diferita, in ce priveste calitatea, intre profesionistii in cupping, plecati pe campurile perfectiunii si calitatii, si marea masa a consumatorilor de espresso de casa, fiecare preferand ceea ce face; sau fiind obisnuit cu asta;
actiuni care se petrec in planuri diferite; cel putin la noi si cel putin datorita limitarilor materiale;
dar nu e asa in toate? mai vezi pe strazile inghesuite ale Brasovului, de ex.,  cate-un infierbantat (potential criminal) care trage de masinuta lui, inchipuindu-se pe pista...

eu prajesc ceva mai light, cel mult city plus, nu-mi place sa depasesc 2:30 min de la 1stC; si nici nu merg pe temperaturi mult peste 93C in extractie - e de fapt zona in care Magica mea se simte cel mai bine...
dar cu o prajire reusita, si mai ales in blend-uri, aciditatea nu e nota dominanta pe care o gasesc, sau o caut;
iar acele 9 zile, de dupa primele 3 de "carantina", sunt prea mult pentru mine; sau pentru prajirile mele; dar indiscutabil, cafeaua prajita se dezvolta in bine in primele 3-4 zile si atinge potentialul maxim la 3-6 zile;
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)

Reply
Asa cum bine a punctat radudani nu exista , in domeniul cafelei , asa se face , asa este bine si alte " chestii" similare , la fiecare mod de prajire cafeaua dezvolta alte arome , gusturi , retrogusturi , aciditati , etc . Unele pot fi pe placul nostru altele nu , datoria noastra este de a ne educa gustul si sa alegem cea ce ni se potriveste .
Si sa fiu putin rautacios , cand prajesti cafeaua light ai scazamant mai mic si prelungesti durata de viata asa ca negustoreste vorbind este mai rentabila prajirea light decat celelalte 😀

Reply
Cea mai importanta lectie pe care am invatat-o in cei patru ani de cand prajesc cafea este (nevoia de) echilibru(l).

Sunt convins ca nimeni de pe aici nu priveste cu pofta un cozonac crud sau friptura carbonizata.

Prajirea corecta a unei cafele trebuie sa treaca prin toate etapele necesare astfel incat reactiile chimice pirolitice sa se dezvolte pana la capat pentru ca prajirea sa fie completa, dar mai ales echilibrata. Cel mai bun indiciu, singurul dupa mine, este acela pe care ti-l ofera papilele gustative atunci cand deschizi punga prima oara. Daca salivezi, cafeaua e buna. E o reactie instinctiva. N-ai cum sa rezisti sau sa o modifici. Important este sa nu te minti. Dar asta e greu pentru multi.
Daca tu bagi 1 pachet de tigari pe zi, dpdv fiziologic n-ai cum sa descoperi arome, buchete, etc. Spui si tu niste balarii acolo ca sa ametesti clientul si speri sa muste din gogoasa. De regula clientii au putina sau nici un fel de experienta si iti cred pe cuvant fanteziile.
Daca tu ai batut mingea in spatele blocului din clasa 1 si pana intr-a 12-a, in loc sa stai cu burta pe cartea de chimie si de fizica, daca iti explic principiul al doilea al termodinamicii e normal sa te uiti la mine ca rata la muci.

Romania e undeva pe o granita intre Nord si Sud, intre Est si Vest, un fel de buricul pamantului (nu glumesc). Aici se intampla tot timpul cate ceva iesit din comun pentru toti cei din vecinatatea noastra. Asta e motivul pentru care mie imi place aici. "Viata (in Romania) e ca o petrecere in Berceni: ori iti place, ori te temi."* Mie imi place.

Cu cat mergem mai in nord, cafeaua este prajita mai scurt.
Cu cat mergem mai in sud, cafeaua este prajita mai lung.
Cu cat mergem mai inspre vest, cu atat este macinatura mai mare si infuzia mai scurta.
Cu cat mergem mai inspre est, cu atat macinatura este mai mica si infuzia mai lunga.

Ca o nota personala, mi-ar placea ca atunci cand copiati ceea ce spun sau scriu eu, sa aveti amabilitatea sa ma citati. Este un gest de fair-play. Dar nu este fair-play sa spui "cu Radu nu se poate discuta" clientilor tai, pe un ton conspirativ. Piata e mica si va faceti rapid de rahat. Cu Radu nu se poate discuta bullshitul pe care il aveti voi in cap despre cafea, pentru ca Radu nu prea are timp de asta. Cu Radu nu se poate discuta atunci cand va trimiteti trepadusii la inaintare. Aveti ceva de spus, verde in fata, nu prin intermediari.

Daca as fi inregistrat la OSIM "cafea proaspat prajita" impreuna cu Liviu, in 2012, oameni ne faceam iar asta e doar un exemplu. Asa ca baieti si fete, mai ganditi-le si cu creierul vostru.

Ma opresc aici pana sa sara iar vreunul de cur in sus ca sunt frustrat. N-am de ce sa fiu frustrat pentru ca nu concurez cu nimeni.

Cam astea sunt asteptarile mele de la prajitori. Suficiente?

* Am pus ghimilele ca l-am gasit pe FB. Nu e scornit de mine.
Prajesc cafea de specialitate din 2011, acum pe un Probatone 5 Typ 2 SSG2 (Baujahr 2014). 

Reply
(25-03-2015, 20:45)honciucmihai Wrote: Asa cum bine a punctat radudani nu exista , in domeniul cafelei , asa se face , asa este bine si alte " chestii" similare , la fiecare mod de prajire cafeaua dezvolta alte arome , gusturi , retrogusturi , aciditati , etc . Unele pot fi pe placul nostru altele nu , datoria noastra este de a ne educa gustul si sa alegem cea ce ni se potriveste .
Si sa fiu putin rautacios , cand prajesti cafeaua light ai scazamant mai mic si prelungesti durata de viata asa ca negustoreste vorbind este mai rentabila prajirea light decat celelalte ?

Scazamant mai mic inseamna ca prajirea light produce o cafea mai grea?
Bezzera BB005 TM, Aeropress, Hario v60 Icecoffee Maker, Lelit PL41TEM

Reply
Evident. Prin prajire este extrasa umezeala din boabe.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Mie personal mi se pare buna ideea sa il lasi pe client sa aleaga cum vrea prajirea - si nu ma gandesc la multe optiuni - 2 de exemplu ar fi foarte OK : "light" si "regular". Nu fac campanie nimanui, dar am vazut ceva similar la Hot Spot si mi-a placut ideea si produsul. In rest, din ceea ce am incercat eu mai toti prajesc "tare", cu exceptia Coffee Map Roastery.

Reply
(25-03-2015, 22:53)vct1976 Wrote: Mie personal mi se pare buna ideea sa il lasi pe client sa aleaga cum vrea prajirea - si nu ma gandesc la multe optiuni - 2 de exemplu ar fi foarte OK : "light" si "regular". Nu fac campanie nimanui, dar am vazut ceva similar la Hot Spot si mi-a placut ideea si produsul. In rest, din ceea ce am incercat eu mai toti prajesc "tare", cu exceptia Coffee Map Roastery.

In general daca precizezi gradul de prajire dorit cand faci comanda la un prajitor, vei primi ceva apropiat de ce ceri. Mai ales daca faci o comanda ceva mai mare.
Sunt mai multe prajitorii care ofera optiuni de prajire mai light (filtru) si mai dark (espresso).

Legat de gradul de prajire, am patit sa ajung in ambele extreme cu cafea prajita cumparata. Am primit si cafea arsa si uleioasa dar si cafea prajita asa de light (oprita inainte de FC), ca nu avea nici un echilibru.

Nu am nici o problema de principiu cu prajitorii care prajesc cafeaua dark sau light, probabil exista clienti pentru ambele. Problema e ca atunci cand cumperi cafeaua, in general nu vezi cum arata. Fie ai comandat online, fie ai luat de la magazin si nu se vede in punga. Ideal ar fi sa poti merge la prajitor, sa te uiti la cafea, sa o mirosi, sa cumperi un espresso facut cu acea cafea si daca totul e ok sa cumperi cafeaua in sine.

Reply
Alegerea intre doua optiuni de praijre este o varianta implementata de mai multi prajitori (se numesc de obicei  filtru si espresso), insa aici ar trebui sa se opreasca dorintele noastre. Chiar aveam discutia asta cu Razvan (Yume) si spunea ca e practic imposibil sa implementezi un sistem de comanda in care oamenii sa isi aleaga gradul de prajire. Pana la urma ce aleg? Niste parametri in necunostinta de cauza? Dar doua optiuni sunt bine venite, daca prajitorul are traficul necesar pentru a-si permite sa onoreze o comanda de 500g prajita filtru sa zicem, iar cu restul de 2kg din sarja sa nu ramana pe stoc.

Sa vedem insa ce se va intampla in acest sens la prima prajitorie on demand (cantitati mici la cerere, cat bei o cafea) din Romania, in aprilie...

Radu, stilul meu impaciuitor imi impune sa iti spun ca azi am vorbit cu "meserias" neamt (roman la origine) care mi-a spus ca si in Germania exista interese comerciale divergente in domeniul cafelei, dar ca prajitorii sunt ASOCIATI intr-o mare organizatie a carui nume imi scapa acum (dar voi edita), cumparand impreuna cafea verde sau promovand interesul comun. Ca ai cu cine ca n-ai cu cine, acest lucru va trebui facut si in Romania, cat mai curand. "cafea proaspat prajita" nu se putea inregistra. Nici macar "The coffee Shop"  nu a putut fi inregistrat  :)  Ce sa mai zic de "Espressoman" pe care l-am gasit inregistrat cand sa ma duc la OSIM  :)
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
tovarasu care ne-a parasit intre timp e titularul espressoman?
Gaggia Classic, Macap M42M, Ridgeless VST 18g, Hario Mini

Reply
3 luni a fost si era sa fie definitiv, norocul meu a fost o taxa uitata care a dus la radiere :)

Reply
Care tovaras?

Reply
Se vede in link-ul de Google clar, chiar vreau "sa uit" deci nu mai dezgropam nimic.

Reply
Am gasit si link-ul legat de asociatia prajitorilor din Germania. De citit (cu Google Translate) in special scopul lor!!!

Asta da asteptare de la prajitori  :)

Reply
(26-03-2015, 01:08)Lyvyoo Wrote: 3 luni a fost si era sa fie definitiv, norocul meu a fost o taxa uitata care a dus la radiere  :)

Phewwww... Ne-a trecut glontul pe la urechi, as putea spune. :s
Am avut noroc. Mare noroc!
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Daca nu, eram membri pe forumul espressopeople.ro :) :)

Reply
Mai oameni buni , la ora actuala , exista in Romania cafea de calitate. Sa nu ne comparam cu nemtii , englezii , ei au o alta educatie a gustului , ,noi suntem invatacei. Este bine ca ne dorim sa avem ce au ei dar toate lucrurile bune se fac in timp si cu rabdare . Cum bine spunea mai sus Radu PJ avem particularitatile noastre , nu suntem nemti , nici turci , nici italieni sau francezi sintem romani si ca atare ... " HAI SA INCERCAM A DESCOPERII CAFEAUA CE NE PLACE !"
[SMILING FACE WITH OPEN MOUTH AND SMILING EYES]

Reply
Eu in ultima vreme am gasit cafele prajite prea light pentru gustul meu. Sustin ideea cu posibilitatea de a alege gradul de prajire light/espresso. Cred ca suntem mai mult italieni decat nordici.
Brasilia Club, Kinu Simplicity, Comandante, Kingrinder P0, Mignon Specialita.
ex: Gaggia Espresso, Color; Quamar T80, Macap M2D, Feldgrind 2.

Reply
(26-03-2015, 21:31)honciucmihai Wrote: .......Sa nu ne comparam cu nemtii , englezii , ei au o alta educatie a gustului , ,noi suntem invatacei. Este bine ca ne dorim sa avem ce au ei dar toate lucrurile bune se fac in timp si cu rabdare . Cum bine spunea mai sus Radu PJ avem particularitatile noastre , nu suntem nemti , nici turci , nici italieni sau francezi sintem romani si ca atare ... " HAI SA INCERCAM A DESCOPERII CAFEAUA CE NE PLACE !"
[SMILING FACE WITH OPEN MOUTH AND SMILING EYES]

Ba hai sa ne comparam ! 
Parerea mea este ca ar trebui sa depasim complexul asta de inferioritate in fata celorlalti , fie ei nemti , englezi samd .

Or avea si ei prajitorii bune , dar oare unde or fi acestea ? 
Cum isi fac ele simtita prezenta pe piata ? 
Am umblat destul si inca mai umblu . 
Peste tot pe unde ajung caut pe Google , cafenele recomandate , cu speranta sa beau si eu ceva bun . 
Rara  avis ! 
Da , cafea bine executata se mai gaseste , dar cafea gustoasa rar , foarte foarte rar ! 
Floricele stiu si cei de afara sa deseneze prin ceasca dar in la fel de putine locuri ca si la noi . 
Am luat , de curiozitate si cafea prajita " proaspat " . 
Gustul , acasa , a fost departe de ce am luat de la Sarkis , Papajaques , Ecuator , Origo sau Guido ( singurii de la care am cumparat si mai cumpar la birou ) .
Cei mai vechi , de pe acest forum , nu cred ca au uitat cat de light era prajita cafeaua de la Hasbean sau de prin alte parti . 
Am fost in Viena la Academia del Caffe unde aveau si un cuptor Probat ( superb )  cu care prajeau pentru cei interesati . 
Nu am gasit nimic la fel de proaspat ca la noi . 
Da , varietatea este mai mare si calitatea boabelor poate este peste ce aduc prajitorii nostri ( fortati poate de puterea de cumparare a romanilor si de capacitatea de absorbtie a pietei ) . 
Gustul pe care il avem in ceasca , acasa , din cafeaua pe care ne-o ofera prajitoriile noastre , este peste ce gasim in marea majoritate a cafenelelor de afara .
Oferta cafenelelor de dincolo de granitele tarii noastre este la fel de slaba ca si calitatea majoritatii cafelelor din cafenelele de pe la noi . 
Cum avem si noi exceptiile noastre , asa au si ei exceptiile lor .

Daca acasa cafeaua este mai acida sau mai amaruie , aceasta se datoreaza si limitelor pe care le au aparatele folosite . 
Cu aparatele potrivite se pot corecta aceste aspecte si , din prajirile mai light sau mai dark , se pot obtine cafele cu caracteristici de gust potrivite fiecaruia dintre noi .

Avem prajitori buni si cateva cafenele cu care nu ar trebui sa ne fie jena , indiferent cine le-ar trece pragul .
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)

Reply
De acord, Radu!

Quote:Sa nu ne comparam cu nemtii , englezii

Replica lui Mihai cred ca e valabila in cazul constituirii unei asociatii profesionale. La cum vad eu lucrurile, cred ca mai trebuie sa treaca 2-3 ani pana cand se mai tocesc sabiile, se mai ling ranile tzepelor etc. Apoi o asociatie profesionala va fi inevitabila, exact pentru evidentierea principiilor pe care le enunta asociatia nemteasca.

Reply
http://londonsbestcoffee.com/

Eu mi-am luat aplicatia si m-am dus la 4 din lista lor de cafenele recomandate.
Una dintre ele era si prajitorie.(workshop)

Am incercat flat white , capp , latte si espresso

Peste tot cafeaua a fost una acida , in combinatie cu lapte rezulta un gust deosebit si neobijnuit pentru mine.

Tipul de la workshop prajea chiar in momentul acela si mi-a spus ca momentan au doar So , predominant din columbia. Cica ei se aprovizioneaza in functie de sezonul de pe plantatie.
Intradevar pe punga este trecuta si data cand a fost cules bobul.

[Image: 606a7d7b9e3b4eaf0dd375c30f86e461.jpg]

[Image: 5474316a3b0bd0838d50e8f224a042e8.jpg]
                                                                                   Ceado E37s | Expobar Office Leva (HX)                                                                                                                Tidaka Epico | IMS | VST | ONA OCD | Motta & Rhinowares  | Cafelat | ACME, D'Ancap & Inker  | Hario scale

Reply
superbe si informative pozele si postarea de mai sus!

(27-03-2015, 00:02)RaduCarutasu Wrote: Ba hai sa ne comparam ! 
Parerea mea este ca ar trebui sa depasim complexul asta de inferioritate...
Or avea si ei prajitorii bune , dar oare unde or fi acestea ? 
...
Floricele stiu si cei de afara sa deseneze prin ceasca dar in la fel de putine locuri ca si la noi . 
...
Nu am gasit nimic la fel de proaspat ca la noi . 

departe de a te contrazice, chiar ma bucur pentru nota de "proaspat" pe care o aduce postarea;
si sigur, nici in lumea larga nu e probabil sa gasesti la o proxima cafenea, espresso-ul de vis al fiecaruia;

totusi, cateva idei mai sceptice ce-mi trec prin cap:

- Jim Schulman in link-ul de mai sus: preparam espresso acasa pentru ca shot-urile de la cafenelele de duzina sunt groaznice; dar asta nu-i o noutate, e bine insa sa ne amintim si alt motiv pentru care facem espresso acasa: undeva in timp, am baut un shot care ne-a bulversat - si asta s-a intamplat tot la o cafenea...
in timp ce cafenelele de duzina nu s-au schimbat in timp, cele mai bune s-au schimbat mult; espresso "straight" este un segment de piata minuscul si neprofitabil; sa ne crutam lamentarile destinate celor multe care fac un espresso prost si sa pretuim pe cele care il fac bine...

- oricat de multa experienta am avea in bautul espresso - nu vorbesc de mine, beau de doar cativa ani - exista o doza de subiectivitate la orice amator entuziast: shot-urile ce le bem prin cafenele, le comparam (involuntar) cu ceea ce bem si ne place acasa; uneori, rar, e posibil ca ceea ce bem sa nu ne placa pentru ca e... altfel (?);
la Origo am fost serviti exemplar, dar shot-ul baut m-a trimis cu aciditatea sa intr-un context cam plat, intru nedumerire; mea culpa, sunt sigur;
nu ma gandesc la cafenelele cu espresso mediocru sau prost de-a dreptul, pe care le-am gasit in drumurile noastre;
in extremis, nici nu poti sa faci bani "cu tunul", decat cu cafea proasta, echipamente uzate si tone de ignoranta, deseori agresiva si faloasa (din punctul meu de vedere);
dar ma gandesc la parerea proasta, in cel mai bun caz, dezamagirea unora dintre conationalii nostrii, care au baut cafele in zona Napoli... eu zic doar ca e alta lume, alta cultura; si e bine, chiar remarcabil, ca le place lor!
niciunde la noi nu veti gasi o asemenea comunitate numeroasa, socializand un fel de ritual simplu, al bautului cafelei intr-o cafenea...
din acest punct de vedere nu mi se pare relevant ca unii dintre noi putem sa ne facem acasa, pentru uz propriu, cafele espresso mai bune decat in restul Europei;

mai vorbeam aici - cu totii ii stim - de promotorii noului val, de acele nuclee de competenta, care suporta noile tendinte in lumea cafelei, de la prajitorii si cafenele in retele proprii, la actiuni de promovare publica si educatie;
estul Statelor Uite, cu Seattle si San Francisco, Anglia, tarile Scandinave, Australia au multe zeci de asemenea nuclee datorita carora stim si incercam sa facem si noi mai bine;

dar incerc sa apreciez totul pastrand proportiile: acest hard core de bautori de espresso adevarat este o infima minoritate in comparatie cu uriasa masa a bautorilor de cafea, cei care fac din cafea, a doua marfa ca vanzare globala, dupa petrol...

Quote:Cu aparatele potrivite se pot corecta aceste aspecte si , din prajirile mai light sau mai dark , se pot obtine cafele cu caracteristici de gust potrivite fiecaruia dintre noi .

cand suntem "in cautarea espresso-ului perfect..." avem neaparat nevoie de cafeaua prajita potrivit unui anume regim de extractie; ...recomandat de prajitor;

si ma gandesc aici la solubilitate; un prajitor modern - care masoara umiditate, culoare, face sampling, face cupping, masoara randamentul de extractie - pregateste boabele pentru o cafea din care se poate extrage maximul de solubile "gustoase", la anumiti parametrii optimi - temperatura in primul rand; adica, eu sunt convins ca exista prajiri pentru espresso; chiar diverse prajiri, pentru diverse feluri de espresso; vorbim de gradul de prajire, dar mai ales, de profilul de prajire;

si lucrurile se complica in cazul blend-urilor, cand trebuie asigurata - de regula prin grade de prajire diferite, sau prin alegerea unor anume combinatii de boabe verzi, un acelasi grad de solubilitate, pentru un acelasi grad de finete a macinaturii;
aceasta, ca recomandare, pentru ca de aici incep divergente firesti de opinie: nu tuturor le place acelasi gen de extractie espresso; etc.
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)

Reply
Sunt total de acord cu cei care spun ca avem prajitori buni si unii chiar talentati, remarcabili care scot  pe piata produse bune. Alceva ne lipseste noua, romanilor in general, fata de nemti sau englezi: etica protestanta  a muncii. Lucrurile merg haotic, fiecare "pasare pe limba ei piere", dezorganizarea, "sa moara si capra vecinului", "merge si asa", etc. Vezi in istorie breslele si organizarea sasilor din localitatile transilvanene pe cand noi ne tavaleam in mocirla si ne faceam case din chirpici si na dadeam in cap pentru 2 metri patrati de lucerna.
Daca ne uitam acum la asociatiile profesionale din Romania din domenii variate, cele mai multe sunt facute de organizatii cu capital strain, micii industriasi si mestesugari romani sunt "singuri impotriva tuturor" celorlalti.

Si, ca sa fiu si eu in ton cu micile zanzanii  dintre prajitori, poate este mai bine asa, adica concurenta la sange intre ei si cu orice pret. Poate asa consumatorul final poate beneficia de un raport mai bun pret caliatate.
Incaiera-i Doamne!

--Just my two cents.

Reply
(26-03-2015, 00:27)Lyvyoo Wrote:  Ce sa mai zic de "Espressoman" pe care l-am gasit inregistrat cand sa ma duc la OSIM  :)

Really? Cum a putut acel individ sa faca una ca asta? Ca sa ma exprim plastic; personajul imi repugna. Imi vin in minte cateva chestii pe care am putea sa i le facem bipedului care a avut tupeul sa inregistreze aceasta marca in locul lui Liviu..... Oare va scrie in Libertatea sau Click despre Coffee Lovers event cu vanatai? Bipedul se afiseaza la evenimente de gen incercand sa zambeasca amabil.......grotesc!
La Marzocco GB5, La Marzocco Vulcano, Eureka Mythos, La Marzocco GS3, La Spaziale Mini Vivaldi II

Reply
Revin cu o sugestie, pentru ca am trecut din nou prin Debrecen, Ungaria, si n-am ocolit singura cafenea cu prajitorie de acolo, despre care am mai scris. In plus, profit de cresterea numarului de prajitori de la noi, poate cineva indrazneste sa experimenteze/produca un amestec in care sa strecoare si putina robusta de calitate. 

Cei din Debrecen - Cut & Cofee e localul, prajitoria s-a individualizat in Black Sheep - folosesc de-o vreme robusta indiana de top in amestecurile lor. De data asta am prins o combinatie de Costa Rica, Brazilia cu un 10% de Kaapi Royale, de care sincer auzisem vag ca e o robusta de top. Ca de obicei, robusta confera corp, tarie, un guler senzational, rezistent, explozii de arome si o impresie artistica deosebita, de la curgere pana la asezarea in pahar. Nu folosesc niciodata cesti de portelan cand am ocazia sa iau amestecuri de la ei, extrag in pahar de sticla, spectacolul nu trebuie ratat. 
Eu beau doar doppio, ei mi l-au recomandat si in combinatii de lapte, care nu-mi plac oricum, si, sincer, mi-e si mila de cafea.
Gaggia Classic, Macap M42M, Ridgeless VST 18g, Hario Mini

Reply

Forum Jump:

Browsing: 2 Guest(s)